icon

Ako zvládnuť psychický teror od kolegyne v práci?

12. nov 2023

Ahojte, obraciam sa na Vás s radou/pomocou. Mám 26 rokov pracujem ako učiteľka v materskej škole. Svoju prácu robím 5ty rok v tej istej škôlke (po vysokej škole som tam hneď nastúpila). Moja kolegyňa má 59 rokov. Pracuje tam už veľmi dlho. Odkedy som tam nastúpila zo začiatku bola veľmi milá, stále je ale odstupom času začalo to také povyšovanie nadomnou. Zo začiatku som to brala tak,že som nová chce ma niečo naučiť… ale už to trvá 5ty rok. Často za ňu ťahám celý deň pretože ona ide za synom a neviem čo… som z toho psychicky vyčerpaná… v celej škôlke máme ešte ďalšie 3 triedy kolegyne ju nemajú radi tiež pretože vedia aká je a čo mi robí… na začiatku šk. roka sme to povedali našej pani riaditeľke, ktorá s tým nehodlá robiť nič a všetko je o5 toleruje. Som mladá učiteľka, koľko nápadov realizácie by som chcela ale všetko mi je zamietnuté, pretože iba jej nápady sú tie super. Za tých 5rokov chodím do práce so stresom s pretvárkou úsmevom aby vyzeralo ,že je všetko ok a nehovorím o mojich psychických zrúteniach, ktoré som prežívala, môj snúbenec nevedel čo somnou robiť keď som sa triasla na posteli, híkala a neskutočne plakala. Tým že je medzi nami obrovský vekový rozdiel si nemôžem dovoliť jej povedať niečo hnusné alebo reagovať premúdrelo. A po tých rokoch ako kolegyne si ani nevykáme teda mne to nevadí ale ona mi tyká a ja jej vykám. Nikdy predtým sme sa ani nepoznali a ona mi automaticky začala tykať, už vtedy mi dala najavo že som nejaké “decko” po škole a ona ma niečo za sebou tak má právo. Hľadala som aj prácu inde, žiaľ sa nike nenašla tak som tak ostala zasa-ďalší školský rok, ktorý je teraz. Vždy mám nutkanie aj počas roka dať výpoveď, nikdy sa tam nevrátiť a všetkých si vymazať zo života a už ich nikdy nestretnúť. Popravde neviem čo robiť, či dať výpoveď alebo čo. Ja už ani nevládzem stále iba jej smenu ťahať a tým pádom robiť za ňu lebo je ešte tak prefíkaná, že vždy ide iba vtedy ak robí doobedňajšiu činnosť. Svoju prácu milujem ale taktiež nehodlám chodiť do práce nervózna a v čase kedy má prísť tak len pozerám na hodinky a trpnem kedy ju uvidím a aký zasa bude mať deň.

Strana
z3
muchotrafka298
12. nov 2023

@rorino jasne, ja som len tak napisala, ze 10 rokov, lebo v tomto pripade je s nou utrpenie kazdy den a nie je dobre sa fixovat na to,ze ona o 3,5 roka pojde prec.

macekovam
12. nov 2023

Tak materská nie je zlý nápad.. Véd pekne ubehne 3 roky ona sa poverí het a ty sa vrátiš do nových podmienok.. Riešilo by to situáciu..

muchotrafka298
12. nov 2023

@macekovam toto nie je uplne iste, ze ta osoba tam uz nebude alebo ze sa autorke prispevku podari otehotniet ihned, ked si zmysli. V povodnom prispevku to nebolo, az neskor v diskusii, ze dana pani je sice jej kolegyna, ale aj nadriadena /je zastupkynou riaditelky/.

katkami123
13. nov 2023

@macekovam
Ísť na materskú kvôli nejakej cudzej žene, ktorá mi robí zle? Kks, to už aj toto sa deje z materskej? Nejaký únikový prostriedok pred problémom s kolegyňou?

lenka2232
13. nov 2023

Chapem ta,ja som mala to iste s kolegynou (tiez MŠ),ale nepomohla som si nijako,az odchodom na matersku,to bolo pre mna vykupenie. Pracovala som s nou 12r🙄

autor
15. nov 2023

@lenka2232 nechcem začať riešiť niečo tým, že silou mocou budem chcieť dieťa kvoli nejakej starej krave ktorá ma k tomu doženie… či veríte či nie ale ja každý deň do práce vstávam s brutálnou nechuťou, vnútornymi nervami.. najradšej by som hneď dala výpoveď a nemala s nikým nič spoločné… ale nemôžem… a na pnku? Aký budem mať dovod na ňu ísť.? Myslela som si že tento školský rok to ešte nejak dám ale ešte je len november a ja už mám dosť… normalne ak ide víkend nejaké voľno neskutočne sa teším že tam nejdem… a kde to ešte jún a koniec roka…😥

aurinia
15. nov 2023

Milion rad nepomôže, jak sa ti na ňu uz vytvorila antipatija, alergia....uz aj jej prítomnosť ta znechutí... Neviem ci si veriaca, skús sa pomodliť, niekedy sa dejú zázraky. Buď dostaneš silu to zvládať alebo sa nieco úplne zmení, ponuka práce, atď.. Držim palce.

lenka2232
15. nov 2023

@autorka ja som otehotnela neplanovane,ale ulavilo sa mi velmi. Ak ty este dieta neplanujes,tak hold,musis vydrzat alebo dat vypoved. Alebo sa porozpravat s riad.aby ta preradila do inej triedy (co uz zrejme asi nebude mozne). Ja kebyze mi povie,ze potrebuje vtedy a vtedy zastupit,nesuhlasila by som. Povedz jej,ze nieco mas a nepovolit. Nech si to riesi s riad. A ked nie,ist na dlhodobu PN lebo takto si len privedies zdrav.problemy

evaachesa
15. nov 2023

Autorka skúsila si využiť nejaké dobré rady čo si tu dostala? Alebo radšej budeš ticho sedieť a nechať sa deptať? Ak nič nepodnikneš, tak si ty len zaplať hodiny u psychológa a trp ďalšie roky kým nepôjde do dôchodku...len aby potom namiesto nej neprišla ešte väčšia krava. 🤷
A dôvod PN? No predsa psychické vyčerpanie. To nestačí?

katkami123
15. nov 2023

Ty si už v takom štádiu, žeby ti pomohla jedine dlhšia pauza, niekoľkomesačná

muchotrafka298
15. nov 2023

Pokial ty sama nezacnes menit veci, tak kolegyna sa nezmeni. V povodnom prispevku si nepisala, ze je tvoja nadriadena, to az v diskusii tu. Ona urcite prec nepojde, kym nebude musiet.

Strana
z3