icon

Boli by ste vo vzťahu s niekým s psychickou diagnózou?

3. okt 2024

Ahojte.Idem si k Vám po radu.Budem konkrétna.Boli by ste s niekým,rozvíjali by ste ďalej vzťah,kebyže Vám dotyčná osoba už v začiatkoch spoznávania povie,že má stanovenú diagnózu,ktorá sa vyliečiť nedá,len liekmi potláčať príznaky.Je to psychického charakteru.Tá osoba sa ale javí na prvý pohľad,ako veľmi milá,slušná osoba.Človek by ani nepovedal na prvý pohľad........

Ďakujem za všetky odpovede.

elli333
4. okt 2024

Tie reci o tom, ze schizofrenik nikoho nezabije, alebo nespacha samovrazdu su totalna hlupost 🙂. Praveze je to naozaj velmi nebezpecna diagnoza a clovek je bohuzial nebezpecny aj sebe aj inym. Je nieco ine mat taku kamaratku a ine s takym clovekom zit a nevediet ci ta v noci nezapichne nozom, nedajboze ak su uz aj deti tak sa bat aj o ich zivot. Dost sa inak divim, ze niekto cloveku so schizofreniou naozaj necha strazit dieta. Ako nic proti, ja rozumiem, ze clovek ak je nastaveny na lieky tak sa zda, ze je uplne ok a zdravy, ale tam moze prist k akejkolvek nepredvidatelnej situacii a bohuzial schizofrenik moze zareagovat trochu inak ako zdravy clovek a to pisem so vsetkou uctou k nim a hlavne s lutostou lebo oni zato nemozu. Len oni nemaju na vyber. Musia s tym zit. Ty autorka na vyber mas, je to obrovske stastie, vyber si dobre lebo je mnoho sposobov ako si uplne...hm ako to povedat slusne? Pokazit zivot 😀 a toto by bol isto jeden z nich.

deedol
4. okt 2024

v tom pripade, o ktorom viem, dany clovek nebol nasilnicky, to nie, ale mal vselijake paranoidne predstavy, ze ho niekto sleduje, ze mu niekto chce ublizit a tak. bol schopny vyhadzat vsetky veci z bytu von a hladat odposluchy napr. tak si predstav v takej atmosfere vychovavat deti. VS nedokoncil, pracoval len kratko, vacsinu zivota je na ID. tiez sa upina k nabozenstvu. spustacom bola trauma v detstve, ale zrejme tam bola nejaka predispozicia, lebo ju zazili aj surodenci a ti su bez dg.

vevebono
4. okt 2024

Ja trpim neurotickou poruchou. Našťastie manžel nebol sebec a je so mnou.
Ak ti je s ním dobre, tak chodievajte von a spoznávajte sa. Len mu nedávaj sľuby do budúcna. Časom sama uvidíš, aký je, aké má prejavy a zmeny nálad. Oceň, že bol priamočiary a nemusela si sa to dozvedieť po rokoch, keby už bolo vycúvať komplikovanejšie.

gerber58
4. okt 2024

Bola, manipuloval mnou a bolo to peklo, až po kým som tomu nedala ja koniec. Bolo mu absolutne jedno, že ma už neuvidí, mal už lepšiu v hľadáčiku. Za tie psych. výkyvy nálad ešte manipulatorske sklony to nestalo. Zničí ťa, bude hádzať vinu na teba a ty skončíš vyhorena, bez chuti.

lucia147852
4. okt 2024

@vevebono vo všetkej úcte, tvoja diagnóza nie je príjemná a vie narušiť život ale oproti schizofrénii je to slabý odvar

autor
4. okt 2024

Keď čítam vaše odpovede som priklonená k rozhodnutiu ďalej v tom nepokračovať,ale ako som už spomínala,nikdy by som nepovedala,že má túto diagnózu. Pri tých pár stretnutiach neurobil nič,pri čom by mi malo niečo vadiť, prekážať. Normálny slušný, pozorný,komunikativny,aj vtipný chlap. Bolo mi až čudné, prečo nemá priateľku, manželku,rodinu v tomto veku. Keď mi to povedal,až potom som pochopila. Každá sa buď zľakla,alebo rovno ušla. Myslím si,že aj takí ľudia chcú byť s niekým, uvedomujú si,že aj keď sú chorí, chcú nájsť šťastie a byť aspoň chvíľu s niekým šťastní. Ináč si to neviem vysvetliť. Ked napíše, zavolá tiež je ako obyčajný muž. Pýta sa aký som mala deň,čo mám nové,ako v práci,vtipkuje,povie mi o svojom dni. Naozaj by nik nepovedal,že má túto diagnózu. Ale bude to tým, že nie som s ním 24/7. Keby som bola s ním častejšie, možno by sa prejavil aj v ten inej, horšej situácii. Život v strachu,či byť s ním len z ľútosti,aby nebol sám nie je správne ani pre mňa a ani pre neho. Povedal mi sám,že pochopí,ak sa rozhodnem pre ukončenie stretnutí,nebude mi nič vyčítať,že to zažil veľa krát. Boli ženy,ktoré ho po tomto zistení úplne odignorovali,boli také, ktoré časom ochladli. Mrzí ma to,nik si nezaslúži byť sám a on je naozaj milý človek,aspoň z môjho pohľadu. :((

petronelag
4. okt 2024

My máme u susedov takého mladého chlapa, má 37 rokov, skončil strenú školu a VŠ už neskončil, ale inak je šikovný, má aj vodičský preukaz. Ale neudržal sa ani v práci a jeho otec hovorí, že je to ťažké, keď sa mu stav zhorší, veľmi sa mu snažili rodičia pomáhať.
Je to nevyspytateľná diagnoza.

vevebono
4. okt 2024

@lucia147852 áno, máš pravdu, ja si to uvedomujem. Ale pokiaľ to je pod kontrolou, tak netreba nutne spáliť mosty. Ak jej je s ním fajn, tak prečo treba hovoriť bojím sa ta, daj mi pokoj.

macatt
4. okt 2024

Všetko čo sa píše sedí, nikdy nebudeš na prvom mieste, bude to choroba a on.. a naozaj je tam aj manipulácia, keď neurobíš to a tamto pôjdem do nemocnice, dostanete ma do nemocnice, neustále branie ohľadu a choroba je na piedestáli.. ten človek si to neuvedomuje, lebo trpí a bojuje.. pol roka môže byť pokoj a potom je ten človek mimo seba, hovorí tie isté veci, stále sa sťažuje a všetkých obviňuje, rozpráva nezmysli, zmení sa osobnosť na nepoznanie a je to fakt peklo.. za toho človeka treba riešiť veci, kontrolovať.. je to doživotne… ak si vieš vybrať a založiť rodinu tak do toho nechoď.. ak neplánuješ zakladať rodinu tak to skús.. sex a romantika je úplne to najposlednejšie čo od takého človeka dostaneš.. oni riešia seba a svoje pocity a chorobu.. aspoň u nás je to tak

grof_monte_christo
4. okt 2024

@vevebono Ale ona si môže vybrať. Ona hľadá muža do života. Nemá 60 rokov, že hľadá parťáka na prechádzky a jej to stačí. V živote môžu prísť rôzne stresujúce chvíle, ktoré epizódu spustia. Co jej poradíš potom?

vevebono
4. okt 2024

@grof_monte_christo veď nech si vyberie. Ja píšem., že ak mu je s nim fajn, nemusí páliť mosty.

unicornlady
4. okt 2024

Ja len premýšľam, aká je tam inteligencia. A to nemyslím nijak ako urážku. Ja som raz stretla chalana, ktorému bola diagnostikovaná schizofrénia (nešpecifikovaná schizofrénia, niekto to zase stanovil ako schizofréniu a autizmus), a jeho spôsob premýšľania bol tak úplne mimo ako môj, že ja som si s ním nemala veľmi čo povedať.

oblecenie99
4. okt 2024

@sashka22 Vyššie som písala, že som tiež mala takú kamošku, nikto by jej netipoval žiadnu diagnózu, kto o tom nevedel. Jej mama sa neskôr vyjadrila tak, že si mysleli, že je zastabilizovaná, na pohľad bola v poriadku. Aj tak raz z ničoho nič svoj život ukončila. Stačilo jej na to pár minút, kým bola sama. Je to už pár rokov a stále sa z toho spamätávam. O jej rodičoch ani nehovorím.

sashka22
4. okt 2024

@oblecenie99 mrzí ma Tvoja skúsenosť.

autor
4. okt 2024

Čo sa týka mňa; mám 32rokov, posledný vzťah mi stroskotal na nevere bývalého partnera. Bol to asi môj jediný vážny vzťah 4roky. Deti sme nemali,odkladala som to, ešte som to tak necítila a dobre som urobila. Potom som dlho bola sama,zamerala som sa na prácu a seba. No časom začne predsa len chýbať niekto blízky. S týmto mužom som sa spoznala zoznamke, najskôr sme si písali chvíľu a potom sme sa dohodli na stretnutí. Prvé rande dopadlo za mňa fajn,cítila som sa s ním fajn. Dohodli sme sa,že sa stretneme znovu,to už bolo všetko uvoľnené, pohodové,cítila som,že ho poznám roky. No a na treťom rande,keď sme boli na káve,mi povedal,že sa cíti so mnou naozaj dobre,pôsobím na neho pokojne,priam uvoľňujúco a musí mi preto niečo povedať,čo určite celú situáciu zmení z mojej strany. Povedal mi aj aké lieky berie,že problémy začali po 25ke + -. Mal problémy so správaním, kamaráti,alkohol a tak podobne. Mal samovražedné sklony,bolo mu všetko jedno,nevnímal dôsledky svojích činov a keď už to bolo neúnosné,začal sa liečiť, rodina mu pomohla v tomto. Viac mi nepovedal a ja som ostala úplne zaskočená. Najskôr mi napadlo,že je to nejaký vtip,či nejaká skúška,alebo hľadá výhovorky sa už nestretnúť,ale nie, ubezpečil ma,že to nie je výhovorka,ani vtip. Potom mi povedal,že radšej by bol,keby si nájde dievča, ženu podobného osudu, možno tiež s nejakou diagnózou,aby sa nemusel cítiť previnilo, ničiť zdravej žene život. Zabolelo ma to,aj zľakla som sa, priznávam. Odvtedy sme sa nestretli, píšeme si, voláme. Ako som spomínala,mali sme v pláne ďalšie rande,no teraz neviem. On sa asi bojí narovinu opýtať,ja sa tiež nechcem pýtať a mútiť mu hlavu. Nechcem mu ublížiť a po prečítaní príspevkov nechcem,aby ublížil mňe,či komukoľvek. Určite ho neodstrihnem hneď,nie som taká,bez slov a vysvetlenia zmiznúť,ale určite sa musíme ešte porozprávať. Ešte raz vďaka,že ste sa podelili so svojími skúsenosťami,aj zo súkromia. Nie pre každého je to jednoduché.

elli333
4. okt 2024

Autorka myslim, ze on ma nato naozaj rozumny pohlad. Idealne najst si zenu tiez s podobnou diagnozou. Pretoze ano bohuzial tebe by mohol znicit zivot. Je to velmi smutne, velmi az prilis dobre ta chapem, ze ti je ho luto a ze je to nefer, ze sa mu to deje a ziadna mu neda sancu, ale proste ...zivot obcas naozaj nieje fer

grof_monte_christo
4. okt 2024

Alkohol, drogy a podobný sajrajt často spúšťaju schizu. Poznám mladé dievča, ktoré odišlo po strednej škole do Anglicka a tam sa vraj dostalo na šikmú koľaj, skúsilo aj drogy. Spustila sa jej tam schiza, rodiča tam po ňu museli ísť a rovno potom na psychiatriu. Dovtedy zdravé dievča. Dnes má po 40 a má aj dieťa, je slobodná mamička. Ale mali schizofréniu v rodine. U tohto muža to mohlo byt podobné. Keby clo ek vedel, akú pliagu si spustí, nikdy by sa alkoholu, marihuany ani podobného svinstva v živote nedotkol.

mantilka
4. okt 2024

Čo poznám prípady z okolia, veľmi ťažký život s takým človekom. Časom sa to zhoršuje. Poznám 3 prípady, každý z nich si myslel že to bude ľahšie....nesú veľmi ťažký kríž.
Tí ľudia nie sú zlí dokonca slušní, inteligentní ale keď im prepne je to veľmi zle. 2 z nich už majú ZTP. Chlap sa má postarať o rodinu, nerob si ilúzie....e to veľmi ťažké.

elzena2
4. okt 2024

Moja babka ma schizofreniu a bála by som sa s nou byť sama v izbe. Takže ani takému partnerovi by som nedoverovala, že dokáže zodpovedne dat sam dlhsi cas pozor na deti, čo keď ho nejako vytocia a jemu (prepáč za vyraz) prepne? Stačí mi, keď mi babka vraví, aké počuje hlasy a ze ide lustit krížovky,aby konečne stichli. Pritom nezainteresovanh len vidí starú ženu, čo si vzala do ruky knihu krížoviek. Tiež by som to na nu nepovedala,keby to nevravela otvorene, čo všetko sa jej javí...

elzena2
4. okt 2024

"a po prečítaní príspevkov nechcem,aby ublížil mne, či komukoľvek." No vidíš, už teraz sa bojíš jeho reakcie a to sa vlastne ešte ani nič nezacalo

muchotrafka298
4. okt 2024

Mas 32 rokov, neober sa o moznost najst perspektivneho partnera a mat deti, ak teda planujes mat rodinu. Nemusis byt s nim len preto, ze Ti ho je luto, ze aj on ma dostat sancu. Pokial si sa v zivote nestretla s dusevnou chorobou, tak si nefandi,ze on je iny, je na liekoch, zvlada situaciu. Lebo toto skutocne nie je sranda. Vies si predstavit, ze s nim budes XY rokov a potom to nebudes zvladat, rozidete sa a potom budes robit co? Ostanu Ti tak oci pre plac, lebo o zenu v strednom veku sa muzi nepobiju. Ak chces mat deti, tak musis uvazovat perspektivne. Bohuzial, zivot nie je fer. Schizofrenia je dedicna choroba, mala by si s takym clovekom deti? Vo vasom vztahu nie ste len ty a on, je tam aj jeho choroba. Ano je fajn, ze Ti to povedal hned na zaciatku. Ale skus sa na to pozriet tak,ze ci ty si ochotna a schopna zniest napriklad zhorsenie stavu, ataky choroby, mozno ublizovanie sebe alebo druhym, elektrosoky v nemocnici. Preto Ti tu kazda druha napise, tie zeny, co maju skusenost priamo, ze sa s nim mas rozist, kym je cas. Lebo sa namotas, dojdu intimnosti, budete sa stretavat coraz viac a potom uz budes tazsie robit rozhodnutia.

alickapusinka
4. okt 2024

Ja TI napíšem mám taku kolegyňu tiež ma schizofreniu je v pohode ale ak ju chyti záchvat tak utekaj .Porozprava sa všetko dobre a za hodinu úplne ju ta hnusna choroba ovládne ale strašne úplne kope rozbija skriňu kovovu prevrati nádava hreši strelila kolegovy facku lebo ju chcel v amoku zastaviť tak mu vylepila. Hoci kedy príde pre nu sanitka úplne sa psychický zrúti je plne invalidna lenže je to málo čo dostane ID tak je nútena prácovať vezmu ju na psychiatriu o týždeň príde a je zasa na čas v pohode. MY ju v robote berieme že je chorá ma stavy ťažšie ked je v strese v nervoch a aj napriek tomu že berie lieky lieči sa.Chodi na kontoli na týždňove hospitálizacie tak aj napriek liekom občas ju to chyti ale je to strašne.Má dve už väčše deti a po druhom pôrode jej to tak rozpuklo mala tu popôrodu depresiu a s toho jej to prešlo do schizofrenie ani na nej nezbadáš že je chorá ale ak ju chyti záchvat je to čosi strašne. Tým že TY s tým chlapom sa len poznavate je to krátko nežiješ s nim tak ine je sa stretavať sa ísť na randičko na kávu do kina na výlet a ine je žiť spolu bývať pod jednou strechou to sú 2 rozdielne veci ak by si s nim bývala myslím že by sa to prejavilo na plno.Tak ako píše prispievateľka o maminom bratovy že jeho manželka s toho ochorela.Za mna nie nebola by som s takým človekom a ani nemala s ním deti v žiadnom prípade.Teraz ak sa len stretavate tak je to v pohode ale ak by si s ním žila každý deň tam by sa to časom ukazalo.Aj moja kolegyňa je v pohode ale ak to na nu príde tak koniec. Kriči plače smeje sa hreši nádava.To nie je sranda žiť s takým človekom.Ak by si s ním bola že bol zdraví a nasledne to prepuklo to je ine zariadila by si sa podľa situacie ale dobrovoľne ísť do takeho vzťahu to určite za mna nie.

elzena2
4. okt 2024

@alickapusinka prosím ta, to je aká práca, že toto zamestnávateľ akceptuje? Ved to ohrozuje všetkých ostatných. Normalne som v šoku.

alickapusinka
4. okt 2024

@elzena2 akceptuje ju kedže to je zriadovateľ podniku je mesto a nie žiaden súkromný podnikateľ taký by ju nevzal určite na tisic %.Mesto si urobilo podnik kde zamestnava aj zdravých aj takých takže áno akceptuje.To nemá take stavy každý deň v tom podniku prácuje aj jej mama a teta takže má dozor.ID ma malý a kedže ma dve deti tak musi si ísť privýrobiť mesto ju zamestalo vedelo do čoho ide takže darmo si v šoku raz ked to je tak tak je to tak.ON ma lieky ale aj napriek tomu ma občas taký stav.To je normálny prejav choroby.Má papier zaručial sa za nu jej mama aj teta tak pracuje.Ruky a nohy ma zdrave vie porobiť všetko takže nebol dôvodo ju nevziať.

maialeo
4. okt 2024

odpoviem ti ako astrologicka... pri 40 rocnom chlapovi, resp. po 40 zacinaju na cloveka vplyvat take energie, ze normalny clovek ma problem sam so sebou. U neho cirkus v hlave este len zacne.

petronelag
4. okt 2024

Toto je veľmi zložitá situácia, lebo takýmto ľuďom, keď by aj chcel pomôcť a prispôsobiť sa tomu stavu, je to nebezpečné. A zase ani schizofrenici nechcú niekomu ublížiť, ale neovládajú sa a môže sa to stať. Niekde aj rodičia (s dieťaťom hlavne starším), to ťažko zvládnu aj keď sa snažia.

autor
4. okt 2024

Ja si toto všetko uvedomujem. Určite týmto pádom nad deťmi a vážnym vzťahom ani neuvažujem. Chcela som len získať nejaké informácie, možno osobné skúsenosti, pretože s touto diagnózou som sa ešte nestretla a nechápala som,ako sa dokáže zmeniť rozumný,v pohode chlap,či žena ,na niekoho úplne opačného. Počula som,že mávajú halucinácie,vidia veci inak, počujú hlasy, ktoré nik iný nepočuje,sú depresívni,nevyspytstelní a podobne. On sa mi tak ale vôbec nejavil a som si vedomá,že to bolo tým, pretože sme sa len pár krát stretli. Dokonca má prácu, robí v záhradníctve, predáva rastliny, stromy do záhrad, chodí autom. Je pravda,že ma problém na mieste s veľkým počtom ľudí,v dave. Preto som sa prišla sem opýtať a dozvedieť sa viac. Bez tej choroby,bol by pre mňa dokonalý,ale určite nie jediný :( .

atinkaa
4. okt 2024

@autorka je to narocna a citliva tema - aj pre teba, nic o tom nevies vravis, aj prenho. Je to tazke, ked sa nevies zoznamit a mat kontakt s ludmi - este viac to toho cloveka hadze do samoty a odklana od spolocnosti, liecby.

U nas su tieto veci velka stigma.
Za mna, chapem, co ti napisali zeny/dievcata na prvej strane - dalej som necitala - a chcem ti napisat, ze akekolvek rozhodnutie, kedy myslis na seba a na to, aby si bola ty bezpecne a ty dobre nie je sebectvo. Uz to je mega, ze sa pytas, riesis, ze nad tym vobec uvazujes.

Ja nie som psychiater a neviem ako je na tom konk. mlady muz, s ktorym si sa stretla. No ty vies, ako vam spolu bolo, ako ste sa rozpravali, o com, ci mate spolocne temy, ci to bolo fajn. Ako odbornik z pribuznej oblasti ti viem povedat, ze kazda takato porucha je niekde na spektre - ak si predstavis priamku, tak rovnako aj my - kazdy sme niekde na priamke umiestnitelni a to z hladiska intelektu, vnimania, pozornosti, pamati....z hladiska toho ako sme zdravi v zmysle senzoriky, motoriky...a podobne. Tak to ber aj u toho konk.cloveka. Isto to chcelo od neho velku davku odvahy a ferovosti, ze ti o tom povedal, ze to nenechal len tak. Mozno ma za sebou situacie, kedy to prave kvoli tomu nedopadlo. Teda vies isto, ze co do priamosti, ferovosti, uprimnosti, odhodlanosti dat do vztahu vela, je na priamke mozno prevysujuc mnohych nielen muzov, ale aj zeny tu.
Cim ta vobec nelamem na vztah s nim. To je na tebe, len mozno ak nemate mesiac pred svadbou...co asi nemate tomu daj sancu, daj chvilu na rozhovory, aby ti samej nebolo luto, ze si zahodila nieco, co ta mozno mohlo obohatit, mohlo ti to nieco dat. Neviem.

No viem urcite, ze su jednak knihy, kde o tom vies najst viac a tiez vies zavolat na Linku Nezabudku a pytat sa - 0800 800 566
Vela sa vies dozvediet na stranke - https://schizofrenia.com/
Pokojne zaklikni sekciu pre verejnost a je tam okrem inych info aj kniha pre ludi ako ty a blizsich - https://schizofrenia.com/verejnost/kniha/

Vies sa s nim o informaciach z knihy, z linky, zo stranky rozpravat, vies ju s nim zdielat. Ja by som uplne ludi, s ktorymi rezonujes nedavala prec, mozno maju mat v tvojom zivote miesto. To neznamena, ze nemas byt opatrna a to neznamena, ze si ho vezmes a budete mat spolu deti. Mozno to je a bude o niecom inom, mozno naopak to vsetko spolu prekonate. Dnes je moznost aj genetickych testov a liecba tiez napreduje - to len na margo celeho.

Tak len tolko som ti chcela pozdielat, kym docitam dalsie 2 strany. Mozno je to uz pase a rozhodla si sa a aj ten krok urobila.
Mozno to pomoze inym na podobnej ceste. Pride mi to s ohladom na tych ludi smutne a pre nich narocne - mat vztahy, ked su a priori odmietani. Mozno sme len zbytocne vsetci prisni a vieme o tom malo.

Prajem nech sa dobre rozhodnes.

autor
4. okt 2024

@atinkaa veľmi pekne ďakujem,aj ostatným. Určite ho neopustím bez vysvetlenia a aj keby nebudeme spolu tvoriť pár,budem tu pre neho. Možno mi naozaj,z nejakého dôvodu, musel do života prísť. Možno tým,že nenapísal hneď,pri zoznámení,že ahoj,volám sa M. a mám schizofréniu,hľadá len niekoho, kto mu bude blízky a pochopí to. Ja ho chápem, určite je odstrašujúce pre každú ženu,ak niečo také spomenie už na začiatku,viac sa mu tá osoba už neozve.

atinkaa
4. okt 2024

...len trochu skorigujem do normy info z tejto 2.strany, chapem osobne skusenosti, ak ste niekedy hrali v skole telefon viete ako koluju info, teda cosi ine su informacie zila som s niekym s touto dg. a ine je, ak niekto cosi povie + dalsi cosi k tomu pribali - ten treti nieco podstate zabudne, napr. vypatu situaciu, hadku, ktora sa udeje aj bezne, nieco malo prida a my tu mame finale, ze vrazdia bezne ako na pase a clovek s nimi nemoze byt v bezpeci.
Nemyslim, ze sirenie tychto mytov je niecomu prospesne. Ide o poruchu, kde prave zdrave prostredie, okolie, rodina vie urobit velmi vela plus.

Pravdaze veci, ktore kohokolvek z nas, aj relativne zdravych a stabilnych rozrusuju, vedia narobit skody, to tak jednoducho je. A ak je niekto k tomu aj impulzivny, tak moze ublizit, ale to moze urobit aj impulzivny bez psychiatrickej diagnozy. To je tiez fakt.

Ale, ak budete googlit forenznu psychologiu, kriminologiu, tak ci narazite na vyskumy Netika, Heretika, Cirtkovej alebo dalsich, tak je zasadna rodinna vychova - bitky, a vobec spravanie, ktore vieme oznacit akokolvek negativne - ci uz jednoducho nepekne sa k sebe spravali, alebo chladne, necitlivo najma s ohladom na deti, vychova, kde podstatnu cast zohravaju drogy a alkohol a potom sklony k impulzivite...teda tomu, ze to nedomyslim, ze to najprv urobim a potom zistim aha, nebolo to ok, tak vtedy dochadza k tomu, co popisujete a to su ludia, ktori su tazki pre rodicovstvo a manzelstvo.