icon

Ako zvládať súťaživú svokru?

16. máj 2025

Ženy, aj vy máte také súťaživé svokry, čo musia mať stále navrch?
Už som si zvykla na "nechcem ti radiť, ale...", "ja by som to...", dnes ma ale dorazila poznámkou, že ona by naučila rozprávať aj nášho papagája 🙂 Máme takého malého papagája, ktorý sa naučí max. napodobňovať zvuky, nemá výbavu naučiť sa nič viac, ale ona by ho naučila rozprávať. Niekedy už neviem, či sa smiať, či plakať :-/ Muž ju vie dokonale ignorovať, mne sa až tak nedarí 🙉🙊

Strana
z2
martinka13
16. máj 2025

Podala by som jej klietku s papagájom. Ze vidíme sa o týždeň a teším sa na pokroky...

deti95060810
16. máj 2025

však jej ho podaruj na mesiac - dva, nech sa potom prezentuje s výsledkom.

autor
16. máj 2025
@martinka13

Podala by som jej klietku s papagájom. Ze vidíme sa o týždeň a teším sa na pokroky...

@martinka13 Len on robí špinky, to jedine, že by som jej chodila po ňom upratovať 🙂

autor
16. máj 2025
@deti95060810

však jej ho podaruj na mesiac - dva, nech sa potom prezentuje s výsledkom.

@deti95060810 Po pravde, to ma nenapadlo 🙂 Ale je z neho "bordel" a ona má vždy tip top upratané, by ju z neho porazilo 🙂

personality
16. máj 2025

Nech ho naučí a neporazí ju pri tom, nedá sa vyberať iba jahody z kolaca. Nech sa predvedie. A potom by som to pouzila na každú jej poznámku. "Áno naucili by ste syna na nočník, tak ako aj papagája rozprávať."

alex49
16. máj 2025

ved nech ju porazí, aspoň budeš mať pokoj 🤐

autor
16. máj 2025
@personality

Nech ho naučí a neporazí ju pri tom, nedá sa vyberať iba jahody z kolaca. Nech sa predvedie. A potom by som to pouzila na každú jej poznámku. "Áno naucili by ste syna na nočník, tak ako aj papagája rozprávať."

@personality Ale ona je vo všetkom taká, chudšia je, lepšie varí, nohavice jej lepšie sedia, vo všetko je lepšia a má potrebu ma o tom informovať :-/

autor
16. máj 2025
@alex49

ved nech ju porazí, aspoň budeš mať pokoj 🤐

@alex49 Až taká zlá nechcem byť 🙂

bolarazjedna
16. máj 2025

Keď nabudúce ti chce v niečom poradiť, povedz jej, že budeš ju vo všetkom poslúchať, akonahle vášho papagája naučí rozprávať 🙂

janetinka27
16. máj 2025

Ahoj, moja tiez sutazi: povies tri, povie pat, povies pat, povie desat
Dookola sa chvali, neda sa s nou vobec o nicom rozpravat, lebo rozprava iba o sebe, o dcere, vnucke. Oni su tak doma zvyknuti, aj moj muz taky bol.nikdy predtym som to nevidela.
Najlepdie je,ked sa s niekym rozpravam a ona nam vstupi do rozhovoru aby tromfla este aj toho cloveka.
Je to neznesitelne, neprirodzene, stretavame sa malo.ked si ma pyta k telefonu, tak odidem na wc, lebo aj v tom telefone sa len vychvali, je najlepsia vo vsetkom

autor
16. máj 2025
@bolarazjedna

Keď nabudúce ti chce v niečom poradiť, povedz jej, že budeš ju vo všetkom poslúchať, akonahle vášho papagája naučí rozprávať 🙂

@bolarazjedna Len čo keby sa jej to fakt podarilo? 🙂

princezna_bosorka
16. máj 2025

a co tak povedat jej, ze by uplne stacilo, keby naucila seba mlcat... aspon obcas? 😜

personality
16. máj 2025

Tak jej povedz, ze je lepšia iba preto lebo je stará a ze ked sa chce s Tebou porovnavat, nech príde o 25 rokov.
Dovtedy nech sa da zakonzervovat alebo vypchat 😀

mandzula
16. máj 2025

Nesutazit, ignorovat.

autor
16. máj 2025
@personality

Tak jej povedz, ze je lepšia iba preto lebo je stará a ze ked sa chce s Tebou porovnavat, nech príde o 25 rokov.
Dovtedy nech sa da zakonzervovat alebo vypchat 😀

@personality Tak to je vidíš zas iný príklad "ja keď som mala toľko rokov čo ty ..." to je zas iný druh poradenstva 🙂

autor
16. máj 2025
@janetinka27

Ahoj, moja tiez sutazi: povies tri, povie pat, povies pat, povie desat
Dookola sa chvali, neda sa s nou vobec o nicom rozpravat, lebo rozprava iba o sebe, o dcere, vnucke. Oni su tak doma zvyknuti, aj moj muz taky bol.nikdy predtym som to nevidela.
Najlepdie je,ked sa s niekym rozpravam a ona nam vstupi do rozhovoru aby tromfla este aj toho cloveka.
Je to neznesitelne, neprirodzene, stretavame sa malo.ked si ma pyta k telefonu, tak odidem na wc, lebo aj v tom telefone sa len vychvali, je najlepsia vo vsetkom

@janetinka27 Bývame blízko seba - keby bolo treba, museli by sme sa o ňu starať u nás, teda vyhliadky nič moc. Keď sa k nám nasťahuje, papagája naučí rozprávať a mňa boh vie čo všetko :-/ Ale nedá sa to úplne ignorovať, snažím sa v rámci slušnosti. Muž je naučený na "jedným uchom dnu, druhým von", ale ja to neviem :-/

personality
16. máj 2025

Tak jej povedz, teraz je iná doba a ty sa porovnanas so ženami žijúcimi dnes, nie keď boli dinosaury 😀

isis234
16. máj 2025

Ak ti povie... "nechcem ti radiť, ale...", skoč jej do toho a povedz... "Tak mi neraď."
Ako písali vyššie,, ...... alebo "môžeš byť taká láskavá a byť ticho? Len sleduj"
A čo keď je chudšia? Obleč si dlhšiu blúzku, top a zakryješ nedokonalosti.
Že vie lepšie variť? Naučíš sa i ty. Alebo nech ti napíše recepty. Podrobne (tým ju zamestnáš a nebude mať čas buzerovať.)
Lebo... takým ľuďom len pritakávať.... áno, jasné,,, presne tak to je.... a myslieť si svoje.
Keď ti bude liezť na nervy, predstav si ju ako malého chrobáčika, alebo v plavkách... a usmej sa...

personality
16. máj 2025

A v čom presne Ti radí? Tu máš vzorové situácie ako jej zavrieť ústa:

1. Daj jej zrkadlo, bez útoku

Napríklad, ak povie: „Ja som v tvojom veku už mala dve deti a perfektne upratané.“

Odpoveď:
„To znie, akoby si chcela povedať, že nie som dosť dobrá. Je to tak?“
Prečo to funguje: Prevedieš jej slová na vedomú úroveň. Väčšina ľudí cúvne, keď im dáš pocítiť, že prekročili hranicu.

2. Použi pasívne-útočný humor (ale elegantne)

Ak povie: „Tvoj muž (jej syn) má radšej moje jedlo.“

Odpoveď (s úsmevom):
„Jasné, lebo to je jediný dôvod, prečo sa oženil so mnou – aby mal odmenu po nedeli.“
Prečo to funguje: Pôsobíš uvoľnene, no zároveň nastavíš zrkadlo jej absurdnosti.

3. Asertívna STOP-ka

Keď sa pustí do kritiky alebo porovnávania:

Odpoveď:
„Ďakujem, ale tieto porovnávania mi nerobia dobre. Prosím, nerob to.“
A ak to zopakuje:
„Už som ťa o to žiadala. Zastav to, prosím.“
Prečo to funguje: Povieš to raz – slušne. Druhýkrát už pevne. Toto nastavuje hranice.

4. Ignoruj a zmeň tému (technika „nárazníka“)

Ona: „Takto by som to ja nikdy nerobila…“
Ty:
„Každý máme svoj štýl. Inak, počula si, čo sa stalo XY?“
Prečo to funguje: Nedáš jej hru, ktorú chce hrať. Nezapojiť sa = zbraň.

5. Zapoj partnera ako štít

Pred svokrou:
„Zlato, čo si myslíš ty?“
Alebo dopredu s ním dohodni vetu, ktorú povie, keď začne svokra kritizovať – napríklad:
On: „Mami, prosím, rešpektuj ju. Je to moja žena.“
Prečo to funguje: Jej syn má najväčší vplyv. Ak to povie on, zasiahne cieľ.

personality
16. máj 2025

Tu sú tvrdšie, ale stále kultivované odpovede, ktoré ju usadia bez zbytočných hádok – také, že bude musieť zatvoriť ústa, ale nikto ti nemôže povedať, že si bola drzá.

1. „Chceš si porovnať životy? Môžeme. Ale úprimne.“

Keď začne: „Ja som to robila takto…“ alebo „V mojich časoch by toto neprešlo…“

Ty (chladne, vecne):
„Vieš, máme každá svoj príbeh. Ty si si žila svoj – teraz nechaj na mne, ako si zariadim ten svoj.“
Verzia s iskrou:
„Ak ťa baví porovnávať, môžeme začať aj s tým, čo by som v tvojom veku už určite nechcela mať.“ (Dlhý pohľad.)

2. „Toto nie je olympiáda materstva.“

Keď začne pretekať v tom, kto čo lepšie robí (varenie, výchova, domácnosť…):

Ty (chladný úsmev):
„Neboj sa. Nemusíš sa predo mnou obhajovať. Nikto nesúťaží.“
Alebo:
„Našťastie nemusíme byť rovnaké. Mne úplne stačí, keď som pokojná vo svojej koži.“

3. „Prepáč, ale tvoje názory si nechaj pre niekoho, kto ich pýtal.“

Keď sa začne miešať do tvojich rozhodnutí, výchovy, obliekania, práce:

Ty (pomaly, s odstupom):
„Toto je vec, ktorú som si rozhodla ja. Nehľadám k tomu ďalší komentár.“
Ešte ostrejšie:
„Tvoj názor poznám. Ďakujem. Ďalší netreba.“ (Dáš jej najavo, že ďalej pokračovať je trápne.)

4. „Znieš ako niekto, kto má potrebu stále vyhrávať.“

Keď sa chváli, kto čo robil lepšie, a že ona všetko zvládala „lepšie a skôr“:

Ty (s kamennou tvárou):
„Znie to, ako keby si potrebovala potvrdenie, že si najlepšia. Ale na to si musí prísť každý sám.“
Alebo:
„Ja ti prvenstvo neberiem. Ak ti to pomôže, kľudne buď vo všetkom prvá. Ja chcem byť hlavne v pokoji.“

5. „Toto nie je rozhovor. Toto je monológ, ktorý ma nezaujíma.“

Keď ťa zahlcuje a nevníma tvoje stanovisko:

Ty:
„Mám rada rozhovory, kde sa počúva aj druhá strana. Toto mi nepríde ako dialóg. Môžeme sa rozprávať inokedy.“ (A pokojne odíď.)

Bonus: „Zatiahni partnera takticky

Pred stretnutím si dohodni signál s partnerom. Keď prekročí hranicu, partner povie:

On:
„Mami, my máme s (tvojím menom) dohodnuté, že rešpektujeme vzájomné rozhodnutia. Tvoj pohľad berieme na vedomie, ale zostávame pri svojom.“
Ak to nepomôže, ty dodáš:
„Ďalšia poznámka na túto tému a ukončím rozhovor. Nemám záujem o konflikt.“

personality
16. máj 2025

Kľudne ju použi na tréning asertivity, aspoň na niečo bude stará užitočná. 🤣
Deti mate už?

autor
16. máj 2025
@personality

Kľudne ju použi na tréning asertivity, aspoň na niečo bude stará užitočná. 🤣
Deti mate už?

@personality Máme jedno dieťa, samozrejme to by vychovala omnoho lepšie ako my.

personality
16. máj 2025

Najdôležitejšie je sa od toho odosobnit, stará ma problém so sebou, chce si dokazovať ze je lepšia a potrebuje k tomu mladsiu osobu, lebo kamošky by ju vysmiali. Keď sa bude robiť múdra, urob sa hlúpa, ze ako to ze nie je s jej radami ešte v novinách alebo nenapísala knihu? Neber to osobne, robila by to každej "mladej sprostej/milej/slusnej"...

personality
16. máj 2025

Len o tom čítam a je mi z nej zle. A seba nevie vychovať? Ved to je maximálne neslušné sa starat do druhých. Tam nech si komprtuje doma muzickovi.

autor
16. máj 2025
@personality

Len o tom čítam a je mi z nej zle. A seba nevie vychovať? Ved to je maximálne neslušné sa starat do druhých. Tam nech si komprtuje doma muzickovi.

@personality Svokor je nechcem napísať, že pri nej chudák, ale niekedy mi je ho veru ľúto.

autor
16. máj 2025

Všetkým ďakujem za rady, povzbudenia, ono to niekedy človek potrebuje pre uľavenie niekomu povedať, napísať a uľaví sa mu ❤

yelena159
16. máj 2025

Tak jej toho papagája na mesiac daj. A čo že robí bordel? Veď ona by po ňom vedela perfekne upratať. Lepšie ako ostatní.

rozculena
16. máj 2025

daj si štuple do uší,alebo sluchátka

0silvia0
16. máj 2025

Najlepsie na tychto ludi plati, ked ich zacnes vychvalovat skor ako zacnu oni seba. Zacne, ja v tvojom veku...este nedokonci a povedz jej, ano viem, boli ste najkrajsia, najsikovnejsia a najmudrejsia😄

koniarova
16. máj 2025
@0silvia0

Najlepsie na tychto ludi plati, ked ich zacnes vychvalovat skor ako zacnu oni seba. Zacne, ja v tvojom veku...este nedokonci a povedz jej, ano viem, boli ste najkrajsia, najsikovnejsia a najmudrejsia😄

@0silvia0 a naučili ste papagája hovoriť. 😂😂😂😂

Strana
z2