icon

Bývanie vedľa svokrovcov

10. máj 2025

Ahojte je tu niekto kto mal naozaj ze naozaj vyborne vztahy so svokrovcami a postavil dom vedľa nich a po čase sa to pokazilo a lutovali ste to ?

kaca222
10. máj 2025

Ja si myslím, že to vie fungovať, ak sú obe strany rešpektujúce a vedia tolerovať súkromie druhého.
Z mojej strany však takto - išli sme stavať s mojimi rodičmi na rovnakom pozemku, už bol hotový projekt, medzitým sme sa tak rozhádali… no, šťastie, že sme z toho cúvli 🤣
Švagriná je na pozemku so svojou mamou (dva domy asi 20m od seba), švagor so svokrou nemal nikdy nijaký problém, ale toto “bývanie” nejaké problémy prinieslo. Keď sa im narodilo dieťa, svokra tam chodila dosť často a bez ohlásenia. Museli si to vyrozprávať, každý má teraz svoju časť záhrady a snažia si tam navzájom neliezť, ale vzťahy to naštrbilo

chrobak7
11. máj 2025

Pokiaľ môžeš, nerob to. Možno budete spolu vychádzať, ale je tam veľké riziko, že si začnete liezť na nervy. Garantovane ti to nikto nepovie, ale keĎ nechceš riskovať, tak si kúpte pozemok niekde inde.

danniiee8
11. máj 2025

Kolegyňa postavila dom na pozemku svokry, kúsok od nej, po čase sa rozviedli, dom ostal jej a rovnako aj pohľad po ,,mamičkinho" okna a aj na ex, ktorý sa tam nasťahoval. Robí to dosť veľké problémy (svokrovci, ex, zvyšok jeho rodiny a aj celkova situacia) a je nešťastná, avšak toto je trochu extrém situácia. Osobne som ju od toho pozemku odhovárala- už vtedy sa moc so svokrou nemuseli, teraz mi len dáva za pravdu.
Napr ja som blizko rodičov, síce nie jeden pozemok ale vidíme si do okien a mame sa fajn. Veľmi nám pomáha, že máme našich blizko a aj my im môžme kedykoľvek pomôcť, často na navštevujeme na dvore, sme spokojní. Avšak môj muž výborne vychádza s mojim otcom a moja mama je úplne nekonfliktny človek, ktorý k nám bez pozvania dvere neotvorí ako je rok dlhý, keď sme prerábali, musela som ju volať nasilu sa pozrieť, pretože sa nechcela vnucovať.
Takže záleží od vzťahov, pováh a podobne. K svokre by som takto blízko byvat nešla, je síce fajn, ale potrebujem svoje súkromie a neviem, aké vzťahy budeme mať časom, ale poznám svoju aj svokrinu povahu, bola by som tam v klietke. A môj muž má rovnaký názor-tiež by k svojim nešiel.

kvietok1992
11. máj 2025

Ja razím teóriu, uplatnenú aj v praxi, bývať od oboch párov rodičov tak, aby nikto nemohol prísť bez ohlásenia…na nezaplatenie 😁

mimikarol
11. máj 2025

Nerobila by som to. Ani pri rodičoch

terezia74
11. máj 2025

Neodporúčam. Mamička prišla , keď som nebola doma, prevesila záclony, strihala kvety , v sobotu ráno keď sme ešte spali, pozerala cez okno či sme hore. Na koniec sme sa rozviedli.

zuzubb007
11. máj 2025

Ďakujem ani zadarmo bývať vedľa seba ani pri svojich rodičoch a to ich milujem a vychádzame skvele, vo všetkých smeroch to bude zle ak aj dobre vychádzate, vekom príde peklo ten človek potom trošku zdementieva na starosť a mení sa všetko, nepotrebovala by som byť sledovaná ako FBI

marca12
11. máj 2025

Nepoznam cloveka,ktory by si pochvaloval taketo nazivanie. Cloveka laka vidina usetrenia penazi,no realita ti da facku. Napr.moji svagrovci,kym boli deti male,tak si pochvalovali,ze babka postrazi. Deti odrastli a uz babku nepotrebuju,uz im ide na nervy,ze ju kazdy den vidia,ze ich chce babka denne navstevovat. Ked sa len mihnu na zahrade,uz sa im babka prihovara.

lubmar
11. máj 2025

Este keby to bolo vedla mamy,tak budiz. V zivote nie vedla svokry! Prave v zaujme zachovania tych dobrych vztahov.Este vlastnej mame vies povedat,ale co svokre? Neviem ci uz mate deti,ale vtedy to s urcitostou pride. Z vlastnej skusenosti: najskor iba sledovanie z ich okien,dokedy sa u nas vecer svietilo,preco sme v noci svietili v kuchyni,preco sme boli hore uz o piatej,kto to ku nam prisiel na tom aute, preco mame tak dlho navstevu, preco si sadime do zahrady toto a nie hento.Potom pridu kratke neohlasene navstevy,tu akoze doniesla kolac,tu pretrhava mrkvu tak nesie mrkvu,samozrejme vsetko iba zamienka aby snorila.Neskor uz bez hanby sa normalne prida ked sedime s nasou navstevou na zahrade,pride akoze vtedy cosi doniest a uz ostane, vsetci k nam preto uz ani nechceli chodit.Po narodeni deti to uz som mohla rovno vysadiť dvere, sukromie ziadne,budes pod drobnohladom,nech teraz vychadzate akokolvek dobre, ako budu svokrovci starnut,tym sa na vas budu viacej upinat. U nas bol vrchol,ked nam zacali pozerat do smetiaka,co sme vyhodili a vytahovat odtial vyhodene veci ze plytvame. Ziadne usetrene peniaze za to nestoja,tych par tisic za pozemok casom nejako splatis,ale vlastne sukromie je nenahraditelne,pretoze takto sukromie nebudes mat uz nikdy. Nepoznam nikoho v mojom okoli, ktorym by vydrzali dobre vztahy po takomto nastahovani.

terezia74
11. máj 2025
@lubmar

Este keby to bolo vedla mamy,tak budiz. V zivote nie vedla svokry! Prave v zaujme zachovania tych dobrych vztahov.Este vlastnej mame vies povedat,ale co svokre? Neviem ci uz mate deti,ale vtedy to s urcitostou pride. Z vlastnej skusenosti: najskor iba sledovanie z ich okien,dokedy sa u nas vecer svietilo,preco sme v noci svietili v kuchyni,preco sme boli hore uz o piatej,kto to ku nam prisiel na tom aute, preco mame tak dlho navstevu, preco si sadime do zahrady toto a nie hento.Potom pridu kratke neohlasene navstevy,tu akoze doniesla kolac,tu pretrhava mrkvu tak nesie mrkvu,samozrejme vsetko iba zamienka aby snorila.Neskor uz bez hanby sa normalne prida ked sedime s nasou navstevou na zahrade,pride akoze vtedy cosi doniest a uz ostane, vsetci k nam preto uz ani nechceli chodit.Po narodeni deti to uz som mohla rovno vysadiť dvere, sukromie ziadne,budes pod drobnohladom,nech teraz vychadzate akokolvek dobre, ako budu svokrovci starnut,tym sa na vas budu viacej upinat. U nas bol vrchol,ked nam zacali pozerat do smetiaka,co sme vyhodili a vytahovat odtial vyhodene veci ze plytvame. Ziadne usetrene peniaze za to nestoja,tych par tisic za pozemok casom nejako splatis,ale vlastne sukromie je nenahraditelne,pretoze takto sukromie nebudes mat uz nikdy. Nepoznam nikoho v mojom okoli, ktorym by vydrzali dobre vztahy po takomto nastahovani.

@lubmar ja som raz vyhodila do smetiaka starú brúsenu vázu po babke, bola prasknutá a následne po mesiaci ju mala svokra vyloženu v obývačke.
Vraj bola do suda niečo vyhodiť, lebo oni mali plný, a vázu vytiahla z koša 😉

zuzinabila
11. máj 2025

Tak,nikdy nevies ako sa povahy zmenia(vekom sa prehlbuju uz existujuce negativne vlastnosti)..co je teraz idealne a bezproblemove sa moze casom premenit na peklo.

zuzinabila
11. máj 2025
@lubmar

@lubmar ako ste to casom vyriesili? Ci to trva doteraz?

lubmar
11. máj 2025
@zuzinabila

@lubmar ako ste to casom vyriesili? Ci to trva doteraz?

@zuzinabila uz tam nebyvame. A zrazu sa aj vztahy zasa dali zazracne do normalu. Uz som prestala byt alergicka aj na ich hlasy, a konecne mi ich pritomnost uz nevyvolava stres. Ale trvalo to dost dlho,kym to preslo ..

domkakvet
11. máj 2025

Ak je to mozne tak do toho rizika nechod, je tu dost pribehov ohladom svokrovcov.

janickacrazy
11. máj 2025

Moja švagriná, vždy vyhlasovala, akú má super svokru a aké oni majú super vzťahy. No keď sa jej narodilo prvé dieťa, ostala doma na materskej a vzťahy išli rapídne dole vodou. A je to stále horšie. No ale kto chce kam, pomôžme mu tam.

nelka93
11. máj 2025
@lubmar

@zuzinabila uz tam nebyvame. A zrazu sa aj vztahy zasa dali zazracne do normalu. Uz som prestala byt alergicka aj na ich hlasy, a konecne mi ich pritomnost uz nevyvolava stres. Ale trvalo to dost dlho,kym to preslo ..

@lubmar ani vedľa matky by som nešla, lebo to môže byť rovnaký diskomfort pre muža. Však aj tvoja svokra je jeho matka, čiže to môže vnímať rovnako. Mladí majú bývať sami, nie s rodicmi

chrobak7
11. máj 2025
@terezia74

Neodporúčam. Mamička prišla , keď som nebola doma, prevesila záclony, strihala kvety , v sobotu ráno keď sme ešte spali, pozerala cez okno či sme hore. Na koniec sme sa rozviedli.

@terezia74 "Mamička" bola tvoja mama, alebo svokra?

terezia74
11. máj 2025
@chrobak7

@terezia74 "Mamička" bola tvoja mama, alebo svokra?

@chrobak7 svokra 🙂

panickadada
11. máj 2025

Však počkajte,baby,keď vám deti odídu z domu,či vám nebude smutno,či nebudete chcieť často vidieť a tešiť sa z vnúčat,či sa budete mať s kým porozprávať,či sa bude mať kto o vás postarať na starobu,keď tu všetky chcete byť čo najďalej od rodičov

gabika0825
11. máj 2025

Nešla by som do toho určite…

lalilili
11. máj 2025

Áno,poznám túto situáciu dôverne s rodičmi a už by som to zažiť nechcela. Peklo na zemi, ktoré trvalo takmer dva roky, no vzalo nám to možno 10 rokov života. Rodičia sa muselii po dva a pol roku odsťahovať. Každý máme inú predstavu o živote, o trávení času, o súkromí, o tolerancii a rešpekte, o riešení problémov a o dodržiavaní pravidiel.Verím, že sú ľudia, ktorý to dokážu, no u nás to nevyšlo, lebo moja matka zničila čo sa dalo. Myslím, že je fajn byť na blízku, no nie spolu, každý potrebuje svoj priestor. Minca má dve strany, treba sa zamýšľať nad všetkým, čo bude potom, keď to nevyjde,ako sa to bude riešiť? Je to rozhodnutie, ktoré zvyčajne ovplyvňuje celý život, preto ho treba brať naozaj zodpovedne.

mantilka
12. máj 2025

Áno, moja kamoška !

maya_hi
13. máj 2025
@marca12

Nepoznam cloveka,ktory by si pochvaloval taketo nazivanie. Cloveka laka vidina usetrenia penazi,no realita ti da facku. Napr.moji svagrovci,kym boli deti male,tak si pochvalovali,ze babka postrazi. Deti odrastli a uz babku nepotrebuju,uz im ide na nervy,ze ju kazdy den vidia,ze ich chce babka denne navstevovat. Ked sa len mihnu na zahrade,uz sa im babka prihovara.

@marca12 tak to sa volá nevďačnosť čistý pragmatizmus. Kým babka prizrela deti bola dobrá, a teraz majú problém s ňou prehodiť pár slov 🫤