Ako si zachovať dôstojnosť pred deťmi?
Ako si zachovať dojstojnosť pred deťmi, keď ma ich otec pred nimi ponižuje? Reči typu (všetko dnes) ani to ťa tá tvoja mater nenaučila? To každý vidí keď sa na teba pozrie, je každému jasné, že nie si normálna…
Plánujeme odchod, ako to dovtedy vydržať a nestratiť uctu u deti?
@evkatk ďakujem veľmi za vaše slová. Veľmi si vážim podporu každej z vás.
Mne pomohla kniha "Zmysluplné vzťahy" ..Ja mám doma tiež riadneho manipulátora a najviac zabralo, keď som si uvedomila že moja pohoda je to najdôležitejšie pre moje deti a že jeho sprosté poznámky a útoky sú len jeho obrana ako zakryt vlastnú neschopnosť a neistotu..
Skús nájsť v sebe tú silu a reaguj s nadhľadom, neber to osobne, sústreď sa na to, čo je dôležité. To čo chce on neznamená, že je to to, čo máš chcieť aj Ty a prispôsobovať sa . Nájdi si oporu aj v kamarátke, rodine, psychologičke, porozprávaj sa o tom, pomôže Ti to.
@evkatk čo je pre teba včas prosím ťa? Dá sa zachrániť aj šesťročné dieťa ešte? Či to už je neskoro na jeho “preformovanie”?
Ahoj, moja mama takto trpela dlho.
Detstvo sme mali celkom pekné lebo sa hádali mimo brata a mňa.
Po rokoch to už prestali vnímať že sme z bratom doma alebo aj v rovnakéj miestnosti.
Otec veľmi škaredo hovoril na matku.
Jedného dňa (ja som mala 19 a brat 13) prišla zamnou a povedala že už nevie čo má robiť.
Povedala som jéj že jéj aj z bratom pomôžeme sa pobaliť, počkáme nech otec odýde z domu a odchádzame. Asi sme jéj dodali silu a vtedy sme odyšli.
Teraz mám 29, manžela, vlastné dieťa a mamu máme všetci veľmi radi. Cením si ju a nepozerám sa na ňu ako na žiadnu "handru".
Pre mňa je silná žena ktorá sa posle toľko rokov manipulovania, pozbierala a aktuálne žije štastný život 🙂
Len Vás chcem podporiť v odchode a aj keď to bude o rok, nevadí, hlavne že ste sa správne rozhodli.
Detičky vidia aká ste silná a neberú Vás ako "handru" určite.
Hlavne buďte tu pre ních keď Vás budú potrebovať a raz sa Vám za všetko poďakujú❤️
@cubos ďakujem. Váš brat má aký vzťah k mame prosím? Neskúšal vás otec ešte manipulovať proti matke, alebo aj počas detstva s ním?
Celkom pekný vzťah majú.
Keď potrebuje radu ide buď za mnou alebo za ňou 🙂
Majú kamarátsky vzťah.
Nekričí po néj, rešpektuje ju 🙂
Otec skúšal manipulovať proti matke aj mňa aj brata na "pekný" spôsob.
Nepochodil, vždy sme sa zastali mame a potom časom prestal.
Teraz sa akože zaujíma o mamu ale berieme to z nadhľadom.
Ubehlo dosť rokov od vtedy ale nezabudli sme to čo robil.
@cubos ja mám doma ťažší kaliber manipulátora a tiež jeho rodiny, preto sa veľmi bojím, že to môj vzťah s dieťaťom úplne zničí.
Podľa mňa to teraz takto vidíte lebo ste stále v rovnakéj domácnosti.
Keď odýdete a budete žiť v zdravéj domácnosti, budete vidieť veci úplne inak.
Dieťa si pamätá kto ból pri ňom keď to potrebovalo.
Nech si pán manžel hovorí čo chce, myslím si že to má úplne opačný efekt.
Nám sa už žalúdok prevracal keď otec len povedal "vaša mama....."
Hlavne vštepujte správne hodnoty synčekovi a on sa podľa toho zachová keď vyrastie 🙂
Včas je ihneď ako je len možné. 6 - ročné dieťa je práve vo veku, kedy si upevňuje vzťah s jedným z rodičov. Buď k nemu milá, mojkaj a ukáž, že si lepšia. Hlavne buď kľudná
Ak je otec "ako med" a samozrejme mama sa prejavuje nervózne, malé dieťa sa veľmi ľahko zmanipuluje takým otcom. A ak vie, ako na to, vyjde mu to. Nie každý otec to dokáže. A vtedy sa mu nepodarí deti zmanipulovať.
@evkatk aký postup by ste mi odporúčala aby som predišla zmanipulovaniu dieťaťa takýmto profíkom? Zatiaľ mu to veľmi vychádza a to aj napriek tomu, že s nami nikdy netrávil dovolenky ani voľný čas a všetko som ťahala vždy sama.

Nečakaj, odíď, hoci aj do centra pre matky s deťmi. Bude to len stále horšie. Ak je k deťom ako med a ty sa trápiš aj s nervozitou, deti uveria jemu, že si taká, ako ťa ponižuje. Keď budú staršie a v puberte, budeš pre ne iba handra, ktorú nebudú rešpektovať a uznávať a možno ti vykričia ešte horšie veci, ako ich otec. Ak ich bude ešte aj finančne podporovať, zažiješ peklo, tentokrát zo strany svojich detí. To píšem zo 44 - ročnej pedagogickej praxe a takýchto prípadov ako riaditeľka školy som riešila veľa. Láska a vzťah malého dieťaťa k matke je niečo, čo sa môže zmeniť ak druhá strana je dobrým manipulátorom. Ak nechceš prísť o deti a zároveň nezabezpečením včas pre ne kľudného života, zničia sa aj ich životy. Nechci vedieť, ako končia deti, žijúce v takej rodine.