icon

Ako vymôcť požičané peniaze od kamarátky?

Dnes o 18:13

Pekny vecer prajem.

Tuto temu by som najradsej nepisala, ale holt, co uz. Ide o to, ze som pozicala dobrej kamaratke relativne vacsi financny obnos (700€), ktore mi mali byt vratene uz pred mesiacom. Doteraz nic. Meskala s platbou a ani muk, hrala ticheho chrobaka. Ked som ju koncom minuleho vikenda kontaktovala, slubila, ze ich do konca tohto tyzdna posle. Nechcem malovat certa na stenu, ale koniec tyzdna sa blizi a peniaze nikde. Planujem ju kontaktovat opat. Zacinam byt vsak zufala. Peniaze som poslala na ucet, takze dokaz o pozicani je aspon takyto. Chcem sa spytat, ake mam moznosti vymahania, v pripade, ze ich nevrati? Ake mate skusenosti?

Prosim, komentovat len ti, ktori mate skusenosti a chcete poradit vecne. To, ze som hlupa, viem. Chcela som pomoct, od osoby ako ona by som v zivote necakala ziadost o €, o to viac som predpokladala, ze je v srabe a chcela som jej ako kamaratka pomoct. Teraz vidim a viem, ze za dobrotu na zobrotu, pripominat to nepotrebujem.

Dakujem za komentare k veci.

janinah
Dnes o 18:20

Je tam poznamka,ze pôžička? Ja som raz čakala na 1000 eur 4 roky,ten clovek mi vracal po občasnej stovke čo už ked nemal peniaze...nemaš paku na vymahanie,len čakať.

autor
Dnes o 18:24
@janinah

Je tam poznamka,ze pôžička? Ja som raz čakala na 1000 eur 4 roky,ten clovek mi vracal po občasnej stovke čo už ked nemal peniaze...nemaš paku na vymahanie,len čakať.

@janinah To nie, ale mam s nou konverzaciu, kde pisem, ze ma peniaze poslane, to je asi tiez k nicomu tym padom.

motylik2559
Dnes o 18:25

@anonym_autor Ahoj je dobre, ze to slo aspon bankovym prevodom, to mozes mat ako taky maly dokaz, ale mas. Druha vec, bolo by dobre, kebyze jej napises sms/email o tych pozicanych peniazoch, ci splni do konca tyzdna atd. Bolo by dobre, keby ti odpisala k tomu dlhu, aby ona potvrdila (aj keby nepriamo), ze dlh u teba ma. S telefonatom nespravis nic, lebo nahravat hovor bez upozornenia nemozes (a to ppchybujem, ze by v hovore pokracovala). Treba to uhrat pisomne, idealne formou nejakej vyzvy k tej uhrade a ze uz nebola splnena lehota dokedy to uhradit mala a ze teda ju ziadas o vratenie do konca tohto tyzdna do nedele vratane (uvadzam ti to ako priklad-ty daj den aky ste sa vy dohodli). Skus to takto, uvidis co odpise, tento pisomny dokaz hlavne potom nezmaz. Lebo v pripade, ze sa ich nedockas ani potom, da sa to riesit cez pravnika. Ale snad ti bude jasne, ze v tomto poslednom kroku, uz ked nepomoze ten predtym bude koniec kamaratstva zrejme. Drzim palceky

anonym_13815e
Dnes o 18:31

Skús s ňou dohodnúť splátkový kalendár a dajte to na papier.
Ak nepomôže tak podať na súd aby vydal platobný rozkaz.
Ak nadobudne právoplatnosť a nezaplatí môžeš ísť za exekútorom.

Aspoň vieš na čo vôbec minula tie peniaze? Ja čo som požičal v rodine drobné "na benzín" a doteraz ich nevrátil tak som sa neskôr dozvedel od jeho matky, že dotyčný hádže peniaze do automatov a okradol aj rodičov.

anonym_f090a6
Dnes o 18:34
@anonym_autor

@janinah To nie, ale mam s nou konverzaciu, kde pisem, ze ma peniaze poslane, to je asi tiez k nicomu tym padom.

@anonym_autor no ak tam nemas uvedene pozicka tak to je dost na vode

anonym_e21610
Dnes o 18:41

Mala som takú “kamosku” ktorej som požičala resp. zaplatila letenky a hotel na spoločný výlet v hodnote asi (jej polovica) 250€.. asi 10 rokov dozadu.. vracala mi to asi pol roka aj to som musela tlacit každý týždeň, mesiac, volať, pisat, ale nakoniec vrátila.. neskôr som sa dozvedela že mala dlhy cez 30tis€. Iná kamoska čo s ňou bývala jej išla ručiť na pôžičku a neskôr zistila že jej kradla tržby z roboty (bývali spolu).. ta baba prestala platiť pôžičku a tak mojej kamoske neostalo nič iné len platiť za ňu keďže bola ručiteľ. Ta baba nakoniec riešila osobný bankrot ešte predtým než dovršila 25 rokov ..
odvtedy som nepožičala nikomu peniaze o ktoré nie som ochotná prísť..
Máš poučenie a nabudúce si lepšie zvážiš komu požičiaš. Len jej píš a vymáhaj to

luliu
Dnes o 18:43

Nemáš žiadne možnosti, hold trpké ponaučenie. Bez zmluvy nemáš nic

autor
Dnes o 18:50
@anonym_f090a6

@anonym_autor no ak tam nemas uvedene pozicka tak to je dost na vode

@anonym_f090a6 Hm, naozaj? Ja som tieto veci nikdy nemusela riesit, ale vzdy som bola v tom, ze ked mam dokaz prostrednictvom prevodu na ucte, staci to. Ozaj je tak podstatne mat v poznamke napisane „pozicka”?

anonym_0767be
Dnes o 18:51

no bohuzial ak nemas priamy dokaz ze to bola pozicka tak si nepomozes. Peniaze co slu z uctu mohli byt kludne aj dar. Drzim prsty aby sa kamoska uclovecila a vratila inak minies viac na sudy a bez zmluvy o pozicke nevymozes nic

autor
Dnes o 18:55
@anonym_13815e

Skús s ňou dohodnúť splátkový kalendár a dajte to na papier.
Ak nepomôže tak podať na súd aby vydal platobný rozkaz.
Ak nadobudne právoplatnosť a nezaplatí môžeš ísť za exekútorom.

Aspoň vieš na čo vôbec minula tie peniaze? Ja čo som požičal v rodine drobné "na benzín" a doteraz ich nevrátil tak som sa neskôr dozvedel od jeho matky, že dotyčný hádže peniaze do automatov a okradol aj rodičov.

@anonym_13815e Dufam, ze do takych krajnosti to nezajde a vrati. Budem ju uz urgovat.

Uprimne, neviem. Ozvala sa mi, ako som pisala, mala som v nej doveru, nemala som dovod pochybovat o vrateni. Takze som poslala a neriesila. Myslela som, ze jej to nevyslo po sviatkoch… uprimne si ale myslim, ze to bola splatka na dovolenku, vsetko tomu nasvedcuje… Co ma zacina extremne hnevat, jednak, ze som bez rozmyslu pozicala a druhak, ze ona si prave na toto poziciavala. Nonsens.. a mate pravdu, uz v zivote nepoziciam nikomu.

autor
Dnes o 18:57
@anonym_e21610

Mala som takú “kamosku” ktorej som požičala resp. zaplatila letenky a hotel na spoločný výlet v hodnote asi (jej polovica) 250€.. asi 10 rokov dozadu.. vracala mi to asi pol roka aj to som musela tlacit každý týždeň, mesiac, volať, pisat, ale nakoniec vrátila.. neskôr som sa dozvedela že mala dlhy cez 30tis€. Iná kamoska čo s ňou bývala jej išla ručiť na pôžičku a neskôr zistila že jej kradla tržby z roboty (bývali spolu).. ta baba prestala platiť pôžičku a tak mojej kamoske neostalo nič iné len platiť za ňu keďže bola ručiteľ. Ta baba nakoniec riešila osobný bankrot ešte predtým než dovršila 25 rokov ..
odvtedy som nepožičala nikomu peniaze o ktoré nie som ochotná prísť..
Máš poučenie a nabudúce si lepšie zvážiš komu požičiaš. Len jej píš a vymáhaj to

@anonym_e21610 vyborne… Ja uz tiez rozmyslam, ci aj ona nakoniec nebude zadlzena az po usi, lebo jej zivotny styl, ktorym sa prezentuje, absolutne neodpoveda tomu, ze by si potrebovala poziciavat po kamoskach 100ky €… Prezentuje sa ako osoba, ktora o peniaze nema nudzu /drahe oblecenie, iphony, dovolenky, nove byvanie, moderne zariadenie../

autor
Dnes o 18:59
@luliu

Nemáš žiadne možnosti, hold trpké ponaučenie. Bez zmluvy nemáš nic

@luliu To ano, 😔keby clovek vedel… Holt, a potom, ze pomahajme si..

anonym_e21610
Dnes o 19:03
@anonym_autor

@anonym_e21610 vyborne… Ja uz tiez rozmyslam, ci aj ona nakoniec nebude zadlzena az po usi, lebo jej zivotny styl, ktorym sa prezentuje, absolutne neodpoveda tomu, ze by si potrebovala poziciavat po kamoskach 100ky €… Prezentuje sa ako osoba, ktora o peniaze nema nudzu /drahe oblecenie, iphony, dovolenky, nove byvanie, moderne zariadenie../

@anonym_autor presne tak sa prezentovala aj ona. Drahé oblecenie, predĺžené vlasy, každé 2 týždne nove mihalnice, každý mesiac nove vlasy na predĺženie, drahá kozmetika, napichane pery .. niektorí sa proste len potrebujú ukazovať a pýšiť životom na ktorý nemajú, lebo chcú uznanie a status

anonym_89c724
Dnes o 19:10

No, ak poznáš jej rodinu ja by som skúsila ísť touto cestou. Ale vyslovene povedať, že nežiadaš nič priamo od nich ale stala sa takáto situácia a ich dcéra/sestra a pod. sa vyhýba plateniu… možno ju hanba donúti ti to vrátiť, no asi prídeš o “kamošku”.