icon

Ako ukončiť toxické vzťahy a nájsť pokoj?

3. dec 2024

Ahojte chcela by som sa opytat ci to tiez niekto mate takto alebo ci sa vam niekomu podarilo s tym daco urobit. Cely zivot neviem ukoncit vztahy (rodinne, kamaratske, partnerske) ktore nie su zdrave ublizuju mi a do extremnej miery presahuju moje hranice. Zacalo to asi mojou mamou je to taky ten typ co sa nikdy neospravedlni vsetko vzdy vie, ona ked niekomu nieco zle urobi tak ma na to milion argumentov preco to bolo v poriadku, vycitat sa jej neda nic lebo ide do neprimeranej zlosti alebo psychicky vydiera placom a lutostivymi recami o sebe no za to ona vam vycita este aj to co ste nespravili. Kazdu situaciu vzdy zmanipulovala proti niekomu a ku svojmu prospechu popritom ten vytvaratel dusna doma bola ona. Teraz je to uz lepsie uz nema taky dosah ale stale ma tie svoje reci o tom ako vsetko robi ona najlepsie a ked daco chce a poviem jej nie tak to nerespektuje a prejde cez vsetky pokusy od psychickeho vydierania po manipulacie a po to ze ma opakovane nuti do nejakych veci a tvari sa ze sme sa na nich dohodli. Odkedy s nou nebyvam tak je ku mne celkom mila a normalna az na nejake jej vrtochy ktore uz sa snazim filtrovat avsak viem ze na ostatnych clenov rodiny stale tieto svoje praktiky uplatnuje. Podotykam ze mne cele toto docvaklo po dlhych rokoch dovtedy som sa furt nechala bud zmanipulovat alebo som si nebola ista ktory z mojich rodicov bol skutocne na chybe pretoze sa obvinovali navzajom. Preslo to aj do mojich kamaratstiev mam 3 kamosky co su uplne skvele naozaj uprimne a mam ich rada a potom jednu ktora (dokoncim v komente)

autor
3. dec 2024

Jednu ktora je ustipacna, arogantna, vtipkuje na moj ucet vzdy sa oduvala ze sa bavim aj s niekym inym ako keby si na mna robila naroky aj v jej vztahoch je velmi vyuzivacna a extremne ziarliva neustale mi zvykla telefonovat nemohla som jej ani dvihat lebo potom hodinu a pol rozpravala o sebe a svojich malichernych problemoch. Nechcem s nou uz travit cas no ona sa stale dako nominuje sama a mne je luto jej po 8 rokoch kamaratstva povedat ze uz sa s nou nechcem bavit (popravde ani neviem ako to urobit). No a prechadzame az na mojho muza ktory je detto ako moja mama len este o dost horsie a je vela veci ktore na nom mam rada ale tieto jeho vlastnosti vybusnost, sebestrednost, on nikdy v nicom neurobi chybu za vsrtko mozu ostatni (najma ja samozrejme), dokaze dojst do vyvrtky za uplne somariny proste zivot s nim ako na hojdacke clovek je jednu chvilu stastny druhu sa normalne az boji o zivot a toto sa neda znasat. A robte si kludne zo mna srandu ako si tu zvyknu na koni z toho zeny robit srandu ale naozaj pred tym nez sme mali spolocne zavazky sa on takto vobec nespraval ku mne on na mna zahral jedneho mileho pozorneho a dobreho muza co mal predtym len smolu v zivote a ja som nechapala ako sa prave na mna konecne obratilo take stastie ze som ho stretla.
A teraz na zaver napisem ja viem ze taketo vztahy treba ukoncit a ze normalny clovek ma nejaky pud sebazachovy a nenecha sa znicit ale preco ja nim nedisponujem? Nedokazem ludi ktori mi evidentne nerobia dobre odstrihnut zo zivota

simi8658
3. dec 2024

Niečo máš v sebe take co umožňuje že to dovolíš, aby ti to robili, nedostatočnú sebalasku a hranice, ale už si urobila prvé kroky, ohľadom mamy si si to uvedomila a to ze super ..skus možno v tých situáciách reagovať tak ako by to urobila najlaskavejsia časť tvojho ja, prípadne pracovať na tomto, napr meditaciami láskavosti k sebe, aby si v sebe toto semienko zasiala

bystrozraky
3. dec 2024

Hlavny problem je, ze mas relativne nizke sebavedomie. Ludia s narcistickymi crtami to hned zistia a drzia si ta ako kamosku (no neznamena, ze vsetky tvoje kamosky su take). Najlepsie je zvysit sebavedomie oni to pocitia a prestanu. Keď si u mami na návšteve, pozoruj jej správanie, nebuď jeho súčasťou. Nenechaj sa zatiahnut do jej manipulacii. Pozri, vysvetlím ti to takto: Predstav si, že stojím pri tebe v miestnosti plnej ľudí a poviem ti: "Máš škaredé modré vlasy." Určite by ťa to neurazilo, lebo predsa každý v miestnosti vidí, že ich nemáš modré. Povedala by si mi: "Nieeee, nemám ich modré." A pritom by si to aj cítila a bola by si si absolútne istá vo svojom vnútri. Teraz tak troška dúfam, že nemáš modré vlasy, a ak áno, tak to, samozrejme, nebolo mierené proti tebe. 🙂
Tak a teraz: Na takých ľudí, ako si popísala, si musíš byť istá vo svojom vnútri, a oni prestanú. Postupne sklapnú. Problém je, že ty sama o sebe vo svojom vnútri pochybuješ, kvôli spôsobu, akým si bola vychovaná (a to je viac ako polovica ľudí, takže žiadny strach). A to vytvára spätnú väzbu, a oni potom ešte viac útočia/dovoluju si.
Buď si sebou presne tak istá, ako keď ti niekto povie, že máš modré vlasy. Ty proste vies a si si absolutne ista, ze nemas. Takže ak ti niečo povie na teba, tak s kľudom, jemným úsmevom - ale hlavne s absolútnou istotou - povieš, že to tak nie je, a vysvetlíš prečo (ak sa to hodí). Nepoužívaj to, ak povie, že je múdrejšia, lebo to je jej subjektívny pohľad, a hlavne, to by sa hneď začala hádka alebo urážanie.
Ak vieš anglicky, tak toto (https://www.facebook.com/reel/2030946764021915) si stále púšťaj a cíť to stále, hlavne keď si na návšteve.
Daj potom vedieť, ako pokračuješ. 🙂 Prajem nádherný večer, plný usmevov ;) Peter

astronaut321
3. dec 2024

Nízke sebavedomie a vzťahovačnosť nie je dobrá kombinácia

kristik
3. dec 2024

Odporúčam do pozornosti tri výborné knihy od Lindsay Gibson: Keď detstvo bolí, Keď už detstvo nebolí, Aby už detstvo nebolelo. Tam sú aj rady, ako s takýmito rodičmi/ľuďmi fungovať. (V angličtine aj češtine majú výstižnejšie názvy.) Držím palce!😉🫶🏼

rtthypnoterapia
4. dec 2024

Ahoj, v prvom rade ti chcem povedať, že sa nemusíš absolútne viniť za to, že cítiš problém pri ukončovaní takýchto vzťahov. Manipulátori presne vedia, čo robia, a ty si to v tom momente nedokážeš uvedomiť, ak si o tom predtým nepočula, čo je úplne normálne.❤️

Super je, že si už uvedomuješ tú manipuláciu, a teda je teraz ľahšie s tým pracovať. Je však úplne normálne, že sa človek dostane do takého vzťahu, keď sebavedomie a sebahodnota nie sú na takej úrovni, aby tomu dokázal úspešne oponovať, čeliť alebo sa od takýchto ľudí odstrihnúť.

Preto je prirodzené, že títo ľudia nad nami získajú "kontrolu". Narcistický manipulátor sa vždy zameria na ľudí vo svojom okolí, ktorí spĺňajú to, že ich sebavedomie a sebahodnota nie sú na vysokej úrovni. Preto vedia, že so svojím správaním u nich budú úspešní.

Mrzí ma, že si toto zažívaš v živote, ale určite sa to dá zmeniť. Najdôležitejšia je práca na sebe samej, pretože len tak ich dokážeš odstrihnúť alebo ich prirodzene od teba odradíš. Nebudeš už "uspokojovať" ich potrebu manipulovať tebou, pretože budeš voči tomu odolná a nedovolíš, aby ich správanie voči tebe pokračovalo.

To, že si si našla partnera, ktorý je podobný tomu, čo si zažívala s mamou, je veľmi časté. Ani za to sa však neobviňuj. To, čo sa stalo, už nezmeníš, ale 100% môžeš zmeniť to ako pôjdeš ďalej, ak na tom chceš pracovať ❤️