icon

Ako zvládnuť život s manželom workoholikom?

19. mar 2026

Ahojte,

V poslednej dobe zápasím s tým, ako sa vysporiadať a nastaviť svoje prežívanie každodenného života po boku workoholika.
Sme manželia už cez 10 rokov, máme jedno dieťa, nechýba nám po materiálnej stránke vôbec nič. Materstvo ma napĺňa, avšak neviem sa zbaviť pocitu, že môj manžel má prácu - či už svoju profesiu alebo aj prácu manuálnu (v rodine okolo domu) vždy na vyššom mieste ako mňa a syna. Je mi ľúto že 80% programu ačasu so synom trávime len vo dvojici, že mu uteká jeho detstvo a že on z vlastnej iniciatívy nevyvýja nejakú túžbu byť spolu ako rodina.
Po rozhovore samozrejme áno, keď niečo potrebujem zariadi veci tak ako treba, zarába peniaze, stará sa...Len mi je ľúto že musím byť vždy ja tá, ktorá niečo spoločné vymyslí. Ak program nevymyslím, tak to pre neho znamená vždy prácu.

Žijete niekto takto? Občas som ako slobodná mamička (samozrejme s nadsázkou, nechytajte a prosím za slovíčka)...

Strana
z2
anonym_6afdf4
20. mar 2026
@grimnir

@anonym_6afdf4 Tak prečo ste to dieťa vôbec mali? Z tvôjho komentára mi to pripáda, že deti reáne nechcete, ale máte ho len tak, aby sa nepovedalo.

@grimnir Sme aktívni ľudia, rozumieme si, ľúbime sa, spoločne podnikáme, máme rovnaké zmýšľanie. Deti sme chceli, ale nebaví nás tráviť s nimi zbytočne veľa času a ešte aj viesť reči typu, že ten čas s nimi tak rýchlo beží, deťmi sú len raz, treba si to užiť... Naopak, vnímame to ako nekonečné obdobie. Vždy bolo o nich postarané, ale potrebujeme od života viac len ako rodinný život, nudu a rodinné výlety s deťmi. A áno, manžel sa rád venuje aj po práci aktivitám na chalupe. Momentálne prerába ploty, lebo chce, hoci by to mohol dať firme, ale načo, keď jeho to baví? Oddýchne do pritom mentálne a mňa tiež nebaví sedieť pri deťoch. Normálne som bola rok doma, potom jasle, škôlka, škola a fungujeme. A deti vychovame rovnako. Syn už dospieva a trávi čas s otcom oveľa viac ako v detstve, práve pri spoločných pracovných aktivitách a dcéra určite v dospelosti nebude typ ženy, len rodiť, sedieť doma, všetkých sekírovať a pišťať, že je na decká sama. Proste, sú ľudia, ktorí potrebujú od života viac, nielen rodinu a prežívať život so 4 ľuďmi.

anonym_9d6c5b
20. mar 2026

Nepoznam to veru,ja mam tento vikend nocne,zajtra 12tku,muz volno a ano tiez okolo domu,ale aj s detmi.Zaveli im pracu,pomaha aj 3r a vsetcia su na dvore,aby som sa ja vyspala na nocnu.To iste,ked mame obaja volno.Sme vsetcia na dvore,min.vikend sme uz grilovali,deti kopali jamu na kable na elektrinu.Zapaja ich ozaj do vsetkeho okolo domu,robia spolu,pritom sa rozpravaju,co maju noveho a pod.
A naozaj aj toho 3r,minule si maly kamienky daval do maleho kyblika,muz na furik a robili tiez spolu.

vilma7
21. mar 2026
@luccys

@vilma7 Ach, tu sa niekto zasekol v r.1981:) Tebe pride normalne, ked chlap netravi s rodinou cas a radsej ide dakomu pomahat na stavby kazdu moznu chvilu? Fakt?

@luccys nikde som sa.nezasekla, neboj!!!!
Ale predsa nie kazdy sme rovnaky. Alebo??? A kde je problem ze chlap robi niekde nieco? Alebo ma radsej doma sediet na gauci a cumiet cele poobede do telefonu?
Autpeka pisala ze na vylet sa prida ked ona nieco vymysli. Tak aspon si ptecitaj vsetko co som napisala a nie len 1.vetu.

luccys
21. mar 2026
@vilma7

@luccys nikde som sa.nezasekla, neboj!!!!
Ale predsa nie kazdy sme rovnaky. Alebo??? A kde je problem ze chlap robi niekde nieco? Alebo ma radsej doma sediet na gauci a cumiet cele poobede do telefonu?
Autpeka pisala ze na vylet sa prida ked ona nieco vymysli. Tak aspon si ptecitaj vsetko co som napisala a nie len 1.vetu.

@vilma7 Problem nie je, ze "robi niekde nieco", ale ze ak autorka mu nevymysli iny program, tak typek si ide po svojom- bud na svojom dome, alebo chodieva na stavby atd.celej rodine. Ak by toto iste robila autorka, syn by bol s kym? So susedmi? Cize jemu ani nenapadne, zeby sa venoval niecomu inemu, a uz toboz nie travit cas so synom. Autorka mu to musi "prikazat". No ja neviem, mne to mormalne nepride.

anonym_540ac4
22. mar 2026

@anonym_autor Tvoj manžel žije asi v presvedčení, že práca pre rodinu je to najdôležitejšie, čím vie vyjadriť svoju starostlivosť, vďačnosť, spolupatričnosť voci vám, rodičom, súrodencom.Pri rozhovoroch na túto tému mu povedz, že si to vážis, že aj syn sa teší, že má všetko, ale chýba mu otec -velky kamoš.Pripomen manželovi, že syn rastie, čas uteká a je možné, že kým je pre syna najlepšia zábava čas s rodičmi,o 10 rokov to môže byť inak a už to nepôjde vrátiť.Ohladom seba mu tiež vysvetli, že by si oželela niečo hmotné, výmenou za čas s ním.Mam známu, ktorá sa cítila taká nepotrebna pre manžela, že sa dala dokopy s kolegom, ktorý mal čas na rozhovory, sadnúť na kávu, vypočuť si ju.Ked sa to prevalilo, známa,aj jej manžel si uvedomili svoje chyby.Ona začala manželovi pomáhať s papierovackami, strážila termíny prac, ktoré jej manžel vykonával ,chodila na nákupy materiálu.On,napriek vyťaženosti sa začal striktne držať toho, že nedeľu vyhradil pre manželku, neskôr sa im narodilo dieťa,tak aj pre neho a v sobotu nanajvýš doobeda pracoval,poobede okolo domu doma, alebo u rodičov,kde však bral aj rodinu a snažil sa,aby deň zakončili grilovaním v lete,v zime dobrou večerou

grimnir
22. mar 2026

Úprimne, očakával som, že tu budú ľudia písať, že tak to má byť. Muž má pracovať a živiť rodinu, zatiaľ čo žena sa má starať o dieťa.

autor
22. mar 2026
@grimnir

Úprimne, očakával som, že tu budú ľudia písať, že tak to má byť. Muž má pracovať a živiť rodinu, zatiaľ čo žena sa má starať o dieťa.

@grimnir tak to potom sa s takymto presvedcenim urcite dobre buduju vztahy v rodine. Ach jaj..

anonym_d94896
22. mar 2026
@grimnir

@grimnir A zena ma este k tomu pracovat, ze? Aby nahodou "nevyzierala" z pankovho rozpoctu😝

Strana
z2