Aký vplyv má manipulatívny muž na deti?
Napíšte prosím vaše skúsenosti, čo pomohlo, nepomohlo. Aký to malo vplyv na charakter a psychické zdravie vaších detí a čím sa vám ich podarilo zachrániť.
Do otvorenej manipulácie sú zasiahnutý aj starí rodičia zo strany “otecka”.
Mimo manipulácie sa na výchove nepodieľa otec ničím a o komunikáciu nemá žiaden záujem a dlhodobo ma ignoruje. Komunikuje zásadne a len ponižovaním mňa a to v prítomnosti deti. Keď deti nie sú prítomné, nekomunikuje, neodpovedá vôbec.
@anonym_autor najviac pomôže, keď odídeš s deťmi preč, ak sa dá. Lebo manipulátor, alebo nejaký psychopat sa nedá napraviť, ani liečiť, ani človeka z neho nikdy nespravíš.
Napis 3 realne dovody, preco s tymto clovekom si, a preco dovolis, aby v tomto deti zili, toto sledovali, toto pokladali za normalne a toto formovalo ich buducnost.
Ok, staci 1 dovod.
Napis 3 realne dovody, preco s tymto clovekom si, a preco dovolis, aby v tomto deti zili, toto sledovali, toto pokladali za normalne a toto formovalo ich buducnost.
Ok, staci 1 dovod.
@anonym_7e86a1 Mne je uzko len pri citani. Nie este to na vlastnej kozi zazivat. A ona sa este opyta, ze "deti budu v pohode?" Hej, urcite🤦♀️
@anonym_autor a keď nie sú deti prítomné, prečo sa mu ozývaš? prečo s ním chceš komunikovať? Veď on nechce, nemá záujem. Musíš to nejako ukončiť, vo vlastnom záujme a pre vlastné zdravie.
@anonym_7e86a1 Mne je uzko len pri citani. Nie este to na vlastnej kozi zazivat. A ona sa este opyta, ze "deti budu v pohode?" Hej, urcite🤦♀️
@anonym_e4d761 jaséééé. tie labilnejšie sa budú pocikávať ešte v 3 tr. zš, zajakavosť bude prítomná pri každom väčšom strese, sny o otcovi budú ešte roky po dovršení dospelosti, samovolné tiky kedykoĺvek keď sa na človeka niekto pozrie spoza okuliarov. Ale zdravotne úplná pohoda.
Ok, staci 1 dovod.
@anonym_7e86a1 koli detom? Zachranit manzelstvo.
@anonym_e1d1a9 áno, najidálnejšie s takým partnerom ďalej nebyť. Otázka bola, ako to zvládli tie, ktoré si tým museli prejsť. Zase sa tu zhrnuli mudrlantky, teoretičky a rýchle radkyne.
@anonym_autor jeden narcis zlikviduje za svoj zivot 2 az 3 osoby na urovni toho ze maju psych.diagnozu. z pravidla manzelka /manzel/ a deti. Jedno dieta moze byt narcis a to druhe cierna ovca kde sa jej dava najavo aka je nula....alebo su poznaceni vsetci ich sebaucta a dalsie fungovanie na roky...deti si najdu rovnakeho partnera a budu si mysliet ze je to laska. Opakovane sa budu snazit svojou pozornostou, laskou a chorou toleranciou vyriesit vztah s patologickym rodicom ale to sa im nikdy nepodari cyklys trva generacie. V idealnom svete by vsetci narcisti mali zostarnut sami a nezakladat si rodiny.
Este doplnim, zvladla...ale sakra tazko
@anonym_autor jeden narcis zlikviduje za svoj zivot 2 az 3 osoby na urovni toho ze maju psych.diagnozu. z pravidla manzelka /manzel/ a deti. Jedno dieta moze byt narcis a to druhe cierna ovca kde sa jej dava najavo aka je nula....alebo su poznaceni vsetci ich sebaucta a dalsie fungovanie na roky...deti si najdu rovnakeho partnera a budu si mysliet ze je to laska. Opakovane sa budu snazit svojou pozornostou, laskou a chorou toleranciou vyriesit vztah s patologickym rodicom ale to sa im nikdy nepodari cyklys trva generacie. V idealnom svete by vsetci narcisti mali zostarnut sami a nezakladat si rodiny.
Este doplnim, zvladla...ale sakra tazko
@anonym_6ce55a ako dlho si musela ostať a koľko mali rokov deti keď ste odišli??
@anonym_6ce55a ako dlho si musela ostať a koľko mali rokov deti keď ste odišli??
@anonym_autor A ked ti napise, ze odisla, ked mali deti 8 a 5 rokov, tak ti pomoze v com?
@anonym_autor 12 rokov mi to trvalo kym som dosla do bodu ze uz stacilo.posledny rok som iba planovala.vztah bol mrtvy poslednych 5 rokov. Syn mal 10r. bohuzial mame obaja nasledky na urovni psychickej. Pomohol mi Jan Dvorak svojimi videami
@anonym_autor 12 rokov mi to trvalo kym som dosla do bodu ze uz stacilo.posledny rok som iba planovala.vztah bol mrtvy poslednych 5 rokov. Syn mal 10r. bohuzial mame obaja nasledky na urovni psychickej. Pomohol mi Jan Dvorak svojimi videami
@anonym_6ce55a aké psychické následky máte presne?
@anonym_6ce55a aké psychické následky máte presne?
@anonym_autor uzkost
@anonym_autor mám známu, dve deti. Nemôže odísť, nemá kam. Minule keď muž odišiel, staršia dcéra plakala že ona sa zabije, ona to už nechce počúvať. Má 13. Jasné známa sa s ňou bavila, potom mu koncu dcéra už tvrdila, že to tak nemyslela, k psychologičke ísť odmieta a ocinkovi nemôžu nič povedať, lebo by bolo peklo a za všetko by mohla mama. Tak možno sa choď poradiť aspoň ty k nejakému psychológovi, ako vieš v takom vzťahu deti ochrániť.
@anonym_autor mám známu, dve deti. Nemôže odísť, nemá kam. Minule keď muž odišiel, staršia dcéra plakala že ona sa zabije, ona to už nechce počúvať. Má 13. Jasné známa sa s ňou bavila, potom mu koncu dcéra už tvrdila, že to tak nemyslela, k psychologičke ísť odmieta a ocinkovi nemôžu nič povedať, lebo by bolo peklo a za všetko by mohla mama. Tak možno sa choď poradiť aspoň ty k nejakému psychológovi, ako vieš v takom vzťahu deti ochrániť.
@anonym_4fabbe ako dieťa som sledovala v susedstve takú rodinu ktorí mali deti okolo môjho veku. Ich deti, hlavne tá staršia ktorá bola najviac zmanipulovaná a často ju bolo výdať s otcom mala veľmi rozbitú psychiku a to ešte aj na stužkovej.
@anonym_4fabbe ako dieťa som sledovala v susedstve takú rodinu ktorí mali deti okolo môjho veku. Ich deti, hlavne tá staršia ktorá bola najviac zmanipulovaná a často ju bolo výdať s otcom mala veľmi rozbitú psychiku a to ešte aj na stužkovej.
@anonym_autor hej, veľmi ma to mrzí, v podstate sa ku mne chodí občas "na kávu" vyplakať, ale neviem jej pomôcť, nevie si predstaviť odísť, sebahodnota na nule a ja len počujem, ako sa trápi, aj za deti... Už jej dlhšie podsúvam, nech aspoň kontaktujte niekoho z tých Oz pre týrané ženy, že nikto ju nebude nútiť odísť, veď nie vždy sa dá odísť. Ale majú tam aj poradenstvo, ako ostať a nejak to psychicky ustáť hádam.... aspoň aby vedela, ako sa voči tomu chovaniu obrniť a možno aj tým deťom to nejak vysvetliť a rozprávať sa s nimi o Tom čo sa deje doma. Ale stále v rovnakom stave príde ku mne a žiadnu pomoc nevyhľadáva, nič si nezistí, tak ju aspoň vypočujem, spravím jej čajík a tak. No ale čo s tými deťmi bude v budúcnosti, ako sa to na nich podpise, veru neviem...
Dasie dieta. To pomoze vzdy🙄
@anonym_e4d761 toto je zlé riešenie. Ďalšie dieťa zhorší situáciu vo vzťahu. A aj horšie sa ti bode od neho odchádzať s ďalší dieťaťom na krku.
Ukončenie vzťahu je najlepšie riešenie pre teba. Postupne sa to bude len zhoršovať. Ako budú deti vyrastať bude ich otáčať proti tebe. Časom sa môže stať, že si ťa nebudú vážiť a budú ťa nenávidieť. A celkovo on ťa nerešpektuje ak si toto dovoľuje. Neviem či on býva u teba, alebo ty u neho. Ak nemáš svoj byt porozmýšľaj kam môžeš ísť s deťmi.
@anonym_6b04bc
@anonym_7e86a1
@anonym_e4d761 a preco si myslite, ze ked odide, ze tie manipulacie skoncia? Ja sa bojim, ze potom to bude este horsie. Otec bude s detmi sam, mama ich nebude moct podporit.... otec ich bude proti mame manipulovat este viac.... to je, coho sa ja obavam...
Aký vyplyv to môže mať na deti? V detstve napríklad problémy so spánkom, nutne návštevy psychológa, problémy začleniť sa v kolektíve, šikanované ostatnými deťmi, alebo dieťa môže byť agresor, problémy v partnerstve - nechuť sa viazať, odmietať mať vlastné deti. Je toho viac..
Aký vyplyv to môže mať na deti? V detstve napríklad problémy so spánkom, nutne návštevy psychológa, problémy začleniť sa v kolektíve, šikanované ostatnými deťmi, alebo dieťa môže byť agresor, problémy v partnerstve - nechuť sa viazať, odmietať mať vlastné deti. Je toho viac..
@maury prečo vnikajú problémy začleniť sa a šikana prosím?
Myslím v kontexte jedného manipulatívneho rodiča.
@anonym_6b04bc
@anonym_7e86a1
@anonym_e4d761 a preco si myslite, ze ked odide, ze tie manipulacie skoncia? Ja sa bojim, ze potom to bude este horsie. Otec bude s detmi sam, mama ich nebude moct podporit.... otec ich bude proti mame manipulovat este viac.... to je, coho sa ja obavam...
@anonym_60f971 oddelením domácnosti vzniká priestor, aby sa dieťa nadýchlo a získalo nadhľad. Samé zistí, kde sa mu ľahšie dýcha. Keď aj nie hneď, tak postupne v dospelosti bude mať menší chaos v hlave o tom čo chce.
@anonym_60f971 oddelením domácnosti vzniká priestor, aby sa dieťa nadýchlo a získalo nadhľad. Samé zistí, kde sa mu ľahšie dýcha. Keď aj nie hneď, tak postupne v dospelosti bude mať menší chaos v hlave o tom čo chce.
@anonym_autor obávam sa, že do dospelosti môžu mať deti už tak poškodený vzťah s matkou, že nebude možnosť ho napraviť....otec si vie deti kupovať darčekmi, (ne)výchovou... Napr. Deti budú mať neobmedzený a nekontrolovany prístup k počítačovym hrám sociálnym sieťam.. otec im dá slobodu ale v zmysle že mu bude jedno kde a s kým sú a čo robia. Dá im to, čo deti v tom veku chcú. Nie je aj to manipulácia? Stále rozmýšľam, kde je hranica medzi výchovou a manipuláciou...
Z úvodného príspevku som pochopila, že otec nerieši.deti / výchovu. Len mi ide o to, aby cez deti (a ostatných - rodičov, kamarátov, známych) čo najviac zranil matku.
Oprava : ide mi len o to => ide mu len o to
@anonym_autor obávam sa, že do dospelosti môžu mať deti už tak poškodený vzťah s matkou, že nebude možnosť ho napraviť....otec si vie deti kupovať darčekmi, (ne)výchovou... Napr. Deti budú mať neobmedzený a nekontrolovany prístup k počítačovym hrám sociálnym sieťam.. otec im dá slobodu ale v zmysle že mu bude jedno kde a s kým sú a čo robia. Dá im to, čo deti v tom veku chcú. Nie je aj to manipulácia? Stále rozmýšľam, kde je hranica medzi výchovou a manipuláciou...
Z úvodného príspevku som pochopila, že otec nerieši.deti / výchovu. Len mi ide o to, aby cez deti (a ostatných - rodičov, kamarátov, známych) čo najviac zranil matku.
@anonym_60f971 dobre si pochopila a pridaj tam aj očierňovanie ma v práci a pred susedmi.
@anonym_60f971 dobre si pochopila a pridaj tam aj očierňovanie ma v práci a pred susedmi.
@anonym_autor ano....pred vsetkymi. a preto nechapem tie komentare - ze odid....lebo to nie je, ze odides ty.... deti su aj jeho. a deti su pre neh zbran proti tebe..... da sa za tychto okolnosti odist? ako to vyriesit?
@maury prečo vnikajú problémy začleniť sa a šikana prosím?
Myslím v kontexte jedného manipulatívneho rodiča.
@anonym_autor Psychológia pozná niekoľko kľúčových mechanizmov, prečo sa tieto deti stávajú „ľahkými cieľmi“.
Tu je niekoľko bodov:
1. Narušené hranice a sebahodnota
Dieťa manipulátora sa učí, že jeho potreby a pocity nie sú dôležité. Doma je trénované poslúchať, prispôsobovať sa a potláčať vlastnú osobnosť, aby prežilo alebo sa vyhlo konfliktu.
• Dôsledok: V škole takéto dieťa často nevie povedať „nie“ alebo sa ohradiť voči útoku. Agresori podvedome vycitujú, že toto dieťa nemá pevne nastavené osobné hranice.
2. Signalizácia obete (Body language)
Deti žijúce v neustálom strehu si so sebou nesú takzvanú „hypervigilanciu“. Sú utiahnuté, majú neistú reč tela (sklopený zrak, zhrbené ramená) alebo pôsobia príliš úzkostlivo.
• Dôsledok: Šikanujúci jedinci hľadajú niekoho, kto vyzerá zraniteľne a kto pravdepodobne nebude klásť odpor. Dieťa manipulátora tento profil nanešťastie často spĺňa.
3. Normalizácia zlého zaobchádzania
Ak je dieťa doma zvyknuté na ponižovanie, krik alebo citové vydieranie, považuje to za bežnú formu komunikácie.
• Dôsledok: Keď ho niekto v škole začne urážať alebo ním manipulovať, dieťa nemusí hneď vyhodnotiť, že ide o niečo nesprávne. Reaguje tak, ako je zvyknuté z domu – podriadením sa.
4. Nedostatok bezpečného zázemia
Bežné dieťa sa pri náznaku šikany zverí rodičom, pretože vie, že získa podporu. Dieťa manipulátora však doma zažíva ďalší tlak.
• Dôsledok: Bojí sa priznať problém v škole, aby doma nespôsobilo ďalšiu drámu alebo nebolo obvinené, že je „neschopné“. Tým sa stáva pre agresora ideálnou obeťou, pretože šikana zostáva skrytá.
Jednoduché prirovnanie:
Je to ako keby dieťa prišlo do školy s neviditeľným nápisom na čele: 'Som zvyknuté na to, že sa ku mne ľudia správajú zle.' Agresori tento nápis prečítajú okamžite. Dieťa sa nevie brániť, pretože doma ho naučili, že odpor len zhoršuje situáciu.“

Dasie dieta. To pomoze vzdy🙄