icon

Ako skončiť s podporou kamarátky bez pocitu viny?

2. máj 2026

Ahojte. Potrebujem troška podpory, mám troška vyčitky svedomia ale začína ma unavovať riešiť s mojou blízkou kamoškou jej ex. Doteraz som všetko ochotne počúvala, snažila sa pomôcť ale už mám toho normálne dosť. Mám ju rada a teraz 1x som jej napísala, že ma to už unavuje riešiť a že potrebujem pauzu a nechcem o tom počuť. Neviem či sa urazí, mám troška zlé svedomie ale mňa to vyciciava. Rok riešime ich rozchod ako sa dávajú dokopy, potom sa o pár týždňoch rozídu a stále to isté a ja sa cítim ako papagáj.. Posledné 3 mesiace je to ešte intezívnejšie a ja som naňho už doslova alergická. Ja a jej celá rodina jej hovoríme to isté a ona sa ma to spýta aj 30x či nemajú budúcnosť. Nechcem písať podrobnosti ale je to celé zle.

anonym_d43c50
2. máj 2026

kámošku pošli za psychiatrom.

anonym_ba50fa
2. máj 2026

@anonym_autor kamosku neposielaj za psychiatrom. Ale za psychologom

anonym_550fb1
2. máj 2026

@anonym_autor
"Nie,nemáte budúcnosť a daj mi už konečne pokoj s drbnutými otázkami!"
Nemáš za čo.

anonym_8ae265
2. máj 2026

@anonym_autor urobila ste dobre , nemajte výčitky , ona sa musí popáliť a padnúť na hubu

denithestrange1993
2. máj 2026

@anonym_autor len "pocuvaj sem moja,este raz bude pocut o tvojom ex nabuduce sa rozidem s tebou ja ako kamoska. A naloz s tou informaciou ako chces". Nie,nie si povinna pocuvat stale to iste dookola,ak sa nechce zmenit cawkooo

jamimo
2. máj 2026

@anonym_autor tiež mám takú kamarátku. 3 roky vkuse len aký je jej manžel hrozný, ako ho nenávidi, ako na ňu žiarli a ponižuje ju, kontroluje a sliedi. Praje si jeho smrť, lebo zubatá by to vlastne vyriešila. Potom ona plače, 300 hodín sa s ním rozpráva, potom párová terapia, on psychológa. A stále to isté zúfalstvo. Poviem ti, ja mám teda nervy zo zlata, ale už si tiež o tom myslím svoje 🤔 Minimalizujem kontakt a ak sme v spojení, už sa ani nepýtam čo a ako. Lebo táto story nemá konca a je mi jedno ako sa skončí. Ich život, nie môj.

autor
2. máj 2026
@anonym_ba50fa

@anonym_autor kamosku neposielaj za psychiatrom. Ale za psychologom

@anonym_ba50fa chodi a ta jej hovori to iste čo ja a rodina v bledo modrom

denithestrange1993
3. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_ba50fa chodi a ta jej hovori to iste čo ja a rodina v bledo modrom

@anonym_autor ak ti za to stoji odporucam nereagovat na jej podnety o nom. Proste zacne temu pan X. a bud ticho,napise ti nieco o nom neodpis. Ak ma milimeter sebareflexie tak jej to dojde.

anonym_8de7e9
3. máj 2026

Zažila som presne takú istú situáciu. Dlho mi trvalo, kým som sa naučila vyhýbať sa témam, ktoré som nechcela počúvať. Mám svoju rodinu, priamo doma vo svojej kuchyni som zažívala peklo, ktoré súviselo so zdravím mojej dcéry. Vtedy sa uplne mení hierarchia hodnôt človeka. Počúvať hlúposti o frajeroch, peniazoch a pod., som úplne vyselektovala zo svojho života. A presne tak otvorene to viem povedat každému do tvare! Nie iba na koňovi napísať, ale povedat každému. Pekne a slusne. So mnou sa nedá rozprávať ani o politike, zahraničí, peniazoch. Vyberám si témy, ktoré nezaťažujú moju hlavu, alebo ktoré nesúvisia s prílišným premýšľaním, napr príroda, záhrada, proste niečo na obohatenie mysle. Vždy pekne poviem:” už dosť na túto tému, nejde to dookola riešiť, nemám vešteckú guľu, čas bude liekom.” A prechádzam do úplne inej témy. 🤷‍♀️ znie to možno hlupo, sebecky. Ale v prvom rade si musím udržiavať ja svoju psychohygienu v úplnej pohode. Clovek musí byt tak trochu sebec, aby bol v pohode. Ak to opačná strana nevie pochopiť, neuškodí ti pauza od kamošky. Zameraj sa na niečo iné, čomu sa budeš venovať a kvôli tomu nebudeš mať čas na tému o jej ex. Niečo kreatívne, prerabka skalky napr. A ak príde ku tebe, začni ty svojou témou:” pod pozrieť, aha, toto teraz robím, tu takto, hentak…..” tvoj život sa bude točiť okolo kúsku záhrady, nie o guliach jej ex😀

anonym_f8cbbf
3. máj 2026

Ja som sa niekolkokrat vymedzila ako ty a kamoska to nepochopila, urazila sa a nasla si inych trpezlivych... aj to je riesenie. Co to za kamaratstvo, co si z teba robi otroka? Ludsky mi jej bolo luto, aj tej straty kamaratstva, ale bolo by to stale to iste dokola, ked som sa 20 rokov ohliadla dozadu, vzdy to tak bolo, ze keby som potrebovala ja, tak to by ma odpinkala, ked potrebovala ona, mala som byt k dispozicii donemoty.

anonym_d7b727
3. máj 2026

Nereaguj alebo zmeň tému. Pokiaľ bude stále trepať o tom istom jednoducho povedz stačilo už o ňom. A má dve možnosti. Buď prestane alebo odídeš preč (tým nemyslím z jej života). Samozrejme nie surovo s citom a pochopením.

zeldia
3. máj 2026

@anonym_autor vyriešilo sa to tak, že jej otec na ňu navrieskal. Nevravim že to musí byt otec alebo chlap, ale mala by to byt neaka autorita. Pomohlo a baba sa pohla dalej. Niektorí ľudia jednoducho nechápu po dobrom.

muchotrafka298
3. máj 2026

Nech si najde odbornika a tomu rozprava dokola o svojich problemoch. Lebo toto by unavilo aj vola, nieto laika s vlastnymi problemami. Ja som mala v minulosti kamaratku, ktoru vobec ziadne cudzie problemy nezaujimali. Mohla si sa s nou bavit len o neutralnych temach, bez stazovania alebo nejakej prezentacie vlastnych problemov. Ju to nezaujimalo a hned Ta stopla.
Ja som tiez bola taka, ze kazdemu pomoct, vypocut, ale od urciteho casu to uz nerobim. Lebo som mala z toho sama problemy, co neustale som mala v hlave cudzie problemy. A povedala som si, ze to stopnem. Pre vlastne dusevne zdravie. Lebo ja som mala byt k dispozicii ludom neustale, ked som ja potrebovala pomoc alebo nieco, tak som bola ignorovana alebo mavli rukou. Ano, ukoncila som takto aj dlhorocne kamaratstva, ale ked pozriem na to spatne, dobre som urobila.

lia2929
3. máj 2026

A opýta sa vôbec niekedy aj na teba ako sa máš ty či to váš chat a konverzácia vyzerá iba jednostranne z jej strany? Ved to je nieco strasne ak to tak je… snad sa aj sama pozastavi nad sebou

lucka_ke
3. máj 2026

pomohla si jej dosť, nemusíš mať pocit viny, proste jej na rovinu povedz, že ťa to po roku už unavuje a musíš sa sústrediť na seba

anonym_f76602
3. máj 2026

@anonym_autor nespravila si nič zlé, kamoske odporuč isť k psychológovi, nie je predsa normálne byť v takom vzťahu

svetlonos
3. máj 2026

Urobila som to isté po 20 rokoch. Poprosila som ju, nech už mi nič nehovorí. Pomoc konkrétnu som ponúkla, začala a vrátila sa k nemu. Povedala som jej, že kľudne kedykoľvek nech zavolá a môžme kecat aj pol dňa. Ale nechcem počuť anieke F o Tom mužovi a problémoch s ním spojených.
Musela sa sama o niečo neskôr uvedomiť a odišla. Z vlastného vnútorného rozhodnutia. Má môj obdiv, keďžea aj deti a vieme ako je to dnes do slobodnými matkami a bývaním.
Drž sa svojho a nemrhaj zbytocne energiou 🙂