icon

Ako zvládnuť svokru, ktorá všetko vysvetľuje do detailov?

20. jún 2025

Ahojte, možno sa vám bude zdať že riešim blbosti ale skúsim.
So svokrou sme nikdy nemali problém, vždy síce bola taký diktátor a všetko by chcela podľa seba ale vieme spolu vyjsť.
Svokor sa ňou vždy nechal riadiť a obskakovať, nedávno zomrel a odvtedy s ňou není reč, nemá koho komandovať a ja to pripisujem tomu.
Ide o to že sa začala rozprávať s nami ako keby máme 5 rokov, napríklad minule upiekla fantastický koláč tak som si vypýtala recept.
Jej odpoveď: no to budeš musieť ísť najskôr nakúpiť suroviny, môžeš ísť do Lidla alebo do kauflandu, tam si kúpiš len to čo doma nemáš aby si nekupovala zbytočne čo máš, takže napríklad maslo, majú ho v chladiacom boxe, hladkú múku, je v druhej časti obchodu v štvrtej uličke od pokladni atď. Potom musíš nákup zaplatiť a takto proste, kým sme sa dostali k receptu tak polhodinová omáčka okolo že už ma ani žiadny recept nezaujímal, samozrejme aj postup receptu hovorí ako pre debila, "mixér dáš do zástrčky" atď.
Alebo minule sa sťažovala aký jej prišiel nedoplatok za vodu, pýtala sa či prišiel aj nám tak hovorím že ešte nie a ona hneď spustila
No to vám príde obálka, tam bude list a buď tam bude - alebo + a bude napísané preplatok alebo nedoplatok, ak to bude preplatok tak to vám príde na účet a ak to bude nedoplatok tak to musíte zaplatiť lebo by bol z toho veľký problém, potom vám prídu ešte dane to treba tiež zaplatiť.... atď.
Alebo išla na dovolenku a mali sme jej chodiť vetrať a polievať, ukazovala mi že takto sa dáva voda do krhle a takto sa polieva.
A takto všetko vysvetľuje akoby sme boli úplne blbí a mne to veru už ide na nervy, nie je s ňou normálna reč, aj bežnú otázku napríklad aký mala deň otočí na to že niečo vysvetľuje, všetko opisuje 20 vetami. Minule sa jej pýtam teda čo robila
"No bola domov Lidli, vieš ten je na tej a tej ulici, vedľa je taký a taký obchod, tam som nakupovala potraviny lebo v Lidli sú potraviny, teda aj iný tovar ale primárne potraviny, potom som musela nákup zaplatiť lebo nákup musíš vždy zaplatiť, nič není zadarmo a bez zaplatenia nemôžeš odísť z obchodu.
Moja otázka znie, myslíte že to prejde? Zmení sa to? Muž sa s ňou rozprával viac krát, už aj na ňu výbuchol lebo keď ste s ňou dlhšie to sa ozaj neda počúvať. Ona sa vždy urazí že čo sme nedotknuteľní...lebo len nám hovorí ako veci fungujú aby sme vedeli.
Obaja sme VŠ vzdelaní ľudia, máme svoj život, dom, dieťa, ozaj nie sme nejakí negramotní čo by nič o živote nevedeli.
Ja si myslím že to pramení z toho že zrazu nemá koho komandovať tak to skúša na nás a zvyšok rodiny, myslíte že sa zmení? Alebo čo by ste spravili? Ja už nemám chuť s ňou ani komunikovať keď viem čo ma čaká

Strana
z2
ja_bb
20. jún 2025

No nemám osobnu skúsenosť, ale toto vyzera,ze presne bola naucena a nema komu teraz takto rozprávať. Mala by mat nejaký kolektiv,bud zacat niekde chodiť alebo ak nie,pri rozprávani by som ju stopla. Potrebujem len recept, toto predsa viem,nevysvetluj mi to ako malej,atď. Mam svokru aj jej rodičov ucitelov,a to je komandovania stále nad hlavu. Ale odkedy som sa nebala ozvať,mam aj ja lepší pocit. Ona si možno ani neuvedomuje spravanie,treba jej ukázať,ze to nevyhovuje všetkým.

petamich
20. jún 2025

Moja svokra to robi tiez, nema sa s kym porozpravat podla mna 🤷‍♀️ ja jej na to poviem, ze ale ja viem ako sa vari polievka alebo ako sa nakupuju potraviny a jednym uchom dnu a druhym von. Fakt to beriem tak, ze sa nema s kym porozpravat, ze sa jej niekto nieco spytal, prejavil zaujem (svokor sice zije ale cely den je na zahrade a ked pride domov, vela toho nenahovori). Ona si to podla mna neuvedomuje, ja sa vzdy zasmejem, poviem jek nejaky komentar spat, ze tak dakujem, ze si mi vysvetlila ako sa nakupuje, ona si to vacsinou uvedomi a zasmejeme sa na tom spolu. U nas sa to nedeje nejako extra casto, cize bud si to uvedomuje alebo to robi iba obcas, ked sa potrebuje a nema uplne o com rozpravat. Lebo ona vsetko takto zosiroka 😀.

Kazdopadne ja tam nevidim ziadnu snahu o komandovanie. Ked ti vysvetluje 5 min., kde nakupovala alebo kde mas nakupit, kde je komandovanie? U mna komandovanie je chod nakupit. Uprac. Povysavaj. Rob toto, nerob toto....

letfenixa
20. jún 2025

Tak moja mama je vrchny generál, ale keby mi takto vysvetľovala, hneď ju haltnem.

januska12323
20. jún 2025

Však ju stopni, nie som debil viem ako sa nakupuje, povieš mi ten recept?

autor
20. jún 2025

Veď ja jej aj vždy poviem že ďakujem ale toto ovládam, tam hneď príde rozčúlenie aký sme nedotknuteľní a že mi to musí vysvetliť poriadne

luccija
20. jún 2025

Koľko má rokov?tak ľudia starnú, psychika a všetko sa mení.A bude aj horšie🤣 musis ju stopnúť strašne nemám rada, keď niekto nehovorí k veci, ale celý elaborat.Moze byť, že bola zvyknutá tak ukolovat muza môj otec zase mamu nepočúva, keď niekam má ísť a potom stresuje kúpi čo nemá, alebo zle atď...

lucka_ke
20. jún 2025

to znie divne a predtým takto tiež rozprávala? mám 79ročnú mamku ale toto nepoznám

letfenixa
20. jún 2025
@anonym_autor

Veď ja jej aj vždy poviem že ďakujem ale toto ovládam, tam hneď príde rozčúlenie aký sme nedotknuteľní a že mi to musí vysvetliť poriadne

@autorka tak ja by som jej zas zopakovala, že nie som debil.

martinmmartin
20. jún 2025

je to jej jedna z poslednych bašt v ktorej vie samostatne fungovat- svoj svet straca , technika, rec sa meni, v telke davaju ine programy, manzel zomrel..... proste vidi pidvedome ze zivot je nieco co nema pod kontrolou, nerozumie tomu a ma strach . V tomto pripade sa drzis slamky niecoho co pod kontrolou mas - recepty a nevyziadane rady overene pocas jej aktivneho zivota.
Bude iba horsie

autor
20. jún 2025
@luccija

Koľko má rokov?tak ľudia starnú, psychika a všetko sa mení.A bude aj horšie🤣 musis ju stopnúť strašne nemám rada, keď niekto nehovorí k veci, ale celý elaborat.Moze byť, že bola zvyknutá tak ukolovat muza môj otec zase mamu nepočúva, keď niekam má ísť a potom stresuje kúpi čo nemá, alebo zle atď...

@lucka_ke predtým sa takto rozprávala len so svokrom
@luccija má 62

lucka_ke
20. jún 2025

klub dôchodcov, alebo nejaká komunita vekovo podobných ľudí, mojej mamke to veľmi prospelo po ockovej smrti

lenka_da
20. jún 2025

Nieco podobne som zazila u pribuzneho. Pripisujem to izolacii, ten clovek zije osamelo, vekom uplne straca komunikacne zrucnosti. A vekom sa moze rozvijat psychicke ochorenie, ktore sa teraz prejavuje ako "otravne" . Taka demencia alebo alzheimer sa postupne rozvija cele desatrocia, kym prepukne. Skuste byt zhovievavejsi, ten clovek si to urcite neuvedomuje.

luccija
20. jún 2025

No tak si predstav, že takto ho ukolovala celý život a všetko vysvetľovala roky ako debilovi s prepáčením to je zvyk.Myslela som si, že sa teraz zmenila, ale ona tak fungovala vždy😉Ja, keď počúvam mojich rodičov, keď odchadza niečo vybaviť som nervózna a potom druhý x, keď otec príde z obchodu a prinesie niečo iné a mama spustí, že mu to hovorila a on mávne rukou, že ju nepočúval a, keď sa jej nepáči má ísť sama😭

mila23
20. jún 2025

ma 62 rokov? som myslela,ze vyse 70. Ale ja by som to prehliadala...a pustala jednym uchom dnu a druhym von. Podla mna nema sa s kym rozpravat, je sama, podla mna si takto aj 'cibri mysel', ze musi mysliet na postupnost udalosti,co kde a kedy.....bude to len horsie.....treba byt zhovievavi. Verim,ze to je otravne....ale treba iba prikivovat a hotovo....

minesasubu
20. jún 2025

smer klub dochodcov, nech ide na ,,kružok,, lebo vidno že si nemá s kym pokecať

dadkagatka
20. jún 2025

Toto robí aj moja, ale ma len 50. Raz mi vysvetlovala rozdiel medzi cibulou a cesnakom. Podla mna to neprejde a ja som aj stratila nadej ze ju to niekedy odnaucim🤷🏼‍♀️

biba_18
20. jún 2025

ja by som ju objednala k neurologovi. vieš babi, to je taký doktor, a on sa chce s tebou rozprávať, jeho to veľmi zaujíma čo rozprávaš. minule sme ho stretli aj s michalom (neviem ako sa volá tvoj muž), rozprávali sme sa aj o rodičoch, a že on nevidel takú čipernú babku u seba, či nepojdeme niekedy preventívne, vieš, aby si bola čím dlhšie zdravá a bla bla ... 🙂
koľko má? 62?? 😲 ja že 75+... beriem všetko s5 - to na demenciu ešte nevyzerá - to už len ju upratať, nech sa hnevá - nie, nemusí ti to vysvetľovať poriadne...

biba_18
20. jún 2025
@dadkagatka

Toto robí aj moja, ale ma len 50. Raz mi vysvetlovala rozdiel medzi cibulou a cesnakom. Podla mna to neprejde a ja som aj stratila nadej ze ju to niekedy odnaucim🤷🏼‍♀️

@dadkagatka nesranduj ... 😲

mdse
20. jún 2025

Mám v rodine jedného člena a zvyknem ho zastaviť že "skráť to, inak to nechcem pocuť". Lebo by mi praskla hlava.

dadkagatka
20. jún 2025
@biba_18

@dadkagatka nesranduj ... 😲

@biba_18 vážne, ona toto robila aj pri svojej mame a mojom partnerovi. Prehnane vsetko vysvetluje podobny pripad ako tu v diskusii. Dostali sme od mojej mamy robotický vysávač a jej prva pripomienka bola že ale viete že ho treba aj čistit? No nie neviem diky za informovanie 😂 nadych-vydych a nereagujem na take poznamky, netusim ale preco to robi

ivangeline
20. jún 2025

Ja si naopak myslím, že keď je staršia je to príznak mentálnej choroby…

biba_18
20. jún 2025

vlastne ja keď o tom píšeme - minule som si to uvedomila keď som bola so smeráčkou voľakde na víkendovke - mne tiež ona neskutočne liezla na nervy jak úplne zjavné veci vysvetľovala - a keď nie mne, keď som ju nepočúvala, tak tým obťažovala iné baby ... a pripisujem to presne tomu, že stráca zručnosti - dlho rozvedená, bez frajera, aj dieťa sa už odsťahovalo, v robote je sama v kancli ...

januska12323
20. jún 2025

Radšej budem nedotknuteľná ako toto počúvať. Však by mi praskla hlava z takých blbostí. Ja nemám rada ani keď začne niekto rozprávať príbeh a ešte predtým mi ide vysvetľovať o koho ide. Fero, kamarát z práce, úplne stačí a nie ešte pridávať kde robí, koľko má detí a koľkokrát ste sa za mesiac stretli.

michaela329
20. jún 2025

Ona sa chudera nemá s kým porozprávať, preto je asi taká. Chodí vonku, má kamošky? Má aspoň komu zavolať? Asi by som ju podporovala v tom, aby sa viac socializovala. Moja svokra sa tiež cca pol roka opúšťala po pohrebe svokra, ale potom začala budovať vzťahy, na ktoré v manželstve zabudla. A tie vdovy z okolia ju vzali celkom rýchlo medzi seba

modrahruska
20. jún 2025

Keby sa aj s manzelom rozpravala stale az takto, to by ste si boli vsimli podla mna uz skor a urcite by to robila nie len pri nom. Takze skor jej “preplo” po jeho smrti, ale osobne by som ju tak trochu sledovala, pretoze podla mna je to kombinacia nejakeho (mozno docasneho) stavu po smrti manzela a ktovie, mozno zacinajucej poruchy - bud psychickej alebo nejaka forma demencie, lebo normalne to nie je ak to teda nerobi v takomto extremnom rozsahu cely zivot.

mandzula
20. jún 2025

Sice v miernejsej forme, ale poznam to, volam to "vatovanie". Ide ma z toho slahnut, najma ked sa rychlo potrebujem dostat k nejakej dolezitej informacii a dotycny zacne vysvetlovat vsetko "od Adama" a k tomu vatuje. Je to hrozne unavne, obera ma to o energiu a nemam chut travit s takym clovekom svoj drahocenny cas. Stopnut ho nepomaha, lebo to je proste taky styl komunikacie.

viestta
20. jún 2025

Mala som toto v robote, ked nieco zacala vykladat, tak vzdy zacala v dobe kamennej a nekonecne dlho jej trvalo kym sa dostala k podstate. Zastavit ju neslo, pocuvat ju neslo, tak sme sa jej radsej vyhybali. Ty sa asi svokre nevyhnes, takze zacni pouzivat obidve usi, jednym dnu, druhym von...

kristinka92
20. jún 2025

Bola taká aj predtym alebo to teraz zacalo? Úprimne, asi by ma porazilo po jednom dni, asi to nerobi naschval, ale aby sa s nami niekto bavil ako s batoľaťom čo nevie ze sa pichne mixer do zástrčky 🙈😅 Verim ze to musí byt ťažké

ella1234
20. jún 2025

No hlava mi ide prasknut len z toho ked som si to precitala. Nemoze to byt priznak nejakej choroby ak je to fakt takto extremne do detailov ak ti naozaj rozprava ze v obchode treba za tovar zaplatit?
Lebo jedna vec je byt ukecany resp mat nedostatok komunikacie s inymi alebo sa nevediet dostat pekne k pointe ale toto? Nejako neverim tomu ze to je “len tak” ze sa potrebuje porozpravat.

Tak som si to vygooglila a niektore clanky o tom pisu ako o znakoch demencie…

ukulela
20. jún 2025

Podla mna jej chyba socializacia. Nema sa s kym rozpravat, A ked ju okriknete, je jej luto. Nebude to o komandovani, ale o tom, ze je zrazu sama.

Strana
z2