icon

Ako zvládnuť vyčerpané priateľstvo kvôli pozornosti?

27. okt 2024

Ahojte. Prosím, poraďte ako vyriešiť túto situáciu. Nechcem prísť o kamarátku, lebo ju mám rada, ale mám pocit, že sa k tomu schyľuje.

Mám kamarátku z VŠ, boli sme si vždy veľmi blízke, takmer neustále v kontakte počas VŠ.
Potom sme išli bývať do iných krajín a boli sme v kontakte každodenne cez whatsapp, zvyčajne len sme si písali.
Problém je ten, že ona vždy vyžaduje neskutočnú pozornosť, mám pocit, akoby som mala 3 ročné dieťa. Potrebuje ma pri každom živnotnom rozhodnutí, pri každej situácii a čo sú pre ňu neskutotočné problémy su pre mňa, žial, blbosti...
Životy po VŠ sa nám rozišli. Ja mám prácu, domácnosť, starám sa o všetko, varím, nakupujem, upratujem, chodím do práce, snažím sa športovať, žiť život mimo práce so známymi, kamarátmi, kolegami...
Ona sa v živote ešte stále len hľadá. Už tobí tretiu VŠ, jej jediná povinnosť je učiť sa do školy. Nemá žiadnu brigádu. Všekto jej platí otec, doma full servis od mamy, nemusí variť, upratovať, nakupovať, nič.
Jej momentálne najväčšie problémy je 5 či 6 chlapov čo od začiatku tohto semestra stretla a vždy mi chce o nejakom zavolať a 40 min niekedy aj hodinu a pol počúvam "teenagerske" bludy... Má 29 rokov a ja mám pocit, že veci čo mi hovorí som naposledy počúvala v deviatej triede na ZŠ, keď som mala 14. Hocikedy mi zavolá, keď niečo robím, buď jej ani nezdvihnem, alebo si ani len nevšimnem, že volala, lebo sa o 10tej večer mentálne pripravujem do práce, umývam si vlasy, chystam sa spať... a mne je potom vyčítané, že na ňu nemám čas... (na jej historky z barov...)
Proste už toho mám plné zuby. Včera sme sa pohádali, lebo som si dovolila konečne poriadne upratovať byt a povedala som jej, či si nemôžeme zavolať až dnes, lebo mi celá domácnosť padá na hlavu a chcem dať veci končene doporiakdu kým mám čas.
Vytkla mi, že ona je tu pre mňa stále, keď niečo potrebujem a ja aosm tu pre ňu len vtedy, keď mám čas. Ano, to je pravda, niekedy jej napíšem sťažnosti z práce, ale ja neočakávam od nej, že hneď v tom momente prestane robiť čo robí a okamžite sa bude venovať mojím problémom. Pre mňa je to skôr ventil, nie koniec sveta, a keď si to prečíta aj o deň neskôr, tak som s tým v pohode. Ona chce poznornosť hneď v danej sekunde. Mentálne ma takéto kamarástvo vyčerpáva.

Strana
z2
barbie2023
29. okt 2024

No podľa mňa jej treba citlivo povedať,že aj keď to ona možno nevníma,ale teba to neustále vyvolávanie zaťažuje. Že si môžete volať napr utorok večer a hotovo lebo proste nestíhaš a to nie je o tom či ju máš alebo nemáš rada. To musí pochopiť. A ak nie tak sa urazí. Vieš čo ja som mala takuto kolegyňu "kamošku" a už to bolo neúnosné. Musela som s tým seknut a urobila som dobre. Ona je urazená doteraz a už druhú obeť takto zničila ,ale ja neľutujem 😆. Netreba ale ničiť kamarátstvo ak okrem tohoto funguje. To že ona má iné problémy ako ty nie je jej ani tvoja chýba, je to fakt 🤷 na to sú kamarátky ,že sa podržia aj keď to znie pre teba ako banalita.

modra_kolobezka
29. okt 2024

Ty si medzitym, co uz nie ste spolu na VS dozrela a dospela. Kamoska este nie, stale je v puberte. Uz nie ste na rovnakej urovni ako kedysi, skor sa citis ako jej rodic nez rovesnicka. Potrebujes chranit seba samu a nastavit jej hranice. A nenechat sa nou vydierat ze ty si ta zla

elalala
29. okt 2024

Veď normálne na rovinu sa o tom porozprávajte, vysvetlite si, že máte každá iné priority v živote momentálne a povedz jej, že ju máš síce rada, ale nedokážeš jej venovať toľko času koľko ona tebe. Alebo to pochopí alebo nie

petrofka
29. okt 2024

a nestálo by za to, stretnúť sa raz za štvrť roka na 3-4 hodiny, užiť si spolu poobedie, poklábosiť, ísť na hambáč, zmrzku a úplne si prestať písať? Jednoducho jej napíš, že sa necítiš dobre a potrebuješ mobilový detox. Že už nezvládaš byť stále online a odpovedať na správy a telefonáty všetkých ľudí, čo ti napíšu. Že ťa to vyčerpáva. Stačí na dva týždne prestať písať a ona zistí, že ťa vlastne nepotrebuje ku každodennému životu. A nenapíš jej ani po tých dvoch týždňoch. Možno sa ozve o mesiac, dva, a keď nie a bude ti chýbať, potom jej napíš. Také priateľstvo aké máte vy dve je super ak je pre obe strany tak isto vnímané. Nemaj o ňu strach. Veď má kopec ľudí okolo seba, s ktorými môže hovoriť. Len si to musí uvedomiť ;)

leidin
30. okt 2024

To jak moj otec a niektore kamosky. Furt od poobedia do vecera a ked chcem poriadne volno este vynadali ze som leniva a sebecka. Hovna debilne

dadka1997
30. okt 2024

Najskor uprimne povedať pravdu ,,mas 29 a spravaš sa ako decko, mas skolu venuj sa skole, najdi si pracu, a veru hned uvidíš ako sa ti vyplni čas aby si nemyslela na nejake bludy" ... kamaratky by k sebe mali byt úprimné, aj keď to zabolí

linduska86
30. okt 2024

A ty máš koľko rokov ?
Keď nerespektuje tvoju únavu a že nemáš čas nie je kamoška

janci27
30. okt 2024

Pises, ze si robi uz tretiu VS, to si za tie roky na skole nenasla dalsiu kamosku, s ktorou by zdielala podobne "starosti"? Lebo ocividne ste uz v tomto odlisne, kedze ty mas svoju rodinu, pracu, atd. Obcas si zavolat, napisat si ako sa ktora ma, je fajn, ale nie den co den pocuvat jej vylevy o veciach, ktore su detinske. Ved ked potrebuje neustale toto s niekym riesit, nech si najde kamosku seberovnu s rovnakymi problemami. Co nechodi so ziadnou kamoskou nikam von, to ma len teba?

mnamko
30. okt 2024

Všetko chápem,len nechápem jedno,ak mam kamosku a naozaj sa chcem stretnúť,to naozaj od minulého decembra sa nenašiel čas? Lebo toto napr.ja nechápem,s mojej strany sa to ešte nestalo a to žijem v zahraničí a čas si vzdy najdem a naplanujem.

1gramofon
30. okt 2024

Inak by som povedala, že sa zubami nechtami drží bezstarostneho života a teba. Možno keby si nebola toľko s ňou online tak by si vytvorila iné priateľstvo, ktoré by jej dalo viac než to co ma s tebou. A to nemyslím voči tebe zle, ale možno by mal na ňu niekto dobrý vplyv keby sa ti nemohla ozvat

autor
30. okt 2024

@janci27 nie, nenašla, ale teraz čo začala od septembra, tak už konečne má nejakú partiu s ktorou chodí von. Lenže očividne sú to ešte "deti", to mi sama povedala, a tým pádom na všetky vážnejšie konverzácie potrebuje mňa...

autor
30. okt 2024

@mnamko nie, nenašiel sa. Naposledy bola ona za mnou na víkend. Ja mám 25 dní dovolenky, ktorú sa snažím vždy čerpať okolo Vianoc, Veľkej noci a leta, keď idem na Slovensko. Ona chodí domov tiež za svojou rodinou. A počas roka bola nezamestnaná a cestovala, bola v Indii a pod. Od septembra je v Londýne, lenže ja už nemám dovolenku na zvyš. Dalo by sa mi dôjsť niekedy cez víkend, lenže býva mimo centra a tým pádom je to celé komplikované s cestovaním, ak by som šla len na otočku.

autor
30. okt 2024

@1gramofon pevne verím, že si konečne nájde aj iných kamarátov, len problém je zas ten, že jej spolužiaci v škole sú teraz o dosť rokov mladší a zas je tu problém, že si s nimi až tak nerozumie.

Strana
z2