Ako zvládnuť náročné kamarátstvo s mentálne chorou priateľkou?
Ahojte, neviem, ako sa mám zachovať, tak som si prišla po radu. Mám jednu „najlepšiu“ kamarátku, s ktorou sa bavíme od 12 rokov. Chodili sme spolu na základnú, strednú aj vysokú školu.
Na začiatku dospievania bola úplne normálna. Keď sa nad tým zamyslím, boli tam síce známky OCD a ADHD, ale na prvý pohľad by ste si to nevšimli. Možno až po pár mesiacoch by ste si všimli, že všade mešká a potrebuje mať všetko perfektne upratané.
No na konci strednej školy sa k tomu pridala depresia a úzkostné stavy. Snažila som sa jej pomáhať v škole tak, že som ju o všetkom informovala. Ak niečo nestíhala, pomáhala som jej s tým, kryla som ju, keď pravidelne chýbala v škole…
Asi v druhom ročníku na vysokej som si však začala uvedomovať, že ja do toho kamarátstva dávam 80 % a ona len 20 %. Na vysokej sme si nenašli nových kamarátov a zostali sme len my dve. Keď som ja od nej niečo potrebovala, odpovede boli typu: „Prepáč, ja som na hodine nepočúvala,“ alebo „Prepáč, ja nestíham.“
Najhoršie bolo robenie skupinových prezentácií. Ona celú dobu nič nerobila, potom v noci pred prezentovaním nám poslala nejaké texty a na samotné prezentovanie ani neprišla. Je ťažké viesť takéto kamarátstvo s niekým, na koho sa nedá spoľahnúť.
Pravidelne ruší stretnutia, keď sa máme stretnúť, neodpisuje niekoľko dní a keď jej napíšem, že som si už spravila sama to, o čo som ju v predošlých správach požiadala, tak v sekunde odpíše: „Prepáč, mala som depresívne stavy,“ alebo niečo podobné. A potom sa mám vlastne ja cítiť zle, že som na ňu bola nahnevaná za to, že mi nepomohla.
Aby som to skrátila. Neviem, či mám alebo nemám toto kamarátstvo ukončiť, lebo čaká nás ešte posledný spoločný ročník na vysokej škole. Už sme raz fungovali v škole ako pohádané a bolo to nepríjemné, viesť takú tichú domácnosť.
Tento rok budem mať aj svadbu a rozmýšľam, či ju vôbec pozvať. Nemôžem ju dať ani ako svedka, lebo by si určite zabudla aj občiansky preukaz. Ale zároveň keby som ju nepozvala, pravdepodobne by to vytvorilo konflikty.
Čo by ste urobili vy?
Nic ti take kamaratstvo nedava, iba sa bojis byt za "zlu", ktora opusti niekoho s psychickymi tazkostami... ja by som s nou kamaratka uz nebola, musi to byt vycerpavajuce stale riesit niekoho a mozno posledny rok na vs sa spriatelis s niekym, na koho si doteraz nemala cas a energiu kvoli nej
Mam takeho kamarata a je to presne to iste, ja to beriem sportovo ze proste taky je aj ked niekedy ho moje problemy obtazuju lebo nezvlada ani svoje...Tak ho beriem len ako niekoho kto je nestaly...A na vypocutie mam inych kamaratov, kamaratky
Nekontakuj ju, keď ti napíše buď milá ústretová, ale neinicuj to. Samé to vyšumí
ja by som ot nechala ist d stratena prestala by som do toho davat 80% a isla en na zotrvacnost. vevyvijala akciu ja ale ani nebola zla keby ju vivinula ona. nie som zastancom palenia mostov ani hrubych ciar, hadok a podobne. bola by som stale priatelska ale prestala byt iniciativna a obetava.
inak mozno tych jej 20% je vsetko coho je proste schopna. mozno to nie je o tom ze nechce. proste na viac nema kapacitu alebo take nieco. mam doma dieta s ADD poviem ti niekedy je to na maslu ale ked som o tom studovala tak mentalne viem ze skratka ma svoje limity ze to nerobi naschval ale aj tak su chvile kedy ... no proste musim pocitat. mozno aj ona ma limity ktore sa zdravemu cloveku chapu tazko. tym ju neospravedlnujem. nemusis do toho davat nic navyse len to co sama chces a citis. nie si za nu zodpovedna. ale ani dusno ti neprinesie uzitok ako sama vies. konaj tak aby to porsto bolo znesitelne a nechaj to ist do stratena. hladaj aj nove vztahy.
Mentálne chorá kamarátka chodí na vš? Poznám mentálne choré deti ale tam nie je reč ani o bežnej zš , nieto o vš.
Mentálne chorá kamarátka chodí na vš? Poznám mentálne choré deti ale tam nie je reč ani o bežnej zš , nieto o vš.
Ďakujem za odpovede 💛
@anonym_d566a1 Nepredstavujte si ju ako úplne mentálne chorého človeka, ktorý nevie ani čítať. Ona je veľmi inteligentná a perfekcionistická a práve kvôli tomu dosahuje vysoké výsledky v škole, no musí mať individuálny študijný plán (môže odovzdať veci neskôr než ostatní a môže vynechať viac hodín).
Ďakujem za odpovede 💛
@anonym_d566a1 Nepredstavujte si ju ako úplne mentálne chorého človeka, ktorý nevie ani čítať. Ona je veľmi inteligentná a perfekcionistická a práve kvôli tomu dosahuje vysoké výsledky v škole, no musí mať individuálny študijný plán (môže odovzdať veci neskôr než ostatní a môže vynechať viac hodín).
@anonym_autor ale to znamená, že nie je mentálne chorá. To je trochu silné hodnotenie.
@anonym_autor ale to znamená, že nie je mentálne chorá. To je trochu silné hodnotenie.
@70katka70 Neviem ako inak nazvať niekoho kto má OCD, ADHD a depresiu
Tvoja kamaratka je psychicky chorá, nie mentálne. Asi nie si velmi dobrá kamoška ked ju nedokazes chapat a nazveš ju tak. Poviem ti len tolko, mozeto byt clovek ktory pri tebe bude stat v najtazsich chvilach v zivote, aj ked sa to mozno nezda a vtedy sa ti vsetci mozu otocit chrbtom. Tvoje spravanie voči nej mi moc ferove nepride, ak ide len o to ze ju odsudis kvoli tomu ze mala depresivne stavy a podobne. Ale mozno ak sa s nou prestaneš baviť urobiš jej tym vlastne laskavosť a narazi na chapavejšich ludi.
@anonym_autor naco si drzis takeho cloveka v okruhu svojich kamaratov? Ved ta to len taha dolu. Ci z lutosti? Nechala by som to vysumiet do stratena
Iba ta využíva ona je taký prisavnik ale úprimne priateľstvo to nie je. Ty jej dávaš pozornosť pomáhas jej a ona nemá snahu ani chuť nič so sebou robiť lebo takto je to pohodlné. Si skôr asistent a terapeut. Ona je citovy upir a vysávač. Ty ju lutujes a chceš ju zachraňovať ale toto nie je dobrý základ zdravého vzťahu. Treba ju nasmerovať na dobrého terapeuta a ty sa sustred na seba a svoj život konečne. Je dospelá za seba a svoj život musí prebrať zodpovednosť. Nemozes jej robiť mamičku. Ani barlicku.
Tvoja kamaratka je psychicky chorá, nie mentálne. Asi nie si velmi dobrá kamoška ked ju nedokazes chapat a nazveš ju tak. Poviem ti len tolko, mozeto byt clovek ktory pri tebe bude stat v najtazsich chvilach v zivote, aj ked sa to mozno nezda a vtedy sa ti vsetci mozu otocit chrbtom. Tvoje spravanie voči nej mi moc ferove nepride, ak ide len o to ze ju odsudis kvoli tomu ze mala depresivne stavy a podobne. Ale mozno ak sa s nou prestaneš baviť urobiš jej tym vlastne laskavosť a narazi na chapavejšich ludi.
@beasy ty máš pocit z opisu autorky, že táto nestála a nespoľahlivá kamarátka je schopna ju podržať v najťažších chvíľach??? A vie jej byť oporou?? To by sa musel stať zázrak.
Mám diagnózu depresia a úzkosti. Nikdy sa mi nestalo, že by som meškala viac ako 5 minút, to skôr moja kamoška mešká. Neruším stretnutie, iba keď som fyzicky chorá (hrdlo, viróza, seknutie). Na správu odpoviem ASAP a aj na neprijatý hovor. Všetko si robím sama, nikdy sa na nikoho nespolieham a skôr mňa využívajú kamošky. Čiže to správanie tvojej kamarátky určite nesúvisí s diagnózou, skôr povahou človeka. U mna je to tak, že ja sa cítim byť vycicianá energeticky niekedy.
Ak mozem -
Keby si mala zhodnotit vas vztah triezvo, objektivne aky mas pocit?
Aky nadpis by si dala vasmu doterajsiemu posobeniu?
Ake pocity v Tebe vyvovala?
Prestaň ju zachraňovať a venuj sa sebe. Pomáhaj, keď máš čas a chuť, inak nie. Kamoška má poruchu spektra ? Ak áno, jej chápanie sveta je iné, ako u bežnej populácie. Ona nevidí, že ty jej slúžiš, zachraňuješ ju, si jej "otrok" lebo ona je "chorá". odpútaj sa od nej...nemusíš jej nič vracať ani dokazovať...lebo ste spolu vyrástli. O chvíľku príde život a tam budete iba ZA SEBA. Tak nech sa pripravuje na to, len je pomôžeš.
Nekontaktuj sa s ňou, nepíš si s ňou, proste ju odstrihni zo svojho života. Nepotrebuješ ju. Na tom nič ťažké nie je 🤷.
@anonym_autor ona za to nemôže. Keď ti povie, že mala depresívne stavy, určite jej bolo zle a nemohla. To je ako keby si mala migrénu alebo oné bolesti a ešte mala niečo stihnúť. Kamarátstvo je vzťah. Vzťah je ako súdok, do ktorého obe dávate svoju energiu pre druhého. Ty do neho dávaš oveľa viac a tiež máš nejaké očakávania. Nemusíš sa cítiť vinná, keď od nej niečo chceš a ona mala akurát ťažký stav. Proste keď sa to dozvieš ustúpiš ale nie kvôli pocitu viny. Nemusíš do toho súdka dávať tak veľa energie, ale neopúšťaj ju. Ostaňte kamarátky a pozvi ju aj na svadbu. Aj ked by ju nemala stihnúť. To sú oveľa menej podstatné veci ako vaše priateľstvo.
@anonym_autor teraz budem hnusná, ale máš vysokú školu, takže si asi inteligenčne na úrovni, máš roky dobrú kamarátku s psychiatrickými diagnózami a ty si si nebola ani za tie roky schopná naštudovať čo je to za diagnózy, aké majú príznaky, prejavy, ako sa môžu odzrkadľovať vo vzťahoch a pod.? Nie sú to žiadne hyperťažké diagnózy na získanie prehľadu o nich pre každého, potom by si predsa vedela prečo sa správa ako sa správa a vedela by si si postaviť svoje hranice. Už len to že ju označuješ za mentálne chorú je dosť hrozné.
@anonym_autor teraz budem hnusná, ale máš vysokú školu, takže si asi inteligenčne na úrovni, máš roky dobrú kamarátku s psychiatrickými diagnózami a ty si si nebola ani za tie roky schopná naštudovať čo je to za diagnózy, aké majú príznaky, prejavy, ako sa môžu odzrkadľovať vo vzťahoch a pod.? Nie sú to žiadne hyperťažké diagnózy na získanie prehľadu o nich pre každého, potom by si predsa vedela prečo sa správa ako sa správa a vedela by si si postaviť svoje hranice. Už len to že ju označuješ za mentálne chorú je dosť hrozné.
@anonym_028cd5 Ako mentálne chorú som ju nazvala len preto, že som si nevedela spomenúť na iné pomenovanie, nie preto, že by som ju chcela dehonestovať.
Uvedomujem si, že funguje inak, a rešpektujem jej správanie, ale niekedy to aj mne znepríjemňuje život. Hlavne keď sa mám na ňu spoľahnúť alebo s ňou spolupracovať. Veľmi ťažko sa pri nej nastavujú hranice, pretože ona sama ma natoľko nerešpektuje, nakoľko ja rešpektujem ju.
Rešpektujem, že ma občas nechá čakať aj 40 minút pred stretnutím.
Rešpektujem, že mi aj 15 minút pred stretnutím stretnutie zruší.
Rešpektujem, že mi neodpisuje na moje správy, aj keď ona sama mi píše svoje správy.
Rešpektujem, že viac rozpráva o sebe, ako by sa zaujímala o mňa.
Rešpektujem, že sa občas vôbec o mňa nezaujíma.
…
Čo mi ale naozaj vadí, je to, že ja jej pomáham, ale keď ja potrebujem pomoc, tak je z nej zrazu duch. Všetko si musím urobiť sama, pritom viem, že by mi s tým mohla pomôcť a mala by som to jednoduchšie, no toho sa nikdy nedočkám. A keď ja jej odmietnem pomôcť, tak si zrazu môžem vypočuť slohovky o tom, ako by to ona pre mňa urobila.
Ak sme iba kamarátky, tak sa to dá vydržať, ale tým, že sme aj spolužiačky a v určitých momentoch od nej potrebujem spoluprácu, ma to hnevá.
Predstavte si, že by ste mali takéhoto kolegu v robote, s ktorým by ste museli spolupracovať na projekte, no on by nič nerobil, ale bol by rovnako zaplatený ako vy. Nechali by ste to tak a ospravedlnili to jeho diagnózou, alebo by ste z tej spolupráce odišli?
Ak mozem -
Keby si mala zhodnotit vas vztah triezvo, objektivne aky mas pocit?
Aky nadpis by si dala vasmu doterajsiemu posobeniu?
Ake pocity v Tebe vyvovala?
@curlyjanka Mám ju rada, vieme sa veľmi dobre porozprávať. Dáva mi pocit, že sme dobré kamarátky a môžem jej povedať všetko. No potom sa s tým viažu aj tie negatívne stránky a tým, že sme takéto dobré kamarátky, mávam pocit, že sa s hocičím na ňu môžem obrátiť, no v realite bývam z toho skôr sklamaná.
@anonym_autor tiez som mala kamaratku s diagnozou depresie. Pisem v minulom case, lebo uz nie sme v kontakte. Je to velmi narocne mat v zivote takehoto cloveka. Ja som chodila pravidelne z nasich stretnuti doslova vycerpana. Vzdy bolo vsetko iba o jej problemoch, o mna sa nikdy nezaujimala. Nonstop som ju tahala z jej depresivnych stavov. Nedavala som to uz a kontakt s nou som prerusíla.
@beasy ty máš pocit z opisu autorky, že táto nestála a nespoľahlivá kamarátka je schopna ju podržať v najťažších chvíľach??? A vie jej byť oporou?? To by sa musel stať zázrak.
@katkazatka ano mam, niekedy sa žial časom karty uplne obratia a vsetci od ktorych by pomoc čakala sa otocia chrbtom a prave ona tu bude pre ňu.. nestalo by sa to prvy raz
@katkazatka ano mam, niekedy sa žial časom karty uplne obratia a vsetci od ktorych by pomoc čakala sa otocia chrbtom a prave ona tu bude pre ňu.. nestalo by sa to prvy raz
@beasy odla opisov ostatnych komentujucich je skor vynimka. Takito ludia sa vacsinou nemenia. Autorka tiez pise, ze by potrebovala oporu a pomoc a od tejto "kamaratky" sa jej opakovane nedostava.
@curlyjanka Mám ju rada, vieme sa veľmi dobre porozprávať. Dáva mi pocit, že sme dobré kamarátky a môžem jej povedať všetko. No potom sa s tým viažu aj tie negatívne stránky a tým, že sme takéto dobré kamarátky, mávam pocit, že sa s hocičím na ňu môžem obrátiť, no v realite bývam z toho skôr sklamaná.
@anonym_autor
poloz si otazku ste s tou pomocou zhruba 1:1?
sprav si zoznam veci, ktore za posledny rok spravila ona a pre Teba a druhy zoznam veci, ktore si spravila Ty pre nu. (velmi by ma zaujimal pocet poloziek v celkovom sucte)
to znamena- ak Ti pomozes jej, snazi sa to ona Tebe vratit? tak to totiz v ozajstnom kamaratsve chodi.
pride mi to, ze mas rada predstavu o nej.
ak ju nechces stratit- idealizujes si ju, len, aby si si vnutorne ospravedlnila fakt, ze Ta vedome a casto vyuziva. mozno sa mylim, no z toho, co si zatial uviedla to vyzera, ze svoju mentalnu chorobu zneuziva ako ospravedlnenie za svoje lajdactvo.
@anonym_autor priateľstvo nie je len o rečiach. Dáva ti pocit že jej môžeš povedať všetko ale nič pre teba neurobí keď to potrebuješ. A ten pocit co ti dáva využíva na to aby dostala čo potrebuje. Priatestvo opora láska sú v skutkoch nie len v slovách a pocitoch. Je fajn že môžeš povedať všetko ale ona ti dáva pocit ty jej reálne ciny

@anonym_autor ten posledny rocnik urcite nejako vydrz, potom kontakt nemusis prerusit, ale uz s nou ani nemusis byt v takom intenzivnom kontakte, ako si teraz.