Ako vysvetliť rodine, že nedám novorodenca na ruky?
Rodinní príslušníci nevedia správne manipulovať s bábätkom, videla som to keď sestra mala malé, a z ich spôsobu držania sa mi dupkom vlasy stavali, jej to nevadilo, ale ja to nedovolím. Može to byť pre dieťa nekomfortné. Nechcem riskovať pohodu a bezpečnosť dieťaťa, len aby niekto mal radosť na pár minút.
Ako im to vysvetliť tak, aby to nevyznelo, že ich odmietam, ale aby pochopili, že ide o zdravie a bezpečnosť dieťaťa?
Perinku nemáš?
@anonym_autor dat dieta do perinky a tak dat na ruky. A nema sa mu co stat
Veď nebuď taká precitlivená, daj ho do vystuženej zavinovačky a to zvládne každý držať. Hádam si starí rodičia môžu na chvíľu popestovať vnúča.
Ani môj nebohý svokor nevedel dcéru chytiť bezpečne. Tak som ho to naučila. A to som mala ako čerstvá matka 19 rokov. Pretože pre mňa bol dôležitý nielen komfort a bezpečie dieťaťa, ale aj budovanie vzťahu s blízkymi od narodenia. Prečo hneď zakázať, keď to tých ľudí môžeš naučiť. Často tu čítam o zlých svokrách a mamách keď prídu deti. Možno sú len odrazom toho, ako sa správajú dcéry a nevesty.
prvé? naštudované všetko od hypnopôrodu cez šatkovanie až po barefoot? neboj, realita ťa prepleskne 🤭 niektorú skôr, niektorú neskôr, ale každú raz áno ...
prvé? naštudované všetko od hypnopôrodu cez šatkovanie až po barefoot? neboj, realita ťa prepleskne 🤭 niektorú skôr, niektorú neskôr, ale každú raz áno ...
Dávala som výhradne v perinke. Boli okolo toho kecy ale to mi bolo jedno. Takto alebo nič. Ono to aj tak vždy bolo na max. 5 minút.
@zuzanka.zuzu toto som počúvala pri prvorodenom tiež, ako mi to pri ďalšom bude jedno. A čuduj sa svete s každým ďalším som prísnejšia a prísnejšia. Mám 4 deti a pri poslednom som bola omnoho dôslednejšia ako pri prvom, keď som absolútne nemala skúsenosti. Takže nie, nemusí to prejsť každú a nechať svoje dieťa rodinným príslušníkom ako bábiku Anabel.
Ani môj nebohý svokor nevedel dcéru chytiť bezpečne. Tak som ho to naučila. A to som mala ako čerstvá matka 19 rokov. Pretože pre mňa bol dôležitý nielen komfort a bezpečie dieťaťa, ale aj budovanie vzťahu s blízkymi od narodenia. Prečo hneď zakázať, keď to tých ľudí môžeš naučiť. Často tu čítam o zlých svokrách a mamách keď prídu deti. Možno sú len odrazom toho, ako sa správajú dcéry a nevesty.
@melanta a tvojho muža vedela držať keď bol malý. Preboha
Pises o novorodencovi. Cize ma do 6 tyzdnov. Ja som v tomto case napriklad nemala ziadne navstevy. A potom ked prisli dala som ho do perinky. A za tu chvilku co si ho pomojali mi bolo uprimne jedno ci ho drzia uplne spravne. Chrbat mu za ten cas neznicia. A oni boli stastni ze si ho mohli popestovat. Ked uz ho mali dlho alebo ozaj drzali zle upozornili sme ich. Problem vyrieseny. Treba komunikovat.
Zase nebuď precitlivela, dám do perinky a nech sa páči do ruky, potom budeš ľutovať, keď bude väčšie bude revať ako pavian, keď ho dakdo chytí, treba dieťa socializovat
@anonym_autor Prvorodička, načítaná, premotivovaná.
@anonym_autor v podstate, bez ohľadu na to, čo by si rodine povedala, pokiaľ máš voči nim akúkoľvek vnútornú výhradu, môžeš sa snažiť akokoľvek milo to povedať, tá výhrada bude citeľná. Každý bude cítiť, že ti vadí on, že drží Tvoje dieťatko na rukách a nik nepochopí vysvetľovanie, že to robíš kvôli dieťaťu. Pokazis si vzťahy... A možno aj akúkoľvek ochotu zo strany rodiny Ti pomôcť, dokonca aj v čase, kedy tú pomoc budeš potrebovať.
Ak ti záleží na dobrých vzťahov, tak radšej zatni zuby a daj im bábätko v perinke alebo si vyrieš v hlave výhrady voči rodine, vedome sa nastav na to, že budeš milovať (a prehliadneš nedostatky), že budes na nich pozerať tak, že oni sa snažia ľúbiť tvoje dieťa a pokiaľ by veľmi zle držali bábätko, vieš ich v rámci toho v kľude usmerniť ( bez útoku)
@zuzanka.zuzu Co sa vyhrazas?
Vysvetli to tak ako tu píšeš v poslednej vete. Dieta nie je objekt ani hračka ani nemá v zásobe rezervny chrbatik. Zlé drzanie môže viest k x problémom vč.hypertonusu, a spravny handling sa dá doucit, stačí chcieť.
@anonym_autor ja som v porodnici dala svokre nech si popestuje.Zrazu zacala sopel srkat do seba,skoro ma slahlo..
na tu chvilku dostali vždy v perinke .. vyriešené ...
nech to povieš akokolvek nedopadne to dobre
Vysvetli to tak ako tu píšeš v poslednej vete. Dieta nie je objekt ani hračka ani nemá v zásobe rezervny chrbatik. Zlé drzanie môže viest k x problémom vč.hypertonusu, a spravny handling sa dá doucit, stačí chcieť.
@miriamzba a ženy dávajú deti do lehátok, nosia ako mačky, hodiny v autosedačke, tašky na chrbte, popradskí z postele🤣deti nie sú tak krehké, aby im z chvíľky pestovania niekto zničil chrbticu.
Iná vec je ochranarsky syndróm tým si prejde každá čo má prvé dieťa o pár rokov sa bude na tom smiať.Deti som dávala do zavinovačky, alebo len tak veď mám pricetnu rodinu a vedia, že dieťa nie je bábika a treba byť opatrny
skus im pustit kurzy drzania babatka, su rozne na youtube v čestine, alebo platene na mama class
@anonym_autor ja som v porodnici dala svokre nech si popestuje.Zrazu zacala sopel srkat do seba,skoro ma slahlo..
@anonym_115f23 a bola chora? Zase, nie vzdy musi byt clovek chory pri potiahnuti nosom...
@miriamzba a ženy dávajú deti do lehátok, nosia ako mačky, hodiny v autosedačke, tašky na chrbte, popradskí z postele🤣deti nie sú tak krehké, aby im z chvíľky pestovania niekto zničil chrbticu.
Iná vec je ochranarsky syndróm tým si prejde každá čo má prvé dieťa o pár rokov sa bude na tom smiať.Deti som dávala do zavinovačky, alebo len tak veď mám pricetnu rodinu a vedia, že dieťa nie je bábika a treba byť opatrny
@anonym_cdf2b1 milý anonym, ano niektoré ženy dávajú deti do lehatok, choditok, aj ich vselijako držia. Nespravne drzanie nie je dobrý nápad, ale predpokladam že naša autorka sa do tejto kategorie práveže nechce zaradit.
Ja som naopak s každým dalším bábätkom bola opatrnejsia, lebo som videla dosledky.
@zuzanka.zuzu co je zle na nastudovani si aktualnych poznatkov co je najlepsie pre deti? Satkovanie tu bolo davno pred googlom nie je to novinka
Takto to zacina…najprv nedat dieta do ruky a o 2 roky mu davat „vychovne po zadku „ 😂
Sa nepototo , ako pisu zienky ,zavinovacka a vybavene….
@anonym_cdf2b1 fuha aj ja som davala do lehatka, lebo na zemi vrieskala a nechcela tam byt a aj som nosila, ale nie ako mača. Ergonomicky. Tak nevrieskala a aj spat vedela. Si predstav ze dieta som davala v perinke rodine a svokor ju rozbalil a prve co mu napadlo bolo ju tahat tyzdnovu za prsty do sedu. No nie kazdy je pricetny a napadne ho hocico. Ked som mu povedala necj to s nou nerobi, este na mna zvysoval hlas. Ludia su rozni. Nech si autorka urobi tak ako ona uzna za vhodne. Jej dieta, jej predstavy o zivote.
@anonym_cdf2b1 a vlastne cokolvek som povedala svokrovi aj svokre, ako maju drzat malu, ukazala som im to ja aj muz tak si urobili po svojom a davali deti do sedu kym sediet nevedeli. Pri niekom budes ukazovat hovorit a ako hrach na stenu, este ti daju aj vylev ze oni vedia bozeee. No nie, niektori nevedia a nechcu vediet a nenechaju si ukazat a este ty si sprosta. Lidi jsou ruzni. Vis jak.
@anonym_autor za tých par minút co ho budú držať mu urobia co take prosim ta? Keď tak, ako ti tu napisali, nechaj ho v perinke a je to. Alebo im vysvetli co a ako maju robit.
A tiež inak potom ho nezabudni vlacit v satkach, klokankach a podobných blbostiach, kde bude vykrutene ako paragraf, lebo to je pre neho to prave 👌
@zuzanka.zuzu preco sa posmievas? Pretoze ty si uz "dalej"?
Evidentne nie si, ked si myslis, ze mas navrch kvoli nejakym skusenostiam
@anonym_autor za tých par minút co ho budú držať mu urobia co take prosim ta? Keď tak, ako ti tu napisali, nechaj ho v perinke a je to. Alebo im vysvetli co a ako maju robit.
A tiež inak potom ho nezabudni vlacit v satkach, klokankach a podobných blbostiach, kde bude vykrutene ako paragraf, lebo to je pre neho to prave 👌
@lienka.7 pokial babatko uviazes do satky spravne-ergonomicky nemas mu ako poskodit. Pre babatko je nosenie fyziologicka norma. Samozrejme to treba adekvatne vyvazit handlingom a dostatkom volneho pohybu. Netreba to hned zatracovat
@anonym_cdf2b1 fuha aj ja som davala do lehatka, lebo na zemi vrieskala a nechcela tam byt a aj som nosila, ale nie ako mača. Ergonomicky. Tak nevrieskala a aj spat vedela. Si predstav ze dieta som davala v perinke rodine a svokor ju rozbalil a prve co mu napadlo bolo ju tahat tyzdnovu za prsty do sedu. No nie kazdy je pricetny a napadne ho hocico. Ked som mu povedala necj to s nou nerobi, este na mna zvysoval hlas. Ludia su rozni. Nech si autorka urobi tak ako ona uzna za vhodne. Jej dieta, jej predstavy o zivote.
@anonym_8ee364 dieťaťu sa tým neublíži, že ju bude ťahať to je prvý reflex čo pediater skúša na deťoch.Nesmie odkvacnut ako bábika, ale držať hlavu vzpriamenu.

Ja som dávala do zavinovačky ci perinky.