icon

Ako sa vysporiadať s odľúbením vo vzťahu?

16. feb 2026

Ahojte. Aby som na úvod vysvetlila situáciu: mám krásny vzťah 2 roky s úžasným mužom. Žiadne hádky, žiadne vážne problémy, plánujeme spolu budúcnosť. Od začiatku sme vedeli, že toto je "TO". Čas plynul, ja som sa cítila ako na obláčiku, veď to asi poznáte.
Lenže po dvoch rokoch, ako to už býva, to zaľúbenie skončilo. Hlavne z mojej strany. Stále sa samozrejme milujeme z celého srdca, stále nemáme problémy, ale niektoré pocity proste prirodzene odišli.
Bolo to úžasné obdobie. Vzťah je síce rovnako krásny, ale ten dopamín, endorfíny poklesli a chýbajú mi. Už nie som z neho taká "mimo", nechodím nonstop usmiata a život už nie je taká gombička, ako predtým. Viem, je to normálne a bola to len otázka času. Ale dala by som čokoľvek za to, aby sa vrátilo.
Avšak ako s tým mám vysporiadať? Resp., existuje spôsob, ako to získať späť? Asi to po rokoch nikdy nebude také, ako na začiatku, ale aspoň kúsok z tej zamilovanosti opäť obnoviť?

anonym_2817ff
16. feb 2026

@anonym_autor ako sa s tým vysporiadať? Rozkáš si, že prírode na to neskočíš na tieto procesy, hádam nebudeš meniť každé 2 roky kvôli tomu frajera.

anonym_15cd82
16. feb 2026

@anonym_autor podla mna si je potrebne zacat uzivat tu stabilitu, moznost "opriet" sa o partnera a spolahnut sa nanho... planovanie buducnosti...

melanta
16. feb 2026

Aj niekoľko rokov po svadbe chodím nonstop usmiata. A vieš prečo? Práve pre tú zmenu, ktorú popisuješ. Pretože poblúznenie sa zmenilo na skutočnú lásku. Skutočná láska nie je o tom byť neustále v eufórii. Skutočná láska je mať partnera, s ktorým sa môžeš smiať, ktorému môžeš dôverovať, ktorému môžeš povedať všetko, ktorý je tvojim najlepším priateľom, ktorý ťa podporí keď sa ti nedarí a ktorý ti praje, ak sa o niečo snažíš. S ktorým máte rovnaké hodnoty, záujmy, názory. Ak toto máš, tak môžeš mať stále pocit zamilovanosti. Ak toto máš, tak vieš, že je to oveľa viac a oveľa lepšie ako tá eufória v úvode.

anonym_4819d3
16. feb 2026

@anonym_autor skutočná láska možno nie je ako z filmu, možno nelietame v oblakoch, ale za to stojíme pevne na zemi a v bezpečí. Sme manželia niekoľko rokov a ja som šťastná, to čo ti chýba zažívam keď len tak ležíme ráno v posteli a objímame sa, alebo keď ideme na výlet a on ma prekvapí nejakou hlúposťou. Drobnosti keď si spomeniem aký je skvelý. Tie momenty sa vrátia ale väčšinu času tu bude pocit istoty, partnerského držania spolu, spoločnej budúcnosti a toho, že sa máš stále ku komu vracať. A to je vzácnejšie než motýliky v bruchu.

oceanahory
16. feb 2026

@anonym_autor Ak uvazujes takto, tak radsej odporucam ostat sama resp. ak je pre teba zmyslom vztahu neutichajuca tuzba po stave "pociatocnej zalubebosti s ruzovymi okuliarmi", tak radsej ostan pri prilezitostnych vztahoch. Vztah moze byt krasny aj po rokoch, vyvija sa a u mna je ovela vzacnejsie a krajsie to co mam teraz po 16 rokoch. Nie je to iba o "hormonoch", ale je to nieco ovela silnejsie a stabilnejsie.

komplikovana
16. feb 2026

vitaj v realite. Presla si si fazou prvotneho zamilovania a teraz nastava ta skutocna praca na vztahu. Dobra sprava je, ze sa da s tym nieco robit. Druha dobra sprava je, ze mas po boku partnera, ktory chce s tebou nieco vytvorit. Zapojte fantaziu, urcite na nieco pridete. Vo vztahu existuju pravidla, ktore si nastavite iba vy dvaja. Nepozerajte ako to maju ti druhi. Co vas moze pohanat dopredu, je vas nejaky spolocny projekt.

biba_18
16. feb 2026

milujeme sa z celého srdca - ale zároveň nemilujeme? 😒
mne osobne vyhovuje viac tá druhá fáza ...

melanta
16. feb 2026
@biba_18

milujeme sa z celého srdca - ale zároveň nemilujeme? 😒
mne osobne vyhovuje viac tá druhá fáza ...

@biba_18 len do tej druhej fázy musí človek dozrieť. Aby chápal, že je pre život prínosnejšia ako sedieť na ružovom obláčiku.

pako24
16. feb 2026

tak si predstavte, že si hocikedy zajtra môžete povedať maj sa... to sú dobré kvapky proti stereotypu a na motýliky...

venom19
16. feb 2026

Ale no, ved tie prvotne fazy su vzdy najkrajsie, uz len s nostalgiou zaspominat, ale radovat sa z toho co mame. Ja ta chapem 🙂

anonym_6429d2
16. feb 2026

@anonym_autor Tento "problém" by mohol byť možno príležitosťou na prečítanie si skutočných príbehov v knihe : " Moje túžby,tvoje túžby" ,rýchlo by si to nasala.Je tam veľa praktických príbehov,kde sa nájdeš a dostaneš odpoveď na svoje otázky. Alebo kniha : "Päť jazykov lásky" .Tam je tá zamilovanosť perfektne,krátko a pravdivo vysvetlená. Je potrebné na tej zamilovanosti pracovať. Ale chceli by sme to všetky,tak ako to hovoríš.Niekedy bývaju také momenty aj po 20 rokoch vzťahu.Ale sú to momenty,nie je to životný štýl.Velakrát treba vo vztahu proste vydržať.( samozrejme nemyslím agresiu,týranie ,alkoholizmus a podobné extrémy)