icon

Ako zvládnuť hádky a nedorozumenia?

6. sep 2025

Sme spolu 19 rokov, ale mám pocit, že to medzi nami začína dosť škrípať a to pre hádky a nedorozumenia, ktoré by vôbec nemuseli byť. Máme dve malé deti, 6 rokov na materskej, posledný rok som zamestnaná v oblasti medicíny, prácu mám odbornú, plat slušný. Domácnosť ťahám prevažne ja, varím, periem, upratujem, vodím deti každé ráno do škôlky/skoly, krúžky, úlohy, kúpanie, uspavanie, donedávna som mala ešte druhú prácu - ktorú som nedavno konečne delegovala na niekoho iného. Riešim bežné výdavky - potraviny, kozmetika, drogéria, krúžky, poplatky v škole/školke. Manžel platí skôr inkasá, phm. Manžel úspešný podnikateľ, doma väčšinou na pc alebo na telefóne, s domacnostou moc nepomôže. Zvykla som si, nemám od neho nejaké očakávania. Dnes ma ale zamrzela jedna situácia, ktorá sa udiala a asi mi nastavila zrkadlo. Išli sme do Tatier, lebo si chcel urobiť jeden športový kurz. Včera navrhol, že či by sme s deťmi išli tiež - ja s deťmi na výlete a on zatiaľ na kurze pol dňa. Vyrazili sme na našom novom aute a opýtala som sa ho, či by mi ho niekedy požičal - ťažký povzdych a potom zača, že možno áno ale úprimne sa mu nepáči, že neprinášam žiadnu hodnotu do rodiny (nepodnikám) a len si sedím v práci, ktorá ma baví vo svojom komforte. To ma dosť zamrzelo, lebo som od neho nič extra nežiadala a myslím si, že som ako ťažný kôň v rodine. Prišla mi tá situácia tak ľúto, že mi začali tiecť slzy po lícach. Hodnotí ma cez úspech a výšku platu, ktorým sa nikdy jemu nevyrovnám. Vypočula som si, že som mu nerovnocenný partner a ako si má vážiť keď dve hodiny stojím pri sporáku alebo behám s handrou v ruke. Ja som mu zas vytkla, prečo ma na ten kurz, ktorý si ide robiť nezavolal tiež a neurobili sme si to ako partnerský výlet bez detí. On na to zrazu, že ma chcel vziať ale neboli už voľné miesta a že to riesil na poslednú chvilu, vyčítala som mu, ze na mna nemyslí a žije si skôr ako osamelý vlk, na to už po mne zvyšoval hlas, že všetko len prekrúcam a klamem a že on sa mi miesto snažil vybaviť, doposiaľ ale nič také nespomenul až keď som mu to vytkla. Nakoniec zavolal do toho centra a kurz zrušil lebo som mu pokazila deň. Neskôr som tam zavolala ja, či by nám vedeli dať nejaký iný termín na september a že by sme išli dvaja a popritom som sa opýtala, či boli aj na dnes nejaké voľné miesta - boli 3.

Strana
z4
anonym_43d0b8
6. sep 2025

takze ti o tych volnych miestach klamal. Povedz mu, ze si to zistila.

A tiez,
"varím, periem, upratujem, vodím deti každé ráno do škôlky/skoly, krúžky, úlohy, kúpanie, uspavanie, donedávna som mala ešte druhú prácu - ktorú som nedavno konečne delegovala na niekoho iného. Riešim bežné výdavky - potraviny, kozmetika, drogéria, krúžky, poplatky v škole/školke."

toto vsetko je praca, za ktoru nedostavas ziadny plat.

povedz mu narovinu, ze mas dve prace, nie jednu. Kazdy jeden den robis veci, ktore on nerobi - upratovat, varit? Ved to su bezne ludske schopnosti, nie iba "zenske".

Pozri:
https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/903/muzi-...
a
https://najmama.aktuality.sk/clanok/jhFYkz4/nep...

joannita
6. sep 2025

@anonym_autor predtým ti to nikdy nevyčítal? Ani nenaznačil?

autor
6. sep 2025
@anonym_43d0b8

takze ti o tych volnych miestach klamal. Povedz mu, ze si to zistila.

A tiez,
"varím, periem, upratujem, vodím deti každé ráno do škôlky/skoly, krúžky, úlohy, kúpanie, uspavanie, donedávna som mala ešte druhú prácu - ktorú som nedavno konečne delegovala na niekoho iného. Riešim bežné výdavky - potraviny, kozmetika, drogéria, krúžky, poplatky v škole/školke."

toto vsetko je praca, za ktoru nedostavas ziadny plat.

povedz mu narovinu, ze mas dve prace, nie jednu. Kazdy jeden den robis veci, ktore on nerobi - upratovat, varit? Ved to su bezne ludske schopnosti, nie iba "zenske".

Pozri:
https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/903/muzi-...
a
https://najmama.aktuality.sk/clanok/jhFYkz4/nep...

@anonym_43d0b8 osobne si myslím, že klamal - povedala som mu, že som si zisťovala ďalšie voľné termíny a tiež som sa dozvedela, že dnes boli 3 miesta ale na to sa vyhovoril, že včera mu tvrdili, ze je len jedno. Tie tri miesta boli aj včera...mám zamestnanie 8 hodin denne, do toho som 4 roky mala side job a k tomu deti a domácnosť. On sa ohradil, že ženské veci doma robiť nebude, že on nás zabezpečuje - máme sa nadpriemerne a zabezpečuje nás skôr v zmysle nehnuteľností, ktoré prenajímame (to bol ten môj neplatený stresujúci side job) ale inak to nijako nepociťujem.

autor
6. sep 2025
@joannita

@anonym_autor predtým ti to nikdy nevyčítal? Ani nenaznačil?

@joannita ale áno, už sme riešili, že nie som pre neho - z jeho pohľadu - rovnocenná. Stále vnútorne bojujem s tým, že mu nie som dosť dobrá

atasina
6. sep 2025

@anonym_autor cauko, no ak Ti povedal, ze neprinasas hodnotu do rodiny, Ty ako matka jeho deti, to by som sa aj ja rozplakala, alebo na neho navrieskala, nech teda zaplati upratovacku a kucharku, ze nebudes musiet 2 hodiny stat za sporakom a behat s handrou. Urob krok dozadu a trosku sa oddosobni od neho aj od domacnosti. Zacni chodit do fitka 😀, daj si sluchatka a trenuj. Drzim palce. X

autor
6. sep 2025
@atasina

@anonym_autor cauko, no ak Ti povedal, ze neprinasas hodnotu do rodiny, Ty ako matka jeho deti, to by som sa aj ja rozplakala, alebo na neho navrieskala, nech teda zaplati upratovacku a kucharku, ze nebudes musiet 2 hodiny stat za sporakom a behat s handrou. Urob krok dozadu a trosku sa oddosobni od neho aj od domacnosti. Zacni chodit do fitka 😀, daj si sluchatka a trenuj. Drzim palce. X

@atasina prvýkrát som sa od neho odpojila keď na mňa nakričal kvôli dcerinmu mlieku a po tomto som sa od neho emočne odstrihla ešte viac 😞. Akosi mi všetko začína byť ľahostajné. Máš pravdu v tom, že by som sa mala sústrediť viac na seba a byť egoistickejšia. Riešim poväčšinou len povinnosti.

biba_18
6. sep 2025

bohužiaľ - neváži si ťa… a to je krôčik od toho, aby ťa podvádzal, ak to už nerobí… 😔

enmery
6. sep 2025

Wtf. Prepáč, neprinášaš žiadnu hodnotu do rodiny? Poslala by som ho na prednášku o tehotenstve a pôrode, priniesla si mu obetu v tom. Ako si Ťa má vážiť s handrou v ruke a pri sporáku?Evidentne tomuto tvorovi vysvetľovanie nepomôže, tak by si to s handrou a pri sporáku vyskúšal a zavesila by som mu ešte melón na brucho nonstop. A povedala, že "žiadnu hodnotu do rodiny neprináša". Uf, tak tento *ujo ma vytočil. K tomu kurzu sa už trefne vyjadrili nado mnou.

enmery
6. sep 2025
@anonym_autor

@joannita ale áno, už sme riešili, že nie som pre neho - z jeho pohľadu - rovnocenná. Stále vnútorne bojujem s tým, že mu nie som dosť dobrá

@anonym_autor Ani on Ti nie je rovnocenný-nevynosil deti. Akože sorry, toto je povýšenecký magor.

vler
6. sep 2025

@anonym_autor
Paneboze to je vol. Ty si presla dvomi tehotenstvami, porodmi a uz 6 rokov piplas 2 deti. To Ty si primarne vytvorila rodinu co mate a on Ti splechne take pindy?!

autor
6. sep 2025
@vler

@anonym_autor
Paneboze to je vol. Ty si presla dvomi tehotenstvami, porodmi a uz 6 rokov piplas 2 deti. To Ty si primarne vytvorila rodinu co mate a on Ti splechne take pindy?!

@vler Hmm, že sa mu nepáči, že chcem využívať hodnoty ktoré priniesol on a obrazne mala by som priložiť ruku k dielu. Tlači ma do mužskej energie. Ak teda začnem podnikať, akú hodnotu potom bude prinášať on keď budem už totálne sebestačná. V rámci mojej aktuálnej práce idem riešiť teraz aj obchod - teda k fixu budem mať aj provízie - keď som to s ním doma riešila či ísť vôbec do toho tak mi povedal aké by mohli byť výhody a potom zahlásil, že by som mala dostatočne veľa peňazí na to, aby som od neho odišla a postarala sa sama o seba. Prerastá mu ego cez hlavu, teraz večer sa zas trochu uvedomil a znovu sa snaží. Ubíja ma ale emočná nestálosť vo vzťahu.

biba_18
6. sep 2025

a teda on nevyužíva hodnoty ktoré prinášaš ty… čo sú tie hodnoty pre neho? peniaze?
btw, odísť od muža sa dá aj bez bonusov…

anonym_0386c9
6. sep 2025
@biba_18

a teda on nevyužíva hodnoty ktoré prinášaš ty… čo sú tie hodnoty pre neho? peniaze?

@biba_18 presne toto. pre človeka, pre ktorého jedinou hodnotou je vyska príjmu a peniaze- to nemáš sancu dorovnať nijako. ale partnerský vzťah ma byt o partnerstve, a nie o súperení kto koľko toho priniesol, kto je viac a kto menej a čim prispieva. btw tvoj príspevok je tvoja obeta rodine a všetko čo riešiš ty ohľadom rodiny, zatiaľ čo tvoj muž ani prstom nepohne a je oňho postarané ako v bavlnke. lenze tvoj blbec to nechce vidieť. a takému to tazko vysvetlíš.
takýto bol aj predtým? lebo podla aj tvojho komentára je vidieť ze mu to v tej hlave stále šrotuje a pohráva sa s myšlienkou ze odídeš a postaras sa sama o seba a podobne reči. milenku nemá?
s tým kurzom na teba zvyšoval hlas lebo si presne trafila klinec po hlavičke- absolutne sa chova ako pes samotár, ani ho to len nenapadlo ta tam pozvať, tak si vymyslel to klamstvo.

autor
6. sep 2025
@biba_18

@biba_18 to čo prinášam ja do rodiny asi nie je "hodnotné". Často sme sa tiež hádali kvôli mojej práci. Už sa mu ani nezdoverujem, čo nové. Včera sa vyjadril, že žiarli na mňa, lebo sa bojí, či niekoho v práci nestretnem.

anonym_0386c9
6. sep 2025
@anonym_autor

@biba_18 to čo prinášam ja do rodiny asi nie je "hodnotné". Často sme sa tiež hádali kvôli mojej práci. Už sa mu ani nezdoverujem, čo nové. Včera sa vyjadril, že žiarli na mňa, lebo sa bojí, či niekoho v práci nestretnem.

@anonym_autor podla seba súdim teba? ja by som si fakt dala pozor či v tom nie je niekto tretí.

atasina
6. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor presne som si myslela, ze ziarli. Tak skus sa mu zaliskat, ze predsa on je Tvoj manzel, ze mas oci iba pre neho. Omotaj si ho zase okolo prsta, ale neber ho velmi vazne. Aj sa zasmejte spolu, ved 19 rokov spolu to je aky dlhy cas, ze waw.

morpheuss
6. sep 2025

@anonym_autor ako úspešný podnikateľ ti poviem len toľko... ak je tvoj manžel taký úspešný podnikateľ ako si myslí, mal by ti bez mihnutia oka parádne auto kúpiť, nie to ešte drístať sprostosti a rozmýšľať, či ti ho vôbec požičia... celá tá situácia ja absurdná a vôbec mi nedáva zmysel, lebo patriarchálni muži sa práveže vyžívajú v tom, že majú vo vzťahu dôležité postavenie a že zabezpečujú rodinu.

biba_18
6. sep 2025

bojí sa že si niekoho nájdeš a chce si ťa udržať kecami že nič neprinášaš do rodiny… tomu ťažko veriť…

morpheuss
6. sep 2025
@biba_18

bojí sa že si niekoho nájdeš a chce si ťa udržať kecami že nič neprinášaš do rodiny… tomu ťažko veriť…

@biba_18 čiže manipulátor...

atasina
6. sep 2025
@biba_18

@biba_18 podkopava jej sebavedomie

biba_18
6. sep 2025

@atasina čím? že povie že sa bojí že ona si nájde niekoho v práci? a zároveň chce aby prinášala do rodiny hodnoty - teda podľa neho peniaze. dáva ti to zmysel??

atasina
6. sep 2025
@biba_18

@atasina čím? že povie že sa bojí že ona si nájde niekoho v práci? a zároveň chce aby prinášala do rodiny hodnoty - teda podľa neho peniaze. dáva ti to zmysel??

@biba_18 Tym, ze sa autorka citi, ze mu nie je dost dobra, ako to vyssie napisala. Ja nie som manipulator ani nemam narcisticku poruchu osobnosti tak to dalej neviem rozvit, ale mala som tu smolu poznat zopar aj zenskeho pohlavia.

morpheuss
6. sep 2025
@atasina

@biba_18 Tym, ze sa autorka citi, ze mu nie je dost dobra, ako to vyssie napisala. Ja nie som manipulator ani nemam narcisticku poruchu osobnosti tak to dalej neviem rozvit, ale mala som tu smolu poznat zopar aj zenskeho pohlavia.

@atasina tiež som počul, že narcis/manipulátor niekedy znižuje sebavedomie druhej strany, lebo sám má nízke sebavedomie a poisťuje si, aby s ním tá druhá osoba zostala. Ešte tu môže ísť aj o to, že sa tak veľmi bojí tej manželkinej práce (že si tam niekoho nájde), že ju za tú prácu ponižuje s cieľom, aby ju nerobila... i keď nechápem, čo je jeho endgame, veď keď by sa autorka stala úspešnou podnikateľkou, tiež si môže nájsť iného chlapa... ale asi tak ďaleko on teraz nerozmýšľa. Len sa správa ako potkan, zahnaný do kúta...

mirokub
Odpoveď bola odstránená
biba_18
7. sep 2025

@morpheuss znižuje jej hodnotu a napriek tomu sa bojí že v práci niekoho nájde. a aj tak chce aby robila a zarábala. ok 🤷‍♀️

morpheuss
7. sep 2025
@biba_18

@morpheuss znižuje jej hodnotu a napriek tomu sa bojí že v práci niekoho nájde. a aj tak chce aby robila a zarábala. ok 🤷‍♀️

@biba_18 aká je teda tvoja teória? Milenka?
Ak by mal milenku, tak do tých Tatier neťahá manželku s deťmi, ale ide tam s milenkou...

biba_18
7. sep 2025

@morpheuss mojou teóriou je evitovka alebo niečo podobné…

morpheuss
7. sep 2025
@biba_18

@morpheuss mojou teóriou je evitovka alebo niečo podobné…

@biba_18 prelož mi to do mužskej reči prosím...

biba_18
7. sep 2025

@morpheuss že je to celé kravina 🤷‍♀️

morpheuss
7. sep 2025
@biba_18

@morpheuss že je to celé kravina 🤷‍♀️

@biba_18 okej, takže to bolo preložené do mužskej reči 😂
ale poviem ti jeden konkrétny príklad... kamarátka a jej expartner. Zvykol jej hovoriť "Kto by ťa chcel s troma deťmi". Keď chcela nastúpiť do práce, už to bolo "Ty si tam niekoho nájdeš... (šteniatkovské očká)"
Dáva to logiku? Nie. Protirečí si to? Áno... Tak sa proste správajú narcisi a manipulátori... nepoznáš to, lebo nič také nemáš doma.

Strana
z4