icon

Ako prekonať obavy z minulosti partnerky?

samysk95
4. feb 2025

Chodíme spolu niečo vyše 4 rokov. Čakáme spolu dieťa. Po narodení dieťaťa, keď sa zhon z dieťaťa ukľudní, som ju plánoval požiadať o ruku. Všetci nás brali ako dokonalý pár.

Ale...

Počas celého vzťahu sa nezmienila o svojej minulosti ani raz. Nikdy mi to nevadilo, veď každý máme svoju minulosť a pomyslel som si, že možno mala len nejaký smutný rozchod na ktorý chce zabudnúť. Ale pred pár týždňami sme sa rozprávali o rozchode jej sestry a spomenula že mala "jedného takého toxického ex". To mi dlho nedovolilo nad ničím iným rozmýšľať. Dúfal som, že ma to prejde. Že je to len krátkodobá žiarlivosť. Dosť dlho som to v sebe dusil, lebo som jej nechcel sťažiť tehotenstvo. Ale neprešlo ma to. Predsa len budeme zviazaní na celý život, tak mi to nedalo. Tak som sa jej na to spýtal. Čakal som že povie že mala možno jedného/dvoch bývalých. Ale odpoveď čo som dostal som teda nečakal. Priznala sa mi, že mala prvý vzťah z lásky a potom už len viac-menej fyzické. A nie zrovna málo.

Prečo som to nečakal? Vždy sa mi vykresľovala ako dobré dievča. Že sa modlí. Že na strednej bola bifľoška čo nechodila na párty. Že sa jej páči, keď žena zostane verná mužovi aj po jeho smrti. Že sa jej páči ako sa kedysi ženy zahaľovali aby svoju intimitu ukazovali iba svojim mužom. Nikdy nenosila nejaké vyzývavé oblečenie. Proste nebol na to žiadny náznak.

Čo sa týka mojej minulosti. Moja mama nenávidela mužov frajeríkov, čo zneužívajú ženy. A dosť nám (jej deťom) to dávala na javo. A tak som sa vždy snažil správať k ženám úctivo. Keď som nejaké dievča spoznával, tak som si vždy najprv dobre rozmyslel, či to dievča naozaj milujem alebo nie som iba nadržaný, a či by som si vedel s takým dievčaťom predstaviť život. A áno, stretol som aj také, ktoré som miloval, ale ony zase nechceli mňa. Ale aj naopak, že sa mi priznali že ma milujú ale ja som im to neopätoval, tak som to skončil skôr, aby som ich náhodou nezneužil. Inými slovami, priateľka je moja jediná, s ktorou som bol. Možno aj preto to nesiem tak zle. Že som mal mať nejakú ženu iba na sex. Ale to nie som ja. Tak ma nevychovali.

Viem, že nie je racionálne, aby mi to vadilo. Veď ma vtedy ani nepoznala. Nikdy ma nepodviedla. Vždy bola dobrá žena. Napriek tomu ma strašne bolí srdce, nemôžem spať a myslieť na nič iné. Čo ak mi tají ešte niečo ďalšie? Snažím sa myslieť na to dobré, čo sme zažili a čo zažijeme s našim budúcim dieťaťom. Veľmi sa naň teším. A nechcem aby vnímalo, že by som jeho mame mal niečo za zlé.

Prosím poraďte mi, ako sa cez túto moju detinskosť preniesť.

Ďakujem

taktotedanie
4. feb 2025

@samysk95 no toto je snad blbost co citam, toto pravda byt nemoze..
Chlape spamatatj sa, uz teraz mate vztah na konci ked toto riesis
Uprimne lutujem tu dievcinu a to dieta - pozbieraj sa

markusrasford
4. feb 2025

@veronka1996 101 je už veľa?

baboobchod
4. feb 2025

Veď buď rád, že je “vybúrená” a už chce žiť pokojnejšie čo sa týka vzťahov. Skôr o teba sa bojím, aby si časom nenadobudol pocit, že si “niečo zmeškal” 😏

mili2016
4. feb 2025

@samysk95 ale veď ona ti to netajila, proste si sa neopýtal. Myslím si že tvoja priateľka to brala tak že je to minulosť a bodka. Jasné na jednej strane chápem aj teba určite ti nieje príjemné vedieť že možno ,,pretiahla,, polku mesta ( sorry za výraz) ale toto ste si mali odkomunikovať na začiatku vzťahu.

svetlonos
4. feb 2025

@dharmasanata
kokos ako cez kopirak aj u mna 😂 S takym radost mat vztah. Ale tiez som sa poučila. Mm som minulost zhrnula asi tak do 10 strucnych viet a blbosti vynechala. On tiez pivedal len o jednom najdôležitejším vztahu a dvoch takychcvlaznejsich. Až počas nášho vzťahu obcas niečo odhalil z minulosti, sem tam jednorazovka. Vzdy to malo nejaký lichotivy suvis s mojou postavou 😂. Tak som sa len zasmiala a prehodila sko som po jeho opisexmyslela, ze vlastne bol predovšetkým mnou skoro askét 😁. Tiez nechápem vyťahovanie minulosti, hlavne takymto nechutný spôsobom.

svetlonos
4. feb 2025

@markusrasford
Ale kdeže, 101 je akurát taky fajn rozbeh 🤪!

lujza123
Autor odpoveď zmazal
lizatko1009
4. feb 2025

nerieš minulost, vtedy si s nou nebol a nesparaj sa v tom

nika23t
4. feb 2025

@samysk95 no mne je viac ľúto tvojej priateľky. Lebo keď ju toto čaká celý život, keď budeš takto ľutovať sám seba zakaždým, keď Ťa niečo nemilo prekvapi, tak ach jaj... No čo Ti napísať. Ťažko dnes nájdeš ženu čistú ako ľalia a aby celú minulosť stavila nepobozkana. Ak si chcel vedieť, čo má za sebou, mal si sa pýtať skôr.

nin12345
4. feb 2025

@samysk95 ja ta uplne chapem kedysi som riesila to iste a tiez som sa nevedela cez to len tak lahko preniest a vadilo mi to lebo v hlave sa ti vynara milion cudnych otazok. Skusim ti to napisat z pohladu takej zeny lebo mam velmi dobru kamaratku ktora kedysi viedla takyto zivot - mala obdobie asi 3 roky kedy takto s hocikym mala jednorazove zalezitosti (bola to fakt divocina) a myslim si ze si tym kompenzovala svoje psychicke problemy ale potom sa ukludnila a natrafila na normalneho chlapa a vtedy mi povedala ze strasne svoju minulost lutuje, tazi ju to a nechce sa mu s tym ani priznat lebo sa boji ze by od nej odisiel a ona spätne nechape ani preco to robila vraj. Inak je to fakt zlata baba, dobra, starostliva

svetlonos
4. feb 2025

@terezka1947
no vieš, prvy krat som to tiež brala v pohode. A úplne v klude som hovorila o svojich 2 vzťahoch z minulosti. Ako začali, co bolo dobre a na com ztroskotali. Ziadne extrémne detaily, nemala som co skrývať a vyložili karty na stol, bola som úprimná. To peklo a fantasmagorie, ktoré potom nastali, si nedokážeš ani predstaviť.
Takže clivek sa poučí a ani ked pred ním stojí potom zrovna cisty anjel (aspom tak posobi), no už nepovieš všetko ako kedysi.
Pretože vyčítať mi dlhoročný vztah a rýpať sa v intimnostiach, ktoré ja som ani len nespomenula, je fakt extrémne. Nie kazdy to vezme tiez tak v pohode ako ja alebo ty ako som sa mohla presvedčiť. A hlavne, mne vyčítal celu minulost ale sam mal 9 rocny vztah a rozišiel sa s nou koli mne. To je cele na hlavu. Tu tiez zial funguje - podľa seba súdim teba - aj v tom zlom, nielen dobrom.

kitycat
4. feb 2025

@samysk95 pre boha! A ty kym si ju stretol, tak si bol panic, ze?
No tak mala vztah na prd, a ked skoncil, tak si uzivala. To ta asi skor trapi, ze vy ste iba v misionarovi kdezto s inymi preluskala celu kamasutru a ine koreniste praktiky. To je to co ti neda spavat 🤌🤌🤌🤌

lucia147852
4. feb 2025

Škoda že tá rodičia nevychovali aj k tomu, aby si neplodil nemanželské deti s priateľkou. Keď už si taký moralista…

ankare
4. feb 2025

@samysk95 čo bolo, bolo. Nerieš. Aj tak už minulosť nezmenis. Teraz je dôležité, že sa ľúbite a máte dieťatko. Držím palce!

earlgrey
4. feb 2025

A koľko by som mala mať partnerov (sexuálnych), aby som sa považovala za promiskuitnú? Nech viem, ako to budúcemu partnerovi nežne oznámiť...

jakoma
4. feb 2025

@samysk95 ste na tom podobne ako my, len opacne. Tiez som bola vychovana, ze chcem minimalizovat pocet partnerov a podarilo sa mi mat len jedneho a som s tym spokojna. Manzel az skrz vlastne chyby zistil, ze vernost je dolezita a bol uprimny velmi neskoro a tiez sa s tym len musim vyrovnat.

svetlonos
4. feb 2025

@samysk95
A ty navstiv psychologa a daj si intenzívne sedenia! Znicis zivot jej aj dietatu! Pozri v slovníku cudzích slov význam PROMISKUITA !!!
Ty si chorý. Mama to myslela som tebou dobre ale riadne ta dodžubala! Zrejme využívali chlapi ju a vám to dala vyžrat. Pokial mas aj krátkodobý vztah so sexom alebo niekedy aj len pár stretnutí, neznamená, že si hneď kurevnik!
Ak krátke intímne zblíženie môže oboch velmi obohatiť a vedia zažiť spolu niečo hlboké aj napriek tomu, ze to nákladné na vztah. A ak ide len o sex - je to tiez veľmi poučné, každý si z toho vezme svoje ponaučenie.
Mbe mama stále tlačila do hlavy - na chalanov mas čas!!! A ja brzda zaseknuta som s nimi pomaly ani nevedela rozpravat! Neprehanam, bola som ako nema v blízkosti chalanov.
A teba rovnako doniesla mama. Ta moja mama mala skoro, síce s otcom svadbou a blabla. Ale isto nebola nadšená myšlienkou aby som tiez rodila v 18tich.
Takže chlapec, prefackaj sa, spamataj sa, ries svoju chorú hlavu určite s psychologom inak je toto začiatok konca.
S tvojim nastavením si mal hľadať mnisku, ktorá odisla z kláštora alebo medzi veriacimi striktne dodrzujucimi zdržanlivosť pred svadbou!
Mne keby toto povie priatel, tak je už ex. Aj keby som zrovna s dvojiciach tehotná!
Hovoríš, že sa tešíš na spoločný život a ako budete mat zážitky s dietatom.
Zapamätaj si jedno - mas sa tešiť na život s tou zenou v prvom rade - vy dvaja, vas vztah musi fungovať dobre, až potom bude aj vztah s dietatom dobrý. Alebo sa zrovna rozísť radsej, mas ju terorizovat! Aj vtedy budete maj sa dieťatkom pekný vzťah len kazdy zvlášť. Hlavne ak budete chivat voci sebe vzájomnú uctu a respekt - aj po rozchode.
Ona tebe nič zlé neurobila! A ma celkom fajn názory. Aj keď, ak by som nedaj Boze zomrela a muz ostane sam, aj ako duša by som skôr bola rada, keby si niekoho najde.
Ale to živý málokedy pochopi, žiarlivý uz vobec nie.

evcagabi
4. feb 2025

Chudak zena.

veronka1996
4. feb 2025

@markusrasford Možno 101 sa ešte dá tolerovať s prižmúreným okom 😉 Súdim podľa seba, ja som skončila niekde medzi 90 a 100 pred prvým (a zatiaľ posledným) vážnym vzťahom.

ina2405
4. feb 2025

@jakoma s čím sa potrebuješ vyrovnať? Že je v tvojich očiach špinavý a ty tá čistá? Nevažiš si ho, keď takto píšeš a odsudzuješ. Ja neviem, prečo si od začiatku nehľadá človek seberovných a potom sa musí vyrovnávať...tá blahosklonnosť a pýcha je horšia ako sa vyspať s pár ľuďmi.
Každý máme kritériá, tak si treba podľa toho hľadať k sebe.
Ak píšeš o nevere vo zväzku, tak sa ospravedlňujem.

ahhola
4. feb 2025

Je to tazke v tejto dobe. Do 1989 sa brali mladucki, on po vojencine, ona rok v robote, obaja po 20.tke a chalan si mozno trsol niekde v Karlovich Varech na skoleni. Ved vieme, kolkym zenam sa v kupeloch podaril zazrak otehotnenia😅Tiez poznam chlapa, co sa chvali, ze "sundal" miestnu krasku, ked boli na vojenskom cviceni v pusti Karakum. (Ci ho netrapi, ze tam ma mozno decko?)
Iny pripad, suseda, VS, do 25 len nesexualne znamosti, lebo sa panenstvo sanovala pre pana Bozskeho a namotal ju rozvedeny 35.rocak.Nad tou som tiez rozmyslala, keby mu zahla 50*do roka, tak nedobehne jeho styky v 1.manzekstve (aj mimo neho).

Ta tvoja zenska mala drzat hubu. Toho chrobaka z hlavy uz nedostanes. 💔

nika23t
4. feb 2025

@lucia147852 toto je úplne najvystiznejsi príspevok k tento téme 👍🏻👍🏻👍🏻

andrea_82
4. feb 2025

Tiez si myslim, ze problem nie je tvoja priatelka, ale skor tvoja mama, ktora svoje sklamanie z muzov preniesla na teba. Je sice fajn vyberat si partnerov a neist hned s kazdym do postele, ale ked to potom prerastie do pocitov, ako mas ty k priatelke, to uz ti komplikuje zivot.

dianka3
4. feb 2025

@samysk95 Také čo chodia do kostola a sa pravidelne modlia sú najhoršie zrúdy . No asi preto ti o minulosti moc nehovorila lebo tam toho bolo asi možno viac čím by sa ti teda nechcela chváliť 😂 Bohvie čo zač si si vzal za ženu 🤣 no presné číslo koľkých mala ti nikdy nepovie s tým nerátaj. Skôr ma zarazila ta odpoveď dieťa sme neplánovali aj sme používali ochranu a aj tak otehotnela... No popri jej minulosti... Si si istý či ti je aj verná odkedy ste spolu? 🤔 Pýtam sa pretože som už počula od rôznych ľudí ako jeden z partnerov bol v minulosti,,alfa samec ,samica,, a aj keď sa už usadili tak im to nejako nevydržalo lebo vždy mali tie zajačie úmysly. 🤷‍♀️🤷‍♂️

lenkalienka321
4. feb 2025

@samysk95 som rada, že ešte existujú muži, ako si ty,ako môj manžel. Dúfam, že moje dcéry stretnú muža, ktorý bude rozmýšľať nad svojím konaním a nie, nemusí byť ani veriaci, skôr by mal mať dobré jadro a určite zásady, ktoré neporuší. To je pre mňa osobne veľmi príťažlivé, muži typu Casanova sú pre mňa skôr opakom mužnosti. Napadá ma tiež jeden citát, ktory sa ukazuje ako pravdivý: Muž, ktorý neovláda svojho ducha, je ako preborene mesto bez hradieb. Modrý koník je plny takýchto mužov a žien a spolu s nimi množstvo nešťastných osudov, konfliktov a zúfalstva. To sú fakty, stačí si prečítať.
Teraz k téme priateľky. Ak sa zmenila a svoju minulosť uzavrela, tak sa snaž jej odpustiť. To je momentálne jediné východisko, zrejme ju miluješ a čakáte spolu bábätko. Daj jej šancu, možno ťa príjemne prekvapí. PS: Modlita nikdy nie je na škodu, áno, sú aj farizeji, ale prijať radu od diskutujúcich, ktorí druhých ( už je jedno či veriacich/ neveriacich) označujú ako " zrudy" je asi dosť nerozumné.

ina2405
4. feb 2025

@lenkalienka321 on jej nemá čo odpúšťať, ale spal s ňou pred uzavretím manzelstva, čo je v tvojich očiach hriech. Či nie?

h2
4. feb 2025

@lenkalienka321 Dúfaš, že aj tvoje dcéry stretnú muža, ktorý ich odsúdi za ich minulosť, nezodpovedajúcu jeho predstavám? 🤔

lenkalienka321
4. feb 2025

@ina2405 ok, tak to nápis autorovi

h2
4. feb 2025

@dianka3 Ja sa stavím, že jeho partnerka nie je žiadna "alfasamica", proste mala viacerých partnerov, ako autor, ktorý mal len ju a nevie sa cez to preniesť.

ina2405
4. feb 2025

@lenkalienka321 to je tvoja logika, ty súdiš ako aj autor.