icon

Boli by ste vo vzťahu s niekým s psychickou diagnózou?

3. okt 2024

Ahojte.Idem si k Vám po radu.Budem konkrétna.Boli by ste s niekým,rozvíjali by ste ďalej vzťah,kebyže Vám dotyčná osoba už v začiatkoch spoznávania povie,že má stanovenú diagnózu,ktorá sa vyliečiť nedá,len liekmi potláčať príznaky.Je to psychického charakteru.Tá osoba sa ale javí na prvý pohľad,ako veľmi milá,slušná osoba.Človek by ani nepovedal na prvý pohľad........

Ďakujem za všetky odpovede.

Strana
z8
moni141
3. okt 2024

Fuuuu, zalezi to od vela veci. Ja ale ako clovek, co pozna taketo ochorenia z okolia, by som dala ruky prec. Zalezi samozrejme o aku dg. Ide a aky stupen, konkretny druh. Ja napriklad som od takehoto nadejneho partnera dala hned ruky prec, kym som sa nestihla naviazat. Moze to zniet sebecky, ale ja som sa na to necitila. Zalezi na tebe. Ak je to laska, asi tomu nerozkazes. A ved aj ludia s takymito chorobami si zasluzia lasku, partnera, normalny zivot...pokial vie ten clovek fungovat v beznom zivote s s liekmi, nie je problem, pokial je partner na to pripraveny a citi sa na to. Treba si ale podrobne o tom zistit vsetko aj mozny vyvoj do buducna. Niekedy laska nestaci.
Drzim palce 🙂

biba_18
3. okt 2024

@moni141 podľa toho aká diagnóza že…

moni141
3. okt 2024

@biba_18 ano, to vie velmu zavazit. Je uplne ine zit s schizofrenikom alebo s clovekom s bipolarnou poruchou kontrolovanou liekmi, napriklad.

autor
3. okt 2024

Schizofrénia. Na viac som sa ďalej nepýtala,bola som tak zaskočená. Len googlim. Pritom mladý chlap. Vôbec sa mi nejaví,že by mal zmeny nálad, depresie, úzkosti, halucinácie. Poznáme sa dačo cez 2 mesiace. Nie je to nič vážne. Len sa zatiaľ spoznávame. Na jednej strane som rada,že mi to povedal,na druhej ... vážne sa mi páči a je mi s ním fajn. Neviem čo robiť.

autor
3. okt 2024

Ťa schizofrénia sa dá vyliečiť až tak,že raz už nemusí brať lieky? Nerozumiem sa tomu,nikdy som sa s niečím takým nestretla.

moni141
3. okt 2024

Za mna je schizo velmi nevyspytatelna. Su ludia, co vedia s tym fungovat, ale ja by som mala strach. Rozhodnut sa musis sama. Prejavi sa hlavne v mladom veku, do 30. A nebiem ci si pamatam presny udaj, ale myslim ze statisticky iba 30% ludi s touto dg dokaze pracovat. Uz len to vela vypoveda. Mam susedu schizo, to je normalne ludska tragedia. Vas mozny buduci je ale iny pripsd podla toho co pisete. Zalezi dokedy, to neviete...mozno aj na stalo, ktovie. Normalne mozno skusit s nim ist k jeho psychistrovi po dohode alebo tak...

moni141
3. okt 2024

Neda, da sa potlacit.

autor
3. okt 2024

@moni141 on sa lieči, chodí ku psychiatrovi pravidelne a berie lieky. Aspoň mi tak povedal. Čo som sa len dočítala,že ich povaha je naozaj nevyspytateľná. Nie som človek, ktorý robí náhle závery,ale odkedy mi to povedal, mám pri ňom zmiešané pocity. Nebojím sa ho,ale taký čudný pocit. Potrebujem sa len s ním porozprávať,no neviem ako mu to všetko,ako to vnímam, vysvetliť.

macatt
3. okt 2024

V rodine máme, má invalidný dôchodok, lebo fungovať nevie, 2x na liečení, niekoľkokrát hospitalizácia, teraz pár rokov lepšie obdobie, ale vysoké dávky liekov, roky sa aj hľadali tie správne.. sú obdobia kedy týždne len spí, utieka sa k motlidbám..ťažko to je, každý to môže zvládať inak.. nemyslím, že sa to dá vyliečiť…držím palce

deedol
3. okt 2024

@macatt tiez podobna skusenost zo sirsej rodiny. taky smutny zivot to je :(

macatt
3. okt 2024

@deedol áno a žiaľ to berie energiu celej rodine, lebo človek vidí tie stavy a pomôcť nevie.. dá sa s takým človekom fungovať, ale musí ho rešpektovať a brať ohľad donekonečna.. a je to ťažké

autor
3. okt 2024

Nikdy by som nepovedala,že toto budem niekedy riešiť.Nechcem,aby si myslel,že som sebecká a vypočítaná.Tiez som rozmýšľala,že prečo nemá šťastie v láske,keď mi to tvrdil.Pretoze je aj sympatický, vravím a slušný mladý chlap 40r. Keď sa dodržiava liečba, návštevy u lekára stáva sa,že sa stav aj napriek tomu zhorší? Ďakujem za objasnenie.

macatt
3. okt 2024

Áno, stav sa neni podľa ročných obdobi, na jeseň sa stav zhorší vždy a môže na to vplývať hocičo, stres, starosti..
Psychiku rozhádže aj maličkosť..
Záleží od kedy sa lieči, či s tým vie pracovať, ale myslím, že sama zistíš ak ho spoznáš, že raz to bude tak a potom opačne..

autor
3. okt 2024

Otázka ešte posledná....boli by ste,žili by ste so schizofrenikom, kebyže máte na výber a môžete sa rozhodnúť?

macatt
3. okt 2024

Otázku si polož ty, či si dosť silná ho milovať, keď uvidiš veci čo pekné nebudú..
Môžeš žiť so zdravým človekom čo ochorie neskôr.. niekto to ustoji a niekto nie..
Môže mu to prerásť do stavu, kedy nebude môcť pracovať, keď bude musieť ísť na liečenie… ale môže mať stav stabilizovaný, je to ťažko.. ja teda zrejme nie a vycúvala by som..

autor
3. okt 2024

@macatt ďakujem :(

milovnickakvetov
3. okt 2024

40 roční chlapi majú vzťahy, rodiny, deti alebo sú už rozvedení, ak je chlap v 40 slobodný, ma na 100 pro nejakú vadu. Poznáte sa 2 mesiace, to je malinko, teda je jasne, ze sa ti javí ako milý, slušný, dobrý. Keby si ho poznala, zistila by si, ze až taky skvelý nebude a videla by si dôvody, prečo je v 40 sam. Schizo je svinstvo, človeka aj jeho okolie rozloží, brat mojej mamy mal túto diagnózu a jeho manželka po rokoch pri nom skončila tiež na liekoch a prestala ich užívať, až keď on zomrel. Veľmi dôležitým faktom je, ze schizo ľudia, keď sú v totálnej pohode, majú okolo seba stabilného partnera, dobrú prácu, liečbu sami od seba vysadia, nahovaraju si, ze lieky nepotrebujú. Potom nastáva obrat a z milujúcich a dobrých partnerov sa stávajú zvery, ktoré psychicky svoje okolie dajú úplne dole. Neviem koľko máš rokov, ako veľmi potrebuješ teraz chlapa, ale byť tebou, slušne sa s dotyčným rozlúčim. Navždy.

veroonr
3. okt 2024

V zivote sa zvykne vselico udiat, clovek zrazu nema na vyber... Ale ked na vyber mam, do takeho rizika by som nesla. Nech to znie akokolvek sebecky

andreatytler
3. okt 2024

Asi by som hladala nejake statistiky aj v inych krajinach ako je Slovensko aby bolo toho co najviac.
Zaujimalo by ma ci dokazu tyto pacienti pracovat a ci dokazu mat rodinu (ak teda ju planujes ty). A tiez ci su nebezpecni. Alebo vobec ake su sance ze sa stav zhorsi.
Nemyslim ze budes sebecka ak sa rozhodnes vo vztahu nepokracovat. Je to zial fakt ze zdravie hra velku rolu vo vztahu. Tiez by si sa necitila sebecky ak by si vo vztahu nepokracovala preto ze sa ti nepaci. To robi kazdy clovek a nie je to povrchne. Proste clovek musi byt vyberavy ked ide o vztahy.

muchotrafka298
4. okt 2024

Nie nezila by som dobrovolne s clovekom s psychickou diagnozou. Preco pises ze nechces byt sebecka? Len preto, aby si bola za “peknu”? Vies co ta diagnoza obnasa? V blizkej rodine expartnera mali tuto diagnozu. Dotycny bol na liekoch, elektrosokoch, nepracoval, cele dni doma prelezal. Najdi si partnera bez psychickych problemov, hlavne ak chces rodinu a deti.

berika
4. okt 2024

Dôležitá otázka je či pracuje, či dlhodobo pracuje. Lebo ak áno, je vpohode, potom je vo vo výbornom stave, lieky aj terapie dobre nastavené.

mamina7070
4. okt 2024

nezila by som tiez skusenost z okolia proste by som to neurobila sebe a uz vobec nie detom

berika
4. okt 2024

A ešte by si sa mala pozrieť ako žije, či je usporiadaný, či má poriadok v izbe, okolo seba, poriadok vo veciach, na poličke v skrini, či v taške .... Tieto veci veľa prezradia

diewcatqoo
4. okt 2024

Ja nie, ak by sa mi priznal niekto s takouto diagnozou, hladala by som sposob, ako zo vztahu vycuvat tak, aby som dotycnemu neublizila. Poznam jedneho schizofrenika, viem, ze nie u kazdeho sa ta choroba prejavuje rovnako. Ale pri nom trpi cela rodina. Niekolkokrat bol hospitalizovany, niekolkokrat sa volali policajti, lebo chcel zabit bud seba alebo niekoho ineho, je nestabilny, neda sa s nim. Neviem si predstavit takeho otca pre svoje deti.

ivik4
4. okt 2024

S clovekom so schyzof. ja osobne urcite nie

deedol
4. okt 2024

v tom nasom pripade z rodiny sa s nim zena casom rozviedla, nedalo sa to zvladat. maju aj deti, tie su psych zdrave.

oli18
4. okt 2024

Nie, v ziadnom pripade.

bytc20
4. okt 2024

A este netreba zabudnut, ze ludia na antipsychotikach mavaju sex. dysfunkciu. Cize sex moze byt problem. Potom sa moze stat, ze pacient lieky vysadi len aby mohol plnohodnotne zit s partnerkou aj po tejto stranke. To zial byva fatalna chyba.

autor
4. okt 2024

Po dlhšej dobe sa nájde niekto,s kým si rozumiem a nakoniec ho musím poslať do čerta pre niečo,čo ovplyvniť neviem. Chodí do práce,na polovičný úväzok. Nebola som ešte u neho,býva vo vedľajšom okrese. Mala som s ním rande 3,boli sme v kine,na káve,v zoo. Teraz sme chceli ísť pozrieť na chodník v korunách stromov v Bachledke,ak bude pekne. No čo urobiť? Mám mu tam povedať,že už sa nebudeme stretávať,pretože sa ťa bojím a život so schizofrenikom je ťažký a ja musím myslieť sebecky na seba?Vôbec neviem ako mu to povedať,na jednej strane chcem byť aj naďalej s ním,na druhej zasa nie som matka Tereza. Ďakujem kočky,že ste boli ochotné napísať svoj pohľad a osobné skúsenosti.

slnecnica82
4. okt 2024

Nie nie a ešte raz nie

Strana
z8