Ako slušne odmietnuť ľudí, ktorí ma využívajú?
Ahojte, pracujem na určitom type pozície už 15 rokov. Ľudia/známi ma kontaktujú, iba ak potrebujú pomoc. Za ro mi nenapíšu správu, ani blahoželanie. Ale príde mi správa - Ahoj, mohla by si mi pomôcť s tým a s tým? Mohla by si pomôcť mojej kamoške? Mojej priateľke? Príde mi smutné, že pre mnohých týchto ľudí neexistujem, iba vtedy, keď niečo treba. Ako by ste sa zachovali vy? Ako odmietnuť slušne, bez toho, aby som ľudí urazila?
V minulosti som rada pomohla, ale mne sa to nikdy nevrátilo.
Ak by to boli moji blízki priatelia, rodina apd, tak by som to pre nich urobila samozrejme.
Nauč sa separovať, načo sú ti k životu taký ľudia?
@anonym_48e76b ja ich veľmi separujem, ale zaroven, nikdy nevies, kedy budes ty potrebovat pomoc. Preto chcem slusne odmietnut bez toho, aby sa clovek urazil.
Z toho co pises, pomahas len ty im, nie oni tebe, tak kde je problem odfiltrovat ich? Navyse, ak mas okolo seba par znamych na ktorych vies, ze sa mozes spolahnut, tak naco ti su desiatky dalsich, ktori, ako pises "vzdy len od teba nieco chcu". Urob si poriadok v zivote, medzi ludmi. Ja som sa musela naucit hovorit nie vlastnej rodine, na ktoru som sa spolahnut nikdy nemohla. A to bolo asi najtazsie, co som musela zvladnut, lebo pre mna princip rodiny bol vzdy na 1.mieste, len som musela pochopit ze vztahy su vzdy o 2 stranach, nie o jednej a plati to plosne pre vsetky typy vztahov - rodinne, pracovne, partnerske, kamaratske...
zalezi na tom, kde pracujes. Poskytujes nejake poradenstvo za ktore treba platit ? Treba sa k tebe objednat ? Tak ich odkaz na strankove dni alebo otvaracie hodiny. Ze velmi rada pomozes pocas tvojej pracovnej doby tak nech ta kontaktuje ta dana kamoska (ci hocikto), ked pracujes a uctujes za to bla bla... Rovno hned napis, ze velmi rada pomozes, ked mozes ale rovnako si len clovek a mas tak isto len urcitu kapacitu a pomahas pocas pracovnej doby. Tvoja praca je narocna a potrebujes si na to najst cas. Nikoho tym neurazis a musi pochopit, ze to co robis, je tvoja praca (nie to, ze sa nudis) a za to ti bud treba zaplatit alebo tomu venovat cas rovnako ako kazdy, kto ta potrebuje. Neviem viac poradit, pretoze neviem, co konkretne robis a na co by ta mali dalsi ludia potrebovat .Toto bol taky vseobecny navrh ako reagovat.
Naucit sa hovorit nie bola pre mna jedna z najtazsich veci. Neexistuje povedat nie a ten druhy to nezoberie zle. S tym musis pocitat a odosobnit sa od toho. Medzi pomocou a vyuzivanim je velmi tenka hranica. Nemusis pomohat ked nechces. A uz vobec nie ludom, co Ta poznaju len ked nieco chcu. Aj u mna boli ludia nastvani, ked som zacala hovorit nie. Ja som pomahala a mne nepomohol nikto. Lebo nechceli.
Ak to co robis je platena sluzba a oni to ziadaju zadarmo, tak to prestan robit.
Úplne jednoducho: nie, nemôžem ti pomôcť, nie je to v mojej kompetencii.
@anonym_autor “neviem ti žiaľ pomôcť, mám toho strašne veľa”. Alebo nereagovať 🤷♀️ aký požičaj, taký vráť.
Úplne jednoducho: nie, nemôžem ti pomôcť, nie je to v mojej kompetencii.
@anonym_8013b1 lenže to je v mojej kompetencii, ja som najvyssi clovek v tomto v institucii, cize vie ze je to v mojej kompetencii resp. ak to dam ako ulohu svojim ludom. A ja uz mam toho naozaj dost. Odtial potial.
Aj ked si pomohla niekomu napr. 10 krat a raz odmietnes aj tak sa dotycny urazi. Tak to uz raz byva v zivote. Clovek je dobry kym pomaha.na druhej strane pomahat si je pekne.takze ak ti to nejak extra nemoze uskodit ,alebo ta to dostat do problemov, tak pomahaj. Mozno sa ti to raz vyplati.
Aj ked si pomohla niekomu napr. 10 krat a raz odmietnes aj tak sa dotycny urazi. Tak to uz raz byva v zivote. Clovek je dobry kym pomaha.na druhej strane pomahat si je pekne.takze ak ti to nejak extra nemoze uskodit ,alebo ta to dostat do problemov, tak pomahaj. Mozno sa ti to raz vyplati.
@anonym_467f2b vies co naozaj 10x pomozes a ten 11x napises, ze nie, a presne toto sa obrati proti tebe. Ja uz mam naozaj toho dost.
@anonym_467f2b vies co naozaj 10x pomozes a ten 11x napises, ze nie, a presne toto sa obrati proti tebe. Ja uz mam naozaj toho dost.
@anonym_autor Ja takych ludi ignorujem. Napisu ti, neodpis. Vobec sa netrap tym co odpisat. Ak napisu druhy krat zase ignoruj. Rozumnym ludom dojde, ze otravuju. A ak nahodou budu dalej otravovat, napis sorry mam toho vela nestiham.
@anonym_8013b1 lenže to je v mojej kompetencii, ja som najvyssi clovek v tomto v institucii, cize vie ze je to v mojej kompetencii resp. ak to dam ako ulohu svojim ludom. A ja uz mam toho naozaj dost. Odtial potial.
@anonym_autor A nie je to konflikt záujmov, keď robíš pracovné veci pre súkromné účely? Tiež robím v jednej inštitúcii a keby sa na mňa obrátili známi, aby som im niečo cez firmu vybavil, tak poviem, že sa to nedá. Treba si dať žiadosť a ísť oficiálnou cestou a postupom. Ja nebudem súkromne zasahovať do rozhodovacieho procesu.
@anonym_autor A nie je to konflikt záujmov, keď robíš pracovné veci pre súkromné účely? Tiež robím v jednej inštitúcii a keby sa na mňa obrátili známi, aby som im niečo cez firmu vybavil, tak poviem, že sa to nedá. Treba si dať žiadosť a ísť oficiálnou cestou a postupom. Ja nebudem súkromne zasahovať do rozhodovacieho procesu.
@anonym_1178e1 ja robim v sukromnej firme. Ale bezne sa na mna obrati lekar, pravnik, znamy co ma nevidel 10 rokov a najnovsie uz aj tety na uradoch.
@anonym_1178e1 ja robim v sukromnej firme. Ale bezne sa na mna obrati lekar, pravnik, znamy co ma nevidel 10 rokov a najnovsie uz aj tety na uradoch.
@anonym_autor nevidim dovod robit ludom co ani nepoznas otroka a vybavovat im veci. Nech si to riesia sami. Povedz nie a hotovo. A odporuc im oficialny postup.
@anonym_autor a to oni musia vediet?
Bola restruktualizacia, uz to nie je v mojej kompetencii, zial uz neviem pomoct ...
@anonym_48e76b ja ich veľmi separujem, ale zaroven, nikdy nevies, kedy budes ty potrebovat pomoc. Preto chcem slusne odmietnut bez toho, aby sa clovek urazil.
@anonym_autor Autorka, nie si matka Tereza, aby si pomahala vsetkym, ktorí ta o pomoc poziadaju a inak na teba seru z vysoka. Aku pomoc by si mohla ty od nich ocakavat? Spravia sa hluchy, slepy akonahle im napises/zavolas o pomoc. Takze pokial sa ozyvaju len ked nieco chcu, tak ty si im neni povinna ani len odpisat, neexistuje ziadne "lebo sa to patri" (ta hlaska mi uz ide vrcholne na nervicky) ani nic podobne. Takze su 2 moznosti - prvu som ti uz napisala a ta druha, ak uz silou mocou chces odpisat, tak nieco take,ze "to co po mne ziadas nie je v mojej kompetencii", alebo "s tymito vecami uz nepracujem"...nic viac nic menej.
@anonym_autor nevidim dovod robit ludom co ani nepoznas otroka a vybavovat im veci. Nech si to riesia sami. Povedz nie a hotovo. A odporuc im oficialny postup.
@muchotrafka298 uz som jej napisala, ze nech checkne web a napise na oficialny email a bude sa tomu niekto venovat.
@anonym_autor a to oni musia vediet?
Bola restruktualizacia, uz to nie je v mojej kompetencii, zial uz neviem pomoct ...
@anonym_5ed9ce ludia si ma najdu na linkedlne aj na webe nasej firmy.
@anonym_autor ale je to nieco, co vyplyva priamo z nazvu pozicie?
Ved povedz, ze uz za to nie si zodpovedna ty, uz to nevies zial vybavit, tuto cast prevzalo ine oddelenie / iny clovek,
sprisnili u nas GDPR, nemozem uz poskytnut dane informacie
sposplatnili danu sluzbu aj nam, ako zamestnancom...
@anonym_autor a myslís si že takýto ľudia ti pomôžu?
Pochybujem
@anonym_autor no a čo,keď ťa tam nájdu? Na základe toho im máš zadarmo pomáhať?
Ja som už presne na takýto problém (dokonca aj text bol takmer identicky) odpovedala pred časom
Strašne sa tunopskuju “problémy”
Ale odpoviem opäť
Neverím, že dospela osoby nedokáže povedať/napisat
“Je mi veľmi ľúto, že máte takýto problém, žiaľ, nie je v mojej kompetencii Vám pomôcť.”
Bez výhovoriek a omáčok
@anonym_autor ale je to nieco, co vyplyva priamo z nazvu pozicie?
Ved povedz, ze uz za to nie si zodpovedna ty, uz to nevies zial vybavit, tuto cast prevzalo ine oddelenie / iny clovek,
sprisnili u nas GDPR, nemozem uz poskytnut dane informacie
sposplatnili danu sluzbu aj nam, ako zamestnancom...
@anonym_5ed9ce dobre tak inak, predstav si, ze si sef personalneho oddelenia spolocnosti typu banka s celoslovenskou posobnostou a centralou.. Vsetci to vedia, vsade je tvoje meno uvedene, si na linkedlne, su s tebou rozhovory, clanky. Je jasne, ze z titulu svojej pozicie mozes vela a si zodpovedna za cele personalne a teda aj za hiring a talent acqusition. A tak sa na teba pravidelne obracaju vsetci - tety, ujovia, krstni rodicia, surodenci, bratranci, sesternice, znami tvojich rodicov, kamosi zo zakladky, zo strednej, kamosi z tanecnej,kde si chodila za ZS, tety na urade, lekar, tvoj pravnik, tvoj automechanik apd. Ja naozaj neviem, preco si ludia myslia, ze ked robim na takejto pozicii, zamestnam kazdeho. Jasne ze nie. A kazdy si mysli, ze ano, ze ved ty vies vybavit miesto, kto ak nie ty. No aj keby som vedela, nechcem. Je to neprofesionalne. Ja samozrejme pre klud vsetkych zucastnenych stran posuniem CVcko na nase TA oddelenie, ale ak ten clovek nevyhovuje, alebo nemame adekvatnu poziciu, moji ludia sa mu nebudu venovat. Ale vsetci cakaju, ze ano. A ked asertivne poviem v rodine nie, je ohen na streche. Ano, ak mi primar oddelenia v nemocnici zavola, ci by som mohla nieco urobit pre jeho syna, zastanem a zamyslim sa. Co ak ho budem v buducnosti potrebovat aj ja? Ale zase nie sme schopni kazdemu pomoct, kazdeho prijat a kazdemu vyhoviet. Ja uz hlavne nerobim operativu, toto ide mimo mna.
@anonym_autor skus ziadat za to vzdy konkretnu protisluzbu. A uvidis ako sa kto zachova.
@anonym_autor skus ziadat za to vzdy konkretnu protisluzbu. A uvidis ako sa kto zachova.
@anonym_e087f6 prave teraz ma poziadala o pomoc znama, nie sme kamosky. Ale je to veduca jednej sekcie na ministerstve. Toto robi opakovane. Prvy krat v zivote som ju odkazala na nase oficialne karierne stranky. Toto sa mi este vypomsti.... 🙂
Ľutujem ale momentálne neberieme nových ľudí, pošlite si žiadosť a ak bude voľné miesto neskôr a stále záujem niekto sa tomu bude venovať.
@anonym_autor to je jedno
@anonym_autor v com ti nepomohli?
Ľutujem ale momentálne neberieme nových ľudí, pošlite si žiadosť a ak bude voľné miesto neskôr a stále záujem niekto sa tomu bude venovať.
@januska12323 toto robím. Ale keď to spravím, už je zle samozrejme. Aj teraz som to urobila, a už je zle. Pred pár dňami som tu dala príspevok o tom, ako jedna pani úradníčka si ma našla, zistila informácie a na hulváta mi zavolala, či pomôžem jej dcére zamestnať sa u nás. Ako protislužbu, že oni nám odpília strom, ktorý ohrozuje občanov v rámci tohto mesiaca.

Nauč sa separovať, načo sú ti k životu taký ľudia?