icon

Ako sa rozhodnúť medzi dieťaťom a doterajším životom?

21. máj 2024

Ahojte, som tesne po 30tke v stastnom partnerskom vztahu a prirodzene premyslam nad otazkou dietata. S partnerom sa chranime a vieme, ze by sme obaja niekedy v buducnosti chceli mat dieta ale zatial to nijak neriesime. Ja som to vsak v poslednom cas zacala riesit sama v sebe. Na jednej strane by som mozno aj chcela dieta ale viem, ze by som tym prisla o vsetko co mi v zivote robi radost. Mam nejake (nechcem specifikovat) psychicke problemy, kvoli ktorym je pre mna dolezite, aby som sa citila dobre, mohla sa poriadne vyspat, mala cas na svoje hobby, uzit si "me time". V podstate si teraz uzivam cas len pre seba, mam svoje hobby, ktore je casovo narocne a do toho sa snazim este aktivne travit nejaky hodnotny cas s partnerom, cestovat a robit si karieru. Neviem si predstavit sa tohto vsetkeho vzdat, ale predpokladam, ze casom bude tuzba po dietati vacsia a vacsia. Chcela by som sa preto opytat vas, ktore ste mali naplneny a busy zivot, ako ste sa odhodlali komitnut k tomu, ze odteraz budete najblizsie mesiace iba s dietatom. A ako to zvladla vasa psychika.

nikoleta999
22. máj 2024

@beronsche To nie je konikovske, Ty naozaj nevies citat s porozumenim 😅

beronsche
22. máj 2024

@nikoleta999 ok, ako povies...
Ďakujem za obohatenie. 🤪

autor
22. máj 2024

@beronsche ja sa stotoznujem s tym co pises a tiez popravde nerozumiem ako inak to mohla @nikoleta999 mysliet 🤷‍♀️ ked mas v zivote prazdno, najdi si hobby. To myslim vseobecne, neadresujem to nikomu konkretnemu

nikoleta999
22. máj 2024

Myslela som to tak, že ona si začala až teraz uvedomovať, že spravila chybu ... Vtedy jej to vyhovovalo byť bez detí a povedala si, že veď mám svoje koníčky, mám prácu a mám všetko toto a deti v podstate nemám ani kde vtesnať, lebo už teraz ledva stíham, naozaj ona frčala od rána do večera a vždy sa niečim zamestanala ... A to jej ten čas vyplnilo a deti nepotrebovala ...
Ale aj Ty si musíš uvedomiť, že nie vždy budeš mladá, roky Ti budú plynúť, nebudeš vládať tie tvoje hobby donekonečna robiť a možno, to neprivolávam bože chráň, ale taký je život, prídu zdravotné problémy, pre ktoré to budeš možno musieť skončiť... čo budeš robiť potom ? Preto píšem, že ja som si to nevedela predstaviť aké to je, keď sa Vám človek zrúti vo vlastnom dome a plače Vám hodiny do naručia a kričí, že jednoducho keby mala deti bolo by to iné, všetko iné ... Až neskoro si uvedomila, že predsa len tomu životu s deťmi mala dať šancu ... A to prázdne miesto o ktorom píšem, nevyplniš len tak nejakou činnosťou, to na duši bolí inakšie ... Preto som napisala aj @beronsche, že to nie je o tom, že keď ma niekto prázdne miesto má si spraviť deti preboha, samozrejme, že na toto deti nie sú ... Tu potrebu byť matka máš cítiť od srdca a prepáč @autorka, ale ako Ti tu už aj viacerí ľudia napísali, Ty stále dávaš na prvé miesto Teba a hľadáš spôsoby, ako by si ospravedlňovala, že deti nechceš, ale aj to je v poriadku ... Možno o 3 roky zmeníš uplne názor ... Lebo aj to sa mi stalo, že keď som mojej dobrej kamarátke o 13 rokov staršej mimochodom, ktorá celý čas skalopevne tvrdila, že deti nechce oznámila, že som tehotná, tak zrazu sa otočila a začala všetko zisťovať, aké vitamíny môže brať, kde môže zistiť, či môže ešte otehotnieť a mne povedala, že sa nemám tešiť, že môžem stále potratiť :D takže jej očividne asi preplo z toho, že si tiež neskoro uvedomila, že predsa len tie deti mať predsa len mohla mať ... Dnes ma 45 rokov ja som ju po tej vete zo života odstrihla a je bez detí ... Ja si myslím, že tá potreba byť matkou, nie u všetkých samozrejme, príde skôr, či neskôr je to na každom, ako sa rozhodnete a Tebe želám, nech to raz neoľutuješ 🙂

beronsche
22. máj 2024

@nikoleta999 tvoja kamarátka ma iný problém, než to , ze nemá deti.. možno ani s dieťaťom by jej psychický stav iný nebol..
Dať šancu životu s dieťaťom?
A čo potom, ak ti to nevyhovuje? Podarujes ho?
Nie, celé zle..
Prázdne miesto v duši má žena, ktorá síce po dieťati túžila, ale nemala ho, dôvody môžu byť rôzne. Nie ťa, ktorá ho vlastne nikdy nechcela.
Je úplne v poriadku dieťa nemať z vlastného rozhodnutia.

Ale súhlasím s tým, že túžba po dieťati má ísť zo srdca, byť úprimná, možno aj nevysvetliteľná.

majlo1234
22. máj 2024

Kontroverzna tema a nechcela by som sa rozhodovat byt v tvojej pozicii. Ja som sa sice v materstve ako takom az tak nenasla, mam male deti a dufam ze ako budu rast, vsetko bude lepsie a lepsie. Ale ten chtic mat deti proste prisiel, ja som citila, ze ich chcem. A tiez to bolo sposobene aj tym, ze bsetci okolo zacali mat deti a venovali sa svojim rodinam😂 tak som to chcela tiez zazit.
No a moj zaklad je uz opakovane vyriesene strazenie. Pretoze dnes, ked vsetci zijeme mimo svojich rozsiahlejsich rodin, sme my matky na to materstvo kua same a osamele. A prave to mi pride najtazsie(odhliadnuc od toho, ze si absolutne neviem predstavit zivot smpostihnutym dietatkom). U mna vsak ten hnev a nevola nikdy nesiel smerom k dietati, ale vzdy k muzovi, to je vztah, ktory sa casto prve roky “pokazi”, pokial obaja na nom nepracuju. Ale ta rage na to, ze muz si moze relativne furt robit co chce, a ja nie, je stale vo mne😂

autor
22. máj 2024

@majlo1234 ako to myslis, ze si muz moze robit relativne co chce a ty nie?

yoxinka
22. máj 2024

🤣🤣🤣🤣 prepáč, táto otázka ma fakt pobavila. Už som ti vyššie písala, že dieťa preverí vzťah. Tvoj chlap môže byť super, ale mať dieťa je na totálku nová skúsenosť. Každý chlap, keď nie je úplne debil, tak sa teší na bábo a bude pomáhať a blablabla … ale realita je o inom. Poznám málo mužov, ktorí by šli so ženou úplne 50:50 pokiaľ ide o starostlivosť o dieťa. Je to vždy viac na tej žene.

bluka2
22. máj 2024

@yoxinka máme asi dosť rozdielne okolie. Ja poznám aj ženy, kde sa o dieta stará prevažne otec a žena ťahá kariéru. Je ich celkom dosť, ja sa takými rada obklopujem, čo trochu sa snažia o rovnoprávnosť v spoločnosti. Aj keď tam zatiaľ spoločnosť nie je, autorka môže byt jedna z nich. Možno môže dať tomu chlapovi v tomto šancu, ak ma aspoň trochu potenciál. A potom je aj dosť žien, čo to zmajstruju aj bez chlapa na 1*. Takže, aj keby sa z neho vykľul neschopak, ani to nie je koniec sveta.

lujza123
22. máj 2024

Autorka, no je to tak, muž si relatívne môže robit co chce, žena nie.

To sú presne tie hormóny, to puto ktoré vznikne s tvojim bábätkom. Mám pocit ze muž sa to musí naučiť, respektíve puto vzniká postupne. U žien je to tak nejako hneď, akokeby až pudovo …

Proste rozoznas plač svojho bábätka medzi ostatnými, počuješ ho aj cez 4 steny, pride ti rozkošné aj ked predtým si deti považovala za uvrieskane uslintane potvory, aj ked ides von či preč od neho a niekto ho stráži kontroluješ telefón 5 x za minútu jak šibnuta , ked ho ma pre teba cudzia osoba na rukách stoja ti všetky vlasy na hlave…

Ono ako dieťa stárne a rastie tak sa to trochu zmierňuje a ta mentálna pupočna šnúra sa pomaly trhá ale aj tak to je tie prve roky také … zredukujes ten svoj “me tíme” na nutne minimum a aj do toho musíš samu seba nútiť

Ja som presne ten typ ako ty, veľa športu, rada chodím von medzi ľudí …
Prve roky s bábätkom boli v tomto narocne, aj by mal kto strážiť ale ja som nechcela. Chcela aj nechcela

majlo1234
22. máj 2024

No presne tak ako to je napisane(a ak dojcis, na 110 percent) Chlap chce ostat dlhsie v praci/na pive/na treningu? V pohodicke? Rozhodne sa v priebehu 5 minut, ze vybehne s kamosmi von? V pohodicke. Chce ist nedajboh na vikendovu turistiku? Da sa.
U teba sa nebude dat. Ja to hovorim ako plne dojciaca bezflaskova bezcumlova mama, ze ten prvy polrok rok kym je dieta odkazane na prsnik, si ty k nemu prikovana a mozes sa aj na hlavu postavit, pokial nechces davat UM. Takze potrebujes k lekarovi? Chod ale do dvoch troch hodin musis byt doma. Chces ist s kamoskami? Chod, ale treba to naplanovat na spanok dietata, pripravit vsetko, dieta nakrmit a potom bezat domov…cvicit? Mozes, ale treba mysliet na to, ze s deckom budes mozno 15 krat hore v noci a budes vladat?

Proste ja to vnimam tak, ze mojmu(a vela ostatnym) muzovi sa zivot az tak nezmenil, mne sa otocil uplne. A znormalizovalo sa to az okolo 2,5 roka dietata, ked som ho odstavila od dojcenia

mclissa
22. máj 2024

V materstve sa musis vediet obetovat. Pokial to nedokazes a si stale iba ja, ja a ja. Tak dieta radsej nemaj.

autor
22. máj 2024

Hej chapem uz ako ste to mysleli no ale z mojho pohladu je to cisto len vec komunikacie a manazmentu. Ved je predsa jedno ci dieta vecer postrazi muz alebo zena a ten druhy pojde cvicit alebo na drink. Teda okrem spominaneho dojcenia ma nenapadaju nijake ine objektivne argumenty preco muz nie.

bluka2
22. máj 2024

Autorka, to je rozmýšľanie žien, ktoré udržujú patriarchálny model. Proste, že postrazit dokážu nejako lepsie/ plnohodnotnejsie. Treba si udržovať kontakty aj s kamarátkami bez deti, keby ta začala racionalita opúšťať. Mne sa to veľmi osvedčilo, vždy dajú správne otázky na zamyslenie sa, ak človek trochu stratí neutrálny pohľad.

seitna
22. máj 2024

pri nespecifikovanych psychologickych problemoch, ako uvadzas sa zvladanie materstva vylučuje. Bud do toho pojdes s tym, ze to proste zvladat nebudes, ak ta tuzba mat dieta bude vacsia, alebo si udrzis svoju identitu.

autor
22. máj 2024

@seitna asi by som to takto neskatulkovala. Prave vdaka rokom terapie je moja self-awareness na velmi vysokej urovni 😂 Taktiez tie psych problemy su rozne. Jasne, ze je rozdiel vychovavat dieta ked ma zena schizofreniu vs ked trpi "len" lahsou formou niektorej z poruch osobnosti. Ja som vysoko funkcna, preto si vobec dovolim sa nad tym zamyslat. Ale na to, aby som bola vysoko funkcna musim mat pokryte a naplnene svoje potreby a byt zazdrojovana, co, pripustam, moze kolidovat s rolou matky. Avsak, prave toto sa tu snazim vyriesit.

yoxinka
22. máj 2024

@bluka2
Ale jasné. Veď je to všetko indivindi. Zase sa tu nejdem biť za svoju pravdu, že len tak a nijako inak. Ja mám také skúsenosti ako mám, ale zase netvrdím, že to nejde nijako inak.

mclissa
22. máj 2024

Atourka nechapem, co tu chces vyriesit na MK? Zeny tu za teba nerozhodnu ci mat dieta, alebo nemat. Mozu napisat nazor, ale rozhodnutie je na tebe.

autor
22. máj 2024

@mclissa asi som len chcela pocut, ze su tu aj zeny ako @bluka2 ktore materstvom neprisli o svoju identitu a neobratil sa im zivot hore nohami. Pripadne take zeny, ktorych muzi su hrdi feministi a rovnako klucovo vnimaju aj svoju otcovsku rolu, nielen matkinu.

kvetinka719
22. máj 2024

Nie je jedno, ci ppstrazi vecer diera muz a ty nepojdes na drink - ako tu pisala jedna kocka vyssie, budes nadopovana hormonmi a nepojdes. Nemusis verit, ak ti bude dopriate dietatko, zazijes to sama. Ja som pred tym chodila kade-tade, aktualne nechcem ist od dietata prec. A ano, dojcim a ano, dam si na teraske drink s manzelom.
Dalsi padny argument je, ze dieta moze byt cez den navyknute na otca, ale vecer chce len mamu - iste ti nebude dobre na drinku s kamoskami, ak budes vefiet, ze doma ti place dieta, ktoremu vecer chyba mama.
Predstavujes si to velmi idylicky a mam pocit, ze dieta beries na pritaz. Nie je to len o manazmente. Je to o laske.

blanblan
22. máj 2024

Ja som deti nikdy nechcela no ale "zadarilo sa" Myslím že ako si zariadis tak máš. Ak sa mu bude podriaďovať celý váš život bude to komplikované. Dieťa sa zariadi podľa vášho v pohode. Keby som takto moc rozmýšľala či chcem alebo nechcem dieťa, tak ho asi nemám, ale som rada že ho mám nakoniec aj keď mi žerie nervy 🙂 Myslím že akokoľvek to bude, človek by sa mal dokázať tak zariadiť aby bol spokojný, nakoľko to je jedna z tých veci čo v podstate nezmenis (keď už je, alebo keď nie je a už je po funuse🙂

yoxinka
22. máj 2024

Ale to nevyriešiš na modrom koňovi. Nechápeš??? Môže sa ti narodiť úplne v pohode dieťa, ktoré bude milé, zlaté, bude pekne papať, spinkať a kakať a ty budeš úplne vychillovaná a v pohode si napĺňať svoje potreby. Môže si ti narodiť dieťa, ktoré bude urevané, každú hodinu hore, stále nespokojné, nespiace (mne sa také jedno narodilo) a tú pôjdu tvoje potreby hlboko do paže, lebo budeš rada, že vôbec žiješ. Môže sa ti narodiť postihnuté dieťa. Čo spravíš? Dáš ho niekam do ústavu? Časom sa zistí, že má problémovy svalový tonus a ty s ním budeš musieť 5x denne cvičiť vojtovku (deti pri tom veľmi plačú, je im to nepríjemné). Bude mať problém s hocičím, budeš musieť behať po lekároch, špeci vyšetreniach. V prváku zistíš, že je dyslektik a disortografik a budeš sa s ním hodiny musieť učiť. A tohto je milión kombinácií a variácií. Nikto to nepovie, aký bude tvoj život s dieťaťom, ako sa bude správať tvoj partner, ako sa ty budeš cítiť. To nikdy nebudeš vedieť dopredu. Tak buď ber to riziko a choď do toho alebo sa na to vykašli, nemaj deti a rieš všetko tak, aby si ty bola ok. Tu nenájdeš riešenie, riešenie neexistuje.

mclissa
22. máj 2024

Ani mne sa zivot neobratil naruby, ale je to zlozitejsie.

simca06022011
22. máj 2024

Len dieta nie je len o "strazeni", dieta je o budovani rodiny, zazemia,... ako by to vyzeralo, keby dieta len strazil niekto hocikedy, kym rodicia si pomimo ziju svoj zivot :D na striedacku teda, raz jeden raz druhy? Rodina ma byt spolu a riesit veci spolu, to ze niekto sa venuje aj sebe, neznamena ze to bude robit ako za slobodna ale obmedzi to a napr. ak niekto chodil kazdy vecer niekam, tak treba na rovinu povedat, ze nebude.. mozno pojde niekam fakt raz za tyzden.
Inak netreba rodinu, staci striedavu starostlivost.

bluka2
22. máj 2024

Baby, ale naozaj sa to dá, ist na drink a užiť si to. Je to vec rozhodnutia. Ja som povedala: volajte mi iba vo vážnom prípade. Nikto mi nikdy nevolal. Keď človek odolá prvému pokušeniu kontrolovať telefón, potom to už ide automaticky. Zmeníš vnútorne modus, pre seba, pre svoju pohodu, lebo úplne vypnutie na povedzme 1,5 hodinku pri bábätku (nakojim, zaspí a padám 😂) dá veľmi veľa. Dá sa z toho čerpať pohodičku aj týždeň. Ale nie vtedy, keď si prec, ale myšlienkami tam.

mclissa
22. máj 2024

@bluka2 samozrejme, ze sa to da.

bluka2
22. máj 2024

@mclissa ale tu píšu opak.

mclissa
22. máj 2024

@bluka2 tak, vzdy budu zeny, kt. budu flexibilnejsie s dietatom, a vzdy budu zeny co ich nedaju ani starym rodicom.

bluka2
22. máj 2024

@yoxinka ta Vojtovka, to je zas taká vec. Inak aj môjmu synovi to odporúčali na Slovensku, lebo ako babo nezdvíhal nožičky a neviem, čo. V Nemecku, že je úplne v pohode. Keďže to bol pre neho stres, rozhodla som sa veriť Nemcom. A veru je úplne ok v 5. rokoch, aj keď musím dbať na dostatok športu, aby mal svaly a dobre držanie tela. Čo je o dosť lepšie, než ta vojtovka každý den x krát… verim, že sú aj horšie prípady, ale mám pocit, že na SVK to odporúčajú aj keď netreba

yoxinka
22. máj 2024

@bluka2
Veď to bol len príklad, moje nervy 🤦‍♀️.