Ako zvládnuť spolubývanie s náročnou spolubývajúcou?
Ahojte, možno sa len potrebujem vyrozprávať alebo poradiť. Bývam na podnájme s jednou babou (má už niečo pred 40). Ja som o 6 rokov mladšia. Je to cenovo výhodný podnájom aj blízko centra mesta, ale býva sa mi tu dosť ťažko. Rozloženie vecí v byte je nerovnomerné, ona má oveľa väčšiu izbu s obrovskými vstavanými skriňami a ja len takú maličkú kde nezmestím veľa vecí. Tak isto v byte má obsadené všetky tie lepšie poličky aj v ostatnom priestore obývačke väčšinu skriniek. Majiteľka je jej kamarátka a ja platím peniaze jej a ona ich následne dáva majiteľke. Problém je, že odkedy tu bývam mám z nej také úzkosti a radšej sa jej vyhýbam (celý čas čo je na byte viac menej trávim zavretá vo svojej maličkej izbe, lebo mám úzkosť z jej prítomnosti). Zo začiatku mi presne určila, kde čo môžem dávať ako presne musím triediť odpad, ktorými handričkami čo môžem utierať. Keď som si do niektorých voľnejších poličiek v spoločných priestoroch uložila veci, zistila som, že to boli "jej poličky" a bol problém. Tak isto ma nútila dávať bioodpad do nádobky na kuchynskú linku, čo sa mi hnusilo. Chápem že má svoj vek a je zvyknutá robiť veci po svojom, ale neviem ako ďalej. Sama mi ponúkla toto bývanie preto mi je zvláštne, že keď chce všetko podľa seba prečo to vôbec robila. V zime zakazovala na byte kúriť a mne bola hrozná zima, tak sme dohodli kompromis, že môžem pridať jeden stupeň v čase počas dňa, keď som na byte (v noci a pri dlhšom odchode z bytu musím vypínať radiátory) a že ráno keď vstane (vstáva skôr) zapne radiátor. Chvíľku to dodržiavala, ale po čase opäť začala vykrúcať radiátory a nechávať okno na mini vetračke v obývačke. Taktiež ja si vytiahnem žalúzie počas dňa ona ich zatiahne. Mali sme viac rozhovorov na tieto témy a dohodli kompromisy, ale po čase opäť to isté. Minule som už trošku vybuchla a povedala jej, že už je toho na mňa veľa tých pravidiel a čo všetko robím zle že to už nezvládam, prišla sa mi ospravedlniť ,že to jej jej ľúto a potom sme sa chvíľku normálne bavili. No minule som opäť našla vykrútený radiátor, okno na vetračke, odpady zapáchajúce plasty zo smetného kaša dala do môjho šatníka kabátov (tam totiž triedime plasty, ale umyté, tie čo nejdú umyť dávam tak ku smetnému košu v kuchyni). Neviem či stále len tú hranicu komunikovať, alebo to prijať že to nemôže byť inak. Mám často v sebe vnútorný hnev až pocity nenávisti (riešila som to aj so psychologičkou a vravela že to pramení z detstva, kedy moja mama veľmi porušovala moje hranice a toto mi celú situáciu pripomína). Nechcem sa na ňu hnevať a nemám teraz veľmi kam ísť, hoci hľadám aj iné ubytovania, ale všetko predražené ďaleko a tu mám úžasnú cenu aj blízko práce, na druhej strane rastie vo mne hnev a frustrácia a neviem či ho potláčať, či to stále s ňou riešiť a ako keby otvárať tú tému. Nejako sme o tom doteraz hovorili pokojne a nehádali sa, resp. len taká emotívnejšia výmena názorov, ale mrzí ma že aj keď sa na niečom dohodneme po čase všetko robí čisto podľa seba a neviem či to znova a znova opakovať a hovoriť čo mi vadí, alebo to v sebe nejako potlačiť. Len cítim dosť silný vnútorný hnev.
@lesna_luka uprimne, radšej by som si priplatila (ak to je možné) a cestovala aj hodinu do prace, ako toto znášať a ešte si za to aj platiť… lepšie to nebude
@lesna_luka pripomína ti mamu tým, že ťa nerešpektuje a robí všetko po svojom.Ani sa to nedá čítať mať úzkosti v byte kde bývam je zle.Hladala by som iné bývanie aj za cenu vyššej ceny.Toto je kto z koho a výherca je istý.Este by som skúsila poriadne sa ohradiť, ale ona bude typ čo stále si ide svoje atď ..
Radšej zaplatím 100e navyše, ale mam svätý pokoj. Blízko práce, ale však ty nemusíš utekať do skolky, tak kľudne môžeš cestovať nejaký čas navyše
Hľadaj intenzívne niečo iné
Ona ti chodí do tvojej izby? Svoju izbu kde spim a platím si za ňu, by som si vyhriala ako ja chcem a môže sa postaviť na hlavu. Počkaj keď príde vyúčtovanie, čo všetko zvali na teba. A možné je aj to, že ty platíš väčšiu časť nájmu a ona minimum, keď peniaze dávaš jej a nie majiteľke. Každopádne takto sa nedá žiť, že tu bude spolubývajúca diktovať čo a ako ako svojmu dieťaťu. Treba si určiť hranice a rázne povedať na čo máš nárok aj ty, keďže si za to platíš. Iba raz, by mi dala smradlave veci do mojej skrine, našla by si ich na svojej posteli.
@lesna_luka vôbec sa nečudujem tvojim pocitom "nenávisti" a úzkosti. Domov (aj keď dočasný) je miesto bezpečia, kde si človek oddýchne po celom dni, urobí domácu pohodu, a nie miesto, ktoré vyvoláva stres. Ako nemáš citit "nenávisť" keď sa nemôžeš cítiť komfortne. Výhody financií a lokality by mi nestáli za takýto hrozný stres
@lesna_luka no taka zena pred 40kou sice ma svoj vek, ale nie je to nejaka stara raspla. Je len blbka, ktora musi mat vsetko podla seba a teba len sprosto vyuziva aby mala nizsie naklady.
Ziadnu mamu ti nepripomina, ty vole. Z tohoto by bol na nervy kazdy jeden normalny clovek. To, ze ma vsetky lepsie police by som este prezila, bola tam prva, ale umyte smeti sa nebudu skladovat v tvojej skrini, ked chce vetrat tak ty si budes kurit a pojde to napoly alebo bude ventilacka zavreta a vyvetra sa 2 minuty narazovo. Je stale zima.
Popritom si hladaj nove byvanie, kolko tam platis? 100ku aby ti to za toto stalo?
to je úplne total šikana a využívanie, to že ťa šikanuje je jasné a že ťa využíva, to si len môžem domyslieť - vzhľadom na to že netušíš koľko ona platí kamoške - ale teba tam len trpí a v podstate tam žije ako chce ona a teba tam má na platenie…
@lesna_luka hladaj si nieco ine... evidentne si tam len na platenie... ona si vlastne byva po svojom a ty platis jej vrtochy... to za tie peniaze urcite bude stat najst si nieco ine a mat pokoj od takejto kravy
Určite by som hľadala iné bývanie,aj za cenu dlhšieho cestovania a zrejme aj vyššej ceny. Lebo toto ťa vašim úplne vyčerpá, stojí ti tá (dajme tomu)stovka menej za tvoj kľud a komfort?
Veď toto je len trápenie pre teba a ona ťa vyslovene využíva.
Čím skôr si hľadaj dačo iné a odsťahuj sa
Otrasná osoba 🤦🏻♀️ Odsťahuj sa. Ona ťa tam trpí len preto, aby ste si delili náklady bez záujmu o nejakú symbiózu. Ani len nepočíta s tým, že by si mohla mať nejaké nároky. Máš len právo skladať sa s ňou na bývanie.
Preč, preč, preč.
Neviem si predstavit byvat v dome/byte, v ktorom sa necitim dobre. Odid. Nestoji ti to za zdravie
@lesna_luka tak sama musíš vedieť,či ti to lacné bývanie stojí za to.Ocividne ťa tam chcela aby sama platila menej.Pises ,že má pred 40. ,veď to nie je žiadny vek,to je proste typ človeka.Akbti psychologická povedala,že ti to robila mama,tak si túto spolubývajúci dostala na opravu toho čo sa ti dialo a je už len na tebe,či to opravia,alebo budeš opäť trpieť
@lesna_luka keď príde vyúčtovanie (väčš. v máji), tak ak bude nedoplatok, budeš platiť Ty - lebo "vidíš, to je ten stupeň na radiátoroch navyše", a ak bude preplatok, Ty z toho neuvidíš nič...
@lesna_luka ta uzasna cena je kolko? 10€ mesacne? Lebo v BA v centre mas bezne zdielany podnajom za plus minus 250€, co teda vie v pohode pracujuci clovek zaplatit. Fakt nechapem, preco si tu a tvaris sa ako mucednicka, ty tam byt nemusis ani o minutu dlhsie.
Ja by som to nezniesla, čokoľvek čo narúša moje psychické zdravie odstraňujem zo života.
Pokiaľ ste si to odkomunikovali a žiadna zmena tak radím tiež iný podnájom.
Tu rady to zvladnut ziadne nemam, odstahuj sa CIM SKOR. Ved mas z toho uzkosti tak ako tam chces dalej zit? Len kvoli vyhodnej polohe a cene?? Ty si asi z domu naucena sklapat usi a posluchat. Poviem ti jednu prekvapivu vec - si dospela tak mozes robit co chces a byvat kd chces. preco by si mala trpiet zivot s takouto osobou?
Takto byvala aj moja kamoska davnejsie presne s takouto osobou a zo dna na den si potom musela hladala novy najom tak sa to tam vyhrotilo.
Ona sa sprava ako despoticka krava a ty riesis na mk ako v sebe potlacit hnev a sklopit usi. Mamma mia.
No tak asi je jasne preco si ta vybrala a preco je to take lacne. Lebo si slaby kus a nechas sa sikanovat a ovladat. Lebo ona nie je uplne normalna. Uz davno si mala odist, ona sa nezmeni
Caute baby vdaka za povzbudenie, no ja nebyvam v BA ale v KE tak ak by ste nahodou o niecom do 300/350 eur vedeli mozete mi pisat do spravy, budem vdacna. Ja som sa citila dost vycerpana z prace a nemala som energiu az tak hladat a teraz mi je luto ze som nereagovala na vsetky dostupne ponuky. Stale som cakala, kym unava povoli, budem mat viac energie na stahovanie, ale mala som to asi riesit skor...len vsade pocuvam ze na kazdom podnajme je nieco, ze mam byt vdacna ze nefetuje, nerobi party atd co je pravda..ale slobodne sa veru necitim...
@lesna_luka žiaden luxus, ale možno to bude lepšie ako teraz https://reality.bazos.sk/inzerat/175130042/izba...
@lesna_luka ty jej platíš 300-350€ za jednu "izbu" ak sa to dá izbou nazvať?
Teraz som si pozrela, za kolko ide spolubyvanie v KE a nasla som xy inzeratov, kde je cena o dost nizsia, nez uvadzas. Sorry, ale ak platis za toto 300-350 Eur, tak fakt nerozumiem. Ocividne mas cez 30 rokov, stoji ti toto za to v tomto veku?
@lesna_luka https://reality.bazos.sk/inzerat/175253192/podn...
Tu je dokonca "vlastná "garzónka,síce v rodinnom dome,ale aj to môže byť asi lepšie ako to,čo máš teraz, keďže by to bolo v podstate celé súkromie pre teba
No mohla by som sa na to vykašľať aby ma v 34 rokoch šikanovala nejaká cudzia ženská.
Vdaka baby platim teraz menej, to je len strop ktory viem z mojgo platu dat..no mala som strach kde sa zase dostanem co tam bude ale hej asi to musim risknut...
@lesna_luka ja by som na tvojom mieste skúsila zavolať o tú garsónku, Viničná je smer na Jazero (neviem,kde máš prácu)ale je to fakt najlepšie na súkromie
@lesna_luka v pohode sa aj zo sídliska dostaneš do práce, radšej budem cestovať o 10-20 minút mestskou dopravou, či chodí v špičke každých 10,15 minút, ako sa nechať zdierat a deptat tou ženou.

@lesna_luka pokračovaka by som v hľadaní nového bývania. Držím ti palce!