Asertivita u žien: Ako riešiť konflikty v spolubývaní?
Ahojte, poprosila by som vas o vas pohlad na situaciu a inspiraciu, ako by ste vy reagovali. Lebo sama som v nemom uzase a mozno neschopna uvazovat racionalne uz.
Vopred upozornujem, ze nejde tu o zivot, nic vazne, ide skor o primitivnejsiu temu - bohuzial, taka je postava v pribehu, tak prosim, ak mate cas v sobotu vecer "odlahcene kecat pri vinku atd. o nesmrtelnosti chrusta", citajte dalej. 🙂
Nic svetaborne sa nedeje, len sama som rozcarovana, bez praxe so "slepacimi bojmi" a najma vekom 30+, cize absolutne som nepripravena na ohradzovanie si svojho este v tomto veku a hadanie sa o "bobky" ako v skolke alebo v kurniku. Takymto zabomysim vojnam sa cely zivot uspesne vyhybam, az som dosla sem. 🤣
K veci.
Zijem docasne v zahranici v podnajme, s 2 babami.
Zvykla som zit sama, mam po 30-tke a zvyknuta na svoj komfort, sukromie, pokoj. Samozrejme toto zdielany byt neponuka, sla som sem s touto cenou, docasne, ze si splnim ine sny. Ocakavam, ze aj dalsie baby vedia, co obnasa zdielany apartman a nie je cely pre nich. Najma to znamena, ze vzdy bude niekto pouzivat kuchynu, pracku, wc, sprchu a pod.
Som tu 2 mesiace, ale uz sa zberam s5 domov, len to trva, musim to tu este prezit.
Jedna baba je tiez nova a OK, ale dotycna, o ktorej bude rec, mi dava riadne zabrat, az cumim a ona je ten dovod, preco odchadzam, byva tu 9 mesiacov a zrejme povazuje byt za svoj a ja som tu len host, resp. skor Popoluska zalezena v izbe, aby som nikomu nezavadzala, nerusila a pod. Snazim sa co najviac nerusit, nebyt v ceste, som slusna, ticha, cistotna, kamaratska atd. Cez tyzden som v praci a maju byt pre seba.
Stalo sa tu viac neprijemosti, ale opisem len par, prosim o vas nazor.
Spociatku ma zacala upozornovat len na take traposiny, ako susiak v strede obyvacky (lebo na kraji pod oknom bol druhy a 3 dalsie steny obsahovali sedacku, dvere a dvere moje, nemala som kam inam ho dat, ale ok, nebudem sa hadat, davam to uz inde), umyvanie si ruk, nez pohladkam jej psa (ale ona sama si po prichode neumyje, nevadi, je mi to jedno), smrad z mojej macky (ale ze tyzden su hovn* jej psa na mojom balkone, je uz ok), a pod. Som flegmos, neriesim, prisposobim sa v ramci asertivity. Nerozculujem sa, som pokojna, zijem si svoj zivot. Snazim sa nerusit a neobmedzovat ostatnych. Potom zasla dalej, naznacovala mi, ze odkedy som tu, tak nachadza spinave wc 🤣 ze mam pouzivat vedlajsie wc (studene, uzke, bez dosky), lebo oni udrzuju hlavne wc ciste a chodia tam len cikat 🤣🤣 na to ja ze nie, ja nebudem pouzivat nepohodlne wc a ja si po sebe kontrolujem aj umyvam wc, nez odidem a nie raz som nasla ja spinave wc po nich (ci hnede alebo cervene), bez komentara som to vzdy umyla. A najma velku potrebu vykonavam skoro vzdy len v praci, lebo je mi to neprijemne vedla ich izieb, nonstop otvorenych dokoran. Cize po mne hovienka urcite nie su. Povedala, ze oni pouzivaju na velku potrebu to bocne wc, co je blbost, lebo hocikedy je to hlavne wc "hovienkove" a nie po mne, cize logicky ho pouzivaju. Potom zadrela, ze ona nechodi vobec na to bocne, lebo sa boji svabov 🤣 doslo mi to neskor, ze si protirecila - ze chodia na velku vedla, ale zaroven nechodi tam vobec a nikdy?? Neriesim ale. Nebudem sa natahovat. No potom zasla este dalej, a to je zlomovy bod. Som VELMI tvrdy spac a NIKDY sa nebudim v noci na wc, nechodim nikdy cikat, spim tuho az do rana. Ledva vstavam :D Raz vsak v noci pred menzesom som sa zobudila na bolest vo vajecnikoch a mechuri, musela som ist cikat. Sla som po spickach a jemne zavrela dvere, nech nikoho nezobudim (baby trieskaju dvermi ostosest, nevadi), to vsak (asi moj pach) zobudilo jej psa a zacal stekat a skriabat jej dvere ako zmyslov zbaveny. Neriesim, vycurala som sa rychlo, umyla a sla spat. Rano ma samozrejme cakal menzes, cela spotena som bola a smrdela jak prasiatko, takto do prace nemozem, dala som si rychlo sprchu + umyla zuby a dovi. Co nerobim rano (sprcha), neblokujem kupelnu pred pracou. Toto bolo vynimocne iba RAZ. No ta zacala trieskat a vrieskat po mne ako po soplani, ze co si to dovolujem, ze sa zo mna zblazni a odstahuje, som strasna osoba a ze som ju v noci zobudila. Ja ze ja asi nie, ze to skor jej stekajuci pes. lebo som sla po spickach, ale tak sorry no, bolo mi treba, bolelo ma brucho. Hovorim, ze ja nechodim v noci curat, iba RAZ kvoli menzesu a ROZHODNE budem curat, kedy a kde chcem. Nebudem si nicit zdravie a zadrzovat do rana kvoli nej. Slo o obycajne tiche cikanie a ze som ju zobudila. A ze som trieskala, ze ok, mozem cikat, ked potrebujem, ale nech netrieskam pri tom. Ja ze neviem o tom, ale ok.
Nasledne som sla do kuchyne si po obed atd a ona behala po byte a trieskala nasrataaa dverami a vecami, no strasne daco. Absolutne sa nevie ovladat a spravat. Ja pokojne idem za nou, ze ci ma este daky problem, ked trieska a ked ja nemozem trieskat, ona preco moze? A znova spustila na mna, ze ci som nepochopila, co je za problem. 🤣🤣🤣 Ciste psycho. Ja som bola v tom, ze mi problem komunikovala a vyriesene. Nevadi. Ina mentalita, neriesim. Odvtedy sa nebavime a obchadzame, otras, uplne jak 15-rocne. Toto fakt nepotrebujem, tak odchadzam. To sa dialo tak 1.5 tyzdna dozadu, bol "pokoj" (v ramci moznosti), az na dnes. A tu ma zaujima vas nazor, ci dobre robim. Napisem v sprave nizsie.
Stalo
no keby som tam ja,mne by hádam aj ruka uletela keby je na mňa takáto drzá.Nech sa madam spamätá a schladí..ako sa správa.Riadne psycho.Mala by navštíviť odborníka nech so sebou niečo robí.Tak možno si jej len nesadla.Ale aj tak by sa mala vedieť správať aj ked si povahovo nesadnete dajme tomu
Inak este ak sa podari byt obcas sama doma, vzdy som v strese, ze nieco neni upratane, luxujem linku, wc, dlazku, riady, jem v izbe, proste stale mam uzkosti, ze najde nieco, za co ma moze zdrbat. Aj cudzie spiny z linky, wc stieram, len nech neni nic spinave. Toto naozaj nie je dobre. Mate pravdu. Doma mam byt v pohode. No som este viac v strese doma nez v praci. Fakt vam dakujem za vase pohlady, velmi mi to pomaha
@liusa82 dakujem moc 🥹🥹🥹 nemusim hovorit o tom, ze potlacam bio potreby a ked mi treba na velku vecer, drzim to v sebe az do rana, nez budem v praci a tam to konecne vypustim. Ine psycho. Takto som si zivot ako dospelak fakt nepredstavovala 🤣🤣🤣 verim tomu, ze niekto by jej splechol do tvare, ze bude sr.t kedy a kde chce, ale ja som si zatial kusla do jazyka. 🤣
Zazili sme podobne sibnutych spolubyvajucich, ale s nimi nakoniec rozviazal zmluvu majitel, lebo drzo vystartovali aj po nom a urobili mu dramaticky vystup za nieco, co nebolo v silach nikoho predvidat.
Uz to nejak vydrz, hovor si vzdy, ze uz to aj tak konci, tak ju mozes aj s jej naladami.
Neustupuj jej, bud mila, slusna, sladko sa usmej a nezne milo ju vzdy posli do …. aj s jej poziadavkami.
@mircalla verim tomu, ze neni blba, iq nemusi mat nizke, ma vraj tazku pracu, cely den nonstop a obcas aj vikendy robi niekde na burze, clovek by aj cakal, ze dobre zarobi a nemusi sa inde prizivovat... Ale to je jedno.
Ma stresujucu a zodpovednu pracu, ale to jej nedava pravo ventilovat sa na inych
Jo, a suhlasim, stale som nazoru, ze nie vsetci ludia si sadnu. To je v poriadku. Ale stale by sme mali so sebou vychadzat slusne a s uctou, nemusime spolu byt kamosky a chodit trkotat na drink po praci. Ale elementarna slusnost a ludskost by tam mala byt. Sme ludia predsa. A dospeli. Treba sa vediet spravat.
@mircalla wow, ake to este moze mat prejavy? Tusim tym zacinam byt fascinovana. 😅🤣
@autor To su ludia, co sa musia stale na niekom odbavovat a pomerne aj dost naladovi....vkuse frustrovani, vkuse daco riesia a nejaky samonasieraci mechanizmus
Tiez som zasla, ake hluposti sme riesili v najnevhodnejsich casoch
Velmi rozne prejavy, vacsino manipulativne, tiez neustale zhadzovanie a podryvanie sebavedomia.
Preto nastastie pre teba, je to len spolubyvajuca.
@moonlight1210 presne, dakujem!!! Tiez si hovorim, ze sa nebudem znizovat na jej uroven, nebudem trieskat atd ako ona, budem ticha, slusna aj nadalej. Udrzim si svoju uroven, nejak to uz vydrzim snad. :D
Jedna spolubyvajuca predo mnou tiez odisla, odstahovala sa inde, strasne by ma zaujimal jej dovod. 🤣
@mircalla ano, nastastie veru, ale aj to da zabrat a posramoti psychiku, kym tu byvam a kym odidem. Keby som mala auto, vsetko don nahadzem a uz som davno doma. 🤣 Zial nemam, tak hladam iny odvoz no.
Dakujem pekne za pomoc 🙂
@mircalla dakujem pekne, velmi si to vazim, nikdy som necakala, ze takto budem "nezvladat" takuto situaciu, a ze taku vobec niekedy zazijem 😅😅 snazila som sa byt v zivote vzdy slusna za kazdych okolnosti a uz ked som si povedala dost a nie som ku vsetkym, zas mam vycitky a vaham, ci som nereagovala zle, potom to lutujem a pod. A nedokazem rozoznat, co je ok a co nie.
Uz budem lepsie vediet, ak zas budem vahat, napisem sem. Dakujem pekne 🙂
Určite nie si fajnovka, je to šialená baba. Poviem ti tak, najlepsie ked ju budes mat sebavedomovo vies kde. A na kazdu jej staznost jej jednoducho povedat, ked ti to vadi - tak byvaj sama. Nikde nie je zakaz chodit v noci na zachod a ty trpis tiež jej smradlaveho psa, na ten vystup za wc by som jej povedala nech si ho utisi lebo ty sa na neho vies tiež stazovat, on ruší nocny klud narozdiel od teba. Si plne v prave.
Psychicky labilna manipulatorka, ako ja by som sa jej asi aj bala, lebo u takych ludi nikdy nevies ci im neprepne v tej pomatenej hlave
To si niekde v zahranici a ona je tiez cudzinka?
Má jedno šťastie, že konas rozvážne iný typ ženy by jej spravil scénu a tiež intrigoval, vyvolával konflikty kto z koho.Zial život prináša aj takýchto ľudí pre mňa to je vždy nepochopiteľné ona je skôr nešťastná sama zo seba a ventiluje sa na druhých.
Taká drama queen a vyryvac.Ja som tiež zažila rôzne ženy v práci príklad našla som dózu v chladničke so starým jedlom vždy v piatok muselo byť všetko vyprázdnené tak som to vyhodila dózu umyla a nech to niekto zoberie kolegyňa z toho musela spraviť scénu, že to nebude robiť, koho to je chodila dôležitá z kancelárie do kancelárie, až išla za riaditeľkou to sú také konfliktné typy čo sa robia dôležité, lebo ona to už raz umyvala
A inak tak ako si mala doma mamu a cítila ten blbý pocit teraz sa ti to pri tejto spolubyvajucej vrátilo
Už vydrž a nech sa darí a príliš neustupuj tiež sa trocha ohrad
A este par postrehov ma zarazilo. Ze ona absolutne, ked mi pisala, nepoprosila o ten susiak. Ani ci skontrolujem moje veci, ci su suche. Iba ze ci ich mozem skontrolovat. Uplne jak nejaky podclovek, povinny jej ustupit a vyhoviet. Jak keby som blokovala spolocnu vec. To prve ma zarazilo hned, ze nieco odo mna ziada, najma po tom vsetkom a ani nepoprosi, teda berie to ako samozrejmost, ze predsa som povinna to urobit a nasledne uvolnit.
Baby, cakam rosambo dneska este 🤣🤣 odisla niekam z bytu, ale vrati sa, lebo nechala pracku pustenu!! Dalsiu varku!! Wtf?? 🤣🤣 uz tu prvu nemala kam povesit a perie dalsiu, toto bude mat isto dalsi pribeh a dohru. :D sla som na wc a PRVY raz vidim, ze na dverach po byte na chodbe su povesane jej veci zhora. Neuveritelne. To co mi tu naznacuje. :D nikdy to nerobila. Asi aby mi jej bolo luto a videla som, co som jej sposobila. 😁 A mala vycitky a hned to napravila (poskytnutim susiaka). 🤣 Kazdopadne som urozumena, vdaka vam, ze mam pravo vyuzivat tu veci, za ktore platim a nalezia mi. Ci wc, ci pracka, atd. Platim tu rovnako ako ona.
Ak sa vrati a bude rosambo, drzte palce, pripadne zas napisem.
Dakujem vam za pomoc 🌹❤️🌷❤️🌹
fuha to je riadna puca teda
@elizme dakujem ti moc!! Mas pravdu. Vela veci som jej uz nestihla zial povedat, lebo sme sa obe rano ponahlali a poobede uz ignoracia. Mala som pripravene vysvetlit jej vyznam a koncepciu zdielaneho apartmanu ako prve, a ako druhe hned jej psika, ze on tu steka a rozhodne kvoli nemu sa nebudem obmedzovat. Ja tu platim najom, nie on.
Havusko je ale zlatucky, taky vesely pritulny priatelsky dobracik. Ma 2 roky a hned si kazdeho oblubi a aj ludia jeho. Vecne vysmiaty a vesely psicek. Ale len cca tyzden som sa jej venovala, uz ju (fenka) nechytam, aby je jej nerupli nervy. Lebo ja mam asi mor alebo nieco. Div, ze po mne este nezacala dezinfikovat byt.
Mne nevadia ani hovienka na balkone, ani chlpy v byte, ani stekot, mam rada zvierata. Ide mi ale o princip. Mne pinda, ze moja macka mnauka a jeden vikend ju bolo citit z mojej izby a pritom jej havko robi to iste (nevadi mi to), toto som mala v plane jej vysvetlit, ale uz nebolo kedy. A hocikedy aj ona mna zobudi, najma buchanim skrinovych dveri do mojej steny a to veru znie ako bomba. Alebo svietenim na chodbe aj o druhej v noci. Zobudim sa, otocim sa a spim dalej, nerobim sceny. Ale dobre si povedala, to mi ani nenapadlo takto sformulovat, ze ja nocny klud nerusim a clovek ma pravo ist cikat, vsak neumyvam riady v noci, nefenujem si vlasy, nevysavam, nebubnujem atd. Inak jej kamoska ano a to uz je v poriadku. 🙂 vsimam velax, ze pri nej jej to nevadi, asi nepocuje, nevidi no. 🤣 Selektivna slepota, hluchota. 🤣 Tiez mi to nevadi, neriesim. 🤣
Keď budeš odchádzať,ten sušiak daj majiteľovi osobne do rúk,že si naň dávala pozor😉😂a najlepšie pred očami ten vyšinutej spolubývajúcej.
Mala som takú kolegyňu v práci. Len ona prišla k nám posledná, dve doslova ušli, nevydržali s nou robiť. A nakoniec nás "zachránil" šéfov švagor, keď nám prišiel na namatkovu kontrolu a ona mala zase svoj výstup aj pred zákazníkmi. 😁 Hneď dostala výpoveď. To bolo niečo strašné, trieskala po pulte pred zákazníkmi, vrieskala po nás, vkuse bola nervózna 🤣 výpoveď dostala preto, že pred sefovym svagrom buchlala po skle na pulte a snažila sa ho rozbiť, lebo v rádiu nepočula heslo "rádio Express" 🤣 akurát vošiel dnu a mali sme tam zvonček, aby sme počuli zákazníkov 😂
@vanilkovazmrzka ahoj, na velke pocudovanie ja sa jej absolutne nebojim a uz vobec nie fyzicky. Myslim, ze ma je dost a vedela by som sa ubranit a spacifikovat, ak by nahodou doslo k fyz. napadnutiu 🤣🤣 ona je utla, nizsia, ja som troska Rambo no 🤣🤣 a najma vyrastala som s brachom, bitky boli na dennom poriadku, pamatam si este rozne hmaty a chmaty vdaka tomu 🤣🤣 a mam slzak 🤣 horsie je to psychicky. Som v uzkosti, ze co zas bude dalsi raz. Naozaj, ako pisala mircalla, clovek nikdy nevie, ze kedy zrovna tomu cloveku rupne a co zas jej bude vadit dalsi krat. Ach. A potom ako to ustat a zareagovat spravne, obhajit si svoje. Toto bude oriesok pre mna. Snad to dam no
@mircalla yep, presne to je to! Ze som z nej vzdy taka rozhodena, ze ani neviem, ako sa volam, nie to este ze ci konam a reagujem spravne. Ale teraz som si uvedomila stare zname: ci cloveku ustupis a vyhovies, alebo neustupis a odmietnes, vzdy budes v jeho ociach za blbku a kravu, takze to mam vlastne nakoniec aj za jedno 🤣🤣🤷
Tak mozno sa boji ona a touto manipulaciou sa snazi vytvorit si nejaku vyhodu, tym ze psychicky rozlozi silnejsie osoby okolo 😄 asi len ignorovat ju a na vsetky jej poznamky povedat ok a nerozvijat to. Dajak to uz prezijes
@vanilkovazmrzka jo, vsetky 3 sme v zahranici a kazda z inej krajiny. Ona je z Tuniska, ale vobec to nebriem v podtaz. To nemusi byt krajinou, odkial pochadza. Vsade sa najdu jeb..ti ludia :D neni ani cernoska, ma len cernosske pery a vyzehlene cernosske vlasy, inak ma uzky nos, bledu plet, asi mulatka. Neverim, ze takito su vsetci Africania.
Druha baba je Polka, ale mila. Hoci posobi prisne. Ale v hlave to ma ok a to je z nas najmladsia. Ta si zije svoje, ale s tou druhou su kamosky.
Ja som tu sama za seba :D nemam sa s kym poradit teda, v praci uz vobec nie, tam len odrobit a cau
Jejda moja otazka nesmerovala k nejakym rasovym predsudkom :D to len cista zvedavost, ze ake vsetky kulturne rozdiely tam vstupuju do vztahovej rovnice :D
@luccija dakujem ti pekne, snazim sa naozaj ❤️❤️ a vzdy s chladnou hlavou, len niekedy mi nefunguje 🤣 opusti ma a ja potom nemam cim rozmyslat 🤣🤦

Stale este hovori, ako vie, ze posobi namyslene a neprijemne, ale ze ona ma len taky face. No nie. Ona ma peknu neznu tvar a utlu postavu, je to jej energia, ja ju ani nemusim vidiet, len ju citim a je mi zle. Energicky myslim, nie vonou. Nervozna, agresivna, arogantna, vzdy utekam prec, ta energia je strasna. A okrem toho strasne trieska vecami, kade chodi. Posobi ako total nasr.ty a nonstop iritovany clovek.
Opticky je naozaj ako obrazok, ale ja to naozaj citim energicky, ze je zla.