Asertivita u žien: Ako riešiť konflikty v spolubývaní?
Ahojte, poprosila by som vas o vas pohlad na situaciu a inspiraciu, ako by ste vy reagovali. Lebo sama som v nemom uzase a mozno neschopna uvazovat racionalne uz.
Vopred upozornujem, ze nejde tu o zivot, nic vazne, ide skor o primitivnejsiu temu - bohuzial, taka je postava v pribehu, tak prosim, ak mate cas v sobotu vecer "odlahcene kecat pri vinku atd. o nesmrtelnosti chrusta", citajte dalej. 🙂
Nic svetaborne sa nedeje, len sama som rozcarovana, bez praxe so "slepacimi bojmi" a najma vekom 30+, cize absolutne som nepripravena na ohradzovanie si svojho este v tomto veku a hadanie sa o "bobky" ako v skolke alebo v kurniku. Takymto zabomysim vojnam sa cely zivot uspesne vyhybam, az som dosla sem. 🤣
K veci.
Zijem docasne v zahranici v podnajme, s 2 babami.
Zvykla som zit sama, mam po 30-tke a zvyknuta na svoj komfort, sukromie, pokoj. Samozrejme toto zdielany byt neponuka, sla som sem s touto cenou, docasne, ze si splnim ine sny. Ocakavam, ze aj dalsie baby vedia, co obnasa zdielany apartman a nie je cely pre nich. Najma to znamena, ze vzdy bude niekto pouzivat kuchynu, pracku, wc, sprchu a pod.
Som tu 2 mesiace, ale uz sa zberam s5 domov, len to trva, musim to tu este prezit.
Jedna baba je tiez nova a OK, ale dotycna, o ktorej bude rec, mi dava riadne zabrat, az cumim a ona je ten dovod, preco odchadzam, byva tu 9 mesiacov a zrejme povazuje byt za svoj a ja som tu len host, resp. skor Popoluska zalezena v izbe, aby som nikomu nezavadzala, nerusila a pod. Snazim sa co najviac nerusit, nebyt v ceste, som slusna, ticha, cistotna, kamaratska atd. Cez tyzden som v praci a maju byt pre seba.
Stalo sa tu viac neprijemosti, ale opisem len par, prosim o vas nazor.
Spociatku ma zacala upozornovat len na take traposiny, ako susiak v strede obyvacky (lebo na kraji pod oknom bol druhy a 3 dalsie steny obsahovali sedacku, dvere a dvere moje, nemala som kam inam ho dat, ale ok, nebudem sa hadat, davam to uz inde), umyvanie si ruk, nez pohladkam jej psa (ale ona sama si po prichode neumyje, nevadi, je mi to jedno), smrad z mojej macky (ale ze tyzden su hovn* jej psa na mojom balkone, je uz ok), a pod. Som flegmos, neriesim, prisposobim sa v ramci asertivity. Nerozculujem sa, som pokojna, zijem si svoj zivot. Snazim sa nerusit a neobmedzovat ostatnych. Potom zasla dalej, naznacovala mi, ze odkedy som tu, tak nachadza spinave wc 🤣 ze mam pouzivat vedlajsie wc (studene, uzke, bez dosky), lebo oni udrzuju hlavne wc ciste a chodia tam len cikat 🤣🤣 na to ja ze nie, ja nebudem pouzivat nepohodlne wc a ja si po sebe kontrolujem aj umyvam wc, nez odidem a nie raz som nasla ja spinave wc po nich (ci hnede alebo cervene), bez komentara som to vzdy umyla. A najma velku potrebu vykonavam skoro vzdy len v praci, lebo je mi to neprijemne vedla ich izieb, nonstop otvorenych dokoran. Cize po mne hovienka urcite nie su. Povedala, ze oni pouzivaju na velku potrebu to bocne wc, co je blbost, lebo hocikedy je to hlavne wc "hovienkove" a nie po mne, cize logicky ho pouzivaju. Potom zadrela, ze ona nechodi vobec na to bocne, lebo sa boji svabov 🤣 doslo mi to neskor, ze si protirecila - ze chodia na velku vedla, ale zaroven nechodi tam vobec a nikdy?? Neriesim ale. Nebudem sa natahovat. No potom zasla este dalej, a to je zlomovy bod. Som VELMI tvrdy spac a NIKDY sa nebudim v noci na wc, nechodim nikdy cikat, spim tuho az do rana. Ledva vstavam :D Raz vsak v noci pred menzesom som sa zobudila na bolest vo vajecnikoch a mechuri, musela som ist cikat. Sla som po spickach a jemne zavrela dvere, nech nikoho nezobudim (baby trieskaju dvermi ostosest, nevadi), to vsak (asi moj pach) zobudilo jej psa a zacal stekat a skriabat jej dvere ako zmyslov zbaveny. Neriesim, vycurala som sa rychlo, umyla a sla spat. Rano ma samozrejme cakal menzes, cela spotena som bola a smrdela jak prasiatko, takto do prace nemozem, dala som si rychlo sprchu + umyla zuby a dovi. Co nerobim rano (sprcha), neblokujem kupelnu pred pracou. Toto bolo vynimocne iba RAZ. No ta zacala trieskat a vrieskat po mne ako po soplani, ze co si to dovolujem, ze sa zo mna zblazni a odstahuje, som strasna osoba a ze som ju v noci zobudila. Ja ze ja asi nie, ze to skor jej stekajuci pes. lebo som sla po spickach, ale tak sorry no, bolo mi treba, bolelo ma brucho. Hovorim, ze ja nechodim v noci curat, iba RAZ kvoli menzesu a ROZHODNE budem curat, kedy a kde chcem. Nebudem si nicit zdravie a zadrzovat do rana kvoli nej. Slo o obycajne tiche cikanie a ze som ju zobudila. A ze som trieskala, ze ok, mozem cikat, ked potrebujem, ale nech netrieskam pri tom. Ja ze neviem o tom, ale ok.
Nasledne som sla do kuchyne si po obed atd a ona behala po byte a trieskala nasrataaa dverami a vecami, no strasne daco. Absolutne sa nevie ovladat a spravat. Ja pokojne idem za nou, ze ci ma este daky problem, ked trieska a ked ja nemozem trieskat, ona preco moze? A znova spustila na mna, ze ci som nepochopila, co je za problem. 🤣🤣🤣 Ciste psycho. Ja som bola v tom, ze mi problem komunikovala a vyriesene. Nevadi. Ina mentalita, neriesim. Odvtedy sa nebavime a obchadzame, otras, uplne jak 15-rocne. Toto fakt nepotrebujem, tak odchadzam. To sa dialo tak 1.5 tyzdna dozadu, bol "pokoj" (v ramci moznosti), az na dnes. A tu ma zaujima vas nazor, ci dobre robim. Napisem v sprave nizsie.
Stalo
Možno by si mohla tej hej kamarátke posunúť,že by jej mája nájsť psychológa,lebo keď tam s nimi nebude chcieť nik iný bývať,môže sa to isté začať diať aj jej.
Podľa tých story, čo popisuješ, máš do činenia s narcistickou osobou, ktorá si zaumienila, že z nejakého dôvodu vadíš (možno tvoja mačka). S tým nič neurobíš. Sú to nebezpeční ľudia a ty nie si ich terapeutka. To nemá význam ani sa nad tým zamýšľať. Je zábavné sa dať do role pozorovateľa, čo taká osoba robí, a nenechať sa po ten čas, čo tam ešte si, do ničoho zatiahnuť. Na narcistov v takom stave nič neplatí... nechápem, prečo si si nenašla iné bývanie. A tiež to oznám majiteľovi, prečo odchádzaš. Však vybaviť nové WG je v dnešnej dobe otázka týždňa. A nech ťa presťahujú kamoši. Choď odtiaľ preč čo najrýchlejšie. Vôbec ti neradím dávať nejaké smradľavé prídavky do aviváže alebo podobne (viem, že aj tak nie si ten typ osoby)... a prestaň brať na ňu až taký ohľad. Správaj sa normálne a sebavedomo. Keď potrebuješ ísť na WC, tak choď a ešte jej vynadaj, že jej pes v noci šteká, keď tam ideš. Ona si vysvetľuje tvoju dobrotu a ohľaduplnosť ako slabosť a že si môže robiť, čo len chce. Ona si naozaj ale myslí, že je v práve a je schopná si v hlave klamať takým spôsobom, že tomu sama verí. Je to psychopat a v záujme tvojho zdravia choď čo najrýchlejšie preč. A sušiak vráť majiteľovi, keď budeš odchádzať.
@kavasmliekom preboha 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 dobre som sa pobavila 🤣🤣🤣 som rada, ze zdielate skusenosti, a sa tesim, ze ste uz "vonku" z tych ludi
@vanilkovazmrzka nieee, netrap sa, absolutne som to rasisticky ani nepochopila, prepac, ak to tak vyznelo :D ani ja som to nemyslela absolutne rasisticky. Len som chcela uviest na pravu mieru, ze to, ze je z Tuniska, nemusi hrat absolutne ziadnu rolu v tom, ako sa sprava. Podla mna toto je jej individualna vlastnost, ziadna kulturna. Aj keby bola Francuzka ci Holandanka, mohla byt takto odveci. Takze neriesim, kto odkial je, ani akej rasy ci kultury, iba to, ako sa sprava k druhym.
Kazdopadne zelam pevne nervy, a mozes but kludna, problem nemas ty ale ona 😄
A kde v zahraničí ste? Ak smiem vedieť?
@bystrozraky peckova odpoved, trafil so do cierneho. Uplne si to vystihol, aj moje slabosti. Totiz uz nie raz som si vsimla, ze moju slusnost a ohladuplnost si ludia vysvetluju ako moju slabost a povinnost im ustupovat atd. ze som pod ich uroven napr. Niektore veci zaboleli, ale mas totalnu pravdu do poslednej bodky. Toto si uplne uhadol "Ona si vysvetľuje tvoju dobrotu a ohľaduplnosť ako slabosť a že si môže robiť, čo len chce. Ona si naozaj ale myslí, že je v práve a je schopná si v hlave klamať takým spôsobom, že tomu sama verí".
Jo, majitelovi som oznamila dovod. S tym wc mam problem. Oni 2 su jak take 2 hajzlbaby, v malej chodbe (4 steny) je wc, druhe wc, ich 2 izby a vchod na chodbu, cize ak su doma a maju nonstop rozcapene dvere, mam pocit, ze vsetko pocuju a stopuju, ako dlho som tam a radsej tam ani nejdem, nechcem ju stretnut. Iba ked sa skoro pocuram, letiiim. Krasna pohoda doma, ze? :D Viem, toto je chyba na mojej strane a snazim sa na tom pracovat, zatial sa moc nedari no.
Ubytko uz dalsie hladat nemam sily, aj ked povodne som hladala, zas, ale uvedomila som si potom, ze napokon ani praca ma tu nebavi, nenaplna, nemam dovod tu ostavat, financne je to tu horsie nez na SK, plus platim byt na SK plus podnajom tu, ktory za nic nestoji a neusetrim tu nic, tak som prestala byt motivovana a dala som si 2 a 2 dokopy, a ze idem domov a zacnem odznova tam. Neoplati sa mi to tu a nic ma tu nedrzi. Ziadne pozitivum absolutne, akurat tak dobre jedla. 😂
Parx som sa tu uz stahovala (v krajine som od maja totiz) a uz som ubita vecnym stahovanim sa, zvykanim si na nove byvanie, susedov, spoje do prace, spolubyvajuce atd atd. Kamosi ma neprestahuju, nemam ziadnych takych a som daleko 😂
Dakujem ti krasne za tvoje instrukcie, su jasne a posnazim sa nimi riadit. Toto je uplne naj, uz len uviest to do praxe
"Keď potrebuješ ísť na WC, tak choď a ešte jej vynadaj, že jej pes v noci šteká, keď tam ideš."
Fakt ti dakujem moc, pomohol si tiez velmi
@vanilkovazmrzka dakujem ti moc pekne aj vsetkym, ja som si stale opakovala dokola, ze odchadzam, moje psychicke zdravie a pohoda su moje naj prioroty, kaslat na peniaze, ci ma pravdu ona ci ja, necitim sa tu dobre (a to som teda uz zdielala byvanie pocas zivota velmi velax, ci kvoli skole, alebo v BA pocas mojich zaciatkov alebo v inych krajinach a nikdy som sa s nikym takymto nestretla, velmi som ostala sokovana, ze co to je, kks :D ) - a teda drzim sa svojich priorit a ciela - zachranit si psychiku, lebo potom sa z toho budem tazko vyskrabavat, ked uz bude neskoro
@vilma7 Grecko. Moj sen od detstva. Ale rozplynul sa rychlo ako para, na to, ze skoro 30 rokov nan cakam, tak sa zmaril ani nvm, ci po mesiaci ci kedy. 😂 Nevadi, svet sa neruti a zivot nekonci 🙂 skusim inde 🙂 beriem to ako dalsiu skusenost a nelutujem, ze som sla 😊😊😊
Precitala som si cely Tvoj uvodny prispevok, aj text v komentaroch a poviem Ti, otvorila sa mi skryta “truhlica” v pamati kam som umiestnila zazitky zo spolubyvania 😀😀😀 ustala si to pekne, klobuk dole. Niekedy je fajn informovat o tom aj majitela bytu, lebo mohol mat aj viac staznosti na nu. A niekedy je im to jedno, lebo nenavyberaju….
Nemusis sa bat, kazdy manipulator raz natrafi na svojho manipulatora. Mozno ta dalsia po tebe ju da tak do laty, az sa jej bude po tebe cniet. 😁
@janababana dakujem ti pekne, no praveze neustala vobec, keby ustojim, nepisem sem totalne neista o rady a nebola by som v strese, ale v tazkej pohodicke a'la nas p. kapitan 😅😅 do coho mam, zial, daleko. Ak by som to ustala, nepochybovala by som o svojich reakciach, o sebe samej a nemala by som nonstop uzkosti, co pride dalej. Nebala by som sa chodit na wc a uz vobec nie na velku. 🤣
Jo, povedala som to aj majitelovi, velmi mily chalan, mlady, vidno, ze nema este moc skusenosti, ale hlavne je to, ze je velmi ludsky, priatelsky, ochotny, vychadzajuci v ustrety, vsetko je unho OK, nekuri sa? Kup si ohrievac a preplatim (8h denne to zere el. X3 izby a on je v pohode), nasla som ranenu macicku na ulici? Moze byvat so mnou, nefunguje pracka? Pride, opravi alebo kupi novu. Nemas susiak, perinu, vankus? Donesiem. (Stol a stolicku by som popytala tiez, ale uz som vedela, ze odchadzam, tak som mu s tym dala pokoj.) Mega mega zlaty chalan. Ale asi nemal s nou nikdy v min. problem, asi sa na nu este ani nikto nestazoval, vsak je tam uz skoro rok. Nevadi. Tak som prva no. 🤣
To nevedenie, co nas caka a kedy, to je najhorsie.
Uz po tyzdni som mala dost a to ma este len prisne zdrbavala jak sprostu, absolutne nie slusne, milo, v dobrom, nech nestriekam linku proti svabom a nech susiak neparkujem v strede miestnosti a ze mam tyzden nezvesene pradlo. 🤣🤣🤣 5 dni, ale ok a z toho 3 som bola chora, moj najmensi problem bolo nezvesene pradlo.
@moonlight1210 haha, to mas pravdu, ja pevne dufam, ze chyti po mne nejaku dobru hubatu harpiu, ktora sa s nou nebude srat a ani na zachode. 🤣🤣
Sakra, ako je to madarske slovo, cely zivot ho pouzivam a zabudla som. To sa sem hodi. Nie obrmama.
Nieco v preklade crazy woman. Hexe alebo co 🤣
Lebo inak lutujem slusnu chudinku, ktora sem pride po mne. Ta bude hladat cestu von jak ja
Aaaaa Erdegbaba je to!!! Moje milovane slovo :D 10 min som si nemohla spomenut :D ja furt ze degesbaba alebo xantipa alebo co 🤣🤣
Som rád, že v tebe moja odpoveď zarezonovala. Ale z tvojej reakcie presne viem, ako sa z toho kruhu ľudí, čo ťa takto doslovne zneužívajú, dostaneš. Nie je to o tom im vynadať (na hnev oni reagujú ešte zákernnejsie). Ide o to, ako sa ty cítiš v sebe. Oni to presne vedia a to je to, čo zneužívajú. Oni doslova scanujú okolie na takých ľudí a potom sa na nich vybúria. Proste ľudia, čo sú fundamentálne dobrí, tak im naša spoločnosť a ucitelia implementuje myšlienku, ktorú oni vo svojej dobrote príjmu za svoju. Nebudem ti tu vypisovať, aká je to myšlienka. Ale namiesto toho ti sem pošlem tvoju novú životnú hymnu. Ak budeš cítiť tieto slová, čo tam sú, vždy, keď budú v byte, tak si čoskoro začneš všímať zmenu v ich správaní. Nemusíš sa vôbec hnevať. Stačí normálne komunikovať a držať ten pocit, čo dostaneš po pochopení tohto 4-minútového videa: https://www.facebook.com/reel/2030946764021915 . Pusti si to na slúchadlá a na 4 minúty zavri oči, nič nerob, len počúvaj. Ono to treba počuť veľakrát. Ak sa chceš dostať na neuveriteľný level, tak sa to nauč rozprávať presne ako on (to potom ti bude stacit prist do miestnosti a vsetci si ta vsimnu). Ak by si mala problém s porozumením niečoho, tak sa obráť na mňa 🙂 Ah... stiahni si to aj ako mp3 a nastav ako budík a tiež púšťaj pred spaním 🙂 Uvidíš, ako rýchlo si to ľudia všimnú a nemusíš nič hovoriť... stačí sa na nich pozrieť, ver mi....Zaujimalo by ma co si myslis po vypocuti toho videa, ci si sa citila inak a hlavne ci ti to dalo odpovede na mnohe otazky...vsetko je dolezite v tom videu a pre teba hlavne ta cast o vnutornom hlase a jeho povod 🙂 Prajem peknu transformacnu sobotu ;)
@bystrozraky dakujem ti velmi pekne, to video je naozaj nadherne, budem ho musiet viackrat vypocut, myslim, ze mi to treba ako cibulove supky davkovat. :D vypichla som si z neho najma 2 najhlavnejsie vety, ak si ich osvojim, budem pokracovat s dalsimi. Naraz to moja hlava asi nepojme. :D dakujem ti. 🙂
A jasne, vrieskanim z mojej strany nic nevyriesim, eskalovalo by sa len napatie a hadka a to nie je spravna cesta. A ani nechcem, vyzerala by som ako lunatic, co nevie ovladat svoje emocie. 😂 Mna ta osoba popravde ani nes.rie, len mi zneprijemnuje zivot a sposobuje stres a uzkosti. Takze nemam ani potrebu pri nej kricat, ale slovne pokojne sa branit. A odist samozrejme co najdalej. :D Chcem svaty pokoj 😂
@autorka a to iba s tebou ma problém?či aj s inými babami?
Tak ty to tam už len nejako vydrz,a kto príde po tebe,nuž nejako si tiež bude musieť poradiť,to neovplyvnia.Vela stastia
Mohla si vybuchnut, pocastovat ju nadavkami, plesnut dverami atd atd. Zvladla si to podla mna v klude voci nej, to, ze to teraz spracovavas je normalne, aj to ze sa o tom bavis s niekym - napr tu na MK. Uprimne sa tesim s Tebou, ze odtial odchadzas ☺️🍀
@terezka1947 ahoj, s inymi babami neviem, mozno ani nie, s tou Polkou su kamosky, ale vetrim, ze jedneho dna sa tiez pohadaju, ale nestaram sa do toho. Ja citim, ze je falosna a agresivna, Polka ma cca 23 rokov, nebudem ju varovat, musi sa v zivote sama naucit takych ludi rozpoznat a "popalit sa". Teraz su za dobre, ale mozno ked odidem, nebude mat koho ineho buzerovat, tak jej mozno aj ona zacne vadit, ale je mi to uz jedno. 😂 Tym, ze som starsia, mozno skor som ju uz dokazala odhalit, ze nie je OK. (Nemyslim vekom, ale skusenostami s ludmi a dokazat si stanovit hranice.)
A mozno to bude inak, mozno sme si len nesadli, pohoda. 🙂
@rorino Dakujem ti pekne, bodajby sa mi postastilo co najskor odist. Zohnala som cloveka, co ma vie celu komplet prestahovat uz tuto stredu rovno na SK, ale, zial, bez macicky, kvoli roznym krajinam, ktorymi bude prechadzat. Nemoze ju zobrat kvoli kontrolam a riziku, ze nas dalej nepustia, aj napriek ockovaniu, pasu atd. Cize riesim to inak, nevratim ho spat na ulicu a domov som mu nenasla od oktobra, tu maju vsetci uz po 3-4 macky a to obdivujem. Ja mam 1 a dava mi dost zabrat. 😂
Kazdopadne dakujem velmi za podporu, velmi mi vsetci pomahate. Hladam ine riesenia, ako odtialto vypadnut aj s macickou, snad sa postasti ❤️🍀🍀🍀
@janababana Dakujem ti velmi pekne, aj ja sa tesim, ze je to OK na mojej strane, odlahlo mi 😅😅❤️ a ze jedneho dna vypadnem prec

@rorino 🤣🤣🤣 hahaaaaaa, dakujem 😁😁 uz som bola dnes v takom stave, ze ked budem odchadzat, ja ho supnem do tejto izby a zamknem ju, lebo patri proste k tejto izbe. Nespominala som ani to, ze ja mam v izbe len pidi skrinu so zaclonou a postel. A mini nocny stolik. Ziadny stol, stolicky atd ako ostatne baby. A ona mi bude zavidiet susiak. Z chladnicky tiez vyuzivam sestinu, nie tretinu (keby mi to vadilo, ohradim sa, ale nevadi, snazim sa mat minimum veci, ale ide o princip. Mali uvolnit tretinu a neurobili a mne bude zavidiet, ze mam nieco navyse.) Neuveritelne.
Ak budem odchadzat, nvm, kam dam kluce, majitel asi nepride, lebo je busy, tak kluce necham asi v byte a ona si lahko odomkne a zoberie susiak pre seba, aby ta dalsia baba tiez prisla do rovnakej diery ako ja.
Moze mi to byt jedno, ale predsa len asi majitelovi napisem, pripadne aj odfotim, ze susiak k tejto izbe nechavam v tejto izbe. Dalej to ale uz neovplyvnim. Je to medzi nimi. Ale lutujem tu babu, ktora pride po mne. Nova, mila, bude sa prisposobovat a skonci na praskoch 🤣 snad nie no