icon

Ako zvládnuť psychický teror od kolegyne v práci?

12. nov 2023

Ahojte, obraciam sa na Vás s radou/pomocou. Mám 26 rokov pracujem ako učiteľka v materskej škole. Svoju prácu robím 5ty rok v tej istej škôlke (po vysokej škole som tam hneď nastúpila). Moja kolegyňa má 59 rokov. Pracuje tam už veľmi dlho. Odkedy som tam nastúpila zo začiatku bola veľmi milá, stále je ale odstupom času začalo to také povyšovanie nadomnou. Zo začiatku som to brala tak,že som nová chce ma niečo naučiť… ale už to trvá 5ty rok. Často za ňu ťahám celý deň pretože ona ide za synom a neviem čo… som z toho psychicky vyčerpaná… v celej škôlke máme ešte ďalšie 3 triedy kolegyne ju nemajú radi tiež pretože vedia aká je a čo mi robí… na začiatku šk. roka sme to povedali našej pani riaditeľke, ktorá s tým nehodlá robiť nič a všetko je o5 toleruje. Som mladá učiteľka, koľko nápadov realizácie by som chcela ale všetko mi je zamietnuté, pretože iba jej nápady sú tie super. Za tých 5rokov chodím do práce so stresom s pretvárkou úsmevom aby vyzeralo ,že je všetko ok a nehovorím o mojich psychických zrúteniach, ktoré som prežívala, môj snúbenec nevedel čo somnou robiť keď som sa triasla na posteli, híkala a neskutočne plakala. Tým že je medzi nami obrovský vekový rozdiel si nemôžem dovoliť jej povedať niečo hnusné alebo reagovať premúdrelo. A po tých rokoch ako kolegyne si ani nevykáme teda mne to nevadí ale ona mi tyká a ja jej vykám. Nikdy predtým sme sa ani nepoznali a ona mi automaticky začala tykať, už vtedy mi dala najavo že som nejaké “decko” po škole a ona ma niečo za sebou tak má právo. Hľadala som aj prácu inde, žiaľ sa nike nenašla tak som tak ostala zasa-ďalší školský rok, ktorý je teraz. Vždy mám nutkanie aj počas roka dať výpoveď, nikdy sa tam nevrátiť a všetkých si vymazať zo života a už ich nikdy nestretnúť. Popravde neviem čo robiť, či dať výpoveď alebo čo. Ja už ani nevládzem stále iba jej smenu ťahať a tým pádom robiť za ňu lebo je ešte tak prefíkaná, že vždy ide iba vtedy ak robí doobedňajšiu činnosť. Svoju prácu milujem ale taktiež nehodlám chodiť do práce nervózna a v čase kedy má prísť tak len pozerám na hodinky a trpnem kedy ju uvidím a aký zasa bude mať deň.

katkami123
12. nov 2023

Vek, nevek, tvoj hlavný problém je, že všetko dusíš v sebe. A potom sa to v tebe hromadí. Kedysi som bola taká istá ako ty, každý si dovoľoval a ja som sa bála otvoriť si ústa, lebo vek, lebo sú tam dlhšie, lebo hento, lebo tamto a veci sa len stupňovali a zhoršovali. Keď odíde preč, tak volaj riaditeľke, že nevieš co robiť, lebo si tu sama a dotyčná XY odišla takto už asi 10-ty krát, čo ťa nechala samú a tvoj pohár trpezlivosti sa prelial, škôlka tiež nie je holubník, aby si dotyčná odchádzala ako sa jej zachce. Začni jej týkať aj ty, ste kolegyne, rovnocenné, to, že ty si prevzala za svoje jej hru, žeby mala byť niečo viac, to je tvoja chyba, nie, nie je nič viac ako ty, tak aj ty prehodnoť svoje spravanie ku nej, nerob z nej poloboha a chovaj sa rovnocenne. Tieto jej výlety ak o tom nevie vedenie, jej netoleruj. Taktiež, keď ťa začne poučovať a nie je to nič prínosné, len ťa chce zdrbať, prečo ju v tom slovne nestopneš? “Som tu už 5 rokov, ďakujem, ale veľmi dobre viem, čo mám robiť.” Ona si dovoľuje, lebo si ticho, lebo si necháš. Ono v každej robote je minimálne jeden blbec, a vždy bude, čím skôr sa naučíš brániť, otvoriť si usta, nebyť ustráchaná, naštudovať niečo o asertivite, tým lepšie pre teba. Musíš sa naučiť ozvať tam, kde je to potrebné, tak to žiaľ v živote chodí na každom jednom pracovisku. Spoliehať sa, že jej niečo dôjde, čakať na dôchodok a podobne sú úplne zbytočné kroky, keď už zajtra sa dá veci meniť, stačí sa konečne zakaždým ozvať, že stačilo takéhoto chovania. Riaditeľka vie o jej výletoch, ze ťa necháva samu s deťmi?
Nemá sa to hlásiť do predu? Riešila si jej chovanie ku tebe aj s riaditeľkou? A čo konkrétne ti robí zle, lebo tu píšeš len nejaké svoje psychické stavy, ktoré máš, nijak tu neopisuješ konkrétne jej chovanie, čím ťa ponižuje a deptá.

luccija
12. nov 2023

Takých typov žien sú plné kancelárie, škôlky, skoly
Musíš sa naučiť postaviť za seba, lebo ona Ti postupne ničí sebavedomie.Ja som s veľa vecami v škôlke nesúhlasila a pre môj pokoj som odišla.Nie som typ čo budem bojovať a pracovať v zlom kolektíve.Ona je taký istý pracovník ako ty, keď máš nápady rob si ich s detmi sama veď nepotrebuješ jej zvolenie.To sú presne tie typy, ktoré Ti chcú akoze pomôcť a potom od druhých sa dozvies aká si nemožná.Ako je možné, že tahas celý deň?veď to nie je dovolené byť toľko hodín s deťmi.Ak máš pocit, že robíš za ňu veľa poobedných vymieňaj si aj ty smeny.Treba to povedať riaditeľke a trvať na tom, aby to bolo výhodné pre obe.Napriklad vezmeš jej 3 poobedne ona Ti ich vráti.Idealne by bolo preradiť sa od inej triedy, alebo úplne odísť.Ona iná nebude a teba zničí.Mne sa veľmi uľavilo a poviem Ti, že v školstve škôlke a tam kde je veľa žien je to väčšinou peklo každá si presadzuje svoje a pod...nálady, závisť radšej robiť s 20 chlapmi ako 4 ženami.Vzdy sú vyvolené a tie druhé....u nás sa stále menili služby za pochodu nikdy si nevedela čo si môžeš naplánovať aj, keď sme mali systém týždeň ranná, týždeň medzisluzba, týždeň poobedna.Neraz mi písala kolegyňa, že ona má mat rannú a chcela by si ráno v kľude vychystať deti do školy inak to robil jej muž či nevymenim ok z času na čas áno, poobednú nechcela, lebo si chcela vybrať deti zo školy a byť s nimi ona chcela robiť stále iba od 9:30 tu medzisluzbu.A takto písala každý deň inej.Mna veľmi práca s detmi bavila, ale keď som raz ťahala dva týždne iba poobedne a to som zaskakovala a mala mať 2 lekárov s dcérou, lebo som mala mat rannú a tak som si to naplánovala tak som odišla.Odvtedy sa vymenilo asi 5 učiteliek každý rok iná.Riaditelka nemala žiadne slovo bola alibistka dohodnite sa vy medzi sebou.
A ty nie, že sa môžeš ozvať ty sa musíš!!!ak, keď je staršia ty nie si jej pobehaj ona bude pritvrdzovat.V podstate mi je takej ženy ľúto potrebuje pozornosť, vďačnosť svoje veci prikrasluje a robí sa pred rodičmi za najlepšiu.Len nech vyzerá ako lepšia proste slizky had

veselo_neveselo
12. nov 2023

Trochu asertivity potrebujes.
Zajtra rano povedz Nazdar Anca. Ked bude chciet odist, povedz ja nemozem zastupit, som unavena, nikam radsej nechod.
Ked sa bude zduvat, tak nech. Ona sa odduje.
Ved toto iste musis v tej skolke vidiet u deti - fungovanie je rovnake. Nastavit hranicu, neustupit, ani za cenu konfliktu .
V popise prace nemas aj udrziavanie mieru na pracovisku, ci? Ked sa kolegyna nastve, tak za riaditelkou a tam si to vysvetlite. Povinnost robit za nu snad nrmas, tak sa nenechaj deptat.

danieli
12. nov 2023

Kazdy obcas stretne vola, ale aj ten vol sa obcas potkne, posobis ako velmi empaticky clovek s narucou dokoran, ochotna pomoct, zastupit, ale teraz musis zastat sama seba a svoje schopnosti, uplne zmenit pristup ku kolegyni
1. S obrovskym usmevom by som kej zazelala krasne rano a sla svojim smerom
2. Nekomunikovala nic okrem pocasia a obedu
3. Zastupy si evidovala u riaditelky a zastupovala len s jej vyslovnym suhlasom
4. Vytvor si pancier, spracuj v sebe zazitky, ktore ta zranuju, si mlada a ano nemas vela skusenosti, ale to nemal nikto ked zacinal a pritom mohol byt este aj sikovnejsi ako starsi vyhoreny kolega (to ona neznesie, tak ti tym ublizuje, ona sama sa trapi, ale leje ten smutok hnev a frustraciu na teba)
5. Kolosalny nadhlad so stipkou ironie (pochval jej syna, uces, schopnosti) “kiezby som sa ja mala tak dobre ako vas syn”, “keby som len mala vase dlhorocne skusenosti a prax, to by sme boli skvely tim”
6. Komunikuj svoje projekty a napady priamo s riaditelkou, aby si vedela obhajot svoj podiel prace
5. V pripade nudze sa naozaj hodila PN
Ak vsak nebudes citit podporu vo vedeni, utekaj, lebo dokazovat bande blaznov, ze si skvela je naozaj len mrhanie energie

danieli
12. nov 2023

Cisla som nepoposuvala, ale viem naratat aj do viac ako 6😉aspon dufam😂

luccija
12. nov 2023

@katkami123 presne tak....nebude čakať v stresoch 3 r, že pôjde do dôchodku aj tak väčšinou ženy zostávajú pracovať dlhšie čo sa môže stať...a z nej bude klbko nervov.Odide do druhej práce a tam stretne jej klon😝to sú ľudia čo vycítia, že si môžu na druhých dovoľovať.Ja som tiež bola ústretová veď, keď nemám nič naplánované môžem vymeniť prečo nie?ale začínalo to byť pravidlo a potom tie zdute tváre, keď som odmietla ja, aj kolegyňa aj ďalšia a ešte robila zo seba obeť, ako sme nekolegialne a chodila plakať k riaditeľke, lebo bývali v jednej dedine a boli kamarátky.Vsetky sme si plánovali zubára, lekárov s deťmi prevencie a iné veci, keď sme mali poobede voľno ona povedala mne dali termín doobeda, poobede len nech tam nemusí byť a všetkým sa zmenili služby.
5 žien sa prispobovalo jednej.Vsetky odišli a ona je tam🤪

katkami123
12. nov 2023

Teraz čítam tie tvoje príklady… podľa mňa sú to somariny, kde sa stačí len dotyčnej ozvať- ale to je len tvoje subjektívne tvrdenie, že ťa deti majú radi. Áno, zaspavam pri tvojich rečiach, dobre si si všimla, už ma to fakt stále nebavi dookola pocuvat. Prečo riaditeľke klameš, ze si mi pomahala s hospitaciou, keď to nie je pravda?
Ale ja osobne by som sla za riaditeľkou, povedala jej čo je vo veci, že máš podozrenie, že kolegynka v rokoch na teba žiarli, závidí, že študuješ v tom obore VŠ a tak ma vnútorný pocit, že s tebou musí vnútorne súperiť a dokazovať ti, že ona je tá lepšia a nie ty, aj keď máš viac vedimostí z tejto doby oproti nej. Ja osobne nepovažujem vyhorene učiteľky za čias socializmu za nejaké zlato, väčšinou sa na take najviac rodicia sťažujú, lebo žijú ešte v socializme, pritom dnes je úplne iná doba aj iný prístup k deťom ako bol kedysi studený odchov. A keď bude nabudúce do teba podpichovať, prečo ju pred vsetkymi neschladíš ironicky s úsmevom - “ hej, hej, si lepšia, najlepšia na svete!” ešte ju pri tom potľapkaj po ramene, alebo pohladkaj po hlave, no keď to tak chudera strašne potrebuje počuť, veď jej to povedz, no. Veď je to obyčajná zakomplexovaná malomeštiačka z dzedziny a ty to všetko zas berieš až príliš vážne a hlavne ju.

luciafilipova
12. nov 2023

V prvom rade, prečo Vám ona tyká a Vy jej vykáte? Ste jej dcéra, rodina alebo známa? Ste dospelá, jej kolegyňa, nemá prečo Vám začať tykať len tak, lebo sa rozhodla. Nepristupte na jej hru. Kľudne jej povedzte, čo si myslíte. Jej vek nech Vás nebrzdí, možno s tým kalkuluje, že sa neozvete, lebo je staršia. Šla vy som na PN, kľudne aj dlhodobú, vyhodiť Vás nesmú. Potom bude ona ťahať za Vás 😉 Držím palce, toxický človek okolo seba vytvára toxické prostredie, nech Vás to nezomelie.

katkami123
12. nov 2023

@luccija
To nemusí ani robiť v škôlke. Ja som robila v korporáte a na každé oddelenie je jeden blbec, ešte v tom lepšom prípade. Autorka sa sama degradovala a sama dala do pozície podriadenej, kedže jej do teraz vyká 😅🙄. Poviem jej, Joj Anča, keď si mi už začala sama od seba týkať, ani si sa neopytala, tak budem aj ja tebe, však sme rovnocenné kolegyne. A vybavené, ak by s tým mala problém.
Byť niekde 5 rokov, určite neskacem podľa nejakej starej zakomplexovanej rašple, robím si podľa seba a dotyčnej poviem čo je to za kolegialita, že ma potrebuje zhadzovať medzi rodičmi detí, čo si potom tí rodicia pomyslia, že do akej škôlky to deti dávajú, keď jedna učiteľka zhadzuje druhu pred nimi a zbytočne vnáša do škôlky rivalitu, kde by sa mali všetci cítiť bezpečne a najmä rodicia, že dávajú deti rozumným ľuďom a tie deti sú tam v bezpečí a nie v prostredí, kde si jedna pani učiteľka potrebuje niečo poza chrbát dokazovať pred rodičmi na druhej pani učiteľke. Kks. Idem za riaditeľkou a odkomunikujem si a už dávno nevykám. Jasné, ze si potom ťotka potom toľko dovoľuje.

kamatopo
12. nov 2023

Je veľká škoda, že takéto situácie sa v školstve objavujú. Všetci tvrdia ako ide doba dopredu no vždy tu je daka hierarchia na pracovisku ktorá dusí mladé talenty len skrz vek. Určite ako matka by som bola za ,aby moje dieťa malo to najlepšie. Škoda, že riaditeľka reaguje takto nevšímavo. U nás sa dialo niečo podobné ,pri starej riaditeľke sa nič nedalo. Veľa projektov sa zamietlo,lebo neboli financie( skôr sa starej škole nechcelo púšťať do niečoho nového , veď to staré tak pekne funguje a keď to doteraz nikomu nevadilo tak prečo?) Veľa dobrých mladých učiteliek odišlo do iných škôl v meste kde im dali príležitosť. U nás hrozilo , že našu školu zatvoria. No a prišla nová riaditeľka ,nová mladá krv a spravila poriadok. Dokonca aj tie čo mali pred dôchodkom dala do laty. Odporúčam ti byť viac asertívna. Neplač doma do vankúša. Chce aby si ostala za ňu- nemôžeš máš program v súkromí. Urobíš niečo sama - vyvrať jej tvrdenie ,že ti niečo pomáhala.( Pravdepodobne sa pomýlila). Ona ťa má prečítanu a presne vie ako na teba. A to jej honkanie egá ohľadom porovnávania svojho syna s manželkou s tebou o tom svedčí. Pochváľ sa aj ty. No a hlavne zatrhni bavenie sa s ňou o súkromných veciach. Absolútne len o práci. Si mladá šikovná učiteľka a deti potrebujú tvoje nadšenie!!!😉

lubkavargova1
12. nov 2023

@kamatopo by si sa cudovala ake su ucitelky zakerne a jesitne...posledny konflikt u nas dopadol tak, ze sa ucitelky pohadali pred detmi na obede a ofuneli sa a ked sa stretavali v jedalni na desiate tak tak jedna sedela na jednodom konci stola a druha si otocila stolicku pre istotu chrbtom ku nej...clovek sedel a nechapal, ze toto robia dospele zeny, vystudovane VS a davaju bohovsky priklad detom...

luccija
12. nov 2023

@katkami123 áno, už to je rozbehnuté a trvá to dlho už je kolegyňa na vysoko.Vies, keď autorka nemá oporu a odozvu v riaditeľke ťažko sa jej bojuje.Ale do toho, čo robím s deťmi by som si nenechala kecat ja som s nimi budeme robiť čo si ja naplánujem.To sú ľudia čo iba ich nápady sú dobré, lebo potrebuje byť najlepšia a mať nejake uznanie.
@lubkavargova1 ja som sa niekedy cítila mentálne ako tie deti čo sa tam hádaju o hračky, keby som to nezažila neverím.Kazda si išla svoje a len chodili na seba žalovat k riaditeľke.

kamatopo
12. nov 2023

@lubkavargova1 no od tohto je riaditeľka. Ak nevie dať do laty takéto ,,sliepky,, trpia tým hlavne deti. Aj u nás to tak bolo. Našťastie naša nová riaditeľka je žena činu. V tejto situácii čo zažíva autorka musí ona sama byť nad vecou. Staršia kolegyňa využíva len to čo jej ona sama ponúka a to je v každej práci. 🤷

katkami123
12. nov 2023

@luccija
Len k tej riaditeľke aj podľa mňa treba sadnúť, spísať si doma body na papier a odprezentovať to, riaditeľka ani netuší možno čo sa deje, keď autorka plače len doma do vankúša a odprezentovať to, že toto a toto sa nehodí, toto sa reálne deje, keď počuje zakazdym len verziu komunistky, tak to ťažko urobiť nestranný záver.

Autorka, opýtaj sa nabudúce malomeštiačky, či je jej dcera tiež vysokoškolsky vzdelaná ako ty, keď bude zabŕdať. Z takej si treba standu robiť aká je obmedzená a nie sa jej báť.

lubkavargova1
12. nov 2023

@kamatopo tak od toho je tam riaditelka, ale niekedy je riaditelka slaba...ani velmi prisna nie je dobra volba...ale ziadna by nemala dovolit taketo zaobchadanie..potom fakt na to doplacaju deti lebo raz ona vybuchne a bude zle...alebo si spusti taku chorobu o akej ani netusi ze ju ma v tele a dlho sa bude davata dokopy...

autor
12. nov 2023

Najradšej by som sa hodila na Pn..a hľadala ale počas roka tu je to niečo strašne nájsť a dokonca aj v okolici. Zajtra? Dokonca ešte aj zajtra za ňu ťahám a aj v utorok lebo šla k synovi. Ďakujem Vám všetkým za milé a povzdbudivé slová, že ste si našli chvíľku čas a prečítali si môj problém a reagovali naň. Viete koľko ja v sebe mam jej tak niekedy niečo šplechnuť? Ale normalne mi to neda niečo ma v sebe dusi lebo mam pocit ze ked by som niečo povedala bolo by peklo…a jasne riaidteľka o tom vie a jej slova su “už len ako sa vy dohodnete” kolegyňa preto si aj dovoľuje lebo je mi aj nadriadená - zástupkyňa. Toho je už toľko za tie roky že to ani napísať neviem… ale určite ak by som šla do práce inde nastolila by som si svoje a nepripustila toto čo sa zdialo tieto roky…ale prvá práca tak preto to tak dopadlo, nevedela som čo ako… risidteľka nas nemení, kolegyne sa vyjadrili že ak by mali s ňou robiť odíjdu. Predomnou odišla tiež jedna učiteľka ale vraj že mala lepšiu príležitosť…veľmi tomu neverím, bola asi v mojom velu mladá. A čo mi kolegyne z iných tried vraveli tak všetko robila za ňu, výzdoby, a pod. A len ona jej povedala že toto toto tak bude. Tento školsky rok na mňa vybehla či niečo proti nej mám lebo sa dozvedela bla bla že sa ku mne sprava hnusne…a už išla na mňa takým zákerným tónom išla mi všetku vinu dať iba na mňa… bolo to hrozné ostala som v strese vtedy triasol sa mi žalúdok nevedela som čo povedať

muchotrafka298
12. nov 2023

Toto je najhorsie, ze vlastne nemas kam ist a nemas sa na koho obratit. Kedze riaditelka zaujala alibisticky postoj "rieste si to medzi sebou". U mna v praci doslo k niecomu podobnemu, ze jeden clovek takto tyranizoval ostatnych a vyriesili to tak,ze ti ostatni vsetci naraz odisli. A to bol fakt ze pruser, ale dotycnemu sa nic nestalo, lebo ved on za nic nemohol. Kedze odtial odisla pred tebou ina ucitelka, tak je velka pravdepodobnost, ze sa toto uz dialo predtym.

jakubrianka
12. nov 2023

Začni jej aj ty tykať z ničoho nič ako ona tebe že si prehodnotila ako sa chová. Neber ohľad na vek, veď využila voči tebe nerovnosť. Nemá v ničom na vrch, lebo ste kolegyne. Je neprofesionálne a poriadne drzé začať niekomu tykať lebo je mladší. Už tam mala začať tvoja stopka voči nej. Zjavne si jej na začiatku povolila hranice a tak si dovoľuje.

evaachesa
12. nov 2023

Autorka, je čas sa vzchopiť a postaviť sa za svoje práva.🤨 Urob presne tak ako ti napísala @lubkavargova1. Od zajtra by som zahlásila že za ňu nebudeš ťahať navyše zmeny pokiaľ ti to potom ona nevráti. Povedz jej že nemôžeš ostať za ňu a nech si to vyrieši ako chce alebo nech sa dohodne s inou učiteľkou a dovidenia, po odrobení tvojej zmeny odíď. Aby si bola férová, napísala by som jej ešte dnes sms nech s tým ráta že nedostaneš v žiadnom prípade. A v žiadnom prípade nerob zo seba úbohú handru a fackovacieho panáka. Nemáš čo stratiť podľa mňa. Buď prídeš o zdravie a môže sa kvôli tvojej rozhodenej psychike stať nejaké nešťastie pri malej nepozornosti a tým si úplne skončila, alebo si jednoducho konečne dupneš a kľudne aj so zvýšeným hlasom povieš čo máš na srdci a nebudeš to všetko v sebe dusiť! Nie si jej asistentka ani poskok. Ak to nevie riešiť riaditeľka, tak zriaďovateľ alebo inšpektorát práce to riešiť bude!!!
Buď trochu priebojná a postav sa konečne za svoje práva. Robiť niekomu 5 rokov fackovacieho panáka hádam STAČILO!!! 🤷

0silvia0
12. nov 2023

No vidim, ze si sa sem prisla len vykecat a vyzalovat a pritvrdit nedokazes. Tak v tomto pripade vela stastia, daj sa aspon na PN ked sa budes citit psychicky zle

katkami123
12. nov 2023

Tak buď uprimná a povedz jej áno, mám proti tebe toto a toto a toto sa mi nepáči. Prečo si ticho? Nemáš to peklo tak či tak? Či si ticho alebo nie si? Čo mozes stratiť, veď pri najhoršom budeš hľadať inú prácu, čo vlastne aj robíš. V inej praci to zas len bude rovnako, nečakaj na niečo - “Až v novej praci sa budem ozývať”. Lebo nebudeš, budeš tam opäť nová a opäť neskúsená. Začni svoju asertivitu budovať hneď, zajtra, kúp si o tom kľudne knihy, nájdeš ich kopu. Už nebuď ticho. Nauč sa pomenovat, čo ti na jej komunikácii vadí- píšeš, že na teba vybafne útočným tónom, tak prečo jej to nepovieš? “Mozes sa so mnou rozprávať normálnym, slušným tónom ako ja s tebou a nie tu vybafovať na mňa ako na psa?” Zastaň sa samej seba, lebo nik iný to za teba neurobí a keď to nevieš, nie si ani prvá a ani posledná, ktorá sa to musí naučiť. Inak budeš mat vecne takéto problémy s takýmto typom ľudí a to kdekoľvek.

lubkavargova1
12. nov 2023

Velmi dufam, ze ti tie NV stoji za to...akoze isla by som za riaditelkou a povedala, ze nemozes tolko tahat za niekoho, nie si lacna pracovna sila...aj u nas to tak bolo, kym som sa neozvala, lebo vraj na nas sa to nevztahuje, tak som sa ozvala, ze dobre "isnpektorat prace sa na to pozrie a vyjadri sa"..odrazu sa dalo vsetko.
Riaditelky alibisiticky povedia, "vsak sa dohodnete", chce sa vykrutit z toho a nechce mat problem/konflikt...
Spravila by som to, ze pekne isla na PN a poserte sa v tej skolke, neboj sa, pochopili by velmi skoro....
Aj ja mam taku akcnejsiu kolegynku tento rok, ze sa pcha pani riaidtelke do riti, ale vyjadrila som sa "v tejto skolke nikto neni taky, aby som sa mu pchala do riti, na to ja mam inde inych ludi a mam z toho väcsi uzitok"....cca tyzden som bola asi najhorsia v celej skolke, ale tiez pochopili, ze nepohnu...
Niekedy clovek musi byt za toho najhnusnejsieho

sisaka
12. nov 2023

Autorka, prečítaj si pozorne, čo ti píše @0silvia0
Vyhýbanie sa situáciám ťa nikde nedostane. Ty sa musíš naučiť komunikovať aj s takýmito ľudmi, nielen takymi, čo ti pritakávajú, ľutujú ťa a chodia okolo teba po špičkách. Takých, ako je táto učiteľka ešte stretneš, hlavne, ak sa nenaučíš s nimi jednať budeš sa znova a znova ocitať v obdobných situáciách.
Nenechaj si na sebe “orať”, ozvi sa, keď niekto klame, nauč sa nenechať sa využívať a nebudeš musieť potom doma stresovať a revať do vankúša, keď ťa niekto o niečo požiada a ty povieš áno, aj keď chceš povedať nie.

keziah
12. nov 2023

ja myslim, ze vies, co by si teoreticky mala (ohradit sa, nastavit jej hranice), ale teraz si uz podla mna tak psychicky vycerpana a znicena, ze to nedas resp. nedas s pokojom, prehladom a rozumne.
byt tebou, idem okamzite na poriadnu pnku, je mozne, ze budes potrebovat psychiatra, nejake slabsie antidepresiva a subezne dobry psychoregeneracny rezim (primarne: dobry spanok, dobra strava, pohyb a psychicka pohoda)
viem o com hovorim, mna prenasledovanie a sikana v praci zlozili po par mesiacoch a skoncila som uplne vycerpana fyzicky aj dusevne - a tiez som rozhodne nebola schopna zacat nejake asertivne pokusy pred tym, ako som sa na PNke dala dokopy

ema22270
12. nov 2023

No takto, ako sa poznam, ak by som taketo nieco zazivala v praci denno denne, raz by to dopadlo tak, ze urobim taku scenu v praci, deti nedeti, ze by sa zazelenala. Musis sa branit, nenechat sa! Druhi si ku nam dovolia len tolko, co im my dovolime.

rozalka_13
12. nov 2023

Poznám to. Mohla by som hodiny rozprávať o tom čo mi moja kolegyňa robí, tiež je veľmi veľký vekový rozdiel medzi nami a čistá katastrofa 😭 úplne s nechuťou tam rada chodím… bohužiaľ nemám na výber v našom meste a okolí sú MŠ úplne plné, nikde nie je voľné miesto🫣🤦🏻‍♀️ neviem čo mám robiť….

letfenixa
12. nov 2023

Po 6 rokoch v škole som sa stala zastupkynou riaditeľky a šéfoval som ľuďom aj o 30 rokov starším. Až na to, že u nás sa nikto nevyvrsuje na druhom kvôli veku. Keď som nastúpila ako absolvent, práveže mi kolegyne hovorili, že ja som mladá krv a ja ich mám nové veci učiť.
Strašne si nechavas po hlave skákať.

portret7
12. nov 2023

Bud odid alebo zacni pracovat na svojej asertivite. Dovoli si iba to, co jej ty dovolis. Musis sa naucit ju slusne odpalkovat. Priklad, zacne ti tykat, ty jej slusne odpvedz: prepacte, ale my sme si nepotykali. Viac by som na tu temu s nou nediskutovala, jedine by som dodala, ze je to ad 1) elementarna slusnost a v jej veku by to mala ovladat 2) tykanie nie je samozrejmost a musi si ho zasluzit😉…. Nemas nikoho vo svojom okoli, kto je “slusne” drzy, nech ti pomoze na niektore situacie reagovat?

kirakira
12. nov 2023

Take dvojsečne teba maju kolegine radi,alebo si to len mysliš robíš si školu popri praci tak tiež za teba zaskakuju na triedu ste dve učiteĺky tak sa dohodni s riaditelkou,s kolegyńami s inej triedy že sa potrebuješ vymeniť že si nerozumiete

rorino
12. nov 2023

@muchotrafka298 10 rokov nie,max do 65.,ale aj to je dlhá doba pri zlej kolegyni