icon

Ako sa pripraviť na párovú terapiu?

annyejnji
11. feb 2025

Som objednaná a onedlho pôjdem k psychologičke na párovú terapiu, pretože sa veľakrát kvôli vzťahu trápim. Mám pocit, že viac času s polovičkou riešim čo všetko vo vzťahu nefunguje, než všetko ostatné, čo spolu robíme (ešte spolu nežijeme). Dosť sa však bojím, že keď tam naozaj poviem, ako niektoré veci cítim a prežívam, tak že mi tá terapia poškodí, že sa po rozhovore so psychologičkou napr. rozídeme, pretože poviem veci spôsobom, ktorým to nie je moja polovička schopná počuť, alebo to nepoviem vhodne. Čo mám robiť ? Naozaj sa veľmi toho sedenia bojím a rozmýšľam, či ho nezrušiť.

lucia245
11. feb 2025

@annyejnji dobrá terapeutka tvoje slová a pocity rozvinie - bude sa pýtať ako to presne myslíš, prečo to tak cítiš, čo by si potrebovala, aby sa zmenilo... Takže by to naozaj nemalo skončiť vašim vzájomným partnerským nepochopením. Skôr vám môžu vyplynúť veci, o ktorých ste netušili a bude výzvou sa s nimi popasovať navzájom aj každý sám. Veľa šťastia

janickacrazy
11. feb 2025

@annyejnji no ešte spolu ani nežijete a už potrebujete parovu terapiu? Pre mňa dosť zvláštne. Väčšinou tam chodia manželské páry po dlhých rokoch vzťahu. Určite by som to ale nerusila. Možno si uvedomis, či má vôbec zmysel byť spolu.

ivik4
11. feb 2025

? Vsak nato tam ides aby si povedala vsetko ako je.
Parova terapia za nas 0bodov ,hadam ty budes spokojna a drzim Ti palce

enmery
11. feb 2025

Strašné. Ešte spolu ani nežijete a väčšinu času len riešiš, čo vo vzťahu nefunguje. A ešte sa bojíš rozchodu. 😱Dievča, ty máš obrovsky problém a ten vzťah je posledne, čo by si mala riešiť. To je už len dôsledok tvojho postoju k sebe.

deti95060810
11. feb 2025

načo ti je taký vzťah v ktorom sa bojíš niečo povedať.... lebo čo ak ten druhý sa urazí a náhodou bude iniciovať rozchod...
kašľať taký vzťah

lauruska_sumienka
11. feb 2025

terapeutka je tam od toho aby vam pomohla aby ste sa dokazali obaja pochopit co myslite.
nemas sa coho bat. ona ta sudit nebude, bude sa vam snazit poradit tak, aby ste spolocnou pracou dokazali spolu fungovat, aby ste si zbytocne neublizovali a dokazali si k sebe opat najst cestu 🙂

januska12323
11. feb 2025

Rozísť sa môžete aj bez terapie a ešte ušetríš. Aké problémy môžete riešiť keď spolu ani nežijete a bojíš sa čokoľvek povedať? Naozaj ti to stojí za záchranu?

anitka_4
11. feb 2025

@janickacrazy naopak. Ja si myslím,že to je múdre začať riešiť veci s odborníkom na vzťahy pred tým,než spolu začnú žiť. Veď ten človek tam nie je na to,aby jej povedal,že no moja milá,vy sa k sebe ani nestahujte. Bude pracovať s jej osobnosťou a naučí ju rôzne veci. Nie zbytočne sa vraví,že vzťah je práca celý život. Keď už sa niečo poserie, veľa krát je už neskoro na parovu terapiu.

Autorka - za mňa sa nemáš čoho báť. Terapeut je profesionál, ktorý nebude brať do úvahy len tvoje "kydanie", ale všíma si predovšetkým tvoju osobnosť a dokáže ťa nasmerovať tak,aby si sa vedela rozvíjať a zlepšovať, čo môže zlepšiť aj tvoj vzťah k sebe, k partnerovi, ku vzťahom romantickým, priateľským. Ja by som šla do toho bez prípravy, naučíš sa,čo potrebuješ priamo tam.

janickacrazy
11. feb 2025

@anitka_4 no ja teda neviem, ale ja keď som bola s niekým vo fáze chodenia, tak sme žiadne problémy nemali, čiže ani nebolo čo riešiť. Z toho mi vychádza, že sa k sebe asi veľmi nehodia, ale môže tam byť aj iný problém.

mantilka
12. feb 2025

Nerozumiem, že ideš lepiť vzťah, ktorý nefunguje pred spoločným bývaním ? Keď to v takej fáze nefunguje, tak obyčajne sa dvaja rozídu a neriešia párovú terapiu.
Bojíš sa rozchodu? Treba uvažovať rozumne....partnera si vyberáme lebo chceme s ním prežiť celý život. Je to úplne prirodzené, že sú ľudia s ktorými nie sme kompatibilní.
Ako je prirodzené, že rozchod bolí....ale oveľa viac bolí žiť dlhodobo s nekompatibilnou osobou!
Prešla som si rozchodmi a som dlhodobo vydatá, viem o čom hovorím.
Keď priateľ alebo ty máte nejaké zranenia, treba to riešiť na individuálnej terapii s psychológom. Vzťah nemá byť trápením a "zachraňovanim toho druhého". Pracuj hlavne na sebe a vyberaj si zdravého partnera...nečakaj, že psychológ ho predkladá ako lego !

eliska13
12. feb 2025

@anitka_4 určite nie, lebo, keď začnú spolu bývať príde zase iné problémy nová situácia atď ..to môžu chodiť na terapie teraz aj potom
@annyejnji vo vzťahu máš cítiť istotu.Musis sa pripraviť na možnosť, že problém si ty tvoje očakávania, reakcie.Ale je dosť zle, keď to už musíte riešiť terapeutkou.

sense
12. feb 2025

Pripraviť sa môžeš jedine na to že si vypočuje aj to čo počuť nechceš. Pretože vzťah nie je len o Tom čo chces ty a ako si vzťah predstavuješ ty aby fungoval.
Nepíšeš ako dlho ste spolu, prečo spolu nežijete a čo sú vaše problémy
A ak máš strach z toho čo tam povedať aby ste sa nerozišli tak tvoj najväčší problém je asi strach že ostaneš sama