Ako zvládnuť svokru, ktorá všetko vysvetľuje do detailov?
Ahojte, možno sa vám bude zdať že riešim blbosti ale skúsim.
So svokrou sme nikdy nemali problém, vždy síce bola taký diktátor a všetko by chcela podľa seba ale vieme spolu vyjsť.
Svokor sa ňou vždy nechal riadiť a obskakovať, nedávno zomrel a odvtedy s ňou není reč, nemá koho komandovať a ja to pripisujem tomu.
Ide o to že sa začala rozprávať s nami ako keby máme 5 rokov, napríklad minule upiekla fantastický koláč tak som si vypýtala recept.
Jej odpoveď: no to budeš musieť ísť najskôr nakúpiť suroviny, môžeš ísť do Lidla alebo do kauflandu, tam si kúpiš len to čo doma nemáš aby si nekupovala zbytočne čo máš, takže napríklad maslo, majú ho v chladiacom boxe, hladkú múku, je v druhej časti obchodu v štvrtej uličke od pokladni atď. Potom musíš nákup zaplatiť a takto proste, kým sme sa dostali k receptu tak polhodinová omáčka okolo že už ma ani žiadny recept nezaujímal, samozrejme aj postup receptu hovorí ako pre debila, "mixér dáš do zástrčky" atď.
Alebo minule sa sťažovala aký jej prišiel nedoplatok za vodu, pýtala sa či prišiel aj nám tak hovorím že ešte nie a ona hneď spustila
No to vám príde obálka, tam bude list a buď tam bude - alebo + a bude napísané preplatok alebo nedoplatok, ak to bude preplatok tak to vám príde na účet a ak to bude nedoplatok tak to musíte zaplatiť lebo by bol z toho veľký problém, potom vám prídu ešte dane to treba tiež zaplatiť.... atď.
Alebo išla na dovolenku a mali sme jej chodiť vetrať a polievať, ukazovala mi že takto sa dáva voda do krhle a takto sa polieva.
A takto všetko vysvetľuje akoby sme boli úplne blbí a mne to veru už ide na nervy, nie je s ňou normálna reč, aj bežnú otázku napríklad aký mala deň otočí na to že niečo vysvetľuje, všetko opisuje 20 vetami. Minule sa jej pýtam teda čo robila
"No bola domov Lidli, vieš ten je na tej a tej ulici, vedľa je taký a taký obchod, tam som nakupovala potraviny lebo v Lidli sú potraviny, teda aj iný tovar ale primárne potraviny, potom som musela nákup zaplatiť lebo nákup musíš vždy zaplatiť, nič není zadarmo a bez zaplatenia nemôžeš odísť z obchodu.
Moja otázka znie, myslíte že to prejde? Zmení sa to? Muž sa s ňou rozprával viac krát, už aj na ňu výbuchol lebo keď ste s ňou dlhšie to sa ozaj neda počúvať. Ona sa vždy urazí že čo sme nedotknuteľní...lebo len nám hovorí ako veci fungujú aby sme vedeli.
Obaja sme VŠ vzdelaní ľudia, máme svoj život, dom, dieťa, ozaj nie sme nejakí negramotní čo by nič o živote nevedeli.
Ja si myslím že to pramení z toho že zrazu nemá koho komandovať tak to skúša na nás a zvyšok rodiny, myslíte že sa zmení? Alebo čo by ste spravili? Ja už nemám chuť s ňou ani komunikovať keď viem čo ma čaká
Ahoj, takto rozprava aj moja svokra, nekonecne podrobnosti, akurat o tom zaplateni nehovori. Ale tie nekonecne detaily, vzdy ma s tym prenasleduje ked sa stretneme a ja uz neviem kde sa mam pred nou schovat, nedavam to. Akurat ze este tieto samotne podrobnosti by som zvladla pocuvat, ale ona ich hovori chvastunskym sposobom, cize my mame najlepsie, my sme najsikovnejsi, my to mame najnarocnejsie, my len najcerstvejsie blabla.
Uz dvakrat mi dolezito rozpravala vsetky teploty a programy, ktore maju na pracke atd
Ked je chora, tak o tom ako sa citi a co jej doktor povedal rozprava stale dokola, ale ked som ja vazne ochorela, tak mi povedala, ze cakarne su plne ludi a bola som vybavena. Takze ti rozumiem.
Moj otec je takyto puntickar. A slovickar. Nedaj boze nieco nepomenujes presne alebo zle, ale kazdy pri stole chape z kontextu - zacne ma opravovat a celu situaciu otoci, zastavi ten flow diskusie a zacne sa v tom rypat. Absolutne otravne. Alebo tu istu prihodu nam povie aj 5-10x aj ked sme ju uz milionkrat poculi a nevynecha jediny detail. Uz ho zastavujem odvrknutim “ano uz si to hovoril” a v jednej vete zhrniem pointu pribehu. Lebo to je strasne otravne. Ja som vystudovala prekladatelstvo a tlmocnictvo, chodila som na bikingvalny gympel a moj oco robil v AT. A ked niekde bolo nieco po nemecky napisane alebo mi nieco siel povedat po nemecky - zo zasady mi to musel vzdy od slova do slova prekladat akoby som bola uplny tupec, co vobec nema maturitu v nemcine…nieee…nepobiem nejake zlozite odborne vyrazy, ale absolutne laicke vyrazy….takze ano poznam to. Ide to mega na nervy. Chapem ta..to je ako za trest. Zastavuj ju. A povedz jej ze: “tak a teraz mi to ako dospelej povedzte, nie jej 5 rocnej.”
Toto, čo popisuješ, ukazuje na možné kognitívne zmeny vyvolané veľkou zmenou a smútkom v jej živote. Niekedy sa za nadmerným vysvetľovaním skrýva skutočná porucha pamäti (častejšie u starších ľudí). Krátkodobé výpadky pamäti vedú k tomu, že človek opakuje detaily, aby sa sám uistil, že je všetko „správne“.
Ďalšou možnosťou je, že manželovou smrťou prišla o najbližšiu životnú rolu – partnerku. V snahe kompenzovať prázdno po manželovi sa uchyľuje k tomu, čo ovláda: drobné rozhodnutia o surovinách, úhradách, vetraní…
V takejto fáze smútkového procesu ľudia často hľadajú pocit istoty a kontroly, aj na úkor prirodzeného rešpektu k ostatným.
Každopádne, môže sa to zmeniť – častokrát so zmäkčením smútku a navrátením nového zmyslu života. Samozrejme, skúsený psychológ by bol úplne najrýchlejším riešením, ale podľa toho, čo píšeš, ju tam asi ťažko dostanete.
Inak – skúšala si s ňou hovoriť a rozprávať sa tak, ako ona s vami? Možno jej niečo „doklapne“.
Každopádne, prajem veľa šťastia, nech sa z toho čo najskôr dostane 😉
Ja to mám podobne, len by to nebolo také podrobné rozprávanie len by som ti to povedala viackrát po sebe len inými slovami. Nikto na mňa nemá nervy. Ja si neviem pomôcť, mám pocit že keď to neurobím tak ma dotyčný človek nepochopí. Moja sestra má tú podrobnú verziu - to je super keď ti rozpráva dej nejakej knihy alebo filmu, ale v bežnej komunikácii je to na šlak trafenie. Je za tým diagnóza - asperger. Trochu pomáha spätná väzba - adekvátna tomu čo ti rozpráva. Napr že múku kúpiš v Lidli - prerušíš ju a povieš: Paráda tam chodím každý druhý deň. Pre mňa by to znamenalo že nemusím vysvetliť kde je Lidl, čo tam majú, kde to majú atď...
Však normálne, z celej sily treskni o zem to čo práve držíš v ruke a zrev: KRISTEPANE DRŽ UŽ KONEČNE TÚ SVOJU HUBU!!!
Ja práveže poznám takých ľudí aj mladších a snažím sa ím oblúkom vyhýbať. Lebo keď sa stretneme náhodou nedá sa to počúvať ani zbaviť sa ich.Vsetko rozprávajú do podrobnáa,omáčky okolo všetkého a kum3sa dostanú k poite aj zabudnú čo chceli. A samozrejme nepustia ťa k slovu, hovoria vždy len o sebe. A ak niečo chceš povedať nechtáš sa..alebo začneš a oni hneď zvrhnú reč na seba a vôbec druhého nepočúvajú.Aj moju mamu je občas ťažko počúvať kým povie pointu, ale má už svoj vek, diagnózy. a nikdy nevieme aký my budeme...
Mňa by zaujimal ten recept na koláč... Nepodelíš sa oň?
Nechcem nikoho uraziť, ale ak takáto v minulosti p.svokra nebola , nemá ona nejaký problém plynúci z pribudajuceho veku? Neopakuje podrobne všetko kvôli vlastnej zábudlivosti?/Ja bez mučenia priznávam ,že napr.ked ráno odchádzam do práce, tak si v duchu opakujem: kohútik zavretý,plyn vypnutý, svetlá pozhasinane, zamykam dvere...takto si lepšie zapamätám,že som nezabudla na nič dôležité
No, máš sice VŠ vzdelanie, ale absolútne neovladas, čo znamená slovíčko komandovanie a slovo empatia ti je tiež úplne cudzia. Namiesto toho, aby ste boli svokre v ťažkých chvíľach nápomocní tak ju ociernujes. Podľa mňa chudera za to vôbec nemôže. Možno sa u nej rozvíja nejaké ochorenie. Namiesto toho, aby ste sa o ňu viacej zaujímali, riesis hlúposti. Skús sa nad sebou trochu zamyslieť a porozmýšľaj, ako by ti bolo, keby si bola v jej situácii a s jej vekom. Možno budeš v jej veku stokrát horšia. Ak ti lezie na nervy, že všetko obšírne rozoberá, tak jej vysvetli, nech prejde k podstate. Nič viac, nič menej.
No, máš sice VŠ vzdelanie, ale absolútne neovladas, čo znamená slovíčko komandovanie a slovo empatia ti je tiež úplne cudzia. Namiesto toho, aby ste boli svokre v ťažkých chvíľach nápomocní tak ju ociernujes. Podľa mňa chudera za to vôbec nemôže. Možno sa u nej rozvíja nejaké ochorenie. Namiesto toho, aby ste sa o ňu viacej zaujímali, riesis hlúposti. Skús sa nad sebou trochu zamyslieť a porozmýšľaj, ako by ti bolo, keby si bola v jej situácii a s jej vekom. Možno budeš v jej veku stokrát horšia. Ak ti lezie na nervy, že všetko obšírne rozoberá, tak jej vysvetli, nech prejde k podstate. Nič viac, nič menej.
@dvanastka prehaňaš a otáčaš
Moji rodičia majú po 70ke a tiež sa mi zdá, že vysvetľujú viac ako kedysi, ale rozhodne nie v takej miere
Sú ľudia, ktorí nevedia prejsť hneď k jadru veci a musia spomenúť každý detail, aj ten irelevantný, pri opise tejto pani mi to ale nepríde normálne.
Má len 62 rokov a zachádza do zvláštnych detailov… ja by som aj rozmýšľala nad nejakou poruchou…
Mne to nepríde ako komandovanie, ale nepríde mi normálne aby jedna dospelá osoba vysvetľovala druhej dospelej osobe, že pred odchodom z obchodu má zaplatiť, alebo, že v obálke je list a podobne blbosti
Podla mna to nie je o veku ale o “ukecanom” cloveku. Moj muz je v praci v kolektive, vela hovori a meeting jeden za druhym. A aj tak pride domov a usta sa mu nezatvoria. A kym pride k pointe príbehu, tak ja uz mam 4 pracky 🤣🤣🤣. Zvyknem mu hovorit, ze nech mi povie iba pointu, lebo moj mozog udrží len 10 minut a potom si uz ide svoje a nepocuva ho. Skus svokre iba povedat, ze babka iba recept mi povedzte, to ostatne poznam.
Chúďa svokra. Prišla o partnera, je to obrovský šok, zažíva smútok, musí sa tej zmene prispôsobiť, zrazu je sama a ešte ju aj nevesta s vlastným synom buzerujú, dokonca vlastný syn na ňu vyskočí.
Fuuuu, ta to na hlavu toto. Ešte nikdy som také niečo nepočula, to ako keby ste prišli z inej planéty na našu zem a ona vám to tak rozpráva 🫣🫣🫣. Veď to je choré, to by na@ ralo každého. Ja by som ju stopla hned, že len mi dajte odpísať recept.
Mame v rodine, reagujeme tak ze skrat to, v zadnych radoch uz spia 🤣
Nechcem nikoho uraziť, ale ak takáto v minulosti p.svokra nebola , nemá ona nejaký problém plynúci z pribudajuceho veku? Neopakuje podrobne všetko kvôli vlastnej zábudlivosti?/Ja bez mučenia priznávam ,že napr.ked ráno odchádzam do práce, tak si v duchu opakujem: kohútik zavretý,plyn vypnutý, svetlá pozhasinane, zamykam dvere...takto si lepšie zapamätám,že som nezabudla na nič dôležité
@zuzanockamt kto ju kde buzeruje? Jasné, budeme sa v pohode tváriť že nám môže vysvetľovať bežné veci, ako sa nalieva voda napríklad však.
@dvanastka a ty ma poznáš keď tvrdíš že neviem čo je empatia? Kde si zobrala že sa o ňu nezaujímame? Toto je očierňovanie? Toto sú fakty...komandovala svokra celý život (viem čo to slovo znamená) o tom hore píšem.
@viera012345 ona taká bola ale len na svokra
Odpoviem takto hromadne, to že jej poviem aby išla k pointe alebo povedala len to podstatné nepomôže.
Nejaké ochorenie začínajúce, nevylučujem ale robila so svokrom, s ním sa celý život (odkedy som v rodine) ale muž hovoril že aj predtým rozprávala ako s dieťaťom, teraz si umyješ mydlom ruky, utrieš do uteráku a pôjdeš za stôl atď.
Keďže to nie je "nová vec" ale vieme že s ním tak fungovala mám pocit že zrazu keď už jeho nemá tak používa túto reč na celé okolie.
Sama nie je, trávi čas s nami, so švagrinami, má kamarátky, ešte pracuje, chodí na jogu, na koncerty, kurz angličtiny si teraz robí.
Jednoducho len aj bežnú konverzáciu otočí na to že úplný detail vysvetľuje ako blbcom, sťažujú sa na to aj ostatní ľudia. Preto som chcela vedieť či možno existuje nejaká šanca že ju to prejde, či možno pochopí že nám to nevyhovuje tak ako svokrovi.
Keď začne, nastav jej dlaň na stop 🖐️. A odíď z jej dosahu. Fakt neviem lepšie poradiť.
Alebo skús konzultáciu so psychológom/ psychiatrom.
Chúďa svokra. Prišla o partnera, je to obrovský šok, zažíva smútok, musí sa tej zmene prispôsobiť, zrazu je sama a ešte ju aj nevesta s vlastným synom buzerujú, dokonca vlastný syn na ňu vyskočí.
@zuzanockamt necitas ? Ona je taká celý život, to nie je šok zo straty partnera. Vieš čo ? Skús si ju zobrať do svojho života aspoň na týždeň. Potom hovor múdrosti , ako na ňu syn vyskakuje..
Ja by som sa asi zbláznila, keby som mala počúvať siahodlhé návody na bežný život, na bežné činnosti akoby som bola debilný dement, čo si nevie ani ruky umyť.
Prave si uplne opisala moju mamu. 😅 aj mne tym brutalne lezie cely zivot na nervy, ale teda vela som skumala, preco to robi a je to jej coping, nie to ze by mala ostatnych vyslovene za neschopakov. Viem, ze sa v detstve a mladej dospelosti citila velmi nepochopena a predpokladam, ze ako nasledok vznikol tento copingovy mechanizmus overexplainingu.
Samozrejme tak ci onak je to mega otravne, takze chapem, ze ta to stve.
Kupte jej psa.
Prave som pochopila, preco pani pred par rokmi vysvetlovala psovi ako sa prechadza cez cestu. Prislo mi to vtipne, ale pre nu to bolo dolezite.

A možno je to jej podvedomý pokus dokázať ľuďom okolo, že to vie a nie je neschopná. Môže to súvisieť so stratou muža - stability v živote, sociálnou izoláciou, nedostatkom sebavedomia a spoločenského uznania.