icon

Bolo v minulosti podvádzanie manželiek bežné?

7. feb 2025

Ahojte,na facebooku sa objavila diskusia ako žena spala s chlapom zatiaľ čo jej muž bol vo vedľajšej miestnosti a vôbec mu to nevadilo.Akože ja tieto výstrelky neschvaľujem ale keď som tam napísala že kedysi zatiaľ čo žena bola v jednej izbe s deťmi,chlap vo vedľajšej mal inú na ak sa to žene nepáčilo ešte dostala Tak že som tým chcela povedať že nie len táto doba je zvrátená.... Tak som tam mala komentáre typu v akej rodine som to vyrastala a podobne.Ja som chvalabohu vyrastala v normálnej rodine ale počula som viac prípadov hlavne starších žien kde to takto fungovalo. Som jediná ?

Strana
z2
beata_k
Autor odpoveď zmazal
kristinka92
7. feb 2025

až takýto extrem že vo vedľajšej izbe som nepočula, ale to že po dedinách pred pol storočím si junaci kde tu porobili deti, to sa až tak traduje by som povedala. resp veď aj v dnešnej dobe to niektoré manželky aj vedia že muž ma milenku, ale keď sa jej nechce rozhýbať a poslať ho dakam, radšej to ticho toleruje…

carrot_apple
7. feb 2025

poznám pár, že ženu muž podvádzal rok, tváril sa že si mení šichty a popritom spával s inou, aj tak sú spolu a majú 3 deti už...neviem čo je zvrátené, 100ľudí 100chutí, v dávnych dobách tehotné manželky vyberali pre manželov ženy na sex aby muž bol uspokojený a dokonca sa mohla aj pozerať, niekto to proste berie ako prácu..my ženy cítime, muži sú samci a potrebujú rozsievať a preto je to u niektorých párov tak...a keď podvedie žena, je KURVA, keď podvedie muž je SAMEC...lebo žena cíti a muž iba funguje ako stroj pritom..

autor
7. feb 2025

@carrot_apple no to keby im tam napíšem toto čo ty teraz tu tak to by ma asi aj upálili že odkiaľ to mám veď oni predsa žili usporiadané životy 🫣 všeobecne sa vie že sa to deje roky ale vtedy to zvrátené nebolo,ale pretože sa niečo deje teraz tak to zvrátené je.Akože mne to v podstate môže byť jedno. Len neviem prečo pred tým čo bolo kedysi všetci tak zatvárajú oči

autor
7. feb 2025

@kristinka92 no ja som veru počula až takýto extrém.

la_dolce_vita
7. feb 2025

Nevera bola vzdy a aj bude.

viestta
7. feb 2025

Aku daleku minulost mas na mysli? Pretoze staci len pozriet do dejin kralovskych rodov, kolko lavobockov sa narodilo. Dokonca slovne spojenie "nasadit parohy" ma povod v stredoveku, kde isty (doteraz neidentifikovany) feudal daval manzelom svojich mileniek polovne reviry ako odskodne. Historia verejnych domov je snad rovnako dlha ako historia ludstva. Tak isto konkubina, mettressa, kurtizana. Vsak to su len rozne historicke pomenovania pre milenky zadanych muzov. A zeny boli na tom podobne, preco sa v casoch kriziackych vyprav zakladali manzelkam pasy cudnosti?
Takze, nie nevera nie je novodoby fenomen, len sa o nej viac hovori.

nikpa
7. feb 2025

Ľudia boli takí istí ako sú teraz. Aj nadržaní, aj sa podvádzali. Len vtedy to bolo všetko v rámci jednej ulice ako verejné tajomstvo a všetci boli spokojní. Teraz sa nevera rozširuje kade tade pretože sú na to možnosti, mame sociálne siete, zoznamky, autá, hotely, mobily, všetko je dostupnejšie. Ale ľudia sme stále rovnakí...

autor
7. feb 2025

@viestta kontrétne tento prípad čo som počula bol tak 50 rokov dozadu. Ale presne toto mám na mysli že veď už kráľ spával so slúžkou a manželke to nevadilo lebo s ním nemusela spať ona ,lebo to nebolo manželstvo z lásky..akurát sa teraz všetci tvária že kedysi sa nič zvrátené nedialo.

marsmykkok
7. feb 2025

Nemyslím si, že muž si dovolil podvádzať ženu pred manželkou priamo pred jej očami ak teda hovoríme o generácii narodenej po roku 1900 napríklad, teda naše staré matky a matky (ako to bolo v dobe kamennej alebo v roku 800 netuším). To možno nejaký násilník a taký sú aj teraz. Ale väčšina mužov nie, podvádzali dosť, ženy aj tušili o tom, ale určite sa to nedialo pred zrakom ženy... Prečo si myslíš, že si to muži dovolili takto verejne ak tvrdíš že z domu takú skúsenosť nemáš?

viestta
7. feb 2025

Ale aj dedinsky gazda obcas prehol svoju sluzticku v stodole na sene, a mozno aj gazdinu obrabal paholok. A susedu sused. Nevera nebola len vo "vyssej" spolocnosti.

autor
7. feb 2025

@marsmykkok pretože dotyčná osoba už po rokoch dokáže povedať čo sa jej dialo. Len nerozumiem prečo automaticky by som mala mať takú skúsenosť z domu? Nepríde mi v pohode urážať automaticky moju rodinu za to že som napísala o niečom čo viem že sa dialo 😏

oblecenie99
7. feb 2025

No môj starý otec vedel rozprávať o kadekom, ako ešte mladší chlapi po nociach videlo kdekoho s kdekym v senníku a tak 😄 sem tam mal takú poznámku, že však aj ten a ten mal otca toho a toho.. myslím si, že nevera bola aj vtedy, dokonca možno viac nemanzelských deti, keďže antikoncepcia ako dnes ešte neficala, najmä na dedine. Vedela by som dokonca menovať konkrétne babky 70, 80 plus z našej obce, o ktorých som čo to počula..

autor
7. feb 2025

@oblecenie99 veď to je presne ono,robili to kade tade a doma o tom veľakrát vedeli ale museli čušať.

maury
7. feb 2025

Tak je to individuálne. Rôzni ľudia boli, taktiež aj rôzne rodiny. Niekde sa to robilo a potichu sa to tolerovalo a niekde nie.

cacianka
7. feb 2025

Veľa x sa mi stalo, že sme sa stretli na cintoríne s rodinným znamym, a v rámci debaty kto kde odpočíva a rozspominanie kto zo bol( tie staré hroby), tak on vedel pomenovať že ten čo mal chlapca so susedou, sluzkou, tá čo mala decko s jemným sedliakom, na každom dedinskom cintoríne ležia desiatky nemanželskych ľudí, lavobockov. Vedeli dá to verejne, lebo niekto niekoho videl, zažil, a podoba na ne biootca bola evidentná

amazonka13
7. feb 2025

🤒 STRUČNE : podvádzanie manželiek vždy bolo - je - a bude

aniele
7. feb 2025

Bolo považované za normálne (!), že gazda ide v noci za slúžkou "vyprázdniť nočník". Samozrejme, v prípade tehotenstva mala hanbu slúžka. Preto, ak sa jej ho podarilo utajiť, novorodenec mohol skončiť pohodený medzi prascami. Tie zožerú všetko bez stopy.
Za dievkami chodili mládenci do komôrky (stačí čítať našich klasikov). Potom sa urýchľovali svadby a rodili sa "predčasniatka".
A aj v "lepších" rodinách sa dialo kadečo. Slúžku si všímal nielen domáci pán, ale aj dospievajúci synovia.
No a ohľadom toho, čo manželka bola ochotná/mala tolerovať. Vieme, že napríklad Izabele Kastílskej neprekážali ľavobočkovia jej manžela, Ferdinanda Aragónskeho. Dokazovali , že je plodný a teda legitímnosť ich detí. Totiž ona sa dostala na trón Kastílie len preto, že jej brat v dvoch manželstvách nemal deti (až kým neposlal druhú manželku na víkendový pobyt s jedným rytierom). Potom mal dcéru Juanu (všetci ju volali Beltranejo, po tom rytierovi), ktorá vypadla z nástupníctva.
No a v dedine, kde bývame už 30 rokov, je tiež dosť "kukučích mláďat". Nebohý sused sa mi raz " pochválil", že mal iného otca ako jeho súrodenci. A sám išiel svojho času zmlátiť ďalšieho suseda, ktorého považoval za otca svojho najmladšieho.
V jednej poviedke Karla Čapka sedliak, s ktorým čakala jedna vdova dieťa, na otázku, čo na to jeho žena, odpovedal - veď jej sa to netýka, nebolo jej.

autor
7. feb 2025

@aniele toto je super napísané, škoda že ľudia vidia len to čo chcú vidieť.

minenkaa
7. feb 2025

Ja nechápem čo ľudí tak pohoršuje nevera a sú prekvapený, že sa udeje.Sexovalo sa vždy a aj bude.Ved čo ľudí ovláda ,moc a chtič

dobryden
7. feb 2025

Toto počujem prvy krat,ze vo vedľajšej izbe a este k tomu dostala.

zmrzlinka2021
7. feb 2025

Žiaľ áno.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
7. feb 2025

@dobryden tak samozrejme to nieje príbeh z každej domácnosti...ale tak isto ani to že chlapovi nevadí že žena vo vedľajšej izbe spí s jeho kamošom...pointa ale je o inom. Všetci tam písali aká je táto doba zvrátená ale čo sa dialo kedysi to nevidia.Ja nehovorīm že to schvaľujem. V podstate mi to je jedno ako žijú ľudia okolo mňa....ale za každú cenu tvrdiť že táto doba je horšia a pritom to tu máme celé roky....

dobryden
7. feb 2025

Ved ano,mas pravdu,vzdy sa robili tie iste veci.Mozno aj horsie.

aniele
7. feb 2025

Raz, keď som bola dlhšie v nemocnici, šla som do knižnice. Bola tam taká pomerne útla knižka, v ktorej bolo veľa zaujímavých informácií na túto tému. Škoda, že som taká krepo poctivá a vrátila som ju späť 🙂.
Ostatné, intimitu v minulosti často vnímali inak, ako my dnes. Archivárky na cestách majú zaujímavé podcasty a nájdu sa tam kadejaké pikošky. Napríklad, keď hovoria o cestovaní v minulosti. Ostatne, stačí si prečítať Boccacciov Decameron.

rachel36a
7. feb 2025

Nevera vždy bola a bude...ale tu hlupost co si napísala je ozaj extrem

autor
7. feb 2025

@rachel36a ja ani nikde netrvdím že to extrém nieje 😏

tetapetra
7. feb 2025

Neviem o tom,že by sa podvadzalo takto okato, vo vedľajšej izbe. Ale samozrejme,že to bolo, je a aj bude.

adrestia
7. feb 2025

V minulosti nebolo vôbec výnimočné, že bohatý gazda alebo pán z lepšej spoločnosti "prekotil" slúžku a jeho manželka to musela tolerovať. V rodine môjho priateľa mali taký prípad.

Strana
z2