Ako vysvetliť rodine, že nedám novorodenca na ruky?
Rodinní príslušníci nevedia správne manipulovať s bábätkom, videla som to keď sestra mala malé, a z ich spôsobu držania sa mi dupkom vlasy stavali, jej to nevadilo, ale ja to nedovolím. Može to byť pre dieťa nekomfortné. Nechcem riskovať pohodu a bezpečnosť dieťaťa, len aby niekto mal radosť na pár minút.
Ako im to vysvetliť tak, aby to nevyznelo, že ich odmietam, ale aby pochopili, že ide o zdravie a bezpečnosť dieťaťa?
Čo tak tým ľuďom ukázať ako to dieťa majú držať 🫣
@anonym_8ee364 dieťaťu sa tým neublíži, že ju bude ťahať to je prvý reflex čo pediater skúša na deťoch.Nesmie odkvacnut ako bábika, ale držať hlavu vzpriamenu.
@anonym_cdf2b1 asi ta vyvediem z celozivotneho omylu, ale ano, je to reflex, ktory robi pediater, preto ho nema robit svokor, ani iny rodinny prislusnik, lebo pediater to robi za nejakym ucelom a zistuje, ci je vsetko s dietatom v poriadku, svokor to robi lebo chachacha a nie nevedelo sa to dieta pritiahnut a narodilo sa skor. Dufam teda, ze vsetko co robi pediater a vie ako to ma robit, robite pokusne aj vy doma.
@anonym_cdf2b1 asi ta vyvediem z celozivotneho omylu, ale ano, je to reflex, ktory robi pediater, preto ho nema robit svokor, ani iny rodinny prislusnik, lebo pediater to robi za nejakym ucelom a zistuje, ci je vsetko s dietatom v poriadku, svokor to robi lebo chachacha a nie nevedelo sa to dieta pritiahnut a narodilo sa skor. Dufam teda, ze vsetko co robi pediater a vie ako to ma robit, robite pokusne aj vy doma.
@anonym_8ee364 sorry, test, nie reflex..ale tak, co ja o tom viem, vsakze :D potahajme si ich za rucky :D
Pan Boh ma ochran od takej nevesty.
Tak im to ukáž!!! Alebo poloz dieťatko na vankúš alebo podložku? Čo sa mu uz preboha môže stať?
Ľuďom fakt....😐
@anonym_autor sestra mala malé? Čo je to macka? 😅 ty musíš byt tiež dobre mimo, chuda dieťa 🙈
Normálne, ústami, a komu sa nepáči môže sa otočiť na päte
@anonym_autor skus ich to naucit a ked to nepojde, nedaj. Ale uprimne - ak je to len na chvilu, dietatu tym sotva ublizia a pokazite si vztahy (a ked nebudes poriadne komunikovat toto teraz, ako im potom budes vysvetlovat, ze ho nemaju predcasne posadzat, strkat do choditka, hojdatka-hopsatka, vodit za ruky, napchavat ho nejakym hnusom (napr. presladene vody, tavene syry a pod.), nechat ho hodiny sediet pred telkou a pod.?
@anonym_autor nemala som ho v zavinovačka. Ale keď prišla návšteva, bolo tam vždy. Muž krútil hlavou, ale ja som bola spokojná. 😁
Pises o novorodencovi. Cize ma do 6 tyzdnov. Ja som v tomto case napriklad nemala ziadne navstevy. A potom ked prisli dala som ho do perinky. A za tu chvilku co si ho pomojali mi bolo uprimne jedno ci ho drzia uplne spravne. Chrbat mu za ten cas neznicia. A oni boli stastni ze si ho mohli popestovat. Ked uz ho mali dlho alebo ozaj drzali zle upozornili sme ich. Problem vyrieseny. Treba komunikovat.
@anonym_c2e06b by som chcela vidieť 6 týždňového novorodenca
@anonym_autor vlastná skúsenosť...sestra má tiež prvé dieťa,presne tento istý prístup...nedám,neviete,nesmiete,dezinfikujte....ako keby sme už pár detí v rodine neodchovali🤦 neskutočne to narušilo rodinné vzťahy,už ani neviem poriadne ako sestra vyzerá ....takže asi tak 😥 Chápem strach,ale všetko s mierou,určite nechcú bábätku ublížiť....
@anonym_autor vlastná skúsenosť...sestra má tiež prvé dieťa,presne tento istý prístup...nedám,neviete,nesmiete,dezinfikujte....ako keby sme už pár detí v rodine neodchovali🤦 neskutočne to narušilo rodinné vzťahy,už ani neviem poriadne ako sestra vyzerá ....takže asi tak 😥 Chápem strach,ale všetko s mierou,určite nechcú bábätku ublížiť....
@zuzanazimna klasický syndróm, iba ja som matka, iba ja viem všetko najlepšie. Iné asi deti nemali, resp.chovali sa k nim ako v praveku 🤦♀️
Ak by ti inak nevadilo, že ho budú mat na rukach tak dať do perínk alebo povedat a ukázať ze takto sa má novorodenec držať, aby to tak robili.
Ak ti to vadí aj z iných dôvodov tak tu máš možnosti:
- mat babo aj za bdeleho stavu stále na sebe v nosici/šatke
- povedať, že pre novorodenca je nevhodne aby bol na rukach iným ako mame, pripadne otcovi
- povedat, ze to nie je vhodne, lebo ešte nemá imunitu a baktérie iných ľudí než tých s ktorými žije v spoločnej domácnosti mu môžu ublížiť
- povedat, ze tl tak cítiš
Pises o novorodencovi. Cize ma do 6 tyzdnov. Ja som v tomto case napriklad nemala ziadne navstevy. A potom ked prisli dala som ho do perinky. A za tu chvilku co si ho pomojali mi bolo uprimne jedno ci ho drzia uplne spravne. Chrbat mu za ten cas neznicia. A oni boli stastni ze si ho mohli popestovat. Ked uz ho mali dlho alebo ozaj drzali zle upozornili sme ich. Problem vyrieseny. Treba komunikovat.
@anonym_c2e06b preco do 6? Do 28 dni
Ja si myslím ,že to takto cíti podobne veľa žien,je to strach. Osobne som tiež s tým bojovala,keď mal niekto dcéru na rukách,potom to prejde a budeš ešte rada,keď ju niekto bude mať a takto budeš mať chvíľku na oddych. Ale ako ti radia daj do perinky. Ja som nemala ani perinku a ani zavinovačku. Takže ja som dávala normálne aj keď strach vo mne bol hrozný.

@anonym_8ee364 dieťaťu sa tým neublíži, že ju bude ťahať to je prvý reflex čo pediater skúša na deťoch.Nesmie odkvacnut ako bábika, ale držať hlavu vzpriamenu.
@anonym_cdf2b1 ale ano ublizit mu tahanim za ruky moze. Ma to skusat len pediater a fyzioterapeut.