icon

Ako zlepšiť vzťah s maminou po nedorozumení?

sasat
25. máj 2025

Dobrý deň, chcela by som sa obrátiť na pomoc a radu k mojej situácií. Som študentka druhého ročníka strednej školy. Vopred Vás prosím o žiadne nevhodné poznámky, nemám psychické rozpoloženie na to, prosim Vás naozaj o rady dospelých žien.
V minulosti keď som mala cca. 6-7 rokov sa mi narodila sestra na ktorú sa zhrnula uplne všetka pozornosť a ja som zostala sama. Ako útek pred smútkom som zacala jesť sladkosti, stale vo väčších a väčších množstvách pretože mi to aspoň na chvíľu psychicky pomohlo. To viedlo k tomu ze obaly z nich som mala skryte všade po izbe a ked ich moji rodičia nasli velmi sa hnevali lenze ja som to robila ďalších 7 rokov ako utek od všetkého a začala som sa zatvárať do izby a ja sama som sa psychicky uzavrela. Klamala som ich mnohokrát zo strachu pred dôsledkami a naivne si myslela že ma to aspoň trošku zachráni.
V novembri som spoznala chlapca, slušného, dobrého, vychovného a postupom c3asu sme sa vo februári dali dokopy. Našla som v ňom bezpečie a že mi rozumie a snaží sa mi pomôcť vždy ako sa dá. Moji rodičia o tom nevedeli, pretože som vedela ze nebudú s tým stotožnení. A pretože som sama aj v kolektíve chcela som sa s nim porozprávať/byť aj mimo školy a tak som ho zavolala k nám domov kym rodičia neboli doma asi 3 - 4-krat. Keď na to prišli boli velmi nahnevaní a uz mi nedoverovali ked som ich takto oklamala. Zhruba o týždeň neskôr som išla zo školy, no zabudla som si v škole kľúče a vratila som sa po ne späť, ale stretla som ho v šatni tak sme sa dali do reči ale povedala mu ze ponáhľam sa na spoj domov, tak som išla popredu a on par krokov za mnou a ked som zabocila do jednej uličky tak mamima prisla zozadu a zacala kričať aj na mňa aj na neho ze sme tam boli spolu lebo to je jediná príležitosť kedy môžeme byt spolu (je to pravda párkrát som to urobila ale nie akurat dnes). Doma som v panike povedala ze som isla s babami lenze prisli na to ze som s nimi nešla a znovu ma usvedcili za klamarku.
Z rozhovoru s maminou vyplynulo to že, ma nechce uz nikdy považovať za svoju "kamarátku", že budem pre ňu iba dcéra ktorú musí akceptovať v tomto dome, a nikdy nechce so mnou ani ísť na výlet/dovolenku. A bude sa so mnou rozprávať aby sa nepovedalo ze len povrchne.
Náš krehky vzťah sa už úplne rozpadol. A jediným mojim utociskom je on, je veľkou oporou, a určite to so mnou myslí do budúcnosti. Obraciam sa na Vas s otázkami:
Da sa tento vzťah este napraviť, alebo bude lepšie nezožierať sa tým a naučiť sa s tým žiť ?
Ako by ste tuto situáciu riešili vy ?

Strana
z2
veronika2316
25. máj 2025

V tvojom veku je ťažko povedať či to vidíš objektívne a či si to neodpísala trochu dosť z tvojho pohľadu. Každopádne mama je len jedna treba si s ňou sadnúť porozprávať sa povedať že ťa trápi že si im klamala že sa to nebude opakovať a že chces napraviť váš vzťah...

patus_2
25. máj 2025

@sasat každý rodič chce chrániť svoje dieťa najviac ako vie. Ale na druhú stranu by si aj mamina mohla uvedomiť, že máš 17 a v bublinkovej fólií ťa držať nemôže. Dôležité je zistiť, či ti nechce dovoliť frajera celkovo alebo iba tohto?

sasat
autor
25. máj 2025
@veronika2316

V tvojom veku je ťažko povedať či to vidíš objektívne a či si to neodpísala trochu dosť z tvojho pohľadu. Každopádne mama je len jedna treba si s ňou sadnúť porozprávať sa povedať že ťa trápi že si im klamala že sa to nebude opakovať a že chces napraviť váš vzťah...

@veronika2316 opisala som situáciu pravdivo tak ako to je

sasat
autor
25. máj 2025
@patus_2

@sasat každý rodič chce chrániť svoje dieťa najviac ako vie. Ale na druhú stranu by si aj mamina mohla uvedomiť, že máš 17 a v bublinkovej fólií ťa držať nemôže. Dôležité je zistiť, či ti nechce dovoliť frajera celkovo alebo iba tohto?

@patus_2 Ona nebola proti nemu ale už jej začal samozrejme vadiť.

sasat
autor
25. máj 2025
@veronika2316

@veronika2316 Uz som bola za ňou veľakrát ale je nezlomná, a teraz už absolútne nie.

aliaray1
25. máj 2025

@sasat ahoj. Z toho co pises nerozumiem, aky problem ma tvoja mamka s tvojim chlapcom? Co jej na nom prekaza?
Co na to otec?
Mas 16 a mama by mala problem ak by si mala frajera? Otazka je preco jej neveris ty... nezdoverila si sa s pocitom osamelosti a nasla si utechu v sladkostiach a nie v uprimnom rozhovore s vasimi. ..mna ako mamu by velmi trapilo, ze mi dcery nemozu verit. Ale chapem aj to, ze maju aj svoje aukromie a tajomstva. Neboja sa o teba velmi?

Podla mna to mozno mamina povedala z hnevu, lubi ta a sama sa trapi. Mozno to chce len cas. Tes sa z uprimneho priatelstva ktore mas.

jana_eyre_2
25. máj 2025

To ma mrzí že máš takýto komplikovaný vzťah s mamou.. neviem čo ti poradít, pretože nepoznám ani teba, ani mamu, ale ak je to tak ako píšes, tak jej slová museli veľmi zaboliet.. na tvojom mieste by som jej napísala osobný list, kde by som napísala aj všetky krivdy ktoré sa ti stali v živote a vnímala si ich.. vysvetlila svoj postoj a ukončila to tým, že ok, budeš dcéra ktorú už môže len akceptovať a ako náhle sa bude dať osamostatnis.sa.. ale za to aký máte vzťah môže aj ona, nie len ty.. vždy je to o oboch stranach.. držím palce aby sa to zlepšilo..

angela85
25. máj 2025

Dôvera je krehká vec a pravdepodobne si to viac krát naštrbila. Určite aj tvoja mama spravila viac chýb,ale uvedom si že aj rodičia sú len ľudia a snažia sa robiť veci najlepšie ako vedia ale robia veľa chýb. Sú smrteľný,niekedy detinsky, majú rôzne potreby. Určite nezahod vzťah s matkou a nezvykaj si. Ja byť na tvojom mieste tak sa pokúsim o rozhovor so všetkými pravdami. Ukáž im že ti môžu dôverovať. Nauč sa hovoriť pravdu. Predstav im tvojho priateľa. Dohodnite sa na pravidlách,ktoré budeš dodržiavať. Určite aj oni pochopia,že ťa nesmú držať v klietke

tiika
25. máj 2025

Mám nejaké nejasnosti v tom celom. Píšeš, že si im o chlapcovi nepovedala, lebo by s tým neboli stotožnení, na druhu stranu, že predtým jej nevadil. Boli nahnevaní, že si s ním bola doma bez ich vedomia… nepíšeš, že ti zakázali sa s ním stretávať celkovo, i v škole. Môžeš viac vysvetliť?
Mala si problémy už v detstve, ktoré si riešila sladkosťami, následne skrývanim, klamanim, a ten vzťah s rodičmi prip. mamou nebol ani predtým uspokojivy. Asi máš stale nejaké problémy a sú veci, ktoré by si chcela zmeniť, keď si mimo kolektívu. Prečo? Nejako stále veci riešiš klamstvami, skryvanim. Tento spôsob napokon vedie k strate dôvery. Tvoj priateľ je jediná blízka osoba…, čo tvoj otec, babka, teta,.. máš niekoho iného blízkeho dospelého?

aliaray1
25. máj 2025
@jana_eyre_2

To ma mrzí že máš takýto komplikovaný vzťah s mamou.. neviem čo ti poradít, pretože nepoznám ani teba, ani mamu, ale ak je to tak ako píšes, tak jej slová museli veľmi zaboliet.. na tvojom mieste by som jej napísala osobný list, kde by som napísala aj všetky krivdy ktoré sa ti stali v živote a vnímala si ich.. vysvetlila svoj postoj a ukončila to tým, že ok, budeš dcéra ktorú už môže len akceptovať a ako náhle sa bude dať osamostatnis.sa.. ale za to aký máte vzťah môže aj ona, nie len ty.. vždy je to o oboch stranach.. držím palce aby sa to zlepšilo..

@jana_eyre_2 ahojky. No...list, znie to pekne, ale su tam rizika...takyto list sa moze aj nedopatrenim dostat do roznych, aj nespravnych ruk a velmi zle vypalit. Neviem, ale toto by som si dost zvazila.

jana_eyre_2
25. máj 2025
@aliaray1

@jana_eyre_2 ahojky. No...list, znie to pekne, ale su tam rizika...takyto list sa moze aj nedopatrenim dostat do roznych, aj nespravnych ruk a velmi zle vypalit. Neviem, ale toto by som si dost zvazila.

@aliaray1 ok, slečna sa pýta ako by sme sa zachovali my, ja som mnoho veci riešila písaním, pretože v hovkrenom slove sa vždy zamotam.. tam si poviem to čo chcem povedať.. ja som si tiež dosť veci dovolim si povedať za svojich 41rokov života zažila..

a nerozumiem do akých rúk by sa mohol dostať list pre mamu, myslíš, že jej vlastná mama by osobný list dcéry zneužila a niekomu dala prečítať?

sasat
autor
25. máj 2025
@tiika

Mám nejaké nejasnosti v tom celom. Píšeš, že si im o chlapcovi nepovedala, lebo by s tým neboli stotožnení, na druhu stranu, že predtým jej nevadil. Boli nahnevaní, že si s ním bola doma bez ich vedomia… nepíšeš, že ti zakázali sa s ním stretávať celkovo, i v škole. Môžeš viac vysvetliť?
Mala si problémy už v detstve, ktoré si riešila sladkosťami, následne skrývanim, klamanim, a ten vzťah s rodičmi prip. mamou nebol ani predtým uspokojivy. Asi máš stale nejaké problémy a sú veci, ktoré by si chcela zmeniť, keď si mimo kolektívu. Prečo? Nejako stále veci riešiš klamstvami, skryvanim. Tento spôsob napokon vedie k strate dôvery. Tvoj priateľ je jediná blízka osoba…, čo tvoj otec, babka, teta,.. máš niekoho iného blízkeho dospelého?

@tiika mamina sa vyjadrila ze by jej nevadil alebo neboli s tým stotozneni na 100%, povedali ze môžem sa teda s nim stretávať ale nesúhlasia s tým a pochybujem ze by ma s nim pustili von, s ocinom mam dobry vzťah ale nemám v ňom dôveru pretože všetko čo mu poviem povie mamine, co chápem pretože je to jeho manželka, a nikoho iného z rodiny nemam blízkeho

sasat
autor
Autor odpoveď zmazal
sasat
autor
25. máj 2025
@jana_eyre_2

@jana_eyre_2 O tých krivdach som sa jej snažila povedať ale povedala ze ako sa opovazujem to hádzať na nu a začala mi nadávať

personality
25. máj 2025

No neviem mne tam trochu sedí aj narcisticka dynamika, skús pozrieť teóriu “narcistické matky”, či sa v tom nenájdeš.

jana_eyre_2
25. máj 2025
@sasat

@jana_eyre_2 O tých krivdach som sa jej snažila povedať ale povedala ze ako sa opovazujem to hádzať na nu a začala mi nadávať

@sasat to má naozaj mrzí... Nie každá mama vie byt empatická pre svoje dieťa..

aliaray1
25. máj 2025
@jana_eyre_2

@aliaray1 ok, slečna sa pýta ako by sme sa zachovali my, ja som mnoho veci riešila písaním, pretože v hovkrenom slove sa vždy zamotam.. tam si poviem to čo chcem povedať.. ja som si tiež dosť veci dovolim si povedať za svojich 41rokov života zažila..

a nerozumiem do akých rúk by sa mohol dostať list pre mamu, myslíš, že jej vlastná mama by osobný list dcéry zneužila a niekomu dala prečítať?

@jana_eyre_2 poukazala som na riziko pisaneho listu tak ako som ho uviedla a treba si to zvazit a zariadit sa podla toho.

sasat
autor
25. máj 2025
@personality

No neviem mne tam trochu sedí aj narcisticka dynamika, skús pozrieť teóriu “narcistické matky”, či sa v tom nenájdeš.

@personality Pozrela som si niekoľko článkov a naozaj som sa v niečom našla

bielasovicka
25. máj 2025
@sasat

@personality Pozrela som si niekoľko článkov a naozaj som sa v niečom našla

@sasat mňa zaujali aj tie tvoje kľúče, že si ich nechala v škole. To co si s nimi v škole robila, keď tam zostali? Véd kľúče v škole vyberať netreba, ráno zamknem, kľúče hodím do tašky, a vyberám ich pred domom keď som už doma....či?

sasat
autor
25. máj 2025
@bielasovicka

@sasat mňa zaujali aj tie tvoje kľúče, že si ich nechala v škole. To co si s nimi v škole robila, keď tam zostali? Véd kľúče v škole vyberať netreba, ráno zamknem, kľúče hodím do tašky, a vyberám ich pred domom keď som už doma....či?

@bielasovicka na klucoch mam taktiež kľúč od skrinky v škole

aurinia
25. máj 2025
@sasat

@sasat ja som si v 17 nasla frajera, tiez som pri nom zabudla na vsetko, povedala by som ze som sa vyliecila zo všetkých komplikovaných rodinnych vztahov. Sme spolu do dnes, 20 rokov. Netvrdím že je to spravne. Ale ja som nemala v rodine podporu, a nemala som sily to sama zvladnut.
Mamine vysvetli ako si to opisala nam. S mamou by som sa to snažila urovnať. Si uz skoro dospelé dievča

0silvia0
25. máj 2025
@sasat

@sasat spravanie tvojej matky nie je velmi rodicovsky zrele, nic s tym neurobis. Ale daj si zavazok, ze uz nebudes klamat. Kamosky uz asi nebudete, ale skus ten vztah nejako uhrat aspon na respekt. Je fajn, ze ti je chalan oporou. A co sestra? S nou mas aky vztah?

bielasovicka
25. máj 2025
@sasat

@sasat aha, ok

tiika
25. máj 2025

Ďakujem za odpovede. Pomohli mi trochu lepšie to pochopiť. Porozmyslaj, prečo sa spravas týmto spôsobom, z coho vlastne máš najväčšie obavy; z hnevu rodičov, reakcii, zákazov, trestov, toho, že nebudú so všetkým súhlasiť a nebude to tak, ako chceš ty, z toho, že ti nebudú veriť, že sa dozvedia niečo, o com sama vieš, že je nesprávne a trapi ta to, … Potom sa skús o tom porozprávať s rodičmi. Možno i o tom, čo sa s tým da robiť, či by ti mohli dať viac voľnosti, nebyť taki prísni, niečo dovolit, viac ti dôverovať, byt prístupnejší dohode, nastaviť hranice, pravidla spoločne s tebou…
Na tebe je, či si uvedomis, čo klamstvom, zatajovaním, skryvanim získaš a čo stracas. Ako to vzťahy pomáha budovať, narúšať a nie len tie s rodičmi. Akú treba mat silu, odvahu s tym prestať a čeliť následkom svojich činov. Inak sa to môže ťahať s tebou ďalej a spôsobovať ďalšie problémy.
Tvoju mamu nezmeníš. Môžeš jej povedať o tom, ako ta to cele mrzí, si smutná, chcela by si, aby ste opäť našli k sebe cestu, či môžeš pre to niečo urobit. Ako sa však tvoja mama zachová, či bude mat záujem, prejde ju to, je na nej. Pripadne popros otca, nech sa s nou porozpráva.

bielasovicka
25. máj 2025
@sasat

@sasat ináč, ja som myslela, že povieš ze máš nejakú nadváhu, keď si písala o tých sladkostiach co si schovávala 🤭

mariska1989
25. máj 2025

Bože akože klamať a nepovedať co bolo počas dňa je rozdiel . Ako keby tvoja mama vravela vždy a všetko. Da sa určite niečo urobiť ale už to nebude na vzťah že mama a dcéra ako kamaratky .

sasat
autor
25. máj 2025
@0silvia0

@sasat spravanie tvojej matky nie je velmi rodicovsky zrele, nic s tym neurobis. Ale daj si zavazok, ze uz nebudes klamat. Kamosky uz asi nebudete, ale skus ten vztah nejako uhrat aspon na respekt. Je fajn, ze ti je chalan oporou. A co sestra? S nou mas aky vztah?

@0silvia0 mam 2 mladšie sestry o 6 a 8 rokov, mame velmi dobrý vzťah nehadame sa často, máme sa rady ale nechcem ist zaťažovať týmto, sú ešte deti

sasat
autor
25. máj 2025
@bielasovicka

@sasat ináč, ja som myslela, že povieš ze máš nejakú nadváhu, keď si písala o tých sladkostiach co si schovávala 🤭

@bielasovicka nie nemam nadváhu, schudla som posledné roky, mám chudu postavu

petrao2
25. máj 2025
@sasat

@sasat tak ti poviem
Mam 37 a nemam vztah s mamou
Vzdy som pre nu bola dobra iba vtedy ked to jej vyhovovalo
Ked som si nasla prveho priatela v 19 vyhodila ma z domu lebo....detaily nebudem rozpisovat
Ale som s nim do dnes mame dceru a sme stastni
Ked som v 27 otehotnela moja empaticka mama vsetkym povedala ze nas to prekvapilo a dcera bola "nehoda" a ze to bude tazke 🤦‍♀️
S niektorymi ludmi sa proste neoplati budovat vztahy
Snaz sa zariadit si zivot aby si bola sebestavna a nemusela na nikoho cakat a prosit sa o pozornost

sasat
autor
25. máj 2025
@petrao2

@sasat tak ti poviem
Mam 37 a nemam vztah s mamou
Vzdy som pre nu bola dobra iba vtedy ked to jej vyhovovalo
Ked som si nasla prveho priatela v 19 vyhodila ma z domu lebo....detaily nebudem rozpisovat
Ale som s nim do dnes mame dceru a sme stastni
Ked som v 27 otehotnela moja empaticka mama vsetkym povedala ze nas to prekvapilo a dcera bola "nehoda" a ze to bude tazke 🤦‍♀️
S niektorymi ludmi sa proste neoplati budovat vztahy
Snaz sa zariadit si zivot aby si bola sebestavna a nemusela na nikoho cakat a prosit sa o pozornost

@petrao2 Ako si sa s tým vysporiadala ? Ako sa najlepšie pripraviť na budúcnosť a pripraviť sa na osamostatnenie ? Čo ti pomáhalo ?

Strana
z2