Ako zvládnuť domácnosť, keď manžel nepomáha?
Dobry den, uz dlho uvazujem o tom, ze si vypytam nazor na nasu situaciu doma s manzelom. Zacala by som tym ze mam dvoch chlapcov jeden ma 9, druhy 3. Mladsi ma diagnozu.Som stale na materskej, pretoze maly nastupuje do skolky az v septembri a kvoli velkemu poctu lekarov,kontrol este som stale.doma.Ale nie to som chcela.Chcela by som sa spytat na nazor zien,ako funguje vasa domacnost. Pretoze mne manzel s nicim doma nepomaha.Ano chodi do prace aj na brigady sezonne.Viem ze pracuje vela.Ale.pride mi uz jeho postavenie v rodinne cez ciaru.Ja sa citim uz ako zena aj muz v rodinne a on je len ako moja opatrovatelka deti. Dnes to vyhrotilo do situcie kedy som sla.rano do obchodu.Pretoze sa nikomu nechcelo samozrejme.Prisla.som domov a on znova sa hra s detmi.Nenavarene,nenacate nic v kuchyni jedli tak naco popratat.Vedel ze idem varit salat a rezne.Mohol aspon zacat vypekat rezne alebo popucit zemiaky s detmi.A to je len ako u nas normalna vec.Ja mam nastarosti financie,odpady, starostlivost o deti,vychova,ucenie,kruzky proste vsetko.On vobec nevie ani akych lekarov mame poriadne on je len moj taxik ze ma s malym odnesie ku lekarovi ked mame ist.Vsetko riesim ohladom zdravotneho stavu ja.objednavam ho,cvicili sme skoro dva roky vojtovku on sa vobec nezapajal.Dnes som to uz nezvladla a som sa ho spýtala preco ?preco mi nepomahas,preco chlapcom neukazes ze aj chlap moze stat v kuchyni.Tak mi povedal ze mozem ist ked sa mi nepaci ze kludne si m ten salat chcela.a on ho jest ani nebude.A toto je len jedna z mala situacii.On dokaze na mna len zautocit ze ja kricim nikty si chybu neuzna v nicom.Jja uz prpste nevladzem takto zit.Chcel dom mame ho chcel psa mame ho podotykam nestara
Pozri sa, aspon sa s tymi detmi hral, mnohi muzi by lapeli na riti a detom by strcili do ruky tablet. Na druhej strane muz ti pomahat nema, on sa ma podielat na chode domacnosti. A za tretie, chlapom malokedy samym dojde, do hlavy nam nevidia, takze ak nieco od chlapa chcem, tak mu to oznamim, necakam, ze sa dovtipi, lebo nedovtipi sa skoro nikdy.
MÁŠ len jednu možnosť... ROZVOD ..
@viestta no hra jak hra mobil v ruke je skoro stale..ja viem ze ho to mozno nenapadne preto mu to aj rozpravam urobis.,zoberies ale na vsetko mi povie pockaj a vacsinou to aj tak si spravim samPotom na mna vybehne ze on zabudol.
moj muz teda v domacnosti toho robi dost ale zeby sam od seba pochopil, ze ked som isla do obchodu on moze zacat rezne vysmazat 🤷♀️ rovnako ako lekarov, pises, ze si doma, on chodi do prace - ked som ja bola na rodicovskej riesila som lekarov ja, ked bol on na rodicovskej riesil ich on, ja som si zasa pamatala stretnutia v praci
z mojho pohladu ano je tam priestor na zlepsenie to rozhodne ale skor mam pocit, ze na teba je toho vela a zrazu chces od muza, co si nikdy nechcela (lebo predpokladam, ze takto to bolo vzdy a zrazu chces "zazrak" zo na den), predpokladam, ze sa zazracne nezmenil a takyto bol vzdy, takze asi to zmenit bude narocne ak nie nemozne
tak ked ma nieco spravit, tak nech to spravi, preco to napokon spravis ty? 😬
@dadka1997 ked sme mali len prveho syna tak sme sa rozisli na polroka ja som sa potom vratila spat.Cela.jejo robina sa vzpriahla proti mne nadavali mi samozrejme automaticky ked sa zena rozide ma ineho.ale.ja som z bytu odisla lebo pil k mame nikoho som nemala.nezvladala.som denne smsku a telefonaty s nadavkami.Davali proti mne aj syna no proste som to nedala a vratila som sa k nemu napsat.vtedy sa zaprisahal ze pit prestane aj prestal to som rada ale s jeho pohodlim to pokracuje dalej.je vidiet ze mama ho obsakovala.aj doteraz obskakuje.Ale ja niesom jeho rodic.Ja sa chcem vo vztahu citit ako zena a ze sa mam o koho opriet.on vsetko referuje mame svojej.ona proste vsetko vie.a vsetko co robim je zle
A ty šoférujes? Vieš, aká je to pomoc, keď ťa zavezie s deťmi k lekárom? Nehladaj na nom len samé negatíva 🙏
To máš ešte fajn, že sa hral aspoň s deťmi.. môj ani to nerobi😃 Tiež je všetko na mne a už čakám kedy ma to prestane bavit
@petamich lebo ma nebavi stale cakat ze potom.on vsetko len potom.. a nakoniec ked to nespravim ja nespravil by to ani o tyzden .ano uz tri roky ho ziadam od kedy sa nam narodil druhy syn s tazkou diagnozou ze mi musi pomahat lebo to sama nedam ani psychicky ani fyzicky.Nech sa viacej podiela na domacnosti alebo aby sme si aspon nieco podelili ze ma odbremeni od niecoho nalriklad financie.Ale.tak ked mu nezaplatim pausal tak on ani ten pausal si nezaplati sam az sa zobaci ze aha vypli ma. Ved je dospely a otec ako ja matka mne tiez nikto nediktuje co mam robit.Vidi ze to mame tazsie ako sme mali.Tak moze troska pohnut s kotrou a aj nie o urobit.aspon ist s detmi vonku a nie ked ja uspim mladsieho on ide spat tiez a stsrsi na pocitaci.ked sa ho spytam ocko bol pri tebe nie on spi.No fasa..ucenie znova ma.neobislo
@eskop no mna uz to prestava 🤷
@grof_monte_christo ja soferujem len mi nedovoli trasy do mesta len po okolo.niesom este tak dobry sofer. No postupom casu pozitiva vidim len v peniazoch dobre zaraba a dava mi ich.ale.peniaze niesu vsetko
Poviem ti tak, každý to má nastavené ináč. Musíš si sadnúť s mužom a spolu sa dohodnúť. Môj muž sa s deťmi takmer nehráva, po doktoroch ma s deťmi nikdy nevyvážal, chodím tam sama. Na druhú stranu dnes povysával, umyl podlahy, to proste robí bez požiadania. Tiež by som to chcela "ináč", ideálne je sedieť na riti a on nech robí všetko, no, je to vždy o komunikácii tých dvoch... Ak nevie kedy k akým doktorom, tak mu to spíš a pokojne ho pošli, popros, či by mohol on, že ty nestíhaš alebo čo. Treba sa ozvať 🤷. Takisto obchod versus varenie - povedz mu to - idem do obchodu, nachystaj zatiaľ zemiaky, ináč nebudem stíhať. Podľa tvojich slov ty si tam ten "manager", tak treba mu jasne povedať čo má spraviť a čo bude ak to nespraví - napríklad bude obed neskoro. Alebo budú rožky na obed. Atď. Ak je s tým ok, fajn, našli ste kompromis, ty pôjdeš v pohode do obchodu a muž sa môže hrať s deťmi...
Tazko povedat, kazdopadne "ak sa ti nepaci mozes ist" nie je moc vhodna komunikacia.. A stavim sa, ze keby si isla tak by mu stiskalo zadok co sa teraz bude diat. Chce to vazny a razny rozhovor, ale dobre vaz slova aby to nebolo ze ho vydieras.. Musi sa aj on zmenit smerom k Tebe a Ty musis byt tiez trochu viac kompromisnejsia, inak sa Vam to rozpadne.
Neviem,preco sa tu zeny tvaria,ze to ze muzi doma nic nerobia je vlastne ok,a za to ze ta vezme k lekarovi by si mala panovi velkomoznemu nohy boskavat🤔😡
U vas je velky problem jeho matka,a ze sa do vas stara,a ze on je takto nauceny z domu 🤷♀️ to nebude chvilkova zalezitost..raz to muselo prist,kedy to uz bude na teba vela..moj nazor je ze si sa nemala k nemu vracat.a po tom soteni by som sa spytala jeho matky,ci aj ju doma niekto napadal a ci sa jej to zda v poriadku.za mna by to bola cervena vlajka a dovod na vazny rozhovor.
U nas doma to veru takto nevyzera,a to ma muz narocne zamestnanie ale doma aj deti opatri aj porobi..
No..ani moj muz domace zenske"prace ze nebude robit.. niesi sama..tiez ma vela prace ..ale zena moze aj do roboty aj domacnost... k tomuto sa u nevyadrujem
Mame to podobne, aj u nas robim skoro vsetko ja, az na to, ze moj manzel ani nesoferuje, cize vsetko vybavujem a autom chodim vsade len ja. A chodim aj do prace. Ked sme stavali dom, alebo sa nieco pokazi vramci domu, tak majstrov aj opravy riesim ja. Ale ak muza poziadam, tak urobi, co treba. Sam od seba nie. Tak som sa naucila, necakat, ale polopate vzdy povedat, co potrebujem, co treba urobiť. A funguje to.
No máš doma 3 deti. O všetky sa musíš starať rovnako, za toho najstaršieho musíš platiť aj účty, sácaju do teba, keď sa niečo stane idú žalovať mamicke. Doma ti nepomôžu lebo sú ešte nezrelé a jediná vyhoda je len ze sa navzájom zahrajú. Vypýtali si psa o ktorého sa staráš ty ako rodič.... No ja neviem. Najstaršieho by som poslala z domu
@alessia443 presne..muzom treba povedat lebo ked sme ticho tak si myslia ze nic netreba😄
Mas to tazke....hovori sa,ze nevstupis 2x do tej istej rieky.Tiez si myslim,ze ten navrat nebol ok.S tym neurobis teraz nic,len viacej komunikovat.Pohroz,ze mu nechas deti a odides na tyzden,dva,nech si to vyskusa...Nic lepsie ma nenapada😕
cvičila si vojtovku s deckom len ty... cvičiôli sme tiež dlho predlho vojtovku a nám vyslovene povedali že vojtovku má cvičiť len jeden a stále ten istý človek . aj na kontroly a precvičovanie stááále jeden a ten istý rodič. - tak znela žiadosť od fyzioteraputky.
načo varíš tak zložité jedlá ako šalát a rezne.... to môžeš variť keď keď budeš mať času čo nebudeš vedieť čo s ním. vyhľadaj jednoduchšie jedlá - mám zopár takých ....
na šalát potrebuješ kopu času.
prečo nepošleš do obchodu 9 r. dieťa - to už kľudne zvládne menší nákup. Alebo nakúp potraviny v sobotu a v nedeľu nemusí ísť nikto. Chodiť do obchodu každý deň?
mne mm veľmi pomáhal pri deťoch - variť nevedel, ale poumývať riad, povysávať, umyť podlahu, umývať okná, .....a ku tomu chodil na stavbu nášho domu.... doteraz mi pomáha a to sú už slečny pomerne veĺké .
A si bola slepa pred tým ako si si s ním spravila deti a si si ho vzala? Prehliadate chyby, čakáte že sa muž zmení, celé roky ich obskakujete a potom sa čudujete.. máš čo si si vzala
@simona92101 nechcem aby to ty vyznelo ze som leniva ze sa mi nechce.To nieje pravda ja urobim vsetko len od kedy sa narodil maly tak proste som sa nemala cas ani vyplakat lebo vsetko je na mne.vadi mi ze situacia u nas ostala rovnaka stale jemu sa nic nepridalo a zije si svojim ako stale mne sa pridalo kopa a on sa tvari ze sa ho to netyka.mozno som len vyhorena unavena vycerpana.k doktorom on sam nepojde objednavat ho nebude pretoze ja vraj viem rozpravat lepsie.to je na vsetko..ja sa bojim ist do roboty normalne ze to nebudem vsetko stihat.chcem ist do prace samozrejme aj pojdem ale.jedna cast mna mi hovlri este radsej nechod lebo sa fakt zblaznis z toho🤷kto ti pomoze,nikto
@dharmasanata lebo som otehotnela a mala som 27rokov, rodicia ma tlacili,jeho rodina tiez,neviem bola som hlupa poponahlala som sa.uz to nezmenim Sama som si na vine viem
Ale vies ze si hlupa, ze aj po tom vsetkom si sa k nemu vrátila.. a este si s nim spravit aj druhe dieta, co ti poviem, v tomto pripade nebude stacit rozchod ale rozvod.
Sama píšeš,že muž veľa pracuje a ma aj brigády navyše,aby ste vyšli. Mmty si doma,doma máš len jedno dieťa,druhé je už tretiak... to,čo ťa ťahá dole nie je domácnosť a réžia okolo deti,ale to,že sa ti druhé dieťa narodilo tazko choré. Co je náročné na psychiku,réžiu a aj obiehanie lekárov. Riesenie to ale nemá. Do prace full tíme fungovať nebude,ze by muž mohol dat skrátený úväzok a byť doma viac... poradiť ti neviem,ale menej výčitiek jeden druhému prospeje všetkému. Lebo ani jeden z vás za ru situáciu nemôže. A ani ju prakticky nezmení. Musíte drzat pri sebe a úprimne,ked chcem po mužovi aby robil rezne,poviem mu,nech robí rezne, samého by ho to v živote nenapadlo... išla si do obchodu,tak strážil a venoval sa deťom... skúste si dohodnúť nejaké okná a voľný čas,aby ste natankovali energiu a to obaja... nájdi si šport ci koníček a pravidelne,to isté mužovi voľný čas a prestriedajte sa.. jmmne ta obyčajná hodina večer na plavárni a tenis popri 4.5 dieťati a full práci pomáha dobiť baterky.. a áno na väčšinu matiek je toho veľa.. ale na mužov nie s takým tlakom postarať sa o rodinu? Ja mam pocit,že si veľa žien myslí,že chodit do prace znamená chodit sa flákať a ich voľný čas alebo co...
Môj skoro stále pracuje, doma sa stará o záhradu a autá. Kedysi upratoval, teraz reálne nemá čas. Akurát sa zahrá s deťmi na chvíľu. No nemá blbé reči, váži si, že sa starám o deti. Keď vidí, že nestíham tak objedná obed a pod.
Ten jeho postoj k tebe by mi vadil viac ako to, že nič nerobí.
Napíš mu zoznam ,čo má spraviť a je ,tak asi len nevie čítať myslienky
@deti95060810 nemam decko mam dieta.. a nie fyzio to od nas neziadala praveze opak zapajat sa obidvaja rodicia.nechodim kazdy den do obchodu a nie nieje to zlozite jedlo. A viem si zadelit cas ja sa na deti nestazujem mame krasny vztah a harmonogram dna ktory respektuju a vyhovuje im aj mne.ale pride domov manzel vsetko rozbije este je aj mudry nic sa neprisposobi. Ja deti stiham ale.keby ze chcem tretie dieta necham si ho spravit ja nechcem dieta ktore ma 35.nemam preco sa starat,ci?
@thereisabear no ano mne vadi postoj aky ma ku mne k detom vseobecne je blizsi si k rodicom.nazor jeho matky je podstatnejsi ako moj. Ja som len tu tak zeby som bola sak co staram sa o ,jeho, deti ma navarene poprane popratane..ale pozor svoj nazor ja vyslovit nesmiem lebo inak je zle..len sa usmievat ..tak mu to vyhovuje
No tvoj manžel je dosť nevyzrety jedinec, správa sa akoby si bola jeho matka, starostlivosť a zodpovednosť 0 bodov. Vo vašom vzťahu absentuje človek v úlohe "manžel" aj "otec". O deťoch nevie nič, na teba len kyda... A ešte uteká za mamičkou. Neviem ci čakáš radu alebo len potrebuješ vypočuť. Navrhla by som rozpis činnosti co sa od neho očakáva, viac ho zapájať alebo manželská poradňa... Možno časom dospeje.

Sa o neho ,nechodi s nim na vybehy ani zrat mu nedava.Vsetko komplet vsetko je na mojich pleciach.Ked mu to poviem on mi odpovie sak ho dajme prec.svokra je na strane svojho syna.Ked tu lridu hladka ho po kolene moj sikovny synacik.Ja nemozem ani slovo krive na neho povedat lebo je hned ohen na streche.Zacina mi vadit ze je doma ked ma volnoJa som sa naucila uz zit bez neho.V podstate on ma naucil zit bez seba a ja ho na nic nepotrebujem uz.Lebo aj tak ked je doma mam roboty viac.Viac pratat,viac varit.neviem ci je to uplne normalne.Mam pocit ze uz len tak zijem,prezivam len kvoli detom som s nim.Nebavi ma takyto zivot.Ale.som len leniva a precitlivena ja a je to normalne takto funguju viacere rodiny?Lebo on mi tvrdi ze ano co od neho chcem.Minule.sme.sa pohadali a sotil ma na zem pred detmi,hned na to sa asi zlakol co urobil volal svojej mame ona mi spatne volala a samozrejme mna zjazdila ze co od neho chcem ked on chudak chodi do roboty.on aj keby ma zabil svokra povie ze si za to mohla sama.Dodnes sa mi neospravedlnil.vlastne on sa za nic nikdy mi neospravedlnil.Slovo prepac pre neho neexistuje vobec.A stale som zlaja.Neviem uz co mam urobit alebo ako sa s nim porozpravat aby to konecne pochopil ze on tu tiez zije tak nech troska zaberie.Aj on chcel deti a rodinu.Nie len ja.vsetko som urobila aby si splnil svoje sny .Ma dom po ktorom tak tuzil ja som dom nikdy nechcela ale pre to aby bol spokojny som sa do toho dala.Podporujem ho a on len kyda na mna.A pred ostatnými sa len chvali co on vsetko ma ale prstom doma nepohne.