icon

Ako zvládať finančný tlak vo vzťahu?

2. jún 2025

Codili sme spolu 2,5r pred svadbou. Ja som dokoncovala PhD, on pracoval od 18tich, byval do nasho vztahu u rodicov, cize mal na stavbu domu usetrene. Ja som samozrejme nemala tolko nasetrrene co on. Moji rodičia mali pozemok a 1 izbovy byt okrem bytu v ktorom byvaju. Po svadbe sa vyjadril, preco na mna nieco neprepisu, aby netahal vsetko on. Rodicia to brali ako rozumne, kedze doteraz sa nad rozdelenim majetkov pre deti nezaoberali, yak vsetko rozdelili medzi nass surodencov . Mne pripadol pozemok, vyjadril sa ze on na cudzom stavat nebude, ked sa slo do stavby domu, to sme cakali druhe dieta. Tak som mu darovala polovicu. Stale s tymi prachmi naraba. Som na materskej svoje peniaze mi do ruky neda, ked yreba ist napr na postu nieco vyplatit, detom tak isto, ked sa stavalo , zariadovalo skoro o vsetkom rozhodoval on, kedze prachy su jeho, zo zaciatku mi to nevadilo, nevychutnavam si zariadovanie atd, ale ked mi nedal moznost vyberu ani tanierov a lyzic...ked sme mali debatu, tak ze este ked sme spolu chodilisom sa vyjadrila, ze peniaze nie su vsetko ( za tym si doteraz stojim), ze co chcem ved to robi pre nas a stara sa. Velke Nakupy urobi, cestou z prace kedze som na md ale podla seba, neopyta sa, od masa po toaletny papier a ked mam pripomienku tak si mam ist nakupit sama...Velmi je zatazeny na prachy, ani detom ani mne nic navyse, fakt iba zakladny mod...Nedycha sa mi dobre v takom vztahu. Chyba komunikacia.

Strana
z2
mamina7070
2. jún 2025

nuz vzala si si lakomca toto dobre neskonci

autor
2. jún 2025
@zelenina1

Takze mas deti s clovekom, o ktorom nevies kolko mana ucte a kolko zaraba..... No ty vole 🙂 Vies ty co? Za svoju situaciu si mozes sama. Ten chlap od zaciatku nic nehral, bolo asi milion momentov ked si sa mohla zbalit a odist.

@zelenina1 nie na zaciatku vztahu mi to hned povedal kolko ma na ucte, nejak pri stavbe domu sa to vsetko ukazalo:(

lujza123
3. jún 2025

Podľa mňa niektorí chlapi nemôžu byť “na koni”.
S nimi sa potom nedá normálne existovať, začnú byť hrozne invazívny, nemajú žiadnu stopku. Z toho pocitu ze môžu o niekom rozhodovať, niekto je na nich závislý im úplne prepne. Namiesto ochrancu a pevného piliera sa z neho stáva despota a tyran.
Takýto muž môže fungovat iba so silnou a nezávislou ženou, takou ktorú pomyselne uznáva a o ktorej vie ze ked ju nahnevá tak odíde.
Ale ked ma ženu ktorú ma v hrsti (malé deti, na rodičaku, nema kam ist ) a je takej submisivnejšej povahy tak ju okamžite začne šikanovať.
Niektorý ľudia by skratka nemali mať moc, nevedia čo s ňou

Autorka toto je myslím si aj váš prípad. Fungovali ste normálne ked ste boli “rovnocenný” a ked sa ešte bál ze by ta mohol stratiť.
Nemusíš sa hneď rozchádzať, ale nepodvoluj sa toľko, lebo sa tvoja situácia iba zhorší.

Mojej kamosky ex bol takýto, všetko v poriadku kým neboli deti, potom to začalo tak ako u vas. Kamoska to veľmi kvalitne vytesnovala, zvykla si (ako ty na to ze ta odstavil od zariaďovania domu) a až ked sa rozviedli tak jej došlo ze zila ako nesvojprávna. Nechodila na nákupy, nevedela koľko sa platia energie, hypo, netušila ze existuje daňový bonus, nikdy si nevyberala dovolenku ani výlet. Fakt ju mal vycvičenu ako psa …len poslúchať, vrtiet chvostíkom a cakat či pan hodi nejakú kostičku od stola
Ked sa rozviedli a ten chlap si našiel novu frajerku presne ten istý vzorec. Kým spolu iba chodili baba načančaná, dovolenky, cestovali, …. spravil jej decko, vzal si ju za zenu a dievčina už drepí doma a poslúcha.

maya_hi
3. jún 2025

Pomôže len priama komunikácia a nastavenie nových pravidiel. Buď/alebo 🤷🏻‍♀️ Viem to. Žijem v tom. Presne ako píšeš, tiež som toho názoru, že peniaze nie sú všetko. Hneď ako sme spolu začali žiť, nemala som problém to nechať na neho nepočítala som koľko ja, koľko on. A vtedy som veru zarábala viac. A popri zamilovanosti som si nevšimla, aký je vypočítavý a prekalkulovaný. Mať vtedy rozum ako dnes, s takým chlapom sa ani nedám dokopy. Vkuse sme riešili peniaze. Stále bolo málo (aj keď už bolo viac). Všetko kritizoval, neskutočný žgrloš. Ani sebe nedopraje, ani deťom. Ale pohrozila som mu. Po rokoch sú veci aspoň trocha inak. Jeho vypočítavosť sa nezmenila, ale aspoň trocha viac mám veci pod kontrolou.

leskovael
4. jún 2025

Typický prípad, keď počas randenia veľa vecí nevadí a prehliada sa, potom prejde pár rokov a začínajú vadiť povahové črty... Čo k tomu viac dodať? Vedela si, koho si berieš, ja by som so žgrlošom ani len na rande nešla, niekto si potom urobí deti a plače na materskej, že muž dáva peniaze na prídel a všetko si necháva...🤷‍♀️

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
14. jún 2025
@lujza123

Podľa mňa niektorí chlapi nemôžu byť “na koni”.
S nimi sa potom nedá normálne existovať, začnú byť hrozne invazívny, nemajú žiadnu stopku. Z toho pocitu ze môžu o niekom rozhodovať, niekto je na nich závislý im úplne prepne. Namiesto ochrancu a pevného piliera sa z neho stáva despota a tyran.
Takýto muž môže fungovat iba so silnou a nezávislou ženou, takou ktorú pomyselne uznáva a o ktorej vie ze ked ju nahnevá tak odíde.
Ale ked ma ženu ktorú ma v hrsti (malé deti, na rodičaku, nema kam ist ) a je takej submisivnejšej povahy tak ju okamžite začne šikanovať.
Niektorý ľudia by skratka nemali mať moc, nevedia čo s ňou

Autorka toto je myslím si aj váš prípad. Fungovali ste normálne ked ste boli “rovnocenný” a ked sa ešte bál ze by ta mohol stratiť.
Nemusíš sa hneď rozchádzať, ale nepodvoluj sa toľko, lebo sa tvoja situácia iba zhorší.

Mojej kamosky ex bol takýto, všetko v poriadku kým neboli deti, potom to začalo tak ako u vas. Kamoska to veľmi kvalitne vytesnovala, zvykla si (ako ty na to ze ta odstavil od zariaďovania domu) a až ked sa rozviedli tak jej došlo ze zila ako nesvojprávna. Nechodila na nákupy, nevedela koľko sa platia energie, hypo, netušila ze existuje daňový bonus, nikdy si nevyberala dovolenku ani výlet. Fakt ju mal vycvičenu ako psa …len poslúchať, vrtiet chvostíkom a cakat či pan hodi nejakú kostičku od stola
Ked sa rozviedli a ten chlap si našiel novu frajerku presne ten istý vzorec. Kým spolu iba chodili baba načančaná, dovolenky, cestovali, …. spravil jej decko, vzal si ju za zenu a dievčina už drepí doma a poslúcha.

@lujza123 presne u nas, ved ja ani neviem co kolko poriadne stoji, lebo nakupy iba on, energie vyplati, ja nemam tusenia kolko

lujza123
14. jún 2025

Uff autorka je to blbé a bude to ešte horšie, on nieje lakomý, on ta úplne zámerne a vedome manipuluje a ovláda pomocou peňazí . A urobí všetko preto aby si ani v budúcnosti žiadne financie či kariéru nemala.

Neviem či mas dostatočne priebojnú povahu na to aby si dokazala v takomto vzťahu normálne a dôstojne žit. S takymto typom vie fungovat iba dominantná a sebestačná žena ktorá ho pri každom pokuse mať navrch zastaví.

Ono každý sme nejaký, mame nejakú povahu ale vzdy sa dá sam so sebou pracovať. Aj submisívny, nekonfliktný človek si vie nastavit hranice, uvedomiť si svoju hodnotu. Držím ti palce aby si to raz dokazala aj ty.

autor
14. jún 2025
@lujza123

Uff autorka je to blbé a bude to ešte horšie, on nieje lakomý, on ta úplne zámerne a vedome manipuluje a ovláda pomocou peňazí . A urobí všetko preto aby si ani v budúcnosti žiadne financie či kariéru nemala.

Neviem či mas dostatočne priebojnú povahu na to aby si dokazala v takomto vzťahu normálne a dôstojne žit. S takymto typom vie fungovat iba dominantná a sebestačná žena ktorá ho pri každom pokuse mať navrch zastaví.

Ono každý sme nejaký, mame nejakú povahu ale vzdy sa dá sam so sebou pracovať. Aj submisívny, nekonfliktný človek si vie nastavit hranice, uvedomiť si svoju hodnotu. Držím ti palce aby si to raz dokazala aj ty.

@lujza123 on to odvodnuje tym ako sa o vsetko stara, nemam sa co stazovat.....

subartic
14. jún 2025

koľko ešte budeš na rodičovskom alebo koľko má druhé dieťa rokov?

beataxxx
14. jún 2025

Myslim si, ze podstata problemu je uplne inde….pises, ze Ty si Phdr a on pracuje od 18…..takze moze mat komplexy z nerovneho vzdelania a preto Ti ukazuje svoju dominantnost v tom, v com je lepsi - cize vo financiach…..mohlo by to tak byt???

lujza123
14. jún 2025

Neexistuje žiadny, opakujem ŽIADNY dôvod ktorým by sa dalo obhájiť ekonomické týranie manželky.
To že sa stará neznamená, že ťa môže ekonomicky týrať, že nemáš prístup k spoločným financiám, nemôžeš ist na nákup a ani rozhodnúť o absolútne žiadnom detaile vo svojej nehnuteľnosti.
Bohužiaľ patríš do konikovskeho klubu žien v toxickom vzťahu.

autor
15. jún 2025
@beataxxx

Myslim si, ze podstata problemu je uplne inde….pises, ze Ty si Phdr a on pracuje od 18…..takze moze mat komplexy z nerovneho vzdelania a preto Ti ukazuje svoju dominantnost v tom, v com je lepsi - cize vo financiach…..mohlo by to tak byt???

@beataxxx myslim ze i to bude pravda, u n8ch v rodine nema nikto VS a inzinier je priam nadavka:(

Strana
z2