icon

Bývalá manželka nechce odísť

tom_ah
21. mar 2023

Som po rozvode cca 3 roky, s exmanzelkou sme majetkovo vyporiadaní 2 roky. Mám dve deti, dospelé 18r a 22r, žijú so mnou v mojom dome, ktorý som nadobudol pred svadbou. Syn cez týždeň býva na internáte. Problém je, že tu stále býva aj exmanželka. Rozvádzali sme sa v dobe kovidu, sám som jej navrhol, že nech odíde až si niečo sama nájde. Sú tu dve poschodia, miesto bolo, tak mi to nevadilo, niekedy sa nevidíme aj 3 dni. Nechce to však nijako riešiť, je zavretá u seba hore a nechystá sa nejako odísť. V dobe vyporiadania sme sa finančne vyrovnali, financie na jednoizbový byt alebo starší dvojizbový má. Mne to nejako extra nevadí, ale naozaj už sú to tri roky. Najprv nemohla chodiť po obhliadkach bytov skzr kovid, potom cena nehnuteľností rapídne stúpla a do podnájmu nechce. Peniaze z vyplatenia dáva vraj na lieky a kúpele. Cez víkend mi oznámila, že má asi roztrúsenú sklerózu, čaká na nejaké posudky a že potom jej prednostne priradia byt. No neviem, nezdá sa mi to. Ešte mi oznámila, že ak bude invalidná, nemôžem ju len tak vyhodiť, lebo zatiaľ nemá kam ísť a bude nezaopatrená. Osobne to nechcem riešiť škandálmi, políciou, ja jej nechcem rušiť ani trvalý pobyt, kedže nemá kam ísť. Sme malá obec, to by sa rozkríklo. Neviem ani ako by to obec riešila. V obci máme malú bytovku, sociálnu, 5 bytov a tie sú obsadené. Najbližšie mesto má asi svojich občanov, ktorým prideľuje byty. Keď pôjdem na obec, zariadi jej nejaké bývanie, aj keď nemá kde? Dá sa to vôbec nejako riešiť?

Strana
z16
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
dadis
24. mar 2023

@tinny81 Ty vies, ze 95% na MK su zeny, co su nalepene na svojom muzovi? 🤦‍♀️🤣🤣 Si trapna, ako sa do vsetkych navazas. No a co, ze mu 149 zien radi vymenit zamky. Ved nikde invaliditu potvrdenu nema, nech to spravi skor, nez si to vybavi..(a teda 142 zo 150 sa podla tvojich vypoctov bude modlit, aby nedopadli rovnako)..chod si dat liecik moja

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
dadis
24. mar 2023

@zoro9836 Ja? Ja by som tak dlho pp vyplateni byvaleho urcite nestrpela. Chapem, ze autor to robil kvoli detom, ale aspon symbolicky najom po vyplateni mal pytat..neviem, co si o tom mam mysliet. Utcite bude dobry chlap, ale mal by byt raznejsi a veci dotahovat (trebars aj to zverenie deti)

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
24. mar 2023

@kate211 môžem sa ťa opýtať, keďže od istého momentu som už nečítala diskusiu, odkiaľ máš informáciu alebo tvrdenie, že keby teda aj bola invalidná, že on ju nedostane z domu? čo som sa dočítala v rôznych poradniach, tak ako invalidná by mala vysokú šancu vysúdiť od neho výživné ako bývalá manželka. ale nikde som sa nedočítala, že on by nemal právo ju vyhostiť zo SVOJHO domu, ktorý mu oficiálne po rozvode a vysporiadaní majetku (a následne vyplatení súdom určenej sumy svojej bývalej) patrí. to by sa hádzali na ID rad-radom mnohí, ktorí sa rozvádzať nechceli, ale partner si to nejakým spôsobom vydupal. neviem, v tejto oblasti zákona som sa teda ešte nestretla s tým. ty vieš presne, ako je to? mala by vyslovene zákonný nárok v tejto konkrétnej situácii na to, aby ju nevyhostil? Ďakujem.

taty
24. mar 2023

Prestaň to riešiť na fóre a obrať sa ako som ti povedala na právnika. Môj kolega ako som písala to urobil a má kľud . Ak nechceš alebo nevieš či ti pomôžu tak skús položiť aspoň svoju otázku právnikovi a nie tu na fóre . https://ficek.sk/preco-my.html skús tu napríklad.

ukulela
26. mar 2023

@tom_ah ty si tiez pekne mimo a asi aj kus jednoduchy ..... na urad sa ty pytat nejdes (pritom tam musis zacat zrusenim pobytu), nic jej platit nebudes (pritom ju realne 3 roky dotujes byvanim zadarmo a este neviem cim vsetkym), pytas sa len dokola, ako dlho trva pridelenie bytu ... no 2 mesiace aj 5 rokov. V dedine mate 1 bytovku a tam su byty obsadene - takze tam byt nedostane, pochybujem, ze o nejaky ziadala inde a ze aktivne hlada .... nehlada. caka na ID a ked ho dostane, tak ju z domu nedostanes roky, a ano, mozno jej este budes musiet aj platit, takze kedze si sam neschopny konat, chod za pravnikom a porad sa s nim o postupnosti krokov. zrusit pobyt, napisat oficialnu vyzvu na vystahovanie, alebo co, a ty MUSIS s nou komunikovat. MUSIS. lebo ona sama od seba neodide. ja by som ziadala nedoplatky. neviem, mozno je naozaj v tvoj neprospech, ze byva zadarmo a moze s tym neskor operovat na sude ako ID. mozno by bolo lepsie sdat jej zmluvu na dobu urcitu podpisat a ziadat najomne. o tom sa musis poradit spravnikom.

mnamko
27. mar 2023

@tom_ah výživné žiadne platit na ňu nemusiš,ste rozvedený,to sa prisudzuje len manzelkam dočasu ,ked su na materskej a nerozvedeny,

rony2255
27. mar 2023

@mnamko aj keď sú rozvedení a deti dospelé ona môže požiadať o výživné

mnamko
28. mar 2023

@rony2255 ale je pracujuca,to je len vo vynimocnych pripadoch ak ex nieje schopny sa starat o seba a vo väčšine prípadov sud navrh zamieta

tom_ah
autor
1. aug 2023

@kate211 Vypadla už konečne od 15. júla. Našli jej ubytovanie práve cez tú organizáciu Dobry pastier.

kate211
1. aug 2023

@tom_ah Super, gratulujem. A isla tam dobrovolne? Byt si za peniaze z vyplatenia nekupila? A co na to deti?

tom_ah
autor
1. aug 2023

@kate211 Deti su polku leta preč - syn na brigáde v BA a dcéra v Nitre. Matku majú v pláne navštíviť. Nešla dobrovoľne, riešil to starosta. Ale díky za tip na tu organizáciu, hneď som tam volal a pomohli jej zohnať ubytovňu.

karolinakr
1. aug 2023

@tom_ah nešla dobrovolne - tak asi ozaj čakala, že ju budeš živit do smrti

Strana
z16