Bývalá robí problémy
Ahojte, potrebovala by som poradiť ako by ste sa v tejto situácií zachovali vy. Ide o to že muž má z predchádzajúceho vzťahu dieťa, rodicovskou dohodou sa dohodli na slušnom výživnom, ktoré riadne platí, dieťa je u nás každý druhý víkend plus dva dni v týždni. Vždy je všetko ok, malá je spokojná, často hovorí že by u nás chcela byť aj dlhšie a pod. Od septembra chodí do školy, prospech má dobrý ale problém je v správaní, škola odporučila psychológa. Po prvom sedení vraj bolo všetko ok, keď kreslila rodinu nakreslila nás všetkých pekne spolu. (Mamu, tatu, mňa, nevlastných súrodencov, maminho priateľa) Teraz však volala ex že malá z nás (hlavne z otca) má nejakú traumu, že my ju tu manipulujeme a podobné veci. Aj psychologovi narozpravala aký je on zlý, že malú hucka proti mame atď. Pri tom to naozaj nie je pravda, veď keď je u nás,tak je to jedno spokojné a veselé dievcatko. Chceli sme kontakt na toho lekára, že by sme si vypočuli co si on o Tom všetkom myslí, ale nechce nám povedat ani meno lekára, nechce k nám malú pustiť na víkend... Ako by ste sa zachovali na našom mieste? Nechceme malú zbytočne stresovať tým že by sme riešili sociálku, alebo podobne. Ďakujem za každý názor.
Ešte 1 poznámka - nemajte obavy riešiť problém s koliznou, veď malá je niekomu pridelená , tak neváhajte, kým to nezajde ešte ďalej , potom to bude len ťažšie
Preco to riesis ty, to je medzi matkou a otcom, nech si to riesia medzi sebou.
@domkakvet taka situacia (neviem ci mate skusenost) zasiahne cely partnersky par. Ako par sa rozpravaju o problemoch a snazia sa najst riesenie, lebo sa to tyka ich oboch. Z textu nevyplyva, ze to riesi ona. Riesia to spolu. Sucasne ja predpokladam, ze matku kontaktuje otec. Ale ani si neviete predstavit ako velmi to zasiahne do rodiny🙃
@zuza265 tak v prvom rade rodinu zasiahne rozvod a dieta zial trpi najviac. Prehadzuju si ho ako horuci zemiak, namiesto lasky srsi z rodicov nenavist, ci rivalita, straca pocit istoty a bezpecia domova. Necudo, ze sa to odrazi na spravani. Vyzivne mu nenahradi otca a ani najlepsia macocha sa nevyrovna matke. Zena, ktora si berie muza so zavazkami, si toho musi byt vedoma. Ona ma na vyber, dieta nie, to je postavene pred hotovu vec.
@kp7333 pockaj. Co som napisala ze takto reagujes pre mna? Na ktoru cast je toto tvoj “argument” pretoze ja nic s rozvodom nespominam ani s dietatom (to ze to ma vsetko sakra vplyv na dieta je asi jasne a nemusim pisat vsetkych koho to ovplyvni - argumentovala som to, ze to zasiahne aj vztah parnerov otca/matku dietata a ich novych partnerov)
@zuza265 áno, je to problém všetkých zúčastnených.
Keď vieš že chlap je ok, tak ho neobídem ako malomocného, len preto že má dieťa z predošlého vzťahu. Ja som sa o ex partnerke toho mojho, a hlavne o jej rodičoch podozvedala zo všetkých strán, po čom som vôbec netúžila, nepatrala, bolo mi to fuk.ale dostalo sa mi to do uší a mala som dosť.
Zoznámili sme sa s chlapom až po 4r od ich rozchodu, obaja zrelí, vo veku + - 40. Mali sme za sebou všeličo, sadli sme si a navzájom sme si pomáhali podporovali sa, čo sme s našimi ex nemali. Tzn.ze ja som mu radila, zisťovala , orientovala ho v problematike, ktorej on celkom nerozumel, ukazovala som mu pohľad z tej inej strany, pocity a myšlienky očami ženy. Veľa veci pochopil, veľmi veľa, aj sa veľa naučil, lebo konečne mu niekto vysvetlil ako to funguje, ukázal praktické riešenia, možnosti, postupy.
A keď som si občas pýtala rady aj tu, zhejtovali ma, že čo sa starám !
Pomáhame si navzajom, On mojim rodičom, rodine, ja jeho rodičom,rodine, tak prečo vynechať jeho dcéru , keď je jeho neoddeliteľná súčasť, jeho krv, jeho budúcnosť.
@cacianka absolutne suhlasim🙏🏼 mne pridu uz take predsudky o tom, ze macocha alebo expartner musia byt zli automaticky. Proste je to clovek od cloveka. U nas sme to mali podobne a vzdy riesime problemy spolu a najma ked ja mam s jeho dietatom vyborny vztah - casto sa zveri mne ako prvej. Nikdy som pred nou mamke nepovedala nic zle a vzdy sa snazim ich vztah podporit. A ak ide o problemy s maminou, tak riesime spolu ako rodina ale teda komunikuje s nou partner. Ale povie mi co sa stalo pocity a nasledne co si mysli a ako by to riesil. A potom mu poviem aj ja ako to vidim. A nejak tak sa zhodneme nakoniec. Casto uz prvotny nazor mame rovnaky a snazime sa konfliktom vyhybat… vsetci sme spokojnejsi, ked sme vsetci okej🙏🏼 a ja by som kludne s partnerovou ex sla na kavu cokolvek. Uplne sme my doma nadvecou 💪🏼
@zuza265 tá naša je už na VŠ, ako menšia sa veľa radila so mnou, kecali sme do aleluja, nikdy som jej nekydala na rodinu, iba zopár x som musela zvýšiť hlas a povedať že nie je všetko tak ako jej doma natlačili do hlavy. Že keď bude staršia, pochopí.
Zabralo to.
Ale s ex by som na kávu nešla, mala som náhodnú česť, a stačilo. Muž sa už 20rokov čuduje , ako s ňou mohol byť, holt hormóny to boli
@cacianka u nas je este ten vek taky. Puberta. Ale samo dieta povie, ze mamina ale klamala a povedala toto a toto a to tak nebolo. Tak sa o tom potom bavime trosku. Snazim sa zanechat nejaku mieru nezachadzam vobec do nejakeho zleho hanobenia mamky. Ale tie deti vidia a vedia naozaj vela. A dozvieme sa to tak, ze im dame priestor rozpravat… o comkolvek
Je dobre že pomáhaš manželovi pri riešení. Nemám rada keď niekto píše prečo sa staráš! Lebo proste to zasahuje aj do mojej rodiny.
@erikab82 mate skusenost? Lebo pani pisala, ze doma to riesia medzi sebou ako dalej a co (co je prirodzene ze sa par doma bavi o problemoch) a otec kontaktuje matku-byvalu partnerku. Toto vsetko zasahuje do sucasnych vztahov. Ano ma to riesit on, ale neznamena to, ze si problemy nepovedia a nebudu riesenie hladat spolu. Vsak su partneri nie?
@zuza265 samozrejme že je to tak, že to rieši partner s matkou dieťaťa. Ja do toho nezasahujem, ale sme partneri, o problémoch sa rozprávame a snažíme sa spoločne nájsť riešenie. Nie len pre to, že on je moj muž a jeho starosti sú aj moje ale aj pre to, že mi tak isto na malej záleží. Nebudem sa ja predsa doma tváriť že je všetko v poriadku, keď je niečo čo trápi partnera, trápi to aj mňa. Tak isto chcem aby všetky deti ktoré máme "vlastné" aj "nevlastné" boli v poriadku a šťastné.
Absolutny suhlas a mame to doma rovnako🙏🏼♥️ niekedy mam pocit, ze kym si to clovek nezazije, tak asi nechape🤷🏼♀️
@erikab82 kazil? Ale keď príde napr na víkend tak príde k nám do rodiny a keď mi máme čosi naplánované napr výlet tak ide snami. A všetci to akceptujeme a rešpektujeme. To iste je v aj opačne v problemoch. Keby sme to mali brat doslova tak matka žije s dieťaťom a ma priateľa tak ten priateľ tam tiež nebude zasahovať a ani s dieťaťom bývať tak nebude bývať ani s matkou lebo dieťa bolo zverené matke a nie matke s priateľom! A to iste keď dieťa pôjde na víkend k otcovi tak otec a s dieťaťom by mal ísť napr k svojim rodičom aj s dieťaťom aby mu priateľka nezasahovala! Lebo súd urcil kedy sa môže dieťa stretávať s otcom a nie s otcom a priateľkou! Tak by sme sa nikde nedopracovali keby sme to malo brat všetky veci doslova!

Meno psychológa, ak vôbec u nejakeho s ňou exka bola, by mohol byť na ospravedlnenke do školy.
Takže začnite u pediatra malej a v škole. To je základ a pekne podrobné všetko. Otec má nárok na všetky informácie , tak ako matka, výpisy lekárskych správ, hodnotenia a známky v škole. Nedajte sa odbit.
Zažili sme to aj my, takže kašli na blbé reči že ty sa nemáš starať ktovie čo je pravda ...
V škole - nech sa otec dohodne na konzultácii s učiteľkou, riaditeľkou prip. školskou psychologičkou. Dajte na vás kontakty, prejavte nefalšovany záujem o spoluprácu a pomoc, požiadajte info hneď keď sa nieco udeje, o prístup na edupage. A pravidelne sa v škole zaujimajte , choďte tam častejšie nielen na zips.
U lekárky - takisto, na úvod podrobná dôkladná konzultácia a potom často záujem čo sa deje.
Prešli sme si tým, v škole ex nakydala také sprostosti, že tatko si ani neskrtol. Až po dôraznej pisomnej vyzve, s poukázaním na zákon a práva rodiča, sa veci pohli. Odrazu pochopila triedna aj riaditeľka že porucha v prijimaci nie je u otca, tak potom komunikovali ústretovo aj viac x do mesiaca.