icon

Ako zachrániť manželský vzťah pred rozpadom?

stavamsaparanodiny
8. júl 2024

Ahojte som tu nový a nemám sa komu vyrozprávat. Je to už viac ako 1 a pol roka čo som našiel fotky manželke a flirt komunikáciu medzi ňou a jej borcom (tvrdiac že nevie odkiaľ je a ako sa volá). Bola to náhoda šiel som von s bratom, nevypijem za rok viac ako 7x. Šiel som sa baviť von s bratom manželka ostala s dvoma deťmi doma a súhlasila. Ešte pred tým ako som mal odísť prišiel jej bratranec aj so snúbenicou nás pozvať na sobáš. Už tam bola veľa na telefóne ale vôbec som nevenoval pozornosť. Všetko prebehlo super návšteva odišla a zároveň som odišiel aj ja. V noci keď som sa vrátil domov som si zabudol u brata telefón. Šiel som do spálne že si vezmem manželkin a napíšem od nej bratovi, či tam naozaj telefón je a tam meno OLINKA ktorá posielala bozky a srdiečka na dobrú noc. Bolo mi to divné a vzápätí zo zvedavosti som otvoril konverzaciu. Dostal som neskutočný šok a amok zároveñ. Neprečítal som všetko telefón som hodil po manželke do postele s výkrikom nech si ho nasťahuje do mojej postele a odchádzal som samozrejme šok pre ňu ale vedela veľmi dobre čo sa deje šla mi brániť v odchode z bytu odhodil som ju vzal kľúče od auta a odišiel plakať ako malý chlapec k bratovi na plece. Asi po 3 hodinach ma išla hľadať našla ma pri rieke keď som kráčal od brata pešo nevedno kam. Asi ma bonznul no ako mi zablokovala chodnik vystupila z auta deti sedeli v aute plakali hodil som po nej prsten a s detmi sa lucil ze budu mat noveho otca siel som k mame mama si ma vypocula no hladala alternativu odpustit a napravit svoje chyby. Prijal som to prisla manzelka s detmi nieco rozpravala mojej mame. Napokon prisla za mnou ospravedlnovala sa znova som sa vyplakal ze za co som to dostal, co zle robim a povedala ze za to ze s nou nechodim na zabavy, na vylety. Pritom vyletov mame toľko že inde si to nemôžu dovoliť v rodine. Jazdil som v taxisluzbe takže moc volna nebolo ale ked bolo šli sme. Zmenil som profesiu pocas covidu ako elektrikar som na udrzbe vo fabrike a popri tom kablujem novostavby ale aj prerabky elektroinstalacii na starych domoch a bytoch. Lepsi prijem a viac volna. Lenze asi je to málo. Nie som alkoholik, nehram automaty. Vsetky peniaze vrazam do novostavby, detom na sporiace ucty, mame 2 auta a hypoteku ktoru platim, platim poistky, dane vsetko. Manzelka je zestnaná po tomto incidente presne 1 a pol roka zijem v depresiach, som už asi aj paranoidny, nedôverujem jej, vidim na nej že stále sa venuje deťom (čo je super a nezazlievam jej to), deťom sa venujem tak isto a maju ma radi. Žijeme skoro oddelene, vôbec jej nechýbam cítim to tak. Píšem jej milujem ťa odpovedá chabo. Poviem jej milujem ťa, objímam ju no žiadna pozitívnejšia reakcia. KStále žijem v tom, že si s niekym píše. Pýtal som sa jej čo jej na mne vadí, čo robím zle, prečo sa tak správa no ona si myslí že je všetko v poriadku, že čo mam stale nejaky problem. Ďakujem vám za pozitivne aj negatívne reakcie som naklonený ku každej.

mia16081996
Odpoveď bola odstránená
swanlakelady
8. júl 2024

Mrzí ma, že si tým prechádzate. Zjavne už kdesi predtým nastal problém. Po troške, postupne ...

Napadla mi zaujímavá teória 5 jazykov lásky. Odporúčam si o nej niečo zistiť.

https://www.exisport.com/sk/smartblog/291_pozna...

Držím palce, aby ste sa zocelili a odpustili si 🙂.

beata_k
8. júl 2024

@stavamsaparanodiny Neodpustil si jej. Vies to ty a vie to aj ona. Bud jej odpusti, ale nezabudni alebo stracate obaja cas. Skuste manzelsku poradnu.

oj7d4ysvouueav
Odpoveď bola odstránená
andrea_82
8. júl 2024

Suhlasim s prvym prispevkom, ze vina bude hlavne na strane zeny. Ale tvoja reakcia mi prisla prilis nedospela, hadzat prstenom a robit divadlo pred detmi, ze budu mat noveho tatina. Zakladom je komunikacia, rozhovor. Mali ste si sadnut a otvorene hovorit, len vy dvaja, netahat do toho hned brata, mamu a celu rodinu. Skusila by som manzelsku poradnu.

jumama
8. júl 2024

Dam ti velmi jednoduchu otazku. Predstav si skalu od 1 do 10:
1 je najmenej vrucny clovek
10 je najviac vrucny clovek
k inym ludom (od znamych po cudzich), vseobecne, nielen vo vztahoch.

Skus si na tejto skale ohodnotit nasledujuce osoby nejakym cislom, ktore si myslis, ze zodpovea ich povahe:

tvoja mama
tvoj otec
tvoj brat
ty
tvoja zena
jej mama
jej otec
jej surodenec

Panuje tam najaka zhoda? Ste napriklad vasa rodina vsetci rovnaki, alebo tvojej zeny vsetci rovnaki?

Ja si tipujem, že nie. A skus to vidiet objektivne. Ludia nie su rovnaki. A niekedy je tazke to prijat, ze niektori ludia su mozno chladnejsi, vyhybavejsi, a niektori na pockanie vsetkych vystiskaju... vsetko je to o tom, ako sme vyrastali, ake sme mali vzory.

Ty mas mozno krasny vztah so svojou mamou, bratom, podla toho co sinapisal, ked ti je tazko, mas sa komu zdoverit. Aky ma vztah tvoja zena so svojou rodinou? Tiez maju taketo vrucne vztahy ako vy?

Tebe sa moze potom zdat, ze ti prejavuje malo lasky, a ked na nu si mily, jej to moze pripadat ako velky tlak a je vyhybavejsia este viac...

Neviem, vselico tam moze byt.

Kazdopadne vy ste si tu online neveru nevyriesili, ak sa este kvoli tomu zozieras. Pohladaj si na youtube tohoto psychologa rozne rozhovory - velm dobre hovori o vztahoch, ak ti na tom zalezi, pozrite si ich aj s manzelkou a rozpravajte sa, co si o jeho rozhovoroch myslite... https://pavelrataj.cz/

eliska13
8. júl 2024

@stavamsaparanodiny povedz jej, že sa chces rozviesť hned sa spamata.Ona spraví chybu a ty jej píšeš, že ju miluješ nemali by to byť naopak?Asi je s tebou kvôli deťom, bývaniu, zázemiu

janickajanicka
8. júl 2024

Robíš veľkú chybu,že si sa dal do pozície obete. Nie si obeť, neponúkaj slová milujem ťa...atď. stále. Možno časom zistí, že si už nie samozrejmosť a prehodnotí aj ona svoj postoj. Vzťahy sa menia a obzvlášť v dnešnej dobe .... neviem čo a prečo sa to deje. Taktiež sa nepýtaj ani sám seba PREČO? Proste je to tak ....

mojemenonikto
8. júl 2024

Ahoj, budem možno trochu tvrdý, ale som chlap a verím, že aj ty si chlap, tak to zvládneš. V žiadnom prípade prosím neber moje slová tak, že by som chcel kohokoľvek z vás ospravedlňovať a už vôbec nie tvoju manželku. Ale...

V prvom rade si zareagoval absolútne neadekvátne. Chápem tvoje emócie, každého by to naštvalo. Ale tvoja reakcia nebola "chlapská". Premeškal si príležitosť určovať pravidlá hry. Myslím, že si sa žene po týchto výstupoch dosť zhnusil a preto reaguje tak vlažne. Ženy neznášajú hysterických žiarlivcov, ktorí im robia výstupy, tobôž nie pred deťmi. Takže do veľkej miery si si to skomplikoval sám. Nečudoval by som sa, keby si ju týmto rovno nevohnal do náruče toho jej online borca, aj keď dovtedy vôbec nič nemuselo byť. Chlap je ten, ktorý dokáže zvládnuť každú situáciu, má nadhľad a dokáže zachovať pokoj a rozhodnosť. Takých ženy obdivujú. Ale neboj sa nič nie je stratené, len to budeš mať teraz ťažšie.

V prvom rade si musíš odpovedať na otázku či to chceš naozaj napraviť. Ale naozaj úprimne. Premysli si to.

Ak áno, tak si skús spomenúť prečo sa žena za teba vydala. Čo jej na tebe imponovalo. Takým sa musíš znovu stať. Nesmieš to hrať, musíš byť naozaj ten, do ktorého sa zamilovala. Mnoho mužov v manželstve si myslí, že keď ženu a deti zabezpečia materiálne, postavia dom, kúpia dovolenky a pritom drú ako kone preto aby na to všetko mali peniaze, tak to žena ocení a bude šťastná. Nie vždy je to tak. Vzťah treba budovať nielen materiálne. Väčšina žien chce pri sebe parťáka. Chlapa, ktorý ju vypočuje, poradí jej a je pre ňu oporou aj v citových otázkach. Má zmysel pre humor a dokáže ju rozosmiať. Som o tom presvedčený, že toto je možno dôležitejšie v živote ako peniaze. Tvojej žene takéto niečo chýbalo a preto si našla internetového kecálka, ktorý jej tieto potreby naplnil. To bola tvoja chyba, že si si to nevšimol, že jej niečo chýba. Neospravedlňujem ju! Snažím sa ti len vecne a v skratke vysvetliť čo sa zrejme stalo.

A teraz ako z toho von? Ako som hovoril, musíš sa stať pre ňu znova chlapom. Tým mužom, ktorého milovala. Zavolaj ju na večeru a porozprávaj sa s ňou ako dospelý, nič jej nevyčítaj. Buď šarmantný. Nemaj veľké očakávania, ak ste dlho od seba, jedna večera to nespraví. Znovu ju začni dobýjať ako keby si s ňou chcel začať chodiť odznova. Nestavaj sa do pozície úbožiaka, ktorý prosíka. Kúp jej kyticu, pozvi ju do kina. Musíš mať charizmu. Ak v tebe uvidí úprimnú snahu o zmenu a to, že jej chceš byť oporou a mužom, tak máš veľkú šancu, že sa to postupne bude zlepšovať. Ale daj tomu čas. A ešte raz, nič jej nevyčítaj! Vyčítajú iba slabosi. Zvládneš to? Do toho!

A ešte jedna nepríjemná poznámka na záver. Buď pripravený aj na to, že to nemusí vyjsť. Držím palce!

stavamsaparanodiny
autor
8. júl 2024

@mia16081996 pravda je to veľká odpustil som zostavame spolu. Lenže od vtedy vo mne zmenila veľa vecí hlavne ten pocit či sa mi to stane znova. Všímam si jej nezáujem veľmi sa venuje deťom. Na moje narodeniny zabudla šla radšej na zábavu a nezdvihla mi telefón ani neodpísala na spravu že ju očakávam s vínom a nejaké občerstvenie. Viem, že jej vadilo že ráno viem pospať lenže smeny ktoré som robil ma doslova likvidovali 12tky 2x denna 2x nocna niekedy po druhej dennej bola 24rka. Ked som skoncil po 8 rokoch v taxiku mal som problem sa nastaviť cez deň som býval unavený a v noci som dokázal byť zobudený do rana ale už je to lepšie po ďalších 3 rokoch čo už nejazdím. Veľa krát som jej chcel urobiť masáž, dať si s ňou víno urobiť si romantiku pokývala hlavou že môže byť. Prišiel večer o pol 9 šla spať aj s deťmi a robí to pravidelne. Ako náhle ju zavolá sestra alebo sesternica na pivo či víno posedieť vystrelí ihneď stúpne jej nálada. Cítim sa nezaujímavý. Je toho priveľa čo sledujem ako mení správanie sama. Ja som začal robiť to čo jej vadilo že nerobím, ranné vstavanie nákupy raňajok či dennej stravy, chodím s ňou ráno vyprevadiť deti do školy alebo chodím sám. Veľa krát mi povedala aby som išiel s nimi že si chce pospať ona sama. Urobil som tak no nikdy nepospala keď už ju deti vedia zobudiť. Keď jej poviem že to už nedávam psychicky, že vidím na nej ako sa mi vyhýba ako ma odmieta naštartuje sa začne byť milá, chce aby som jej odpustil že to tak z jej strany nevníma až tak ako ja že vidí, že som sa aj ja zmenil robím všetko čo si priala aby chlap urobil a je veľmi rada. Príde deň druhý po mojom vyplakaní je to už potom menej a menej a zas je to v gej iste kolaji. Niekedy jej to viem pripomenúť znova, že opäť ide náš vzťah dole kopcom. A znova sa preberie. Lenže tu chcem ešte pripomenúť. Stavam rodinný dom pre nás už 3.rok nemáme ešte elektrické pripojenie čo nás stale brzdí nasťahovať sa ale to už je ina tema. Proste makám tam sám veľa vecí som si urobil sám od elektriky (dokonca inteligenciu) cez sanitu, cez interiér podlahy, obložky dverí, maľovanie, murovanie priečok bez inej pomoci. Ďalej birokracia čo ma stála nervov, vybavania povolení projektant atď, niektorí čo si tým prešli vedia o čom hovorím. Zostáva nám zatepliť, osadiť šachtu na kanalizáciu zriadiť kúrenie a keď nabehne elektrická energia môžme bývať. Ale v nej nijaku radosť nevidím, Niekedy jej viem povedať, že to stavám pre rodinu ale že pokiaľ sa jej zdá že nie s kľudom sa asi odsťahujem ale veľmi ďaleko a všetky starosti zahodím už za hlavu s tým že naďalej budem splácať hypotéku. Áno som aj žiarlivý ktorý chlap nie, mam aj nejaké kila na viac a asi aj to bude jeden z problémov ktoré jej vadia tvrdí mi že nie ale podľa mňa áno.

stavamsaparanodiny
autor
8. júl 2024

@swanlakelady lenže ja som tip človeka ktorý sa rád rozprava a ja nechápem prečo mi nič nepovedala, prečo sme sa to nepokúsili si vyrozprávať keď cítila, že nerobím alebo nie som ten kto chce aby som bol. Videl som že je v skupine zoznamka, podozrievam susedu ktorá jej poslala pozvánku do tejto skupiny. Tá ma vzťah na pokraji rozvodu a dávam aj toto za jeden z možností, že bude príčinou pokiaľ jej dáva rozumy. A ďakujem nečakal som tu takúto veľkú aktivitu ľudí.

stavamsaparanodiny
autor
8. júl 2024

@beata_k práveže to som zabudol napísať odpustil som jej a vzal ju na miesto kde som ju požiadal o ruku tam sme sa vzájomne vyplakali jeden druhému na ramene sľubovala mi že preruší kontakt že vymaže všetko a bude sa to snažiť napraviť. Ten mesiac bol neskutočný, silný ako sa zmenila zaspávali sme v objatí každý deň lenže postupne sa to utriaslo a mám pocit že až ochladli. Odpustil som jej a ona to vie, lenže jediná podmienka ktorou som chcel vyskúšať či tak urobí bola, že predo mnou všetky správy vymaže a predo mnou napíše dotyčnému že končí s diskusiou a vymaže alebo zablokuje telefonne číslo. Nestalo sa tak. Keď som sa pýtal na to či to ideme vymazať predbehla situáciu tvrdila mi že už vymazala a do teraz neviem či sa stretáva či to robí sofistikovanejšie či náhodou nieje niekde druhý telefón či teda nieje niekde preč s ním kým ja som v práci. Prenasleduje ma ten pocit do dnes a preto som už z toho doslova paranodiny.

stavamsaparanodiny
autor
8. júl 2024

@andrea_82 stalo sa tak prešli sme si bod po bode. A áno ten prsten to bola trapošina bol som ešte v amoku, premotivovaný. Nikdy som nech el viezť hádku pred deťmi a vtedy to všetko vo mne vybuchlo doslova. Deti som objal a nakoniec nasadol do auta. Brata som preto lebo som nemal kam ísť nechcel som byť doma a bohužial tú noc spal u našej mami takže všetko sa to zviezli iným smerom. Bohužial už to nezmením. Poradňa prebehla sľuby boli píšem to aj v iných odpoveďach čo všetko a ako ďalej prebieha. Odpustil som ale žijem stále v pocite, že sa deje niečo okolo mňa iné a nie som pre ňu zaujímavý.

stavamsaparanodiny
autor
8. júl 2024

@jumama ďakujem a áno všetko pravda čo píšete. Na tie videa sa pozrem a skúsim to ponúknuť manželke ale počítam že ma s tým pošle kade ľahšie že na čo jej to bude. Nechce si so mnou pozreť ani komédiu tak pochybujem že ju zaujme toto.

stavamsaparanodiny
autor
9. júl 2024

@mojemenonikto ďakujem za odpoveď asi najdlhsia a zároveň s veľkým porozumením napísaná správa. Chcem to napraviť, lenže prečo vždy keď ju niekam volám sám, že necháme deti mame, svokre alebo sestre a poďme spolu sami mi povie, že nie prečo by sme nemohli zobrať aj deti. Napriklad ako spomínaš Kino, pizza, reštauracia, plavanie, cesta za turistikou. Všade a o mam rad svoje deti ale nepamätám si kedy sme boli niekde sami dvaja aby sme mali aj to súkromie. Zvykla si byť pri deťoch a dokonca a v noci. Kolegovia myslím, že dvaja mi v práci soomínali, že takisto ich manželky spia s deťmi a oni sami v iných izbách. Mne to nepríde manželské sme spolu viac ako 14 rokov zobratí sme 9 rokov mame 2 deti 6 a 8 ročné a viaže sa na ne ale až moc. Deti zavelia a ona ide. Nenechá ich samostatne už fungovať ako napriklad pri jedení, pri umývaní zubov či toaleta, spaní a keď je so mnou v obývačke večer deti idú dole mama poď spať bez slov sa zodvihne ide ale už sa nevráti. Veľa krát to bolo že som pripravoval večeru víno a neprišla masáž som sľubil 2 dni dozadu alebo že si dáme jedno pivo vychladené ale vôbec. Ja sa o to ešte pokúsim, presne ako píšeš tým smerom ako keď sme boli mladí. Skúsim ju rozosmiať, skúsim pospomínať na nejaké príhody a naviezť ju na gie miesta a pripomenúť ich. Skúsim a niekedy v budúcnosti podám výsledok 😁 ďakujem vám všetkým za odozvy a rady
Fakt som nečakal také rýchle odpovede.

watermelon
9. júl 2024

@stavamsaparanodiny Posobis ako rozumny, citlivy muz, je pekne, ze sa vo vsetkom snazis, ALE ty to robis az privelmi, extremne tlacis na pilu a to u nej vyvolava presne opacny efekt = blok. Podla mna sa vam problemy nabalovali rokmi, a nech uz teraz skusas, co sa len da, nezaposobis viac na nu.

To, ze sa ti vyplakala na ramene, to plakala len za starymi casmi, za zvykom s tebou, zo strachu pred neznamym, pred neistotou.

Ze sa upriamila na deti, chodi s nimi spat, miesto toho, aby ste si vychutnali vecer vo dvojici, to dokazuje len jej totalny nezaujem o teba ako o manzela. Detto, ked chodi so sestrou/ kamoskami von, s tebou sama ale odmieta.
Inac, podotazka - mate este vobec sex?

Chyba mi u teba viac muzskej energie, viac raznosti, tvrdosti. O zachranu vztahu sa maju snazit obaja, jeden nestaci. Jej chvilkove „sekanie“ dobroty a miloty nestaci, to si predsa videl uz viac x.
Treba sa pozriet pravde do oci, bohuzial vas vztah ide cim dalej ku dnu. Len predlzujes agoniu.

janci299
9. júl 2024

Zdravim,ked je nevera,tam je narušena dôvera,ja som odpustil a moja ex ma veselo podvádzala dalej,nakoniac podala žiadost o rozvod,ta vasa situácia je podobná mojej,bere vás ako samozrejmosŕ,treba jej ukázat,že samozrejmosť skončila,ako som single,tak mam klud,chvilu trvalo,bojoval som o deti,nakoniec som ich vysudil,svadba je drahá a rozvod ešte drahši,ale zostávať kvôli deťom je hlúposŕ,lebo deti cítia ochladenie vztahov,milenec vašwj ženy sa prisal,lebo máte majetok,ked nebude mať nič,pošle ju kade lahšie,ja som si tým tiež prešiel,náročným rozvodom,ale mám teraz väčši kľud,uvidíte časom,že mám pravdu,takže viem,čo preživate,neverná žena vám zato nestojí,nech jej milenec postavi dom,kúpi auto,drahe dovolenky ale bez deti,bojujte o deti,tie vám časom oplatia lásku a starostlivosť,lebo to môže zájsť aj do takých extrémov,že sa vás bude chcoeť žena aj s milencom zbaviť všelijakymi cestami,uz treba byť ostražity,je hnusna doba a čo sa tyka vzťahov,tak duplom

netoppierka
9. júl 2024

@stavamsaparanodiny Ahoj. Jedna taká otázka, ona si vypisovala, došiel si nato, chcela to napraviť. Ale tu nápravu robíš iba ty? Ak áno robíš obrovskú chybu. Kde je jej snaha? A ak necítiš že to má medzi vami dvoma perspektívu, choďte od seba. A ešte jedna rada. V živote sa nehadat pred deťmi. To im dávate veľmi zlý príklad do života.
Držím ti päste 🙂🙏

bruno1
9. júl 2024

Tak ona ťa podvádza a ty si tu sypeš popol na hlavu?Neskutočne ako s tebou manipuluje.Samozrejme ,žs aj ty si spravil v manželstve chyby ,no ona miesto rozhovoru s tebu,zvolila milenca áno milenca.Never tomu ,že si len vypisovali .Podľa toho ako reaguje už rok a pol,tak tam toho bolo omnoho viac .Nemyslím si, že keď kámošky a sesternica zavolá ,s úsmevom a evidentne vytešená uteká za nimi von .Skrátka idú v tom s ňou a krýjú jej chrbát,ženy spolu vždy držia .S tebou bude do v tedy ,kým nedostaviaš dom a potom rozvod a bye bey.

swanlakelady
9. júl 2024

@stavamsaparanodiny niektorí ľudia nerozprávajú (dôvody - povaha, zranenia z detstva, keď nemohli nič povedať, ... ).
Myslím si, že vám by terapeut pomohol veľmi. Vyzerá to tak, že máte veľa rozdielností, ktoré namiesto, aby hrali vo váš prospech, vás rozdeľujú - aj tie nočné sovy/ranné vtáky.
Starať sa o deti - za to sa dá schovať.

januska12323
9. júl 2024

@stavamsaparanodiny ona mala milenca a ty sa snažíš napraviť vzťah? Ona sa má snažiť, ak ťa teda ešte chce čo vyzerá, že nechce. Prestaň sa jej vnucovať iba jej dokazuješ ako sa dá po tebe znova pošlapať. Buď chlap a rozhodni sa či chceš v tomto trápení pokračovať, vzťahom by som to už nenazvala.

domkakvet
9. júl 2024

@stavamsaparanodiny tak ty ani nevies, ci si s dotycnym prestala pisat? To by si mal zistit ako prve. Vsade chce brat deti a preco, aby nemusela niekomu vysvetlovat, ze preco ste boli iba dvaja. Ako keby vobec nic neukoncila.