icon

Ako slušne odmietnuť ľudí, ktorí ma využívajú?

21. mar 2026

Ahojte, pracujem na určitom type pozície už 15 rokov. Ľudia/známi ma kontaktujú, iba ak potrebujú pomoc. Za ro mi nenapíšu správu, ani blahoželanie. Ale príde mi správa - Ahoj, mohla by si mi pomôcť s tým a s tým? Mohla by si pomôcť mojej kamoške? Mojej priateľke? Príde mi smutné, že pre mnohých týchto ľudí neexistujem, iba vtedy, keď niečo treba. Ako by ste sa zachovali vy? Ako odmietnuť slušne, bez toho, aby som ľudí urazila?

V minulosti som rada pomohla, ale mne sa to nikdy nevrátilo.

Ak by to boli moji blízki priatelia, rodina apd, tak by som to pre nich urobila samozrejme.

Strana
z3
anonym_a10a5e
22. mar 2026

@anonym_autor prepac ale nieje v mojich silach v tomto ti pomoct,je to nad moje kompetencie, skusim sa spytat kolegyne/kolegu
Samozrejme prvykrat dvihni vypocuj nechaj par dni akoze nieco riesis a potom odpis toto

anonym_513409
22. mar 2026

By som povedala rodine,uz nikomu nepomaham,neposielajte a neslubujte uz nikomu nic.Dakujem.

anonym_347adf
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_e087f6 ja na taketo veci reagujem bezne a som velmi asertivna. Ale doma sa to nestretava s pochopenim - rodicia, partner, jeho rodina, moja rodina, a znami. Ze nepomozem, ked mozem...

@anonym_autor som v podobnej pozicii, ale zasadne ked pridu taketo poziadavky jasne komunikujem ze treba poslat oficialne CV a ja nie som ta ktora ukaze prstom ze tohto vezmite, maximalne viem zariadit aby cloveka vobec pozvali na pohovor, ked je ok, a budu taki 2ja prejde, ak pohori nebudem sa strapnovat vo firme. A ked sa znamy ozve mali ste inzerat co si nepovedala? Nemas jazyk, nemas vs ... nepresiel by si ani 1.sitom vzdy sklapnu. Sama ked viem ze sa nabera a mam kamosov co viem kde robia, aki su, pri tichosti si nieco hladaju... takych aj sama oslovim, ale vzdy myslim na to aby som sebe nevyrobila problem, lebo clovek odide ale hanba ostane. A kamosky 🤣uprimne z 19 by som bola ochotna tak s 1 robit

cacianka
22. mar 2026
@orisker

Na úrade
"Pán referent, vy ste na mňa zabudli?"
"Nie, nezabudol! Ja som sa na vás vysr*l!"

@orisker 🤣👍

anonym_f5646f
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_6350ba Prídeš k rodičom na obed a máš sled otázok či si pomohla tomu a tomu, či sa s tebou spojili. Volá mi sestra, či som sa pozrela na CVčko jej kamošky jej sestry. Toto sa deje stále. Ale dojala ma pani na úrade, čo si zistila na mňa kontakt a na drzovku, že ak zamestnám jej dcéru, tak si vzájomne pomôžeme.

@anonym_autor uprac slušne aj rodinu. Podobne asertivne ako v práci. V štýle, či si uvedomujú, že vaša firma ) organizácia nie je nafukovacia, nie ste úložisko pre 300 nezamestnaných, a kto má vedomosti, vzdelanie a schopnosti , nech si podá riadnu žiadosť, pošle všetky podklady podľa požiadaviek na pracovnú pozíciu a vaši kompetentní výberu najvhodnejšieho uchádzača. Rázne sa spýtaj švagriny, či by sa jej páčilo keby si vybrala protežanta od svokry , a opačne. Že by nadávali na teba. No nie, nebudeš doma robiť rozbroje, robiť protekcie, lebo do práce vyberáte vhodných uchádzačov, nie kamošky, susedy, lebo sú kamošky, susedy. A zaraz takéto diskusie, nech ťa v súkromí nezaťažujú, neobťažujú pracovnými témami.
Ja pracujem v špecializovanej nemocnici, keď niekto potrebuje, viem poradiť, zistiť, nasmerovať, aj odprevadiť aby nebludili, ale hneď poviem že nemám kompetencie na protekciu.
(Drobnosti trochu viem, ale odtiaľ potiaľ)

karolinakr
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_5ed9ce dobre tak inak, predstav si, ze si sef personalneho oddelenia spolocnosti typu banka s celoslovenskou posobnostou a centralou.. Vsetci to vedia, vsade je tvoje meno uvedene, si na linkedlne, su s tebou rozhovory, clanky. Je jasne, ze z titulu svojej pozicie mozes vela a si zodpovedna za cele personalne a teda aj za hiring a talent acqusition. A tak sa na teba pravidelne obracaju vsetci - tety, ujovia, krstni rodicia, surodenci, bratranci, sesternice, znami tvojich rodicov, kamosi zo zakladky, zo strednej, kamosi z tanecnej,kde si chodila za ZS, tety na urade, lekar, tvoj pravnik, tvoj automechanik apd. Ja naozaj neviem, preco si ludia myslia, ze ked robim na takejto pozicii, zamestnam kazdeho. Jasne ze nie. A kazdy si mysli, ze ano, ze ved ty vies vybavit miesto, kto ak nie ty. No aj keby som vedela, nechcem. Je to neprofesionalne. Ja samozrejme pre klud vsetkych zucastnenych stran posuniem CVcko na nase TA oddelenie, ale ak ten clovek nevyhovuje, alebo nemame adekvatnu poziciu, moji ludia sa mu nebudu venovat. Ale vsetci cakaju, ze ano. A ked asertivne poviem v rodine nie, je ohen na streche. Ano, ak mi primar oddelenia v nemocnici zavola, ci by som mohla nieco urobit pre jeho syna, zastanem a zamyslim sa. Co ak ho budem v buducnosti potrebovat aj ja? Ale zase nie sme schopni kazdemu pomoct, kazdeho prijat a kazdemu vyhoviet. Ja uz hlavne nerobim operativu, toto ide mimo mna.

@anonym_autor jeho toto som vždycky chcela a rozmyšlala by som, ako by som sa zachovala, vzhladom na to, že na mna každy kašlal, otvorene dvere by našiel malokto

karolinakr
22. mar 2026

@anonym_autor " A čo za to? Odpileny strom? Skuste ešte raz.. !"

anonym_5ed9ce
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_5ed9ce dobre tak inak, predstav si, ze si sef personalneho oddelenia spolocnosti typu banka s celoslovenskou posobnostou a centralou.. Vsetci to vedia, vsade je tvoje meno uvedene, si na linkedlne, su s tebou rozhovory, clanky. Je jasne, ze z titulu svojej pozicie mozes vela a si zodpovedna za cele personalne a teda aj za hiring a talent acqusition. A tak sa na teba pravidelne obracaju vsetci - tety, ujovia, krstni rodicia, surodenci, bratranci, sesternice, znami tvojich rodicov, kamosi zo zakladky, zo strednej, kamosi z tanecnej,kde si chodila za ZS, tety na urade, lekar, tvoj pravnik, tvoj automechanik apd. Ja naozaj neviem, preco si ludia myslia, ze ked robim na takejto pozicii, zamestnam kazdeho. Jasne ze nie. A kazdy si mysli, ze ano, ze ved ty vies vybavit miesto, kto ak nie ty. No aj keby som vedela, nechcem. Je to neprofesionalne. Ja samozrejme pre klud vsetkych zucastnenych stran posuniem CVcko na nase TA oddelenie, ale ak ten clovek nevyhovuje, alebo nemame adekvatnu poziciu, moji ludia sa mu nebudu venovat. Ale vsetci cakaju, ze ano. A ked asertivne poviem v rodine nie, je ohen na streche. Ano, ak mi primar oddelenia v nemocnici zavola, ci by som mohla nieco urobit pre jeho syna, zastanem a zamyslim sa. Co ak ho budem v buducnosti potrebovat aj ja? Ale zase nie sme schopni kazdemu pomoct, kazdeho prijat a kazdemu vyhoviet. Ja uz hlavne nerobim operativu, toto ide mimo mna.

@anonym_autor no ale ved si si vlastne aj trosku odpovedala ...
"Posuniem CV svojim ludom, ktori su zodpovedni za uzsi vyber adeptov, a ked nam bude adept/ka vyhovovat, tak sa moji ludia ozvu."
a uz je len na tebe, ci sa tomu vobec budes venovat, ci to vobec posunies dalej alebo to ide do skartovacky hned ....
nezavidim, som rada, ze nie som na takej pozicii, ja by som to nechcela robit

anonym_6fc724
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ked budes potrebocat primara, tak by mal robit za co ho plati ZP... ci osetrine len za protisluzby? A ked ju neposkytnes, necha ti zhnit apendix?

anonym_3c1a30
22. mar 2026

@anonym_autor vieš napíšem ti iba jedno... Mám firmu a keby som každému známemu poskytoval služby zdarma (pomáhal im) tak skrachujem. Keď niekto príde za mnou že chce to a to a potrebuje to a to, fajn, ale rovno mu poviem, že to stojí toľko a toľko. Iba naozaj pár známym poskytujem službu zdarma lebo viem, že aj ja dostanem protislužbu. Známe príslovie hovorí... Kamaráti buďme, dlhy si plaťme a v biznise to funguje dvojnásobne. Ja si hľadím svoj záujem presne tak, ako ten, čo odomna potrebuje pomôcť. Detto platí opačne, ja tiež platím známym za ich služby. Aj oni potrebujú z niečoho žiť.

anonym_f8f9cc
23. mar 2026

To nemyslíš vážne toto … žena na vyššej pozici a takéto chovanie? Že nevie povedať jednoduché NIE tetke na úrade alebo sestrinej kamoške 😳 … a milión výhovoriek prečo .. Prepáč, ale minula si sa povolaniu na míle ..

anonym_e67b6b
23. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nie ste náhodou oblasť zdravotníctva? Z tohoto to trochu aj vyplýva, ale aj tam sa dajú spraviť zásadné zmeny a hlavne to máte vy vedieť...

Strana
z3