Ako zorganizovať stretnutie rozdielnych rodín?
Ahojte, chcela by som sa spýtať na váš názor. S priateľom to ťaháme spolu už piaty rok. Žijeme spolu v Bratislave. Jeho rodičia nás sem plánujú prísť navštíviť prvýkrát, tak mi napadlo ich zoznámiť s mojimi rodičmi, keďže naši sa na nich stále pýtajú. Jeho rodičia hovoria iba po taliansky, naši iba po slovensky, takže sa moc neporozpravajú. Ide o to, že moji rodičia sú priateľskí, otvorení a aj napriek jazykovej bariére sa budu snažiť nejak komunikovať (môj otec rozpráva nonstop aj keď nemusí). Priateľovi rodičia sú presní opak 😅 jeho otec je introvert a mama tiež sa veľmi nesnaží komunikovať, keď vie, že nerozumie… ja s nimi tiež nemám extra super vzťah, keďže hovorím iba po anglicky. Najradšej by som sa tomu celému nejak vyhla, ale zároveň chcem, aby sa aspoň raz konečne stretli navzájom. Naši ich chceli pozvať aj k nim domov dokonca, ale to som už úplne zavrhla 😅 jednoducho moja rodina je tak rodinne založená, oni sú takí individualisti, veľmi neriešia takéto rodinne stretnutia. ako to mám naplánovať? Chceli by sme ich vziať na spoločný obed, ale to bude katastrofa 😅 Možno by pomohla nejaká spoločná aktivita? Nechcem aby to dopadlo ako veľký trapas 🤷♀️
Ja by som ich zavolala na obed domov. Bez zbytocnych dalsich cudzich oci ludi naokolo. Tam sa budete citit uvolnenejsie. A tvojich rodicov by som vopred poprosila, aby sa miernili, vysvetlila im to, popisala priatelovych rodicov, aby na nich nesli zhurta.
@lucka27391 no ta aktivita je isto lepsi napad.. radsej si chodte zahrat bowling ako sediet oproti seba na obede cumiet a nerozumiet si ani slovo.
A tvoj priateľ výprava len Taliansky a anglický? Ak áno nešla by som do reštike ani nikde kde bude "obecenstvo" spravte to doma. Vlastná skúsenosť. Moja mama len slovenský, partnerova mama len taliansky , my s chlapom máme síce viac spoločných jazykov ..ale teda spoločná večera nebolo nič iné len o prekladani v troch jazykoch. A chvalabohu sa rodiny do kopy videli za takmer 6 rokov len 2x
@sense presne tak, priateľ hovorí iba anglicky a taliansky… čistá katastrofa 😅 a to príde ešte švagriná z Francúzska… my bývame v byte a bude nás tu dokopy 9 ľudí, preto sme to chceli vybaviť v restike.. ale asi je pravda, že doma to bude lepšie
@sense ešte k tomu sú nároční na jedlo klasika
@lucka27391 Davas prilis vela ludi s jazykovou barierou spolu. To neskonci inak ako katastrofou. Over si, ci jeho rodicia o to maju zaujem. Oni v prvom rade chcu navstivit syna.
@lucka27391 Urobte to v úplne priateľskej atmosfére. Príjemný obed, prechádzka po meste. Môj manžel sa tiež na priateľa našej dcéry len usmieva, keďže neovláda reč, v ktorej by sa mohli porozprávať.
5 rokov je už slušná doba a najvyšší čas, aby sa spoznali.
@lucka27391 tak môžte aj restiku rezervovaná by som niekde nejaký salonik
@lucka27391 5 rokov sa nepoznajú a ty ich chceš kvôli čomu zoznámiť? Idete sa brať? Len v tom prípade by som ich zoznámila, ak doteraz nebol záujem. 😄
@nin12345 Tiež mi napadol bowling. Pri ňom sa dá komunikovať aspoň nejak emóciami/gestami - úsmevom, zdvihnutým palcom, potleskom, potľapkaním po pleci atď. @abbey1 Prechádzka po meste, v parku, popri rieke, ukázať nejaké pamiatky alebo niečo zaujímavé je tiež dobrý nápad.
@lucka27391 Absolútne si neviem predstaviť Talianov - nekomunikujúcich introvertov 🙈 Úplný opak toho, ako máme Talianov zaškatuľkovaných - temperamentí, otvorení, uvoľnení, bezprostrední, veselí, hluční, nahlas rozprávajúci, gestikulujúci... A úplne najvtipnejšie sa mi zdá, že píšeš - moja rodina je tak rodinne založená - čo sa hovorí práve o Talianoch. A tvoji, možno budúci svokrovci, sú pravý opak?
Podľa mňa by aj to stretnutie u vašich nemuselo byť zlý nápad. Mohli by ste tam ísť na obed alebo poobede na kávu a koláč. To by bolo možno aj fain, keďže je tam jazyková bariéra. Stretnutie a zoznámenie by tým pádom prebehlo vcelku rýchlo a keď by sa už zdalo, že je tam trápne ticho alebo toho majú všetci "po krk", tak sa zodvihnete, s tvojimi rodičmi sa rozlúčite a pôjdete domov. Reštaurácia sa mi zdá ako blbý nápad. Čo tam budete, ticho sedieť a jesť?
Mne sa ten bowling nepozdava. To je skor pre zohranu spolocnost. Nie kazdy to hra, co tam budu robit, ak ich to nezaujme?
My si prekladame vzajomne a vzdy sa dobre na tom aj dobre pobavime. Dajte restiku, alebo doma v pohodli a vsetko dobre dopadne
uprimne ja by som do toho stretnutia asi vobec nesla. alebo teda nech sa priatel opyta rodicov ci maju zaujem. ak nemaju nechajte to tak. kamosmi aj tak nikdy nebudu a kym sa neberiete nehrotila by som to. rodicom to hadam vies vysvetlit.
@lucka27391 normálne ich pozvy k sebe domov, aj priatelovych rodicov aj svojich, sprav doma hostinu, urcite to bude rozumne ako ist do restiky, alebo robit spolocne aktivity, pri ktorej si nikto nebude rozumiet
@lucka27391 ja by som sa najprv opýtala aj pruatelovich rodičov či sa vôbec chcú stretnúť .Mna by na toto nikdy nik nedonútia
@lucka27391 my sme boli trochu v podobnej situácii ale ja som co to uz vedela po taliansky na zaciatku a po 5 rokoch ako tak plynulo, plus moj manzel sa uz davno zacal v tom cas ucit po slovensky,cize ja som vedela prekladat rodicom a nieco aj manzel . Kedze vy neviete ani jedne jazyk toho druheho tak veru tazko budete spojnikom rodicom.asi by som tiez volila nejaku aktivitu vonku, nejaky hrad alebi skanzen a potom sa ist najest.
Mimochodom ak planujete spolu byt,urcite by som poradila zacat sa ucit jazyk! Nikdy nevies kedy sa ocitnes sama so svokrovcami a bude ti treba snimi nieco vyriešiť atd. A tak isto aj priateľ.
Vediet jazyk toho druheho otvori dvere ku kultúr a rodine a ďalším veciam. Taliancina hovorová sa da celkom fajn zvládnuť a priateľ,ak žijete na SK ma kopu moznosti cvicit v bežných situáciách
Keď nie bowling, skúste minigolf;).
Veľmi divne na talianov, lebo tichých ozaj človek len tak laho nestretne. Vaši sa.mozu naučiť pár fráz po taliansky, s talianmi sa.clovek.dohovori ruka noha a v dnešnej dobe telefónov nebude problém si hneď na mieste prekladať konverzáciu.
No, ja som sa ešte s Talianskym introvertom, ktorému viazne komunikácia, po pravde ešte nestretla. To, som pár rokov žila v Taliansku a osobne poznám kopec Talianov.
Podľa mňa najlepšie v reštike, je to také neosobnejsie a môžu si vybrať jedlo podľa vlastnej chuti. Naplánovala by som to na hodinku a potom poprechádzať sa v meste, aby nemuseli komunikovat keď sú introverti.
Tiež ma napadol minigolf. ;D Som za aktivitu a jedlo k tomu. 🙂

Robíš z toho strašnú vedu. Choďte vsetci spolu na obed, potom k Vašim na kávičku a vybavené. Nejako to prežijete predsa.