icon

Ako zvládať kritické správanie matky?

meluzina29
13. aug 2025

Prosím Vás, viete mi niekto poradiť ako reagovať na správanie mojej matky? Situácia je totiž taká, že s mojou drahou polovičkou bývame sami dvaja a občas chodievame na návštevy k rodičom a niekedy idem len sama. Ved taká klasika. No a ked idem sama na návštevu k mojim rodičom, tak stale si zliznem dávku kritiky a znevazovania. Napríklad ohľadom peňazí. Ci platím nejake veci u nás doma, ci prispievam do našej domácnosti, ci platím partnerovi nájom atd 🤦‍♀️ Všetky finančné veci máme s polovičkou prebraté a nikdy sme sa na tom nehadali ani nic. A pýta sa, ze ci môjmu partnerovi dávajú nejake peniaze rodicia. A ked nechcem odpovedať alebo poviem, ze neviem, tak zrazu začne po mne kričať, ze to v akej domácnosti žijeme, ked toto neviem... Alebo začne tu jej obľúbenú tému, ze by som mala so sebou niečo robiť, lebo si moj partner nájde krajšiu a mladšiu. Mam 176 cm a 82 kíl, 3-4 krát do týždňa chodím do posilovne a cvičím približne hodinu. Vyzerám ako modelka? To zial nie, ale robím co sa da... lebo ked som mala 17 rokov, tak som vážila oveľa menej. To je sice pravda, mala som 42 kíl a cele dni som nic nejedla. Cize ideál krásy podľa mojej matky.
Alebo začne kritizovať moju kožu na nohách, po holení, ze to nevyzerá pekne.

Strana
z3
zazka666
19. aug 2025
@meluzina29

@gribka1 ani za boha nepôjdem spät 😃😃 ked jej človek oponuje, tak sa urazi a sa tvári, ze cely svet jej ubližuje. Ja sa len nechcem hádať a ona stale útočí a vyvoláva hádky a ja uz nemám na to nervy

@meluzina29 Nezájem a ľahostajnosť. To ťa zachráni. Odpoj sa úplne, alebo tam choď len s priateľom, ak sa to dá vydržať a nebude rýpať do teba aj pred ním. Ak máš na to gule, tak ju zrkadli. Ale, ak je fakt narcis, neviem ako to môže dopadnúť. Ale bolo by to zaujímavé.

86tonka86
19. aug 2025

@meluzina29 ja som s mamou zazivala rovnake problemy. Pri kazdej navsteve ked som tam bola sama utocila, urazala sa ked nebolo tak ako ona chcela a to som uz fungovaala mino jej domacnost s mojou rodinou. Tiez som to nezvladala az raz sa urazila pre sprostost a od vtedy sa neozpravame. Je to asi 2 roky. Vidime sa ked pride sestra zo zahranicia. Ja mam pokojny zivot, nikto mi nic nevycita, nestresujem sa, nazaj uplny opak toho co som zazivala. Niekedy ma to zamrzi predsa je to moja mama, ked jej bude treba pomoct pomozem. Ale chcem mat zivot bez stresu a zit pre svoju rodinu. Zial niekotri ludia nepochopia ako vedia druhym ublizit.

maris5
19. aug 2025

Zacni si vazit sama seba. Ak bude mat pindy na tvoju postavu odpovedz, ze ty sa takto citis dobre a tvoj priatel ta miluje taku aka si. Na peniaze nereaguj, povedz, ze to nie je jej starost. Ak bude pokracovat, ukonci navstevu, ze uz si na dnes nemate co povedat.

Navstevy scvrkni na minimum. Ak bude pindat, povedz jej, ze ta jej nazory vycerpavaju a preto tam chodis co najmenej. Musis jej dat jasne najavo, ze sa nema miesat do istych veci a ak ta chce vidavat, musi sa zmenit
Najdi v sebe silu.

anonym_11c42a
19. aug 2025

Ja sa pridavam do skupiny narcistickych matiek. Moja je rovnaka, nikdy nic nebolo dobre, ani ked sa rozkrajas a naservirujes na zlatom podnose. Uvedomila som si to, zial, az po 30tke a tiez si z toho nesiem traumy do dalsieho zivota, ktore sa mi zatial nedari odstranit, ale uz si tie jej reci aspon nepripustam. Jednym uchom von, druhym dnu. Ja uz mam aj dieta, jej vnuka. Za vsetko poviem len jednu historku - syn sa clapkal v bazene s dedom, ma 3 roky, samozrejme, vyskal, tesil sa. Moja matka na mna naziapala, preco to decko vrieska na celu ulicu, ci susedia su povinni to pocuvat. Ked som jej odpovedala, ze nocny klud nie je o tretej poobede a nech necha to dieta byt dietatom, ci si mysli, ze akcny chlapec bude 2 hodiny sediet na riti a skladat puzzle, tak mi povedala, ze som sprosta krava. Takze tolko k tomu 🙂.

bombulka
19. aug 2025
@lucka243

baby, tie, ktoré ste sa odstrihli úplne alebo kontakt na minimum, ako to riešite s deťmi? nepoznajú babku vôbec? nevypytujú sa? alebo pri minimálnom kontakte, neťahajú sa tam a neporovnávajú s inými deťmi (ktoré majú pekné vzťahy so starými rodičmi)?

@lucka243 naše deti babku poznajú, ked boli male, relativne dost sme tam chodili. Ona ma rada male deti, ale len naozaj male, s ktorými sa dá manipulovať, ktoré k nej zbožne vzhliadaju a nekladú absolútne žiadny odpor. Akonáhle trochu podrastu, cca už starši skolkarsky vek, tam to už zacina, nenápadne znevazovanie, kritika, manipulácia, urazanie sa, presne ten isty scenar aj pri inych detoch v rodine. Ona sa tvári v telefóne, ze sú to jej milované vnučky, ona najlepsia babicka na svete, hovori ako na nich stále myslí a ako jej chýbajú. V skutočnosti ich ma úplne na háku, nic o nich nevie, nikdy sa ohladom nich nic neopyta, ako sa maju, nedajbože nejake podrobnosti, skola, kruzky, netusi ake jedla maju radi, neopyta si ani ziadnu fotku, nic. Tento jej o nezáujem o vnúčatá využívam keď chcem ukončiť hovor, začnem hovoriť o nich a keďže ju to vrcholne nezaujíma, vzdy, ale vždy hovor veľmi rýchlo ukončí s vyhovorkou, ze musí ísť na wc alebo ju odrazu boli hlava alebo niekto zvoní, aj ked inak pocujem ked u nej niekto zvoni a vtedy nepočujem nič, proste nevie vystáť tieto pre ňu zbytočne informácie. Nikdy u nej neboli na prázdninách, ani u nej nikdy neprespali, nemajú s nou žiadne pekne zážitky. Vyššie som písala, že ja sa k nim správam úplne inak a mame krásny vzťah a spokojnu veselú domácnosť, nic pre mňa nie je dôležitejšie ako to, aby moje deti mali normálny a bezpečný domov a aby vedeli, že za mnou môžu prísť s akýmkoľvek problémom bez obáv a ze sa na mňa môžu spoľahnúť. Preto ju prekukli veľmi rýchlo a samé k nej už nechceli chodiť. Čiže rozhodne sa tam netahaju, naopak, minule som nadhodila, ze by sme mohli ísť len na otočku po dlhej dobe, až ma prekvapili tie ich vydesene pohľady, proste nemajú ju radi, to mi dcéra sama od seba raz v rámci debaty povedala, že mami prepáč, ale je to tak, nechcem ti klamať. Keď sme tam raz za uhorský rok, so staršou dcérou sa prakticky nebaví, minule jej pocas navstevy viackrát povedala: jooooj, keď si bola malička, v tých satockach, to bolo také krásne, a teraz... akoze teraz už z nej nič, keď už nie je maly plysak, tak načo s nou strácať čas, už pre ňu nie je zaujímavá, choré, no čo už, ako celá ona. S inými deťmi sa našťastie neporovnavaju, staršia to berie tak ako to je a mladšia je taka spokojná flegmaticka povaha, ona nerieši takéto veci, ideme ok, nejdeme, tiež ok.

petrofka
19. aug 2025
@galadriel90

@petrofka a to ako funguje prosim? Ako si to viem vybaviť? Ak mi vieš poradiť prosím..

@galadriel90 musí mať tebou vybraný psychoterapeut zmluvu s poisťovňou. Väčšinou to majú na svojej stránke napísané. Podľa najnovších info výmenný lístok od obvodného netreba. Čiže sa len objednáš a popritom sa opýtaj či má zmluvu s tvojou poisťovňou a či treba výmenný lístok. Stále sa to mení, raz ho treba, raz nie, tak pre istotu sa opýtaj ;)

magdalienka11
19. aug 2025
@meluzina29

@meluzina29 a jednoducho stale si nájde nejakú vec, za ktorú ma kritizuje a ja veľakrát odchádzam s plačom a ťažko mi je zo života. Nerada by som prerušila kontakty, predsa len je to moja matka, ale ja uz niekedy fakt nevládzem. Ono to znie ako hlúposti, ale to trvá roky uz a ja vážne neviem ako s tomu pristupovať

@meluzina29 zredukuj návštevy u nej.

Strana
z3