icon

Ako ste odišli od muža?

16. apr 2023

Ženy, samoživiteľky,ale tie, čo majú za sebou rozchod popri.malych deťoch,ako ste začali.konat?

Ja mam dosť stiestnene podmienky, za ktoré ma tu klasicky určita sorta žien skritizuje a bide.mudrovat a vysmievať sa.tak prosím dopredu,ak ste to nezažili,zdrzte sa komentára... máme dve malé deti5r a 2r... Mame auto, ktoré je jeho, vodičák mam ale nesoferujem(strach) bývame v dome ktorý je písaný nanho este pred svadbou, zobral hypo, platí on... Akože v tomto smere mam pokoj aspoň. Nebudem hovoriť prečo chcem odísť, od neho a rozviesť sa

Podstatné je, ze nemám kam, mohla by som k rodičom ale holo by to velmi nadoraz. Takže určite chcem byt, možno podnájom ale lepšie mat svoje v budúcnosti...V prvom rade je asi najdôležitejšie si kúpiť auto,potom nájsť prácu (jasle ,babka) a začať šetriť... To mam v hlave ,taky plán.prosim, ako ste dostali silu urobiť ten krok?a vstúpiť do nového,.. oslobodiť sa a začať žiť podla seba,..je to strašný risk, no ja uz tu nevládzem snim. Vela vela stratíme... No mna to ničí.

Ked odídem, budem to mať ťažké veľmi,viem. Deti nebudú mat to co možno budú chcieť, nezarobim vela,ked budem sama..ja viem! Ale zatu slobodu to stojí. Su tu mami ktoré vedia dodať odvahu?

Strana
z2
8aslan147
Odpoveď bola odstránená
autor
Autor odpoveď zmazal
maminkadeticiek
16. apr 2023

Kto da podnajom rozvedenej matke s dvomi malickymi detmi?Chod k rodicom a nevymyslaj,bude to dobre.

eternity24
16. apr 2023

Ja nechcem radiť, ale plán ist do podnájmu, kúpiť si auto a neskôr našetriť na vlastnú nehnuteľnosť mi príde dosť nereálny. Ibaže by bol tvoj príjem vysoko nadštandardný. Lebo nájom, bežne životne výdavky ti zhltnú viac ako je bežný plat +2deti.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
eternity24
16. apr 2023

To je úplne jedno ake poradie ci najskôr kupit auto a potom riešiť podnájom a neskôr kúpit nehnuteľnost alebo naopak. Stále budeš mať budget ktorý ti len ťažko vystačí na splnenie týchto cieľov. Veď len na podnájom budes potrebovať cca 400-500e a kde sú potraviny pre 3 osoby, oblečenie, N na auto a este aj šetrít na vlastnú nehnuteľnosť? Mne to matematicky nevychádza, ale keď to tebe vychádza, tak hor sa do toho. Myslim tiež, ako spomínala tu pani vyššie, že najschodnejšia cesta je začať u rodičov. Tak sa ti aj zvýši viac financií na šetrenie a aj s deťmi pomôžu.

autor
Autor odpoveď zmazal
nnnuuunnn
16. apr 2023

Dajú Ti hypotéku? Ak áno, začala by som vlastným bývaním. Možno Ti z hypo zvýši aj na auto. Neboj sa odísť. Nebude to tak navždy, časom stretneš iného muža, lepšieho.

sovica
16. apr 2023

@autorka Ja Ti asi veľmi neporadím, ale aspoň povzbudím, aby si od manžela dokázala odísť a žila spokojný život, ak si myslíš, že bez neho Ti bude lepšie. Ak chceš odísť od neho s 2 a 5 ročným dieťaťom, tak máš na to asi dosť pádny dôvod. Aj keď neviem, čo myslíš tým ..."teraz je to všetko super, až nato, že mi žerie tie nervy, ale je o nás postarané"... Ak je všetko super, tak Ti nemôže žrať nervy, či??? Alebo všetko teda super nie je. Čím Ti žerie nervy?
Čo sa týka nehnuteľnosti, myslím, že keď sa hypotéka spláca v čase, keď ste už manželia (aj keď je nehnuteľnosť kúpená pred svadbou a písaná na neho), tak máš zo zákona právo na polovicu splatenej hypo čiastky. Nie som si tým síce na 100% istá, ale dievčatá, ktoré sa vyznajú, tak toto potvrdia alebo vyvrátia.
Prečo je pre Teba auto priorita? Bývate na dedine? Keď od manžela odídeš, chceš tam ostať aj naďalej? Ak by si sa odsťahovala do mesta, bude pre Teba to auto nutnosť? Ja si, naopak, myslím, že priorita je nájsť si dobre platenú prácu, aby si zvládla platiť podnájom a ostatné potrebné veci: potraviny, ošatenie atď.

autor
Autor odpoveď zmazal
eternity24
16. apr 2023

Nie, hypo určite nedajú iba na teba pokiaľ si este vydatá. Môžeš zostať vydatá, zrušiť BSM a zobrať hypo potom na seba. Alebo sa rozviesť a zobrať hypo na seba. A keď chceš brat hypo, musíš mať 20% z hodnoty nehnuteľnosti svojich prostriedkov.

sofinkasofinka
16. apr 2023

@nnnuuunnn pokiaľ viem, banka jej nedá ani plnú sumu hodnoty nehnuteľnosti. Myslíš, že je reálne kúpiť z toho ešte aj auto?

nnnuuunnn
16. apr 2023

@sofinkasofinka bolo by dobré, keď by tak 50tis mala svojich aspoň.

sofinkasofinka
16. apr 2023

@nnnuuunnn obávam sa, že to nemá ani zďaleka, možno sa ale mýlim

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
kp7333
16. apr 2023

Mas nejake uspory? Ak nie, zacni si odkladat aspon na to auto. Co muzov prijem? Ma dostatocny oficialny prijem, z ktoreho by vysli slusne alimenty? Mate nejaky majetok, ktory ste nadobudli spolocne pocas manzelstva? Co tvoj buduci prijem? Mas predstavu, kolko zarobis? Pokryje ti cisty prijem aspon najomne, energie a stravu na mesiac plus naklady na prevadzku auta a aspon polovicu nakladov na oblecenie/skolu/skolku deti?

eternity24
16. apr 2023

@elizabet173 zle ste ma označili, ja niesom autorka 😉

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
misinka20
16. apr 2023

Nie nemôžeš si zobrať hypotéku sama na seba keď máte BSM... Tvoje predstavy sú veľmi nereálne a síce máš predstavu dosť "ružovú" dá sa to zvládnuť... Po prvé začni si odkladať peniaze povedľa, budeš ich potrebovať, po druhé poriadne si premysli kroky, ktoré budeš robiť, tzn. pred odchodom treba aby si mala prácu, stabilné bývanie a finančnú rezervu. Potom treba riešiť deti, tiež s nimi nemôžeš len tak odísť z miesta ich trvalého pobytu bez toho aby ste sa s mužom/ex nedohodli prípadne to musíš riešiť cez súd/kuratelu atď. Zvládnuť sa to dá, ja som odišla najskôr do podnájmu a potom po rozvode som riešila svoj byt na hypo, ja mám ale len jedno dieťa a nadštandardný príjem... Ak si rozhodnutá, že to inak nejde, tak choď do toho, klamať tu ale nebudem je to naozaj ťažké ale zvládnuteľné...držím palce 🙏❤️🙏

autor
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
petka552
16. apr 2023

Musis mat pracu ale aj nieco odrobene. Ziadna banka neda hypoteku slobodnej matke ktora pracuje mozno pol roka. Nie si pre nich spolahlivy klient. A pochybujem tr prid esnych cenach ti ju samej daju. Mozno by aj dali no musis viac nez dobre zarabat. Pocas manzelstva hypoteku neber este k tomu ked na tvoj manzel uver. A co sa tyka podnajmu, zozenies ho velmi tazko - sama s dvoma detmi. Takzr z toho mi jedine vyplyva, ostat s muzim a škrečkovag si postupne bolom na iny ucet peniazky, dieta do jasli k babke ty do prace a po case odist k mame a potom nejako riesit byvanie.

autor
Autor odpoveď zmazal
kubkovamama
16. apr 2023

Ahoj.Raz som tu písala ako som odišla.Od narcisa a toxickej svokry.Ja som už na začiatku veľa získala,keďže finančne som ťahala domácnosť z rodicaku a on si roky pekne odkladal.Rozpisovala by so sa tu hodinu a nechcem už na to škaredé spomínať.Na začiatku som išla k rodičom,musela som,ušla som z hodiny na hodinu,lebo bola príležitosť.Na 5min vtedy odišiel z domu.Vydrzali sme asi 5mesiacov,potom som išla do podnájmu.Auto by sa hodilo,ale fakt je to to posledné čo potom budeš chcieť.Jednoducho ti to nevyjde.Priorita je poplatit nájom,škola,škôlka,v zime busom,inak bicykel a peso.Robotu som si našla v podstate hneď,aj do škôlky mi vzali malú,syn prestúpil.Robota 2 hodiny peso alebo hodinu a pol cez dva busy.Co sa dalo som si vždy sama,rodičia vybrali zo škôlky,keď som nestíhala.Hladaj si hlavne nájom a škôlku čo najbližšie k rodine,resp.tam,kde to má najjednoduchšie ten kto ti bude občas pomáhať.Vsetko to prejde,za mňa ten prvý rok je najťažší,potom už sa to utrasie.Celkom rýchlo som si zariadila fungovanie.Horsie bolo potom bojovať o decká,výživné atď.Mne nepomohlo ani predbežné,rok výživné neplatil,daňový poberal neoprávnene atď.Nespoliehaj sa,že ti finančne bude prispievať.Mal by,sú chlapi čo to robia automaticky pre svoje deti,ale nikdy nevieš.Zariad si financie tak aby ti to výživné nechýbalo

kp7333
16. apr 2023

Tak nie je to jednoduche. V com konkretne spociva to psychicke tyranie? Pomohlo by, keby si menej casu travila s nim? Napr. castejsie navstevovala rodicov? Ake velke su deti?

terry658
16. apr 2023

Začala by som prácou a jaslami. Potom auto, keď niečo našetriš. Tiež musíš mať zálohu na podnájom a až potom odchod.

marca12
16. apr 2023

Nenechaj sa odradit. Nie je to lahke,ale postupne to zvladnes. Ty mas velke odhodlanie,zvladnes to. Ale treba si premysliet kroky. Najlepsie by bolo,keby si isla k rodicom aspon na par mesiacov,kym nebudes mat stabilnu pracu. Tak viacej nasetris. Podnajom je drahy a ak pojdes do podnajmu,uz nenasetris na svoje byvanie. Hypo ti daju,ak budes mat dostatocny prijem. Otazne je kolko stoja bytu u vas a nedostanes celu sumu,takze cast musis mat nasetrene. Radsej sa na zaciatok uskromnit u rodicov a postupne ist do svojho. Velmi ti drzim palce. Este by bola moznost teraz setrit co najviac,kym si este s muzom. Dieta dat do jasli,najst si robotu,lebo musis byt zamestnana nejaky cas,ked ziadas o hypo.

luccija
16. apr 2023

A prečo sa nechceš rozviesť?plánuješ raz kupovať byt a nebyť ešte rozvedená?na začiatok aj, keby som bývala na matracoch idem k rodičom a potom ďalej..

Strana
z2