Ako sa vysporiadať s rozpadom manželstva?

9. mar 2023

Ahojte. S manzelom sme spolu uz 12 rokov, mame 2 mensie deti. Nas vztah je na bode mrazu, uplne zle. Je pravda, ze manzel mna/nas nebije, nekrici, nepije, proste nic taketo. Len nam ako manzelom to uz neklape. Citime to obaja, ale ani jeden z nas to nechce povedat nahlas. Trapime sa v tomto vztahu, ani jeden z nas nie je uprimne stastny. Ja sa velmi bojim, ze ak teda "navrhnem" rozvod, tak pride cas ked to budem lutovat. Ze si poviem, ze ved kvoli detom som to mala ustat. Nechcem byt rozvedena, nechcem aby deti zili v rozpadnutej rodine. Ale ani takto zit nechcem. Komunikujeme uplne chladne len o zakladnycj rodinnych zalezitostiach, nic viac. O tom druhom/o vztahu nekomunikujeme vobec.... Neviem, ci je cesta spat, ci sa to da napravit, ci vobec chceme. Ked som o tom chcela s manzelom komunikovat tak povie "lubim ta, chcem byt s tebou, ale....". To bol jediny krat za poslednych 6r co mi povedal ze ma lubi. Ale ja to necitim, nedava to najavo a ja uz tiez nie (nestoji o to).
Ako ste vy ako zeny-matky prekonali ten zlomovy bod - ze je cas sa rozviest. Nelutovali ste to niekedy? Dakujem za vase nazory

jaskolka
9. mar 2023

Nie som expert na manželstva v kríze, ale vy v podstate nemáte nejaký veľký problém, aspoň to nepíšeš, typu násilie alkoholizmus, bitky, nevera a podobne.
Len ste zrejme upadli do stereotypu, odcudzili sa a zabudli ze nie ste len rodiča, ale aj manželia (to hlavne). Nebude toto celý váš problém?
Ci keby ste skúsili manželskú poradňu? Alebo trebárs len nejaký víkend, dovolenku len vy dvaja. Žiadne deti, žiadne starosti, len skúsiť v sebe vidieť to, čo pred rokmi, keď ste sa stretli a rozhodli spolu žiť, mat deti.
Lebo je fakt možné, že sa rozidete a o daky čas to budete ľutovať.

luccija
9. mar 2023

A čo je to mužovo ALE....asi by ste sa mali snažiť trocha viac sa zblížiť..snažiť sa viac rozprávať toto mi tiež nepríde na rozvod, ale tak ty vieš...možno sa Vam stalo to, čo veľa iným párom ste rodičia nie partneri a zabudli ste na seba.

0silvia0
9. mar 2023

A co vsetko robite pre to, aby ste obnovili svoje city? Kino, wellnes, vylet ste uz vyskusali? Deti zmenia vztahy, manzelia pri detoch na seba zabudaju, treba s tym nieco robit, same to nejde.

martyzpp
9. mar 2023

Tiez si myslim, ze toto nie je take zle, aby sa to riesilo rozvodom. A taktiez, ako pisala kocka vyssie, travite cas len vy dvaja sami? O manzelstvo sa treba starat a ta praca je velmi narocna. Zazili sme nedavno s manzelom mensiu krizu. Mame dve malicke deti, 4 roky sme neboli nikde sami a stavalo sa dost casto, ze sme sa povadili pre somarinu a tyzden sa nebavili, iba o tych najnutnejsich veciach. Bolo to hnusne obdobie, pocas ktoreho ma tiez napadali myslienky na rozvod ale jednoducho nie! Stala som tam pred oltarom, pred Bohom, pred celou rodinou a priatelmi a prisahala mu v dobrom a zlom az do smrti. Nemozem zdrhnut po par hadkach. Ustali sme to, porozpravali sa a dali to dokopy. Nasla som si opatrovatelku k detom a vzdy ked da, ideme von len my dvaja, hoc len na dve hodiny za dva tyzdne. Bolo to len o tom, boli sme len rodicia a nemali sme cas byt manzelmi. Rozhodli sme sa byt kusok sebecki a venovat sa len sebe a nie vsetok cas venovat len detom.

apolka77
9. mar 2023

Vieš na každom vzťahu treba pracovať..je úplne jedno či ide o manželstvo či priateľstvo či vzťah rodič dieťa...vždy treba posúvať vzťah...inak sa stane to, čo vám. Rozhodne sa to dá zvládnuť a prekonať tento " spánok" cez manželskú poradňu ( môžeš ju aj sama navštíviť) či dobrého psychológa terapeuta...ukáže kde a ako zapracovať, začať sa znova tešiť...len treba chcieť...ak chcú obidvaja da sa všetko zachrániť a vzťah môže byť lepší krajší ako na zaciatku. Ešte môžete byť do seba aj zaľúbení. Len treba veľa spolu tráviť čas, aj koníčky aj oddych začať randiť tebara ako na začiatku...keď sa začneš ty meniť áno treba začať od seba bude to mať ak nie si mužovi úplne ľahostajná vplyv aj na neho...skús prečítať zopár kníh o vzťahoch ...potom pomaličky začnite trebárs občas kino, prechádzka, kaviareň len vy dvaja...niekedy aj na silu keď si človek povie že sa mu nechce ale napriek tomu ide a venuje čas môže to vypalit že po 2-3 mesiacoch sa z toho začne udalosť na ktorú sa budete tešiť. Len netreba zabúdať že na vzťahu sa pracuje celý život. Nič samé len tak neprichádza.vela šťastia.

elizita
9. mar 2023

Ja v tvojom prispevku nevidim ziadny dovod na rozvod. To sa podla mna takto nerobi. Viete o tom obaja, tak sa treba posnazit, komunikovat. Vacsina vztahov raz upadne do stereotypu, necakaj, ze po tolkych rokoch budes mat motyliky v bruchu. Mozno budes, ale musite obaja pre to nieco spravit. Zacnite travit spolu cas, najdite si to, co mate spolocne. Mate asi vela nevypovedaneho.

martinkatinka
9. mar 2023

Je to len kriza. Naplanuj vikend, kde pojdete sami dvaja. Vyber aktivitu, ktoru ma rad on plus nieco pre teba, co aj tvoj muz "prezije". Budete sami a bude cas na rozhovor.

maryetta
9. mar 2023

@jaskolka veru. Krásne si to napisala. Aj podla mna len taky stereotyp.
Proste zvyk. Ist z dna na den. Toto je ale take prezivnanie.
Ale zase skoda zahodit to.
Zakladom vsetkeho je komunikacia. To je hlavne. Ale aj to musia chciet obaja.
Suhlasim ale ze je treba ten ohen ktory horel na zaciatku udrziavat. Kazdy den prikladat drievko lasky a pozornosti aby ten plamienok nevyhasol. Raz hori viac. Raz menej. Ale aj ten maly plamienok sa da rozduchat.
Veru casto popri detoch a rodicovstve zabudame na svojich partnerov a potom to chladne.
Tiez tomu moze pomoc cas vo dvojici. Kino. Divadlo. Alebo vikend prec.
Prv by som sa to ozaj snazila zachranit.

panonia
9. mar 2023

To to nie je dovod na rozvod.

luccija
9. mar 2023

O tom druhom/o vztahu nekomunikujeme vobec....

Možno treba začať...tak povedz čo teba najviac hnevá, nech Ti povie on najhoršie je dusiť to v sebe, az fakt jeden vybuchne, zatrpkne a zistí, že sa chce rozviesť, alebo si nájde niekoho iného čo ho bude počúvať.Co by sa vyriešilo rozvodom?budeš šťastnejšia, deti...chce to rozhovor nie večer pri TV, že jedným okom bude pozerať šport a počúvať Ta na jedno ucho ako sto x predtým.
Chlap, keď zapocuje slovo rozvod zbystrie...neviem či si už niekedy s ním o tom hovorila.
My sme spolu 19 r a boli také krizy, že som tiež mala všetkého plne zuby, ale ešte vždy prevýšili pozitíva a je pravda, že ja som dosť komplikovaná a muž zase človek čo nevidi v ničom problém.
Bola by škoda zahodiť to, keď ste skôr obaja zalezeni v svojej ulite a nepoviete čo chcete.
Keď to k niečomu nepovedie buď sa presmerujes na seba, deti, alebo fakt zistíš, že s niekým iným či samej by Ti bolo lepšie...možno😏

nique
9. mar 2023

My sme boli na tom ovela horsie, skusili sme parovu terapiu a teraz mame super vztah. Prestali sme byt len rodicia a zacali sme zit aj ako par. Koncerty, rande, spolocne obedy. Myslim, ze vase manzelstvo sa da zachranit.

liesik
9. mar 2023

Prídeš mi až moc zlomená na to, aby si to vedela dať do starých koľají a nie raz si tu spomenula aj to, že ani vlastne nevieš, či to chceš. Mala by si si ujasniť to, že či o to stojíš, ak by to bolo všetko na poriadku a podľa toho sa potom budeš musieť zariadiť

drbig5
9. mar 2023

Ahoj kludne napis spravu.

pbra40
9. mar 2023

https://www.interez.sk/blog/pribeh-tom-jedna-kr...

Mne sa velmi paci tento pribeh. Mozno troska nadnesene, mozno vymyslene, ale pointa pekna 😍

hope87
9. mar 2023

"Len nam ako manzelom to uz neklape." Co konkretne neklape? Je rozdiel, ked sa obaja snazite a neviete najst spolocnu rec alebo ked sa len jeden snazi, ako ked sa nesnazite ani jeden a len proste prezivate. Vy si v prvom rade musite uvedomit, ci sa este lubite a chcete byt stale spolu. Ak si to nedokazete odkomunikovat doma, ja by som navrhovala poradnu...Totiz, ak ste obaja v tomto rovnaki-neaktivni, tak necakajte, ze vam to moze fungovat. Vztahy treba "polievat", aby rastli a kvitli 😉

lucas1981
Odpoveď bola odstránená
Zobraz