Ako vnímate, ak sa k vám správajú inak ako k Rómom?
Dnes som zažila neuveriteľnú vec kedy sa k rómskemu novorodeniatku zachovali hnusne a k bielym zvolili úplne iný prístup. Áno aj mňa žerú niektorí hluční, neporiadni rómovia, no čo s tým má nevinné dieťa? Sme veľmi rasistická krajina.
Sme rasisticka krajina,nakoniec,kazda krajina je rasisticka,ked na to pride.UPLNE KAZDA.Ale deti by si to odsierat urcite nemali.
Suhlasim, ale okrem ticheho vykriku bude trvat este dlho, dokym sa to zmeni. Dolezite je ist prikladom vlastnym detom a okoliu.
@anonym_autor myslím si že práve už sa to veľmi zlepšuje. Staršie generácie stále dosť pokulhavaju ale napríklad mladí ľudia v mojom veku musím povedať - s rasizmom som sa nestretla. A hlavne nie voči rómom... Stále tu nejaké pozostatky máme ale myslím si že časom to zmizne úplne a snáď sa aj začne pomoc pre Rómov diať inak ako doteraz aby sa mohli normálne začleniť do spoločnosti bez predsudkov
@anonym_autor ved popis presnejšie, co kde a ako
@anonym_autor bohužiaľ aj ja som sa stretla s podobným správaním dokonca v nemocnici, čo je fakt smutné
@anonym_autor bohužiaľ aj ja som sa stretla s podobným správaním dokonca v nemocnici, čo je fakt smutné
@janickacrazy áno v nemocnici aj ja a dnes sa to udialo priamo pred mojim zrakom rómskemu bábätku.
Keď rómske deti zhoreli zaživa a videl som na FB komentáre a nie málo tak musím len súhlasiť - Slovensko je rasistický a je*nuty národ.
Keď rómske deti zhoreli zaživa a videl som na FB komentáre a nie málo tak musím len súhlasiť - Slovensko je rasistický a je*nuty národ.
@anonym_7276ed ale že úplne. 🤔
@anonym_autor ja som nič také nezažila,v každom zamestnaní som mala kolegov Rómov,pristupovalo sa k nim tak,ako k ostatným.
Moja sestra je vydatá za Róma
Mala som priateľa Róma a nikdy som sa s rasizmom nestretla. Mala som aj dvoch spolužiakom nikdy som nevidela nič zlé aby sa k nim niekto zlé správal, boli slušní tak nebol dôvod. Ja si myslím že na Slovensku sú to skôr predsudky a hádzanie ako sa hovorí do jedného vreca nie rasizmus. Ľudia už majú dosť tých neprisposobivych a preto sa tak správajú, keď sa to nezmení zo strany rómov tak ani zo strany nerómov to iné nebude
ja som z ba a som pomerne tmava a vzdy ked idem na vychod, tak ma v potravinach doslova prenasleduju sbs-kari. stalo sa mi to v spisskej, v humennom, v medzilaborciach... ja chapem, ze maju zle skusenosti, ale tym, ze na to nie som zvyknuta, tak si to hned vsimnem a je mi to strasne neprijemne. o komentoch na fb ohladom cohokolvek, co sa stane romom/arabom/zidom/gejom/atd radsej pomlcim.
@anonym_autor toto môže napísať len človek, čo s nimi nemá osobnú zlú skúsenosť. Myslím, že keby si ju mala, tak by si tu bludy nepísala.
@anonym_autor je to o nastavení štátu. Keby im zrušili všetky dávky a museli by začať pracovať, aj náš postoj k nim by sa zmenil. Lebo logicky sa v nás kopí hnev a nenávisť, keď niekto nič nerobí celé dni a dostane na dávkach špekuláciami toľko, čo je normálny plat v čistom v malom meste, na ktorý robíme 8 hodín denne. A začať ich stíhať za krádeže v obchodoch je tiež dobrá pripomienka. Ak sa máme znášať, podmienky v krajine musia byť nastavené rovnako pre všetkých.
@anonym_7276ed si slovenka? Takze si ☆ebnuta a rasisticka? Boze zeny sprosta kazda kzora kyda na vlastny narod....
to je najjednoduchšie označit všetkych za rasistov ako si pozametat pred vlastnym prahom..kradnut, terorizovat, vandalsky ničit všetko, tyrat zvierata, na fcb preklinat vsetkych a priat im smrt a potom sa pytat- prečo ma nikto nemá rád? to nie je chyba vo mne, ale všetci su rasisti...
Ak sa rodicia spravaju ako odpad spolocnosti tak co asi z toho dietata vyrastie? No dalsi potkan. Ti rodicia sa k nemu tak tiez budu spravat, je im to jedno. Len otrcat ruku, mnozit sa a brat davky. Slusneho roma clovek hned spozna no je ich zalostne malo, miesto vyplakavania ako sme rasisticka krajina, sa zacni chovat slusne. A uvidis tu zmenu v spravani ludi naokolo.
@anonym_autor je skvele, ze to vnimas ako nieco negativne a ze ta to stve. Dieta za svoj povod nemoze a ak je od narodenia odsudzovane, nema podporu a spolocenske prijatie, no spickovy chirurg z neho tiez nevyrastie. Ja ked mam moznost, sa zvyknem ozvat v takychto situaciach. Popisem, co vidim „spravate sa k dietatu neprijemne“, „rozpravate sa s babatkom drsne“. Vacsina ludi sa spamata…ked niekto verbalizuje, co robia…
to je najjednoduchšie označit všetkych za rasistov ako si pozametat pred vlastnym prahom..kradnut, terorizovat, vandalsky ničit všetko, tyrat zvierata, na fcb preklinat vsetkych a priat im smrt a potom sa pytat- prečo ma nikto nemá rád? to nie je chyba vo mne, ale všetci su rasisti...
@karolinakr lenze ziadne dieta sa nerodi ako vandal,povalac, lenivec. No ked zaziva len neprijatie, vyrasta v zlych podmienkach a rodic ho od raneho detstva uci kradnut, slusny clovek z neho vyrast nemoze. Uplne skvelo to vidno na detoch, na ktore rodicia extremne casto kricia-tieto deti tiez bud casto kricia, alebo su neskutocne utiahnute. Deti sa ucia od nas dospelych…
Ja sa pracovne stretávam aktuálne s jednou rómkou. Slušná žena, matka 3 detí, spravila si kurz. Hľadá si novú robotu, požiadala ma o pomoc pri telefonátoch. Strašné reakcie dostala keď sa predatavila typickým rómskym priezviskom.
@karolinakr naposledy mi to tiež napadlo, keď som pozerala Československo ma talent, kde Lucie Bílá isla domov za tým Rómom. A on vyhlásil, aký je šťastný atď. a ze ZNIČÍ KAŽDÉHO, KTO BUDE STÁŤ V JEHO CESTE.
Normálne ma to zarazilo. Keby povedal, že porazím všetkých. ale takto?
myslim si, že najviac im poškodila demokracia, lebo prava maju neskutočne a povinnosti žiadne, a ich arogancia a naroky narastaju, krasne to vidieť v komentaroch - okrem osočovania majority v ustach nič nemaju, žiadnu pokoru, vdaku, že druhi na nich robia, ešte si z toho robia srandu, Pana Boha vzyvaju a v tej istej vete praju smrt, všetky aj logicke a správmne argumenty su pre nich rasizmus,vždy len druhi su zodpovedni za ich zlyhaniaa spackané životy
mali by sme im všetko davať zadarmo a nosiť ich na rukach
ja už som rezignovala, ked vidim komenty o osadách na fcb, rovno preskočim,..
okrem preklinania a rasizmu ta sa tam človek nič nedočita
to zlo vychadza v prvom rade z nich..a preto su predsudky aké sú
@anonym_autor to je priroda. Poslala by si svoje dieta na prechadzku do osady? Zrejme nie a sama vies preco. Moze ist ciganca sa poprechsdzat po parku medzi bielymi? Moze a nic sa mu nestane.
Problem je spravanie vacsiny ciganov, ludia ich len beru takymi akumi su.
A upozornila si na nevhodné správanie personál? Lebo ak nie, tak tvoj výlev je úplne zbytočný.
@anonym_7276ed hovor za seba
A upozornila si na nevhodné správanie personál? Lebo ak nie, tak tvoj výlev je úplne zbytočný.
@anonym_f09852 chcela som bábätku pomôcť, no nenašla som pri sebe čo potrebovalo. Ozvala som sa postojom ktorý bol jasný. Urobila by som aj viac keby to situácia dovolila.
@anonym_autor myslím si že práve už sa to veľmi zlepšuje. Staršie generácie stále dosť pokulhavaju ale napríklad mladí ľudia v mojom veku musím povedať - s rasizmom som sa nestretla. A hlavne nie voči rómom... Stále tu nejaké pozostatky máme ale myslím si že časom to zmizne úplne a snáď sa aj začne pomoc pre Rómov diať inak ako doteraz aby sa mohli normálne začleniť do spoločnosti bez predsudkov
@nin12345 rasistov je dosť u každej generácii.
Ja ani deti nie sme Slováci, mužova rodina áno, tak pre zdokonalenie sa v slovenskom jazyku sme zvolili tábor pre deti na Slovensku.
Skúsenosť s pred dvoch týždňov: moje boli ostatnými deťmi vyčlenené z kolektívu , lebo medzi sebou sa rozprávali inak.
Mala som priateľa Róma a nikdy som sa s rasizmom nestretla. Mala som aj dvoch spolužiakom nikdy som nevidela nič zlé aby sa k nim niekto zlé správal, boli slušní tak nebol dôvod. Ja si myslím že na Slovensku sú to skôr predsudky a hádzanie ako sa hovorí do jedného vreca nie rasizmus. Ľudia už majú dosť tých neprisposobivych a preto sa tak správajú, keď sa to nezmení zo strany rómov tak ani zo strany nerómov to iné nebude
@nika523 mňa kvôli tomu ze som mala vzťah s Rómom odpísala celá rodina aj kamošky. Ostala som zrazu úplne sama. Ten rasizmus je už v neunosnej miere.
Ja by som sa určite ozvala!!!!
a ešte k tomu babatku - deti určite nešikanujem, ani indianske, arabske, černošske - v Londyne som ich stretla xy !

@anonym_autor je to smutne, aj ked ja som sa u dospelych nestretla s takym pristupom, ze by dali ocividne najavo, ze to su romovia budeme ini.