Ako zvládnuť vzťah s flegmatickým partnerom?
ahojte, chcem sa len opytat na nazor … s priatelom sme rok, nemozem povedat ze je zly priatel, ale strasne ma štve ze je uplny flegmatik a nic ho nezaujima … ja som zas akčná a trochu prchkejsia povaha, on je nekonfliktný flegmatik … viem ze s tymto by som sa ani nemala stazovat a mala by som byt rada ze je taky, vela krat aj som samozrejme, pretoze sa nepohadame, ked sa hádam tak len sama so sebou … ale proste zacina ma to na nom obcas štvať ze ma vsetko az tak extrémne na haku … proste ja som naštvaná alebo mu vravim co mi vadi chcem aby ma pochopil a on mi len povie “ano laska” alebo proste odpovie akoby ho vobec ani nezaujimalo co mu vravim alebo o co mi ide … a je to tak stale… proste chcem mu nieco vysvetlit co ma štve a ja mam pocit ze ma vlastne ani nepočúva ze mi len odpovie ano aby mal pokoj a nemusel ma načúvať a vybavene … jasne ze lepsie taky ako nejaky agresor, ale kvoli tomu mam pocit ze mu na mne ani vobec nezalezi, ze ho vobec nezaujima co ma trapi a co mu rozpravam, vela krat som kvoli tomu aj plakala, lebo proste jeho odpoved je len ano zlatko chapem a to je vsetko … mam ho velmi rada ale myslite ze dve taketo odlišne povahy spolu dokážu vydrzat ? ked ja potrebujem viac pochopenia a vidiet ze ma ten clovek pocuva co mu vravim a on je zas taky ze mohla by som aj neviem ako kvoli niecomu vybuchnut a on by mi len povedal nebud nahnevana a usmial sa ako keby nic ? mne to strasne zvyšuje tlak toto …
Žiadny extrém nie je dobrý ... môj už teraz manžel je tiež flegmatik, tiež ma to vedelo vytočiť, proste keď som sa chcela hádať, on to dal zakaždým na pána, no odkedy máme dieťa, som za neho vďačná ... napr. keď je chorá, ja si už kadejaké hororové scenáre premietam v hlave, on ma tak svojsky láskavo uzemní hneď ... proste vidí svet ružovejšie, optimistickejšie atď.
Ja som extremny flegmatik a to velmi vytaca cholerikov🙂 Ale k veci, ked nieco riesime doma tak nikdy to neobracam na srandu, vypocujem a zaujmem stanovisko...Mozno obcas ked je situacia vypata tak to jemnulinko zlahcim ale taketo spravanie nie....Viem vypocut a zaujat stanovisko
@klementinka58 no ako vravis, ja sice niesom cholerik, alebo si to o sebe aspon nemyslim, ale extrémne ma to vytáča ked mi nieco vadi chcem mu to povedat a on to ma tak v paži ze musim az zvýšiť hlas a on ma v paži aj to … to ma uz vytočí do nepricetna … nevravim ze chcem aby sa somnou hádal, urcite je to lepsia povaha ako som ja a keby ma partnerku taku aku je on tak sa nepohádaju asi nikdy v zivote 🤣🤣🤣 ale ja proste potrebujem aby ma vypočul a aby realne chápal o co mi ide a nie len mi povedal ano a tym konci cela hádka a mozem to hovorit sama sebe lebo jemu to je jednym uchom dnu druhym von a vybavene …
No ty máš proste rada ostrejšiu výmenu názorov, aby si ten vzťah cítila aj trocha inak. To sa ti ale vo vzťahu nedostáva. Skús to teda z iného konca. Skús vyjadriť tvoj názor pokojne a daj do toho vyjadrenia aj otázky, aby si zistila aj jeho názor na vec. Daj otázky, na ktoré sa nedá odpovedať len jedným-dvoma slovami. Pozri sa na to aj z jeho hľadiska; on vidí, že si podráždená, pred výbuchom, tak sa ťa snaží upokojiť úsmevom a podobne. Však je to veľmi milé od neho. On pritom tlmí len tvoje vytočenie, ale slová asi nie. Otázka je, či keď ti takto odpovie "áno, zlatko," tak to potom aj platí, alebo sú to len prázdne slová? Možno to, čo ti chýba, je, aby tvoj partner viac prispieval názormi a správnymi rozhodnutiami do vzťahu... a hlavne aby prevzal nejakú iniciativu. Možno sa cítiš v tom vzťahu tak trocha sama z tohto hľadiska... nedá sa to presne určiť z tak krátkeho popisu 🙂
@lonely66 mas úplnú pravdu a ja to cele viem, a napisala som ze som vela krat rada za to aky je … ja len vravim o tom ze mam kvoli tomu pocit ze mu na mne tak nezalezi pretoze vsetko co mu vravim mam pocit ze je mu uplne jedno, a ja som z toho pochopiteľne smutna …
On bude zrejme taký typ ako môj muž ... takisto nerobí teatrálne gestá, neobjíma, nepadá na kolená atď., no vidím ho v každodennom živote, v praktických veciach, čo pre mňa, pre dcéru robí ... zas je pravda, že pre mňa boli v živote vždy dôležitejšie skutky ako reči, možno preto to tak vnímam 🙂
@bystrozraky pred nim som mala dlho priatela a mala som pocit ze je to take živšie, aj on mi povedal svoj nazor aj ja jemu a viac veci sme si tak vedeli potom aj vykomunikovat … tohto priatela milujem ale vela krat mam pocit ze rozpravam vsetko sama sebe, ja fakt neviem ci ma pri tom vobec pocuva alebo si rozmýšľa nad svojim … vymenit ho nechcem, a viem ze ho ani nezmenim, ani seba a svoju povahu, preto sa pytam ci si myslite ze takeho dve odlišne povahy spolu dokážu realne vydrzat dlho ? … rozist sa nemame preco, my sa nejak nehadame kedze s nim sa to ani neda, ja len neviem ci ma to nebude do buducna trapit este viac ked mu poviem o mojich pocitoch k niecomu a on mi len prikývne a usmeje sa … mna to niekedy raní …
ale ano nemala som pred tym ziadneho priatela ktory by bol az takyto extrémny flegmaticky takze je to pre mna nieco nove a vobec tomu nechapem ako niekto moze byt vkuse uplne nad vecou, jeho nerozhodí asi absolutne nic … a ja mam kvoli tomu pocit ze mu na mne nezalezi, aj ked najavo mi to dava nemozem povedat nic zle, ale on ani vobec nežiarli, nic mu nevadi, mozem zrobit hocico a jemu by to bolo jedno … tak ja neviem, ja som bola zvyknuta nato ze ked ma niekto lubil tak proste aj taketo veci tam boli, aspon trosku náznak žiarlivosti alebo nieco … tuto nic
ahoj, a ked mu povies, co ti napr. vadi na jeho spravani, tak sa snazi o zmenu? Ako ste na tom s intimitou a vasnou, iniciuje to aj on?
Ja ti to napisem z pohladu toho flegmosa. V nasom vztahu som to ja, partner je naopak ten co chce so mnou vsetko zdielat, je viac citovy, vsetko rozobera, niekedy az prilis. Tak ako tebe vadi, ze ma na haku, tak ver ze jemu vadi to, ze sa vkuse v niecom sparas. Moj sa tiez dokaze sam so sebou pohadat, vyvolat hadku za uplnu chujovinu, zdut sa, vytvorit si scenare v hlave a tak sa v nich zacyklit, ze nemusim povedat ani slovo a je zle 😅 ja si vzdy pri tychto situaciach vravim, ze je to taaak zbytocne. Mame vsetko, lubime sa, chceme spolu rodinu, vsetko je okej. Len proste narazaju na seba nase protikladne povahy.
@dzulli1980 ja to mam velmi podobne...
My sa ani vlastne nehadame. To posledne jedine nemame, ze by mi hovpril, ze som zlata, ked sa hnevam. Vacsinou sa ale nehnevam na neho, mam dovod iny a my sme uz uspesne spolu cez 20 rokov, ja v kuse riesim, analyzujem, on berie veci, ako su a vie zachovat pokoj. Ver mi, po 4 detoch je to ako majovy dazdik, upokojujuce, ked vo mne burka a on rozvazny. Milujem tohto flegmatika. Takeho cholerika, ako som povodne bola zamilovana, by som veru nechcela, dobre som obisla 😊
@lonely66 nepotrebujem aby ziarlil chorobne, ale tak dam situacie napr boli sme posediet s dvoma kamoskami vecer v bare, jednej prisiel kamarat a dovliekol so sebou 5 chlapov ktorych som nepoznala,kamoska popridávala fotky kde sme boli vsetci spolu, potom mi jeden z nich zacal aj pisat, ja som samozrejme neodpisovala ani ma to nezaujima lebo lubim svojho priatela ale on to aj videl a jemu to bolo uplne jedno, ani ho nezaujimalo kto to je ani nic … alebo mi byvaly pisal v noci asi opity, ako mu chybam, volal mi, s mojim priatelom to ani nepohlo …
mne sice stale vravi ako ma lubi aj mi to dava najavo, ale mozu mu byt aj taketo veci uplne jedno ? mna by to naštvalo extrémne keby to je opačne …
alebo este na zaciatku vztahu som mala dobreho kamarata, aj som ich zoznámila, chodili spolu von, a mne potom ten kamarat vyznal lasku v spravach a ani to mojmu priateľovi nevadilo … prerušila som kontakt lebo mne by to prislo nerešpektujúce voči mojmu priateľovi, ale jemu by nevadilo asi ani keby v kontakte pokračujem … snad chapes co tym chcem povedat, ze proste fakt mu nevadi ale ze vobec nic 😀
@tehulka2011 intimita a vasen to nemame problem, samozrejme iniciuje aj on, mozno aj trochu viac ako ja … toto ho zaujima, nic ine ale nie 😂
Buď zmeníš perspektívu pohľadu na neho a váš vzťah, ako sme ti tu viacerí naznačili, alebo to dlhodobo bude asi ťažké zvládnuť. Môže byť, že ty máš rada mužov "vodcov" a zdá sa ti, že on svojou flegmatičnosťou to možno až tak nedáva. Proste, ak chceš s ním naozaj ostať, niečo sa musí zmeniť, to je ti hádam úplne jasné. A jeho zmeniť nemôžeš, ani seba. Jediné, čo môžeš zmeniť, je tvoja perspektíva, ktorou na veci hľadíš. Pozeraj sa na pozitívne veci. Pozri si toto video a pochopíš: https://www.facebook.com/share/r/1BVwE893hf/ Ver mi, to co tam hovori - je uplna pravda, lebo som tak volakedy lyzoval. Ty sa proste pozeráš na tie "stromy" a nechceš ich tam, ale oni tam sú...tak sa zacni pozerat radsej na cestu ;) Prajem pekny vecer, plny usmevov 🙂
@lonely66 on mi pravze nikdy nepovie ani ze som hysterka ani nic, a to mozem kludne aj kricat, lebo jemu to je jedno 😀 ja sa vykricim on mi povie dobre zlato lubim ta a to je vsetko … preto si ani nemyslim zeby ma nelubil, lebo ved naco by inak somnou bol, ale presne sa obavám toho ako pises, ze mi to do buducna moze zacat vadit este viac ze mu je vsetko jedno ze to az nevydrzim a skoncim to … co by bola samozrejme skoda kedze je dobry priatel a milujem ho ale ja neviem ci az taketo odlišne povahy mozu byt spolu alebo ja si tym zničim nervy lebo ma to bude štvať .. na zaciatku vztahu to pre mna bola extrémna vyhra ze je taky, bola som zato strasne stastna, ale postupom casu, ako spolu uz aj zijeme, a vidim to kazdy den na vlastných ociach ako mu nic nevadi nic ho netrapi aj ked ja mu potrebujem povedat co mi vadi tak neviem ci to zvladnem … ano ako tu pisete mala by som zmenit svoj pohlad na vec a ja sa aj snazim, snazim sa stale si potom povedat ze dobre nejdem rozoberať hluposti, ale proste ja chcem so svojim priatelom riesit veci a povedat mu s cim mam problem a chcem nejaku spätnú väzbu a nie len dobre, ano laska, v pohode a pod …
vonku samozrejme chodi aj on, ale nemyslim si ze mu to nevadi len preto aby on z toho ťažil a mohol ist tiez niekam, on mi nikdy nic nevykrical … zo zaciatku som nemala fakt ziadne pochybnosti ale zacinam mat presne kvoli tomuto správaniu ze ja s mojou povahou neviem vobec pochopit ze ked niekoho tak milujem ako mozem mat vsetko uplne v paži ?
a zacinam mat kvoli tomu pochybnosti ci vobec chce byt somnou, ci mu naozaj na mne zalezi alebo co, ale tak je to pekny chlap, mohol by mat kludne inu, takze asi byt somnou chce, len mi to nejde cele do hlavy
A nenapadlo ta zobrat si z neho priklad a neriesit hovadiny? Aj my sme podobne typy ako vy dvaja. Ja vybuchnem a on pohoda. Ja som sa pri nom velmi skludnila,naucil ma neriesit veci s horucou hlavou,nevytacat sa pre somariny. Ja som velmi vdacna,ze mam kludneho muza pri sebe. Prave takeho potrebujem. My sa ani nehadame. Vieme si vsetko normalne vydiskutovat. Mozno az casom pochopis,ake mas stastie. Otazne je,ci ked mu nieco hovoris,zmeni svoje spravanie alebo to ma az tak v pazi,akoby ta ani nepocul.
@marca12 Ale ano samozrejme ze napadlo, ale mozno sa k tym “hovadinam” vraciam a stale nieco riesim len preto ze nikdy nedostanem odpoved … ako som spomínala, ja som rada za jeho povahu, jasne ze by som nechcela nejakeho agresora alebo neviem co, proste ma to len casto mrzi a casto som z toho smutna, ze nedostanem ziadnu reakciu alebo nieco, ked ma nieco hneva a chcem sa s nim o tom pobaviť … uplne vidim ako mu to je uplne jedno a nechce to riesit … ale teda pevne verim a dufam, ze ho mam preto lebo takeho cloveka k sebe potrebujem aby som sa dokazala skludnit aj ja tak ako pises ty, a neriešiť vsetko 🙂
@lonely66 rozumiem ako to myslis, ale myslim ze on nieje ten prípad ze to robi preto aby to mohol neskor zneužívať … samozrejme ze sa uz stali situacie, ked bol niekde von dlho a vadilo mi to, ale nikdy mi nevykrical ze to robim aj ja alebo co, to by som uz zbadala 😀 ale ako som povedala, on mi fakt nevykrical este nikdy nic … ja si nemyslim ze som nejaka extrémna hysterka, v minulých vzťahoch som by ma ani nenapadlo nieco take pisat na mk, lebo sme sa pohadali alebo si vymenili nazory a bolo to uzavreté … len tuto to mam ine kedze uzavrieť nikdy nic nemozem lebo sa hádam len sama so sebou… takze si myslim ze to ani tak nieje tym ze riesim stale nejake “hovadiny”, skor tym ze keby mi povie aj on normalne nazor na určitú vec alebo sa realne pobavíme o tom co mi vadi a nejak sa k tomu vyjadrí tak by som nic riesit nemusela, riesim dokola preto lebo nikdy spätnú väzbu nemam
a mozno len este nebol nijak sklamany z lasky, pretoze ako som spomínala mame 27 a ja mam za sebou niekoľko vzťahov, jeden 4 rocny dalsi 2 a dalsi 3rocny, a teda neraz som sa v cloveku aj sklamala … priatel mal predomnou len jednu priatelku s ktorou sa vraj rozisli v dobrom, a neboli spolu ani nejak velmi dlho, takze on vela vzťahov za sebou nema, mozno som len viac poznačená a tak vsetko riesim, a on vsetko berie este tak pekne … ktovie … ale napadla ma aj takáto varianta
Toto nie je flegmatik... toto je ignorant.
Ved flegmatikovi nema preco vadit ti dat najavo ze mu na tebe zalezi a vypocuje ta a snazi sa pochopit.
Hladaj viac ze preco sa rozisiel s tou predoslou. Mne to pride skor ze nechce do vashu vztahu investovat svoje city. Boji sa?
Alebo sa pozri ako funguju jeho rodicia. Deti velakrat opakuju spravanie vo vztahu ktore odkukali od rodicov.
S teraz si predstáv ,ako sa on musí cítiť pri tebe,pre všetko vrieskaš,všetko chceš hneď a on by chcel mať kľud a toto mu tancuje furt za zadkom a otravuje ho
Nájdi si k sebe kompatibilného. Jeho neprerábaj a ty sa netlač "znášať" a "zvládať" jeho flegmatizmus. Občas sa dva rozdielne temperamenty fajn doplňujú, vás to rozdeľuje.

este podotknem ze alebo vsetko obráti na srandu … ja penim a on si zacne z toho robit srandu alebo aka som zlatučká ked sa hnevam a neviem co … proste mam pocit ze vobec nechape moje pocity a ako sa citim a ze nie vzdy mam chut obrátiť vsetko na srandu ale realne sa o tom porozpravat … mimochodom mame 27 rokov obaja …