Ako spracovať neustále upozorňovanie starých rodičov?
Baby, ako spracovat stale upozornovanie starych rodičov. Syn ma rok a pol objavuje, teda chcel by objavovat svet, no stari rodicia mu to " nedovolia". Stale ho popravuju, upozornuju co robi zle a ako sa to má. A zle drzis tu lyzicu takto si ju chyt( ja dam jedlo a lyzicu nech skusa ako, čo, kde...). A takto musis jazdit s autickom( ja dam hracku- nech skusa vsetky moznosti) A takto si drz chlebik- to sa to zle tak papa........ Viem, ze vnucata miluju, zahraju sa, postrazia dali by prve aj posledne, ale toto ma fakt vycerpava. Uz som ich viac krat upozornila, je to dieta ma rozum a nech ho nechaju nahcit ho pozivat. Ale akoby hrach o stenu hadzal. Aj vy to mate nejak podobne? (Ak chcete napisat,ze ich mam odstrihnut - taj sa neunuvajte. Toto fakt nie je dovod aby dieta prislo o starych rodicov).
@zuzinka888 ale doplnim, ze to nerobi nejak autoritativne, povie to milo s usmevom, ale aj tak je to take .....
@zuzinka888 ja napr vychovávam metódou respektujucou. Nech ma tu každý ukamenuje, no vzorce do života si berieme z detstva. Neviem kto to tu už písal, no písal ze tuším svokra nedovolila synovi pomáhať pri upratovaní, umývať dlážku lebo budú cmuhy - za mňa, a co keď budu? Tak to umyjem po ňom ešte raz, no nech vidí ze aj muži sa majú chytať domácich prác, na 5x cmuhy nebudú. Potom sa ženy sťažujú ze synovia nepomáhajú alebo si ženy berú ďalšie dieťa za muža co si nezvládne nabrať sam jest 🤷♀️🙈 chaoem čoho sa akoby bojíš, a hlavne malý je v období kedy si berie veci inak a začína sa formovať jeho persona, čiže určite niečo urob. Je to ťažké voči rodičom, je mi to jasne.. Skus asi raznejsie a fskt na nejaký čas obmedziť kontakt, alebo malému vysvetli ze je jedno ako to drží atď.. Lebo upozorňovať na takéto banality je podľa mňa blbosť. Hovorím, keby to je života ohrozujúce ôk, nehovorím ani slovo. Ale prosím pekne ako kto drží príbor atď.. Ja tiež držím nožík dole a nie hore akoby sa mal a tu skm🤣 žijem
@lucia13022023 👍 - spriaznena dusa.
@zuzinka888 ja si myslím, že to môže byť preto, lebo babka žila v 60.-70.tych rokoch, kedy všetko bolo ako naozaj v reále,. V knižkách nebol žiadny ružový pes(fakt pozri starú knihu pre deti) a v škole nás učili, že vlasy nie sú fialové, kravy len hnedé atď.Učiteľky učili ľavákov písať pravou rukou napr. , Teda pokiaľ babka nežila v Amerike ako hippisáčka, tak to bude tým, že niekedy iné veci neboli "v norme".
@elizabet173 ty co napíšeš názor ako keby píšeš moje myšlienky 😱🙈😂
@ivanka33 nie,aj ja som vyrastala v 70.rokoch a toto si k vnúčatám nedovolím. Je to povaha a prepacte,asi aj inteligencia. Lebo nie je normálne prekladať lyžičku pri jedeni,ved to dieťa môže mať traumu. Toto hádam už dnes vie každý. A vôbec,nie sú to ich deti,môžu sa s nimi hrať,potešiť sa,postrazit,ale ostatné je na rodičoch.
@lukbe 100% súhlasím.
@zuzinka888 no “ odlozena pochvala” to je samo o sebe zle, ale tak ja to vidim doteraz u mojho muza, on ma takych rodicov co doslova svoje deti rovnali do pravitka..a teraz to chcu aplikovat na moje deti ! minule sme boli na oslave, otvorila som banan ze dam babatku a moj muz a jeho surodenci zhrozeny ze som ho otvorila na “ zlom konci “ pricom wtf? je to banan, aj keby som ho zjedla so supkou svet sa bude dalej tocit 🤣 akoze ja dakujem mojim rodicom, nie su vobec dokonali, dokonca rozvedeni ale vzdy ma nechali v slobode si ist svojou cestou a to iste chcem pre svoje deti a nikto mi ich buzerovat nebude ! :D aj ked je to tazke kedze v skolke si svokra ide svoje ked tam nie som 🤷🏼♀️
*surodenci zhrozeni
@hendikep tazke aj ty " bojujes" s veretnymi mlynmi. 😊 Som vdacna, ze sa tu nasli zienky, co vedia a toleruju, ze nemusime vsetci robit vsetko rovnako a aj tak to bude "spravne."
@zuzinka888 ale vies to nie je len o tych vlasoch a fialovych psoch, to je o tom ze chcem aby moje deti rozmyslali “outside of the box “ a nie len boli v strese z toho kto co musi co sa ako robi, kto si co pomysli ak to urobim inak 🤦🏼♀️ chcem aby deti robili veci ako chcu pre to lebo chcu nie pre inych.. staci ze vidim mojho muza ako produkt ich vychovy, doslova stale v krci zo vsetkeho, vsetko berie prilis vazne vratane seba a stale len aby si nikto nic o nas nepomyslel ..ja som pri nom ako taka majka z gurunu co ma vsetko v prdeli 🤣
@zuzinka888 aký majú staršie deti so starými rodičmi vzťah?
@1andrea111 uz su pubertaci. Maju chut tak idu pozriet, nemaju tak nejdu. Najstarsi je uz dospely- maju taky normalny. Ked boli mali chodili este do prace a ja tiez tak som to tak nevnimala. No ked s ich opytam ci ideme pozriet babku ci tetu, svagrov...tak povedia babku.
@hendikep a mne prave v tomto otvirila oci synkva ucitelka v skolke. Raz mali pracovny list kde mali nakreslit a dokreslit oblohu. A moj 5r.syn namaloval cervenu. Ja som sla s malou dusickou, ze to bude hanba ze som ho nenaucila ani akej farby je obloha. Asi som vtedy zareagivala zle, teda urcite to bolo nespravne. Odprevadila som syna do skolky a uc. Sa ho pyta- Preco je obloha cervena? On- lebo takto sa mi to paci, tak je to pekne. Ja som zagulala ocami a cakala ako zacne poucovat,ze obloha je modra a basta. A ona - tak v tom pripade je to v poriadku. Ked som prisla po obede po syna obrazok bol na vystavke s vysvetlivkami - obloha pri zapade slnka a velku 1. A vtedy som si to uvedomila,ze chcem svoje deti vychovavat inak. Lebo on mal predsa pravdu obloha nie je modra, je aj cervena, aj seda. A on si uchovaval takto spomienku na cervenu oblohu z dovolenky pri mori.
@zuzinka888 ja neviem ako vysvetlit svokre, aby nerobila za maleho veci ktore uz davno ovlada. Maly ma rok a 9 mesiacov. Poviem mu napr nech si sadne na gauc, ona ho chyti a vylozi ho tam. Poviem mu aby vstal zo zeme, uz ho dviha. Dam mu do ruky misku s ovocim aby papal, hned mu to berie a krmi ho. Vonku ma ihrisku si sadnem na lavicku a pozorujem ako sa hra, ona ked tam je s nami beha 20 cm od neho, vsade ho pridrza, stale len nie tam nesmies, tam nesmies a pod. Ja zakrocim ked je to potrebne, inak nechavam nech sam objavuje. Je rozumny, sikovny, vsetko toto bezne ovlada sam ked mu to poviem a viem ze su tu take male hluposti ale uplne mi dviha tlak, ked vsetko robi za neho a nenecha ho sameho fungovat 🤦♀️
@zdenkak87 nechápem, prečo je svokra stále pri tebe... aj na ihrisku...
@elizabet173 stokrat ju upozornim ze on to vie sam ale ona si ide svoje 🤦♀️
@andreakotesova nie je stale pri mne ale byva blizko takze je tu casto. Ver ze ja to nevyhladavam, nepotrebujem jej navstevu 3x tyzdenne, ale muz to stale ospravedlni tym ze ona chce vidiet maleho. Pokial sa da snazim sa mu povedat ze chcem travit viac casu len my spolu ako rodina.
@zdenkak87 ja tomuto nerozumiem.. Načo je to dobre? Ved nech si dieťa poradí samo.. Véd o tom to je, skúša, objavuje atď.. Ja si to neviem predstaviť, keď to povieš ze si to neželás? Ako zareaguje? Keď povieš prísnejšie? Ako zareaguje? Berie to jedným uchom dnu, druhým von, či sa urazi? Ja by som prerušila na par dni kontakt, nech si uvedomí. Tak isto aj pri autorkynych rodičoch. Nerespektujete na? Dobre, malého neuvidíte par dni.. Ty si rodič. Oni už mali možnosť vychovať deti.
@lucia13022023 ked poviem ze nechajte on to vie sam tak bud sa tvari ze nepocuje alebo v lepsom pripade povie ze dobre, necha ho nech sam spravi a o 10 min to spravi znova 🤦♀️ ja som tiez nazoru ze musi sa sam ucit, spoznavat, objavovat a obcas aj padnut, nedrzim ho za rucicku nonstop, to by som sa zblaznila 🤣
@zdenkak87 ved pozri ako sa trapi chudacik- musim mu pomoct.
@zdenkak87 ach...A obmedziť kontakt? Nepomôže? Ja som tiež za, ja som liezla kade tade po stromoch, modriny, rozbité kolená boli každou súčasťou leta.. Lepšie ako sedieť na lavičke s tým ze by som mohla náhodou spadnúť.. Spadla som a postavila som a druhy krát som už nespadla 😁
@lucia13022023 ja by som velmi rada ombedzila kontakt. Niekedy sa tyzden neukaze. Ale ona je ten typ ze zavola ze ide k nam v momente ked uz si otvara dvere 🤣🤣🤣
@zdenkak87 Ježiiiis ani nehovor 🙈🙈🙈 k nám svokra príde raz za mesiac, akože nie je zla ale je z dediny a pokiaľ neprídeme my, ona sa neuraci prísť aj keď sem chodí do roboty, no ale minule sme spali ja, aj malý, aj muž po nočnej a len počujem klopanie. Skoro ma porazilo 🤦♀️ ale našťastie sa mi nemontuje do výchovy, to som si stanovila ešte skôr pravidlá ako som vôbec bola tehotná 🤣 hovorí reči typu načo ti je hracia deka ved mne sa synovia zahrali aj na tom a tamtom ale to neberiem nejak k srdcu. Raz do mesiaca zvládnem 🤣
@lucia13022023 nechcem strasit, ale s vekom babatka rastie aj montovanie do vychovy teda reci. A naco toto my sme to nerobili a tu ste, a preco toto nie, my sne to robili a nic z vas neubudlo, preco nie choditko, pre nevodit za rucicky, preco nema topanocky- take pekne som videla.....

@hendikep presne takto to vnimam, aj ja. Preco by nemohla byt hus zelena, a vlasy na cloveku modre. Deti vnimaju svet inak a takto sa im to paci . A fajt mam inkfartove stavy, ked neter 3,5 rokov nakresli obrazok a babka zacne- no vlasy byvaju hnede,zlte al, cierne! A v duhe neni hneda farba.....a uz si videla fialoveho psa? A ja si hovorim( ano videla, milion zien ma farebne vlasy, a ked moze byt krava fialova (cokolada Milka) preco uz pes nie?!!! Ved ked podrastie pochopi....Joj, trha mi srdce ked to vidim, take sklamanie v tych vdlkych kukadlach, lebo caka pochvalu ci podakovanie a nie prednasku. A ked babke poviem, ze by mala pochvalit tak povie,ze pochvali, ked to bude dobre/spravne. 🤦♀️🤦♀️🤦♀️. ALE TO SPRAVNE JE.