Ako si odpustiť?
Ahojte žienky. Viem, že mnohé z Vás majú osobnú zraňujúcu skúsenosť.
Ako sa Vám podarilo odpustiť si - sebe, že ste verili, ospravedlňovali, odpúšťali,... manipulátorov, ktorí Vám vedome klamali, zneužili Vás a možno z toho celého mali posmech ako ,, hlúpo," im zakaždým uveríte alebo neprídete na to, čo po celý čas robia za Vašim chrbtom.
Budem vďačná za každý spôsob akým ste prebudili súcit voči sebe miesto sebakritiky, ako ste mohli byť tak ...
Zalezi, co ti vadi.
Ze si stratila cas?
Alebo, ze si bola za hlupu?
Alebo ze si sa nedokazala vzopriet sebe samej a vzdy podlahla svojmu zavislemu nutkaniu nestratit ho (co sa ti javilo ako horsia moznost, nez znasat jeho povahu)?
@anonym_autor nemáš si čo odpúšťať, možno to boli chyby ale v ten moment si to tak nebrala, zbytočne sa trápiť minulosťou, skôr odpusti druhej strane že ti ublížili a posuň sa vpred
Ja som to skúšala a vkuse sa mi to vracalo. Namiesto odpúšťania som sa z veľa vecí "vypísala" na štýl Nicole Sachs. Proste som na papieri dala priestor všetkým tým pocitom, hnevu, nadávkam, všetkému čo som mala na srdci. A potom sa mi uľavilo.
Dosť o tom rozpráva aj Gábor Maté - on vyslovene radí nesnažiť sa odpustiť, ale pochopiť. A to tak že dáme priestor svojim vlastným pocitom a nebudeme ich blokovať.
Príklad - hrozne som sa hnevala na svoju sesternicu že mi spravila niečo veľmi zlé. A tak som jej napísala 20 minútový list (ktorý som v zápätí zničila a nikdy neposlala) o tom čo mi spravila, čo si o nej myslím aká je hnusná, ako som sa cítila - zranene, naštvane, zahanbene, precítila som si poriadne všetko čo voči nej cítim a zároveň aj voči sebe, nič som necenzúrovala. Tých listov som napísala asi 5 - nikdy nie ten istý deň. Počas písania som bola sama prekvapená aké myšlienky mi chodili, videla som ju ako to malé zranené dievčatko ktoré muselo rodičom stále niečo dokazovať aby ju pochválili, pochopila som prečo je taká. Prijala som že mi ublížila. Neplánujem sa s ňou ďalej kamarátiť lebo som zistila že takého človeka vo svojom živote nechcem, ale už necítim žiadny hnev, žiadnu hanbu lebo som pochopila aj to čo som spravila ja voči čomu on a mala takú reakciu a aj prečo som to spravila. Proste všetko sa mi ukázalo, všetko som so poctivo odcítila a som s ňou v pohode - keď ju stretnem - žiadne silné pocity, žiadny hnev ani potreba utiecť. Myslím že je odpustené - prišlo to samo s pochopením a prijatím.
Sebe nemas co odpustat, vinnik je niekto iny ako ty. Poucila si sa, vies comu sa v buducnosti vyhnut a ber to ako skusenost, ktora ta posilnila a nasmerovala spravnym smerom. A tym spravnym smerom teraz vykroc
@anonym_autor najlepsie je to neriesit a zobrat si z toho len ponaucenie, ty za to nemozes s kym si sa stretla a casto aj odbornici maju problem prekuknut take spravanie a dana osoba nech si mysli co chce, aj tak si to mysli a smeje sa len navonok, lebo si dobre uvedomuje svoju nulovu hodnotu.
@anonym_autor 1) pohlad na seba samu ako 10rocnu, 5 rocnu, 13rocnu ... Prihovaranie sa tomu dietatu , ktore som kedysi bola a stale este som: Zasluzis si dobre veci. Nebola tvoja vina ako sa zachoval druhy clovek.
Nie je tvoja vina ako sa rozhodne druhy dospely clovek.
Zasluzis si lasku bez ohladu na to, ako sa druhi spravaju. Bez ohladu na to, ci si urobila nejake chyby.
2) vybavenie v mysli lasky ktoru mam k niekomu , napr k mojmu dedkovi, k mojmu psikovi, a potom taku neznu empaticku lasku namierit smerom k sebe ako k dietatu a nakoniec aj k sebe samej.
3) zaoberanie sa temou ake zdroje mam a ako ich pouzivat - internet, knihy, psychoterapia.
4) pravidelne, dlhe roky. Zvyk usmiat sa na seba do zrkadla. Zo zaciatku som aj casto vymenuvala co vsetko je na mne dobre, vratane nielen takych veci, ze som dobra v kresleni, ale aj to, ze mam sucit k druhym ludom , atd.
5) Veci z tejto stranky, ked som sa zapojila, pomohli, hlavne
to cvicenie s konstelaciami a aj TRE je fajn: https://www.landan.eu/
@anonym_autor podla popisu viet mamy Elizabeth Gilbertovej ked vraj pracovala so ženami pred interupciou:
Pamataj, ze akokolvek si sa rozhodla, bolo to s informaciami, ktore si v ten den mala.
Ak o par rokov budes mat viac informacii, ako dnes, tak neodsudzuj svoje minule ja,
ze sa nerozhodlo lepsie. Dnes sa rozhodujes tak, ako sa da s dnesnymi informaciami,
ktore mas dnes.
Ahoj. Práve riešim túto situáciu..Pol roka má môj muž klame, manipuluje..Už som si fakt povedala a Dosť! Aktuálne riešim rozvod. Neobmakci má už vôbec ničím. Moja rada-postavit si hlavu, vydržať. Bude dobre, uvidíš. Držím palce
@anonym_autor jemu som neodpustila ako sa zachoval ku mne a ku dietatu a ze si ma nevazil
Sebe odpustit sa snazim naucit uz 3 rok, ze som nezasiahla skor a bola hlupa a slepa
Ďakujem krásne všetkým ❤ chcela som jednotlivo, lebo ste napísali dobré rady každá ❤
007marianna007 ďakujem a tiež Ti držím palce, títo ľudia dokážu byť veľmi nepríjemní a pomstychtiví, keď stratia kontrolu. Veľa síl Ti prajem ❤

Konala som z lásky - lebo taká som, milujúca a starostlivá a tak dobrá, že aj napriek zlému, stále verím a hľadám dobro. A dokázala som skončiť, lebo mi to ubližovalo aj fyzicky a aj psychicky. Tu nie je čo odpúšťať SEBE, nič si ty predsa neurobila...Len sa s láskou postaviť sama za seba, uvedomiť si, že si zaslúžiš takú lásku, po akej túžiš.
Ničiť sama seba za to, ako sa správa niekto iný - dáva to logiku? On je v pohode a ty zničená. Tu nie je čo odpúšťať. Odpúšťať môžeš, ale opačnej strane. Skúš porozmýšľať, čo by si povedala svojej kamarátke alebo sestre, keby je na tvojom mieste. Povedala by si jej, aby odpustila sama sebe? Drž sa ❤️