Bojujeme s mužom každý deň
Môj muž má 45 rokov, je dobre vyzerajúci muž v zrelom veku. Ale .. do 35 rokov bol veľmi životaschopný, všetko vedel vybaviť, vedel robiť na compe, na nete, všetko. A potom sa niečo zmenilo. On absolútne odmieta všetko a nevie robiť s ničím. Nemá internet banking, neplatí kartou, iba cash, chodí na poštu posielať šeky, o tie, o ktoré sa stará on. Nevie si zriadiť email. Včera som mu vravela, nech si zriadi nový email niekde. On mi volá do roboty ráno, že to nejde. Ja som to potom z práce urobila za minútu. On nevie zavolať na call centrum, lebo mu stále zdvihne AI a on na to nemá náladu. Ja zavolám, 2x jej poviem spoj ma s operátorom a spojí ma. Počúvam, čo hovorí a absolútne mu operátorka nerozumie. Potom to zhrniem ja za neho a poviem, kde je problém, ona mi dá riešenie za 20s a on je naštvatý. Dnes ideme niečo vybavovať, lebo on to chce vybaviť osobne na poisťovni, Dôjdeme tam, 20 min hľadám parkovanie, vystojíme radu, dostaneme sa k pani aby mu povedala presne to, čo som mu hovorila doma. Prídeme domov, hovorím pls volaj lekárovi, nech ti pošle potvrdenie do emailu, aby som to po obede vedela sprocesovať a poslať. A on nevie zavolať lekárovi. A potom sa nazlostí a urazí. Sám mi povie, že on nevie veci vybavovať, že on nie je ani technický zdatný. A o pol hodinu namiesto toho, aby si nechal pomôcť so mnou bojuje. Ja už nevládzem toto riešiť. Keď ho nechám, aby si to riešil po svojom, príde domov po 2h unavený, že on nič nevybavil, že to nešlo, že mali zavreté, že sa to nedá... a je nazlostený a nadáva na celý svet. On nevidí, že hlavný problém je v ňom. Kúpila som darček jeho mame. Zase boj, je to vec za 20 eur na kĺby. Na čo som to, prečo som to, veď ona má niečo na kĺby, ona to nebude brať. Veď nemôžeš mi normálne povedať, super, ďakujem, tak jej to dajme a ona sa rozhodne, či áno alebo nie. To nemôžeme aspoň raz neriešiť veci? Dievčatá, nebaví ma to, nevládzem. Je veľmi negatívny, len hundre, nič pozitívne nikde nevidí, všetko je zle, všetci sú zlí. Sám nie je schopný nič zmeniť a urobiť krok k tomu, aby to bolo inak. Lebo veľa vecí vie zmeniť on sám.
Od leta som mu hovorila, že už to nedávam. Že končím. Dva mesiace sa snažil a dnes je všetko zase späť. Dnes sme boli u jeho mami a sama povedala, že je veľmi tvrdohlavý a nedá si poradiť.
@anonym_autor tak sancu mal, nevyuzil, uz to chce len radikalne riesenie. Mysli na svoje zdravie. Takto sa neda existovat
@anonym_autor len jedina otazka: preco??? Preco preboha si s nim doteraz a co si na nom videla?
@eleanor2510 to bude dalsia trpitelka, od nas bude chciet polutovat, ale tu sa lutosti nedocka, bude tu este pisat, co vsetko on robi, aby sme tu vzdychali a hikali
ale je to ona, co si to robi
kto chce kam ....ja odchadzam z tejto diskusie
Máš v tomto nemožného chlapa...doma mám niečo podobné. Nezmeníš ho. Keby chcel, tak sa snaží ale nechce. Ja ale kvôli tomu nenerváčim, lebo to aj tak nepomôže 🙂
@eleanor2510 to bude dalsia trpitelka, od nas bude chciet polutovat, ale tu sa lutosti nedocka, bude tu este pisat, co vsetko on robi, aby sme tu vzdychali a hikali
@anonym_7d762d presne, 10 rokov toto trpiet, este k tomu bez deti... dalo sa to riesit uz davno
@anonym_7d762d už som ja vyhľadala terapeuta, lebo som to nedávala. Bola som už 3x, samozrejme, že mi povedal na rozum. Je to chlap. Ja som rozhodnutá sa rozísť, poviem mu ešte raz, 201x na rovinu ako sa veci majú, toto sú dôvody a preto odchádzam. Keď bude treba mu to zhrniem aj písomne do emailu 🙂. Aby na to nezabudol za pár týždňov.
@anonym_7d762d nikto ťa tu nedrží. Pekný deň.
@anonym_7d762d už som ja vyhľadala terapeuta, lebo som to nedávala. Bola som už 3x, samozrejme, že mi povedal na rozum. Je to chlap. Ja som rozhodnutá sa rozísť, poviem mu ešte raz, 201x na rovinu ako sa veci majú, toto sú dôvody a preto odchádzam. Keď bude treba mu to zhrniem aj písomne do emailu 🙂. Aby na to nezabudol za pár týždňov.
@anonym_autor negativista, len on vie ako to má byť a tvoje názory sú zlé. Ak si mu už vysvetľovala, neobťažovala by som sa znova. Odíď, povedz mu že buď si začne riešiť veci ako normálny človek alebo sa nevrátiš. A že ťa nebaví tráviť dni počúvaním jeho sťažovania. Že vieš dni tráviť lepšie.
Autorka, toto určite nie je diagnóza, ale to vieš. Prišiel vek tzv. "mládi v prdeli a do duchodu ďaleko".. Má pocit, že ho všetci tí mladší okolo neho prevalcujú, že všetko, čo zažil kedysi on bolo lepsie a jednoduchšie. Proste smúti za minulostou (spomienkový optimizmus), a myslí si, že dnes je ten pokrok priveľmi rýchly a on nebude stíhať. Obzvlášť ho musí štvať, keď vidí, že ty sa prisposobujes a ide ti to...
A na 100% sa to bude vekom radikálne zhoršovať. Po 50tke, možno 60tke to už bude na nevydrzanie.
To si myslím ja. Držím ti palce, budeš sa musieť rozhodnúť, ci to budeš znášať do konca svojho života.
❤️
Toto vyzerá ako nejaká emočne nestabilná porucha osobnosti s kúskom paranoje s takými maniermi čudáka ktoré sa vekom zhoršujú lebo toto je spravanie pubertiaka a vzťah matka syn nie partner partnerka. Nemusí mať psychicku chorobu je to vada osobnosti a charakteru. Aj keď miestami to fakt pripomína začínajúcu demenciu. Ale keď neurologicky je ok potom je to cudak. Alebo manipulátor nechce sa mu nič riešiť tak to zariadi tak aby si to riešila za neho. V rodine niekoho takého nemajú? Mňa by takto dostal za chvíľku k psychiatrovi alebo by som bola vdova. Obdivujem tvoju silu a odolnosť
@anonym_autor veď trochu sa uvoľní autorka, určite má aj veľa plusov. Možno doma upratuje, vysáva, vie variť skvelé jedlá, možno maľuje obrazy, skladá básne, pestuje kaktusy, alebo slivky, je ovocinár, alebo skrátka je skvelý plavec, alebo turista. Tak mi nejdú technológie, a čo? Zato sa s ním chce rozviesť? Veď nie každý je na tieto technické veci, ja radšej tiež osobne si kúpim lístok na MHD a nie cez mobil. Zájdem osobne na kataster a pod.Pokiaľ je problém to, že nevie používať technológie a hundre, tak to urob ty a je to.
Autorka, toto určite nie je diagnóza, ale to vieš. Prišiel vek tzv. "mládi v prdeli a do duchodu ďaleko".. Má pocit, že ho všetci tí mladší okolo neho prevalcujú, že všetko, čo zažil kedysi on bolo lepsie a jednoduchšie. Proste smúti za minulostou (spomienkový optimizmus), a myslí si, že dnes je ten pokrok priveľmi rýchly a on nebude stíhať. Obzvlášť ho musí štvať, keď vidí, že ty sa prisposobujes a ide ti to...
A na 100% sa to bude vekom radikálne zhoršovať. Po 50tke, možno 60tke to už bude na nevydrzanie.
To si myslím ja. Držím ti palce, budeš sa musieť rozhodnúť, ci to budeš znášať do konca svojho života.
❤️
@wilkova áno presne toto. Spomína stále na mladí, odmieta absolútne pokrok, nič čo dnes vzniká a len hundre.
Takto sa spýtam: V čom je zdatný? Čo mu ide? Že by ste sa dohodli nejak tak že on teba odbremení od toho a bude robiť a zariaďovať to, a ty sa mu budeš starať o administratívu a o papiere.
Napríklad môj chlap je extrémne schopný, ale tiež sa mu veľa vecí proste nechce riešiť. Mne sa nechce variť, vysávať, riešiť veci a opravy okolo domu. A tak nejak prirodzene sme dospeli do štádia, že chodíme síce do reštaurácie ale keď treba tak navarí on, povysáva on, opravy v dome rieši on (ja maximálne podržím lampáš), a keď treba niečo vybaviť čo dokážem aj ja (poisťovne, banky, úrady, darčeky, poumývať riady, daňové veci a pod.) tak to vybavujem ja. A nič sa nedeje. Ale je to o spolupráci.
Je pravda že keby sa mne dnes niečo stalo, tak on je stratený v tých veciach a naopak keby sa niečo stalo jemu tak mne sa zosype dom na hlavu.
Priznala si, že to nie je nič nové. Starne a jednoducho to nikdy nemal rad robiť ináč. Tak to robí po svojom. Vždy bol taký. Staroba len tieto výstrelky a povahové črty vie viac ukázať.
@anonym_autor do emailu mu to nepíš, ten nezvládne prečítať 🤣 napíš list 🤭
Prepáč, nedalo mi. Máš môj obdiv. Drblo by ma 😵💫
@anonym_autor veď trochu sa uvoľní autorka, určite má aj veľa plusov. Možno doma upratuje, vysáva, vie variť skvelé jedlá, možno maľuje obrazy, skladá básne, pestuje kaktusy, alebo slivky, je ovocinár, alebo skrátka je skvelý plavec, alebo turista. Tak mi nejdú technológie, a čo? Zato sa s ním chce rozviesť? Veď nie každý je na tieto technické veci, ja radšej tiež osobne si kúpim lístok na MHD a nie cez mobil. Zájdem osobne na kataster a pod.Pokiaľ je problém to, že nevie používať technológie a hundre, tak to urob ty a je to.
@anonym_4cdcf7 hm. Tak upratuje iba z donútenia, vysáva takisto z donútenua, nemaľuje ani neskladá básne, nevie plávať, v záhrade iba griluje. Všade chodí osobne, lebo auto šetrí a ide MHD. Všade... alebo pešo...
@anonym_autor do emailu mu to nepíš, ten nezvládne prečítať 🤣 napíš list 🤭
Prepáč, nedalo mi. Máš môj obdiv. Drblo by ma 😵💫
@baboobchod No list, ale počkaj, doporučený a nech si ho ide vybrať na poštu a vystáť tam radu 🙂. To vždy pič..je dva dni.
@anonym_4cdcf7 hm. Tak upratuje iba z donútenia, vysáva takisto z donútenua, nemaľuje ani neskladá básne, nevie plávať, v záhrade iba griluje. Všade chodí osobne, lebo auto šetrí a ide MHD. Všade... alebo pešo...
@anonym_autor ako už niekto napísal Drblo mi ma z neho 🤦štýl môj sused strechu nebudeme opravovať načo padne sem zachvilku raketa
tiež mi napadlo, že či sa teda nejak dopĺňate a viete si zadeliť činnosti, kto je komu čo ľahšie
spomínam si, keď som čítala rozhovor s Golonkom, ktorý hovoril, že u nich drží kasu manželka, lebo on to nevie s peniazmi
alebo rozhovor s Magdou Vášáryovou, ktorá spomínala, ako jej Lasica volal aj do práce, lebo nevedel, kde čo je
Takto sa spýtam: V čom je zdatný? Čo mu ide? Že by ste sa dohodli nejak tak že on teba odbremení od toho a bude robiť a zariaďovať to, a ty sa mu budeš starať o administratívu a o papiere.
Napríklad môj chlap je extrémne schopný, ale tiež sa mu veľa vecí proste nechce riešiť. Mne sa nechce variť, vysávať, riešiť veci a opravy okolo domu. A tak nejak prirodzene sme dospeli do štádia, že chodíme síce do reštaurácie ale keď treba tak navarí on, povysáva on, opravy v dome rieši on (ja maximálne podržím lampáš), a keď treba niečo vybaviť čo dokážem aj ja (poisťovne, banky, úrady, darčeky, poumývať riady, daňové veci a pod.) tak to vybavujem ja. A nič sa nedeje. Ale je to o spolupráci.
Je pravda že keby sa mne dnes niečo stalo, tak on je stratený v tých veciach a naopak keby sa niečo stalo jemu tak mne sa zosype dom na hlavu.
@anonym_b3ae87 neviem v čom je zdatný. Niečo vie uvariť. A vie veci vychodiť, že on je ten typ, čo v zime, v teple sa obuje a bude chodiť riešiť veci osobne. To mi kvitujem, ja všetko online, telefonicky. Je to ten typ, čo ti vyzdvihne kabáť v čistiarni, recept v lekárni, ide 5 km pešo kúpiť nejakú vec. Keď som chorá, stará sa o mňa.
@anonym_autor Pokial to tvoj muz ako tak zvladal do 35, tak sa asi nestal zazrak a zrazu tomu nerozumie. Podla mna prisiel na to, ze to urobis za neho a on si v klude moze vylozit nohy.
@anonym_autor Pokial to tvoj muz ako tak zvladal do 35, tak sa asi nestal zazrak a zrazu tomu nerozumie. Podla mna prisiel na to, ze to urobis za neho a on si v klude moze vylozit nohy.
@beata_k bol mladý, mal chuť, energiu a taký životný elán. Teraz je bez energie, bez života, už len akokeby prežíva... snažím sa mu pomôcť, rozosmiať ho, myslela som, že má depresiu, ale nemá objektívne. Len tak nejako zatrpkol a uzavrel sa do seba.
@beata_k bol mladý, mal chuť, energiu a taký životný elán. Teraz je bez energie, bez života, už len akokeby prežíva... snažím sa mu pomôcť, rozosmiať ho, myslela som, že má depresiu, ale nemá objektívne. Len tak nejako zatrpkol a uzavrel sa do seba.
@anonym_autor 45 muz nie je stary dedo bez energie. Stale si myslim, ze prisiel na caro vylozenych noh.
@anonym_b3ae87 neviem v čom je zdatný. Niečo vie uvariť. A vie veci vychodiť, že on je ten typ, čo v zime, v teple sa obuje a bude chodiť riešiť veci osobne. To mi kvitujem, ja všetko online, telefonicky. Je to ten typ, čo ti vyzdvihne kabáť v čistiarni, recept v lekárni, ide 5 km pešo kúpiť nejakú vec. Keď som chorá, stará sa o mňa.
@anonym_autor No vidíš. Či to nebude skôr tým že ty to chceš všetko rýchlo rýchlo a hneď, a on sa proste ide postaviť do radu. Ja som presne taká ako ty. A môj keď musel ísť niečo vybaviť na úrady, zobral papiere a obehal to všetko osobne. Ja cez mail ale potom taká nezrovnalosť, hentaká nezrovnalosť, ani neviem čo je vlastne lepšie.
Nevravím že tvoj spôsob je zlý, ale to že možno skôr ty bojuješ s ním, zatiaľ čo jemu to tak vyhovuje a nevyhovuje mu tvoj spôsob.
A neboj, aj môj upratuje z donútenia ale robí to. Čo sa na dome nakrútil, odišiel mu chrbát, nechcela by som. A tiež ma štve keď všetky papiere, dokumenty, úrady, poistky a všetko toto riešim ja, nebaví ma to. Ale proste nie je to typ čo by sedel za TV s nohami vyloženými na stole a čakal čo sa bude diať. 2 roky som bola chorá, nechytala som sa, riešil čo vedel, staral sa, ťahal ma, sám toho má dosť aj v práci a aj doma. Takže to aj tak beriem - OK vybavím ti to, podpíšem ti to, pomôžem napísať ten mail, zavolám na to call centrum, mne hlava neodpadne, som rada že nemusím opravovať ten kohútik, riešiť tam stavbára, tam kúrenie, hento a tamto...
@anonym_autor nevie vybaviť = seriem na to, posťažujem sa ženuške a nemusím nič riešiť. Neboj sa, keď od neho odídeš zázračne sa naučí všetko.
@anonym_autor No vidíš. Či to nebude skôr tým že ty to chceš všetko rýchlo rýchlo a hneď, a on sa proste ide postaviť do radu. Ja som presne taká ako ty. A môj keď musel ísť niečo vybaviť na úrady, zobral papiere a obehal to všetko osobne. Ja cez mail ale potom taká nezrovnalosť, hentaká nezrovnalosť, ani neviem čo je vlastne lepšie.
Nevravím že tvoj spôsob je zlý, ale to že možno skôr ty bojuješ s ním, zatiaľ čo jemu to tak vyhovuje a nevyhovuje mu tvoj spôsob.
A neboj, aj môj upratuje z donútenia ale robí to. Čo sa na dome nakrútil, odišiel mu chrbát, nechcela by som. A tiež ma štve keď všetky papiere, dokumenty, úrady, poistky a všetko toto riešim ja, nebaví ma to. Ale proste nie je to typ čo by sedel za TV s nohami vyloženými na stole a čakal čo sa bude diať. 2 roky som bola chorá, nechytala som sa, riešil čo vedel, staral sa, ťahal ma, sám toho má dosť aj v práci a aj doma. Takže to aj tak beriem - OK vybavím ti to, podpíšem ti to, pomôžem napísať ten mail, zavolám na to call centrum, mne hlava neodpadne, som rada že nemusím opravovať ten kohútik, riešiť tam stavbára, tam kúrenie, hento a tamto...
@anonym_b3ae87 keby mu to tak vyhovovalo, tak vie, že ho nechám a absolútne to neriešim. Ale ja nič iné nepočúvam, ako ho ide poraziť, nič nevybavil, zbytočne tam chodil, že ho odkázali na aplikáciu, že to má riešiť emailom. Nevie podať poistnú udalosť -veľmi jednoduchú triviálnu vez portál. Nechala som ho, keď už nadával a dostával infarkt, vyriešila som to za 10 minút. Pýtala som sa, či chce pomôcť, či to mám vyriešiť ja. Nie, nervy, nahnevaný.... ok, kľud, tak rieš... a na konci zase nahnevaný... absolútne nič nevidí pozitívne. Jeho mindset : Vianoce sú od veci, všade sú ľudia, neznáša to, neznáša kupovať darčeky, neznáša toto okolo toho, neznáša nový rok, všetko pôjde hore, energie pôjdu hore, odvody, všetci len kradnú. Zle som sa vyspal, nepomohol som spať, potom som sa budil, hlava ma bolí, nič som nejedol, bol som v obchode, vieš koľko to už teraz stojí? Ja už tam nebudem nakupovať. Videla si toho debila ako parkuje pred domom? Videla si, ako upratovačka neumyla zase schody? Zase debilný program na Vianoce v telke. Žiadne dobré filmy sa už netočia. Banka zase zdvihla ceny za poplatky. Židovské kuxrvy. A nebudem už ďalej. toto prostredie na mňa veľmi zlé vplýva.
Tak je otázka prečo zatrpkol?a podľa mňa to technologiami nieje ale skôr mi to príde, že niečo ho nenapĺňa v živote a si to uvadomuje
Možno by bolo fajn s ním veľa sa rozprávať a vzájomne hľadať to pozitívne
Tak je otázka prečo zatrpkol?a podľa mňa to technologiami nieje ale skôr mi to príde, že niečo ho nenapĺňa v živote a si to uvadomuje
@anonym_d3f927 rozprávala som sa s nám niekoľko krát. Aj som mu navrhovala riešenia = že pôjdeme od seba - NIE. Že to skúsi s nejakou inou - NIE. Že pôjde za psychológom - NIE. Že pôjdeme na párovú terapiu - NIE. Že pôjdeme na 2t do kúpeľov si oddýchnuť - NIE.
@anonym_d3f927 hm, tie deti dodajú životu taký zmysel. Lebo v 45 je už taká únava životná, stále to isté, telo už sem tam štrajku je a tie deti sú predsa hnacím motorom. Škoda, že ste aspoň adopciou neskúšali, alebo pestúnstvo. Možno nejaký verný pes by mi zlepšil náladu. Treba aj veľa magnézium, alebo aj nejaké antidepresíva si zadovážiť na zlepšenie chuti do života.
@anonym_autor uplne ta chapem, v niektorych vecich vidim svojho muza, totalne lavy na vybavivanie veci, nikde nic sa neda vybavit ani vyriesit. Ja zdvihnem tel a mam to za pr sekund. Ja u svojho muza vidim chybu vo vychove ale to by bolo na dlhsie. Mama vsetko za neho riesila a teraz si nic nevie vybavit

Od leta som mu hovorila, že už to nedávam. Že končím. Dva mesiace sa snažil a dnes je všetko zase späť. Dnes sme boli u jeho mami a sama povedala, že je veľmi tvrdohlavý a nedá si poradiť.