Ako zvládnuť napäté vzťahy s rodinou manžela?
Ahojte,
rodicia mojho manzela su fajn - len na prvy pohlad :D.
Su komplikovane povahy. Usudzujem to zo vztahov v ich rodine, komunikacii, a mnohymi skusenostami, ktorymi som si s nimi presla. Svokra je este ako tak ok, pokorna, nerobi naprieky. Ale svokor, je náladovy stary chlap. Ziarli, ze som im “zobrala” syna ? Ja vazne neviem. Sme zobrati, mame dieta, ktore svokrovci miluju. Chodime k nim velmi casto, na druhu stranu republiky. Ked nechodíme , frflú ze na nich kašleme. Ale ked sme u nich, prve dni su ok, no potom narasta napatie a svokrovi akoby u nich vadíme…. Hoc mame svoju izbu, priestor, on sa s nami normalne bavi, je citit ze nas ma “dost” a nema ten svoj klud, pivko, telku…. Teraz sme u nich pretoze cakam druhe dieta, byva mi zle, tak sme sem prisli opat na dlhsie, ze nam budu pomahat, sami to velmi chceli. Donútili nas zrusit opatrovatelku , ze jasne ze radsej budu s malym oni. Sme tu par dni, no a svokor ma zase jeho naladicky. Prvych 5 dni bol ok, a dnes uz ze nezoberie maleho von, ze ma po ušné dierky uz prechádzok, ze mame dat dedovi pokoj (poznamenám ze dedo je fit, 70 rocny clovek, ale ok, respektujem ze ma rad svoju pohodu). Vcera a dnes uz ani neprisiel ku kupaniu, ze si mame toho divocaka okupat sami. Ze ho oberá o veskeru energiu. Ani sa nas posledne dva dni nespýtal ako spal, ako zaspaval, predtym to riesil cely den, pokym nevedel vsteky detaily.
Manzel ma odist na pracovnu cestu, ja som tu chcela zostat, ale obavam sa, ze úmerne aj mne budu narastat na neho nervy tak ako jemu na nas :D snazim sa mu vyhybat ako sa da. Ale je to tazke.
Napriklad dnes som potrbovala dovarit obed. Svokra v praci. Manzel pracoval z izby. Maly krical v ohradke, tak som ho zobrala ze ideme do pivnice dole schodmi po zeleninu. Povedala som to nahlas, myslela som ze svokor pride k nemu. Povedala som to druhykrat, nic. Videl ze ho beriem , ze sa idem trepat tymi naozaj strmými schodmi s nim na rukach, ale nic nepovedal. Pozeral na Facebooku reels videa - to je teraz jeho obľuba 🙂. Ja nepotrbujem aby sa staral aj o mna, len som cakala, ze mi s malym pomoze,… ale ok. Ked ma videl manzel vychadzat po tych schodoch, skríkol, a svokor zrazu ze som mala povedat, ze on nevidel. Prd makovy, jemu sa len nechcelo… lebo Ano, nas syncek je fakt akcny a dava zabrat.
Manzel to citi, ze to nieje uplne ok, ale vraj to nemam riesit A ze aj tak bude jeho otec revat ked budeme odchadzat. No ja mam chut zduchnut uz teraz , aj ked viem, ze sama s malym to davam teraz tazko.
Nemam chut ist s nim do nejakej konfrontácie, alebo ho prosit , ziadat, o pomoc, ktoru nam ponukli a (aj) kvoli ktorej sme tu.
Nerozumiem, prečo to dávaš s malým "ťažko" ??? Mala som do jedného roka dve deti a neumrela som....
Vies, 70 rokov je dost a zrejme aj ked by svokor chcel, telo a mysel uz velia svoje. Nie nadarmo mame biologicky deti do isteho veku a potom sa z nas stanu dochodci a babky/dedkovia. Nemaj mu to za zle. Taky je zivot. Vacsina ludi zvlada deti a tehotenstva bez akejkolvek pomoci. Mozno je cas zdvihnut kotvy, nechat starych rodicov zit ich rolu obcasnych pomocnikov a spolahnut sa sami na seba - u seba doma.
Vies, 70 rokov je dost a zrejme aj ked by svokor chcel, telo a mysel uz velia svoje. Nie nadarmo mame biologicky deti do isteho veku a potom sa z nas stanu dochodci a babky/dedkovia. Nemaj mu to za zle. Taky je zivot. Vacsina ludi zvlada deti a tehotenstva bez akejkolvek pomoci. Mozno je cas zdvihnut kotvy, nechat starych rodicov zit ich rolu obcasnych pomocnikov a spolahnut sa sami na seba - u seba doma.
@presovcanka001 Presne tak....zbaliť a odísť....Starých rodičov nechať na pokoji😝
Nerozumiem, prečo to dávaš s malým "ťažko" ??? Mala som do jedného roka dve deti a neumrela som....
@mandarinka555 pisala som, ze som tehotna, a je mi 80% zo dna zle, vraciam, toci ss mi hlava, mam rizikove tehotenstvo pretoze som vela schudla a mam problem pribrat.
Ja sa svokrovi necudujem. Maloktory 70tnik, aj ked vitalny, ma trpezlivost a energiu byt cele dni s malym zivym dietatom. Nemusia to byt vyslovene naprieky, ale opat by mal rad svoj klud. Ani by som to nebrala, ze vas nema rad. Ale vek uz nepusti.
@mandarinka555 to, ze si to davala ty lahko, je sice pekna vec, ale ako to pomoze autorke? Uz si si na tom pozdvihla ego, ze to je pre nu narocnejsie..
To že chceli pomôcť, je asi skôr zbožné prianie a keď prišlo do tuhého, chuť ich prešla. Vieš možno svokrovi na tebe niečo vadí. Ja by som to od nich nechcela … radcej ako riešiť mat svoj klud. Poďakovať a adios
Vedeli ste aky je a vy zrusite opatrovatelku a natrepete sa k nim na niekolko tyzdnov s najivnou predstavou, ze stary 70r pan sa zo dna na sen zmeni a vydrzi obskakivat okolo 2-3r dietata? A este k tomu ocakavas, ze sa bude aktivne ponukat, ze sa bude starat o vnuka🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️. Ked uz oni nemaju rozum mali by ste ho mat vy dvaja. Volaj okamzite opatrovatelku a hajde domov. Je cas zdvihnut kotvy a zorganizovat sa vo vasej domacnosti. Cez den budes mat opatrovatelku, oddychnes si a vecer uz nejako zvladnes aj ked bude muz prec. A tvoji rodicia su kde??? Preco nejdes radsej k nim?
Máš zlé nastavenie,že svokrovci,70 roční ti musia pomáhať,pretože si tehotná,máš malé dieťa a je ti zle.Ok?Ale prečo by ti museli pomáhať starí ľudia.Oni sa síce ponúknu,ale potom dojdú sily.Je to normálne.Ja by som to v živote nechcela.Veď ste s manželom mladí,zdraví ľudia.Ja mám mamu po 70 a nechcem vôbec aby mi pomáhala,ja s mužom pomáhame jej.
len sa ti čudujem, že ťa to tam tak dlho baví..návšteva na víkend a dovi dopo...aby som si takto "užívala" rodinu...ani omylom.
A top,že svokor neprišiel ku kúpaniu malého.No to by som ani nechcela,aby mi tam dedko zavadzal.Načo?Tvoj muž čo?Ak je zdravý,kde je problém?Deti sú vaše,nie tých sedemdesiatnikov.V sedemdesiatke budeš rada keď budeš mobilná a schopná sa postarať sama o seba,nie o nevestu,syna a ich deti.Ono karta sa začne obracať a budete musieť pomáhať vy im,nie oni vám.
Ja by som ani opatrovateľku nechcela.Cudzieho človeka k vlastnému dieťaťu.Ach.
Aby 70 r.pán chodil ku kupaniu? Sranduješ? Vsak vwzmem dieťa strcim pod sprchu a za tri minuty vybavene.Ak si chcela zeleninu mala si pre nu svokra poslať.chce to len otvoriť usta.Ani z manzela by neubudlo.ak by odbehol od prace na pár minut.Máš okolo seba dvoch chlapov a ty sa urazena terligaš dolu schodmi lebo ani jeden z nich si nevsimol.ze by si niekoho potrebovala na pomoc .Zmeň svoj pristup Teraz potrebuješ pomoc lebo ti je zle potom budes potrebovat pomoc lebo nebudes zvladat byť sama s dvomi deťmi.Nikdy by som sa tak nenasačkovala k svokre ktora este pracuje.Ona pride z roboty a tam navarene upratane .vyprate a usmievavy vnucik ju vita sediac kludne na gauči? To asi tak nebude...
Chodte domov a zariaďte sa sami.
Hlavne treba mat deti vo najskor po sebe a potom padat na hubu. A co by sa stalo, keby si zbehla pre tu zeleninu sama a maleho nechala tie 2 minuty v ohradke dlhsie? Ci ty si ten typ, co si decko berie aj na wecko a cumi medzi nohy?
No riadne ohovaracky svokra 😃 je to tvoje dieťa a tvojho muža. To nemohol ísť po tu zeleninu tvoj muž? Alebo nemohol tých pár sekúnd postrážiť svoje dieťa tvoj muž?
70r je dost stary . Nerobi ti naprieky len neskace okolo teba ako by si chcela . Je unaveny . Ty si povies ze je fit 70r a ty chudatko tehotna . Keby si ho poprosila normalne tak by ti isiel pre tu zeleninu. Ale Ty si len oznamovala ze pre nu ides .Jemu nenapadlo ze schody su pre teba problem . a v zivote som nepotrebovala dochodcu pri kupani deti .. ani ineho cloveka. Ved ked ti je tak zle tak nech maleho okupe tvoj muz ci on je stebou tehotny a tiez potrebuje pomoc ? Ked jedno dieta je problem zvladat tak urcite si zozen tu opatrovatelku ked budu 2. A ked ti je ozaj strasne zle nevladzes tak si lahni a len povedz ludom okolo co potrebujes . Komunikuj priamo.
Pregrcala som 2 tehotenstva, boli dni, co som nevladala stat na nohach, cize viem presne ake to je. Ale pomoct si musite s muzom prip. plus opatrovatelka, donaska stravy...Toto od 70nikov naozaj cakat nemozes a uz vonkoncom nie v style, ze sa k nim nastahujete.
Kedze zijem v zahranici, tiez chodime k nasim na dlhsie, a viem, ze sme vzdy vitani, ale rovnako viem, ze na druhej strane su nasi aj "stastni" , ked odchadzame a maju opat svoj klud.
Mala som tiez (ak mas) hyperemesis gravidarum, muz sa staral o maleho ZTP syna, ja som skoro dom 5 mesiaca mala take nevolnosti a grcacky, ze som bola 3 x v nemocnici na infuzkach a 8 m prelezala…. nechapem co riesis, na tvojom mieste by som radsej sa dohodla s muzom o odstahovani sa do podnajmu a nechala starych 70 rocnych zit… Spravas sa ako rozmaznana princezna, co treba obskakovat a to ze si tehotna, nie je nic vynimocne.
Kriste 😃. Viem co je to mat velmi narocne dieta , ale aj tak nemozes cakat od stareho chlapa ze to s malym dietatom vydrzi. A ty sa tiez trepes s deckom na rukach a bruchom ,,strmymi" schodmi dole . Naco 😃.. no naco si to stazujes. Tiez som musela kmitat jak fredka a dieta urevane ale ze nonstop. Vsetky sme tak. On nebude skakat okolo Teba a tvojho dietata a este ze mu to dojde samemu. Vsak uz keby mi povedal to co Tebe, nebola by som tam. Jasne vidiet ze mu leziete uz na nervy. Aj mne by ste a to som mlada. Chce svoj klud
Jeho hranica je 5 dni, to je este ok, lebo podla prislivia-kazdy host na 3 den dost😂 (kamka isla za rodinou do Canady, v 90.rokoch a ti ju tam po tyzdni na drzo zamestnali😂) Takze tam nebudte 6.,7......den a bude to idylkove. Lenze dedo sa raz priplichti ku kupaniu a ty z toho hned spravis ritual a skandal, ked dalsi den nepride. Je to uz 70.r.mrzut,ber to, ako to je. 🌸
Ach jaj, ja neznasam ked sa hovori, ze nase babky mali 5 deti a sieste rodili na poli a bla bla bla, .... no fakt nerozumiem dnesnym tehulkam... este dodam - ked stale takto vzdychas a najust maleho vlacis po pivniciach, aby to muz a osadenstvo domu videlo, sa necuduj, ze ta maju plne zuby 🤣
Vratte sa domov s tou opatrovatelkou, nech si zbytocne neponicite vztahy. Podla mna svokor naozaj nevladze, vola bola dobra, ale realita veku zial nepusti.
A ku všetkému napisanemu, čakať od chlapa, že keď nahlas poviem, že idem po zeleninu do pivnice, tak on sa DOVTÍPI, že má ísť on alebo má ísť k dieťaťu, je vrchol naivity.
Vyrabas zbytocne problemy a zbytocne ich tu ohovaras. To,co sa u nich deje je uplne normalne. Kazdy,kto je zvyknuty na svoje sukromie,keby sa aj ako tesil na navstevu,mal by po par dnoch nervy. Ty si nastahuj ma mesiac niekoho a uvidis,ake to je. Ano,chcu vas tam. Ale zaroven chcu aj svoj pokoj. Ty sa o 70 rocnom panovi vyjadrujes ako o mladom cloveku. On sa ti mozno zda ciperny,ale predsa 70tku neoklames. Trosku pochopenia a chochmesu by si mohla mat. A s tou pivnicou. Mala si ho poprosit a nie nahlas pokrikovat v domneni,ze sa dovtipi. Byt tebou,pekne sa vratim domov a zacnem sa spravat ako dospela zena a matka. Ak to nezvladas postarat sa sama o jedno dieta,tak zavolaj opatrovatelku.
Ja mám svokrovcom o čosi mladších, aktívni ľudia, žiadne sedkanie pred tv, rodičia rovnako ale v živote by mi nenapadlo ísť k ním na dlhšie ako na 3-4 dni. Všetci potrebujeme svoju pohodu a kľud doma a ja mám o hooodne menej ale keď si predstavím, že by mi bohvie ako dlho jačalo, behalo, dupkalo dieťa po dome, tak by som to nedávala ako tvoj svokor 🙂. Čiže maj skôr ty pochopenie preňho. 1.muži sa nedovtípia 2. Na 99% ťa už ani nevnímal, lebo mu leziete po tých dňoch už na nervy a 3. Si tehotná, nemáš zlomenú nohu, tak zas netreba ochkať nad každou aktivitou 🙈
Mas absolutne nerealne ocakavania. K starym rodicom sa chodi na navstevu, nie na rekreacny pobyt.
Toto čo píšeš je žiaľ bežné aj bežné reakcie. Nemyslím si, že ich ohováraš, len si popísala ako to je. Zažili to viacerí 🙂 Je toho na nich veľa. Na jednej strane chápem, že sa im snažíte vyjsť v ústrety a na druhej strane by bolo fajn, keby si žijete svoj život sami. Vysvetliť im a povedať, že ste radi a vážite si čo pre vás robia a aj chcú, ale vidíte, že oni tiež potrebujú svoj kľud a priestor. Pokiaľ si to sami neuvedomia a evidentne neuvedomujú, hlavne svokor. V dnešnej dobe je možné používať a komunikovať cez video chat. V mojom okolí to zvládajú aj starí ľudia. A takto môžete byť v spojení. Svokor sa nezmení, tieto jeho nálady sa budú len stupňovať a nebude to hlavne pre teba príjemné a ľahké.
To tak dopadne keď majú deti deti. Máš rizikové tehotenstvo a aj tak sa tváriš ako všetko zvládaš? Tak načo ti majú pomáhať? Načo majú dieťa kúpať tri osoby? Nepreháňaš troška? Mne by si tiež liezla na nervy a to nemám 70 rokov.
synku, prosím ťa, nedoveď mi takúto nevestu!
Ono ja vždy tvrdím, že človek môže akokoľvek zboznovat svoje deti,vnúčatá atď.....potrebuje svoje súkromie.
Aj ja sa teším, keď príde syn s rodinou, ale poviem ti,že som rada, keď večer odchádzajú. A teda do 70ky mám ešte veľmi ďaleko,ale malému sa aktívne venujem a som utahana ako kôň. . Kamoška mi tiež minule hovorila, že po pár hodinách je rada, keď dcéra s vnučkou idú domov.
Možno by vám pomohlo sem-tam odísť na pár hodín mimo domu, aby si dedko oddýchol

čo aký hosť , na tretí deň ho dosť...
slov. príslovie