icon

Chcela by som byť opäť tá bezproblémová veselá žena, ktorá si užíva život

24. júl 2025

Chcela by som byť opäť tá bezproblémová veselá žena, čo si užíva život... ale neviem to..

Ahojte, chcela by som vaše rady. Prosím nehodnotiť, aj keď viem, že je tu tá tendencia. Beriem vás ako skúsené ženy, matky, manželky, priateľky, partnerky, jednoducho niekedy ani psychológ nepomôže, ale skôr príklady z praxe o zmene premýšľania a mindsetu.

Bola som veselá baba, užívajúca si život, mysliaca pozitívne a žijúca pre prítomnosť.
Stalo sa toho veľa zlého, čo ma zmenilo - časom prirodzene.
Strata môjho milovaného človeka, moje zranenia, choroba mami, choroba ocina, ochorenie môjho najlepšieho priateľa a napokon, môj už nie veľmi dobrý fyzický stav a ochorenie = ktoré ma frustruje, obmedzuje na bežnom fungovaní a často mi znemožňuje niekam ísť -- dovolenka, výlet apd. Ten zdravotný stav sa vám môže totiž zmeniť z minútu na minútu a buď sa nikam nejde, alebo sa vracia domov apd. Preto si vyberám výlety a dovolenky iba na SVK s relatívne krátkym dojazdom domov.

Dnes žijem viac v strachu, v budúcnosti, čo by bude keď bude, a v obavách.
Na druhej strane, tieto moje úvahy zachránili život aj mojej mame aj otcovi, lebo som riešila veci, nenechala lekárov mávnuť nad tým rukou a všimla som si aj veci, ktoré by ste si možno nevšimli, ale ja som vedela, že to nie je ok (tu sa snažím na tom celom nájsť aj pozitíva) 🙂.

Ale myslím skôr negatívne, hľadám problémy, dopredu ich riešenia, som všeobecne obavný typ osoby so sklonom k introspektíve a veci si beriem príliš k srdcu, teda všetko si beriem k srdcu popravde.

Skúšala som psychológa, viacerých terapeutov, aj teraz mám jednu.
Ale nepomáha to, nič mi to osobne nedáva a nikam sa neposúvam, iba som každé dva týždne o 40 eur ľahšia.

Preto prichádzam sem, po radu, možno niekto toto zažil, a podarilo sa mu zmeniť myslenie.
Lebo čo sa týka zdravia, dodržiavam všetko čo mám ( strava, spánok, primerané cvičenie...)

Ďakujem vopred ❤️ za pomoc.

anonym_62a4e5
24. júl 2025

@anonym_autor nie nepodarilo sa. prezivam to iste. bojujem.

anonym_62a4e5
24. júl 2025

@anonym_autor neviem ako mam dalej zit. premyslam ze sa odstahujem ze musim urobit daku zmenu v zivote. mne sa hodne viace smutok a depresia na miesto kde zijem,

biba_18
24. júl 2025

bod č. 1 - nájdi si psychológa ktorý má zmluvu s poisťovňou - úplne easy riešenie na ušetrenie 40€. psychológ je super - nie preto že by ti nutne musel pomôcť hľadať riešenia - ale už len tým, že myšlienky čo máš v hlave vyslovíš nahlas - tak získaš na vec taký akoby iný pohľad, nadhľad ... ja to praktizujem s mojim mužom - ja meliem, analyzujem - on je ticho, sem tam niečo povie, spýta sa - a potom 💡 - fakt má pravdu! (pritom reálne som 1/2 hodinu mlela iba ja..)

bod č. 2 - meditácia. ale nie taká riadená, osho, drienik, pakotiny - normálne svoje vedomé sústredenie sa na to že teraz v tejto chvíli iba sedíš a dýchaš... (k oshovi a iným sa môžeš dostať potom - určite nie na začiatku!). takže iba sedíš a dýchaš a nerozmýšľaš ani nad budúcnosťou ani neriešiš minulosť, nič - len sedíš. normálne sedíš a pozeráš do blba ... ak to sama zatiaľ nevieš ukočírovať, tak si pusti meditačnú hudbu (ale to je iba taká barlička, lepšie je to bez)... a potom, ak sa časom naučíš len tak sedieť a nemudrovať - prenesieš to aj do bežného života... a nemyslím meditáciu na 2 hodiny - stačí na začiatok 10 minút. možno nevydržíš a dnes dáš iba 5 - a na začiatku určite nebudeš vedieť sedieť bez rozmýšľania - ale o to ide, daj si to ako výzvu že na tom budeš pracovať ...

anonym_298350
24. júl 2025

Vitaj v klube empathov 🙂 To, čo zažívaš, je úplne typické. Je to v tom, že sa nachádzaš v inej úrovni vedomia ako bežný človek. Do tejto úrovne si sa dostala kvôli okolnostiam a predispozíciám, ktoré na to máš. Proste si dobrý človek, čo chce všetkým pomáhať a neuznáva vzdať sa za žiadnych okolností. Aj keď si teraz povieš, že sa vieš vzdať, tak keď sa nad tým zamyslíš, zistíš, že to tak úplne nie je. Tvoja choroba tiež pramení z toho (obyčajne autoimunitné – podľa tvojej genetickej výbavy). Existuje viac spôsobov, ako z toho von, tak začnime tými najrýchlejšími. Nájdi si čas, najlepšie si ľahni na posteľ a do slúchadiel si pusť toto (tie slúchadlá sú dosť dôležité). Potom aspoň na krátky čas počas tej meditácie proste všetko, ale úplne všetko zahoď za hlavu. Nemáš sa čoho báť, po meditácii tam stále všetko bude. Nemaj strach všetko na chvíľu hodiť za hlavu. Je to len na chvíľu. Meditacia:

https://www.youtube.com/watch?v=bExDT96xTVk

Počúvaj a vnímaj každé slovo. Budeš si to musieť pustiť veľa krát, kým to nebudeš vsetko vedieť. A k tomu si daj ešte jedno cvičenie: keď sa prebudíš, tak si povedz: „Dnes sa stane niečo pozitívne.“ To isté si povedz počas umývania zubov a daj si ešte pár aktivít, pri ktorých si to povieš. To by tak nateraz stačilo 🙂

13uzivatelka11
24. júl 2025

Ak by ťa oslovila thetahealing metóda a chcela by si vyskúšať nejakú "inu" terapiu, posielam manželove recenzie. 🙂
https://www.instagram.com/healing.slimco?igsh=M...

autor
24. júl 2025
@anonym_298350

Vitaj v klube empathov 🙂 To, čo zažívaš, je úplne typické. Je to v tom, že sa nachádzaš v inej úrovni vedomia ako bežný človek. Do tejto úrovne si sa dostala kvôli okolnostiam a predispozíciám, ktoré na to máš. Proste si dobrý človek, čo chce všetkým pomáhať a neuznáva vzdať sa za žiadnych okolností. Aj keď si teraz povieš, že sa vieš vzdať, tak keď sa nad tým zamyslíš, zistíš, že to tak úplne nie je. Tvoja choroba tiež pramení z toho (obyčajne autoimunitné – podľa tvojej genetickej výbavy). Existuje viac spôsobov, ako z toho von, tak začnime tými najrýchlejšími. Nájdi si čas, najlepšie si ľahni na posteľ a do slúchadiel si pusť toto (tie slúchadlá sú dosť dôležité). Potom aspoň na krátky čas počas tej meditácie proste všetko, ale úplne všetko zahoď za hlavu. Nemáš sa čoho báť, po meditácii tam stále všetko bude. Nemaj strach všetko na chvíľu hodiť za hlavu. Je to len na chvíľu. Meditacia:

Počúvaj a vnímaj každé slovo. Budeš si to musieť pustiť veľa krát, kým to nebudeš vsetko vedieť. A k tomu si daj ešte jedno cvičenie: keď sa prebudíš, tak si povedz: „Dnes sa stane niečo pozitívne.“ To isté si povedz počas umývania zubov a daj si ešte pár aktivít, pri ktorých si to povieš. To by tak nateraz stačilo 🙂

@anonym_298350 ďakujem, áno viem o tom, že som empatická a mám aj silnú intuíciu, ktorú som však potlačila do úzadia posledné roky. Ale viem, že som určité veci vedela dopredu než sa stanú a v mladosti som mala žiaľ aj sny, čo sa vyplnili. Potom po veľmi veľkej traume to prestalo. Minule mi psychologička povedala, že nesiem na svojich pleciach všetky problémy sveta - doslovne. O príliš veľa ľudí sa starám. Ale kto sa postará o mňa? Tie autoimunitné ochorenia pramenia z vnútra, ale asi to nedokážem zmeniť. Každopádne to moje psychické nastavenie nie je ok a chcem to zmeniť. Ďakujem za tip 🙂. Skúsim určite.

biba_18
24. júl 2025

tieto 2 príspevky hore sú presne to čo by som ti neodporúčala bez toho, aby si sa najprv naučila meditovať sama ...

autor
24. júl 2025
@13uzivatelka11

Ak by ťa oslovila thetahealing metóda a chcela by si vyskúšať nejakú "inu" terapiu, posielam manželove recenzie. 🙂
https://www.instagram.com/healing.slimco?igsh=M...

@13uzivatelka11 ďakujem veľmi pekne. Mám za sebou veľmi ťažký život, vážne traumy a toto je už naozaj na odborníkov. Niekedy mi aj oni sami povedia, že fúúú, too much aj na nich.

autor
24. júl 2025
@biba_18

tieto 2 príspevky hore sú presne to čo by som ti neodporúčala bez toho, aby si sa najprv naučila meditovať sama ...

@biba_18 meditácii sa venujem už niekoľko rokov, asi od roku 2020, ak sa nemýlim. Rovnako autogénnemu tréningu, aj riadenému terapeutom, aj vo vlastných podmienkach. Mám učiteľku jógy, kde pracujme s dychom a telom a bola som niekoľko krát na regresnej terapii. Ku psychológom, ktorí sú hradení ZP som chodila asi 7 rokov, žiaľ efekt tam nebol. Príjemný pokec, ale nič viac. Naposledy to bol terapeut - ktorý patrí snáď medzi najväčších odborníkov u nás. Je super na ňom to, že má vie zobrať aj o 7 ráno, čo je pre mňa podstatné. Moja známa mi dala typ na prof. Jozefa Hašta, ale znamenalo by to, že by som za ním chodila ak nie do TN, tak do BA. A to si nie som istá. Stálo by to nekresťanské peniaze.

biba_18
24. júl 2025

@anonym_autor a čo si sa za tých 5 rokov naučila teda? ako čítam, tak v postate nič ...

viera012345
24. júl 2025

@anonym_autor V puberte a mladosti som bola veľmi negatívna... vždy som očakávala zlé veci a tie aj prichádzali/straty blízkych, nevydarené plány a prichádzali aj choroby,pri kazdej novej dg som sa viac a viac bála budúcnosti/. Stopnúť a postupne meniť svoj postoj k životu ma donútilo moje tehotenstvo/rizikové s rozhodovaním či riešiť závažný zdr.problém operáciou ale prv ísť na interupciu, alebo donosit svoje dieťa s rizikom,ze prestanem chodiť/Veľmi som chcela svojmu synovi dať šancu na život, zároveň som sa bála ako ešte nikdy v živote,Popri reálnom zvažovaní možných scenárov som sa začala prikláňať k tomu,ze to bude ok, doslova som odhanala negatívne myšlienky...Od tej doby prešlo veľa rokov s život ma skúšal dosť/manžel ochorel na ochorenie so zlou prognózou a zomrel.Nas syn to znášal obzvlášť ťažko,bol práve v puberte.Prisli ďalšie dg, ktoré majú väčšinou za následok ťažké komplikácie a skorú smrť/Ostalo mi jediné: Sústrediť sa na súčasnosť a dúfať, veriť, že budú veci smerovať pozitívne...a áno, viem sa zasmiať zo srdca, viem sa tešiť na ďalší deň,aj keď nie je vždy zaliaty slnkom.

autor
24. júl 2025
@biba_18

@anonym_autor a čo si sa za tých 5 rokov naučila teda? ako čítam, tak v postate nič ...

@biba_18 naučila som sa, že myšlienka nie je fakt, spoznať ten rozdiel medzi tým, čo si myslím, a tým, čo je naozaj. Že je to normálne si sadnúť a povedať, nevládzem, je toho na mňa veľa, potrebujem pauzu. Že nie všetky emócie potrebujú nevyhnutnú reakciu. A že moje tempo je dosť dobré, nepotrebujem dobiehať nikoho.

biba_18
24. júl 2025

@anonym_autor hm ... a toto vedomie nijako nezmenilo tvoju "záľubu" analyzovať minulosť?

anonym_f31497
24. júl 2025

Tiež som bola v ťažkej životnej situácii a zradilo ma zdravie. Žiadne zázračné pozitívne formulky nepomáhali, psychicky sa mi polepšilo až po zlepšení fyzického stavu. Inak by sa asi nezmenilo nic. Neviem si predstaviť, co by ma tak mohlo nakopnúť. A tak celkovo mi pomohlo otupiet, byt menej vnimava, viac racionálna, nebrať seba a život až tak vážne. Žiť dnešným dňom. Aj tak nikto odtiaľto nevyviazne živý. Lepšie sa mi takto žije.

13uzivatelka11
24. júl 2025
@anonym_autor

@13uzivatelka11 ďakujem veľmi pekne. Mám za sebou veľmi ťažký život, vážne traumy a toto je už naozaj na odborníkov. Niekedy mi aj oni sami povedia, že fúúú, too much aj na nich.

@anonym_autor chápem ale keď sama píšeš že odborníci ti nepomáhajú, možno treba skúsiť aj niečo iné. 🙂 Nepíšem ani že sa máš vykašľať na odborníkov, možno skúsit len ako podporu popri liečbe. Cenu má 20€ za terapiu, takže za vyskúšanie by ti to možno stálo ☺️ ale teda chápem, že nie každého to osloví 🙂

luciador
24. júl 2025
@viera012345

@anonym_autor V puberte a mladosti som bola veľmi negatívna... vždy som očakávala zlé veci a tie aj prichádzali/straty blízkych, nevydarené plány a prichádzali aj choroby,pri kazdej novej dg som sa viac a viac bála budúcnosti/. Stopnúť a postupne meniť svoj postoj k životu ma donútilo moje tehotenstvo/rizikové s rozhodovaním či riešiť závažný zdr.problém operáciou ale prv ísť na interupciu, alebo donosit svoje dieťa s rizikom,ze prestanem chodiť/Veľmi som chcela svojmu synovi dať šancu na život, zároveň som sa bála ako ešte nikdy v živote,Popri reálnom zvažovaní možných scenárov som sa začala prikláňať k tomu,ze to bude ok, doslova som odhanala negatívne myšlienky...Od tej doby prešlo veľa rokov s život ma skúšal dosť/manžel ochorel na ochorenie so zlou prognózou a zomrel.Nas syn to znášal obzvlášť ťažko,bol práve v puberte.Prisli ďalšie dg, ktoré majú väčšinou za následok ťažké komplikácie a skorú smrť/Ostalo mi jediné: Sústrediť sa na súčasnosť a dúfať, veriť, že budú veci smerovať pozitívne...a áno, viem sa zasmiať zo srdca, viem sa tešiť na ďalší deň,aj keď nie je vždy zaliaty slnkom.

@viera012345 Nádherný príspevok 🙏 😎 👏

viera012345
24. júl 2025
@luciador

@viera012345 Nádherný príspevok 🙏 😎 👏

@luciador ...len som sa snažila povzbudit slečnu/pani

balerina77
24. júl 2025

Odporúčam knihu : Umrieť a nájsť samu seba…

autor
24. júl 2025
@viera012345

@luciador ...len som sa snažila povzbudit slečnu/pani

@viera012345 môj muž zomrel, ja som bola zranená, dostávala som sa z toho fyzicky rok a pol ( operácie, vozík, barle, komplikácie apd), psychicky 5 rokov. Následne prišli problémy rodičov - každý mesiac som u nich niečo riešila - zápaly pľúc, nevysvetliteľné infekcie so 40tkami, vysoké tlaky, problémy so srdcom, onkologické ochorenie, cievna mozgová príhoda, infarkt, chronické srdcové zlyhávanie, nepriechodnosť čriev, alzheimer. Ja som žila v obrovskom strese, každý deň. Už keď mi v práci zazvonil mobil - bála som sa ho zdvihnúť, že je zle. Stále som niečo riešila, lekárov, liečbu, operácie, MR, CT, záchranky, hospitalizácie, liečby. Do toho prišli moje problémy - chrbtica, autoimunitné ochorenie, problémy s črevom a žalúdkom, moje operácie, trombózy, dutiny, cysty- neustály kolobeh. Snažím sa na sebe pracovať každý deň, nestresovať sa už, myslieť pozitívne... nejde to vždy .. aktuálne čakám na výsledky vyšetrení, či sa vylúči alebo potvrdí vážny nález...

anonym_f31497
24. júl 2025

Autorka, samotný problém sú tvoje nereálne očakávania. Už v nadpise píšeš, že by si chcela byt veselá bezproblémová žena a užívat si život. Pokiaľ to Teda admin nezmenil. Lenže ty máš naozaj vážne životné problémy, ktoré nejde len tak hodit za hlavu. Zi najlepšie ako vieš, ako ti to život dovoluje, lebo Tieto problémy tu budú stále. Zbytočne sa nad týmto umaras.

autor
24. júl 2025
@anonym_f31497

Autorka, samotný problém sú tvoje nereálne očakávania. Už v nadpise píšeš, že by si chcela byt veselá bezproblémová žena a užívat si život. Pokiaľ to Teda admin nezmenil. Lenže ty máš naozaj vážne životné problémy, ktoré nejde len tak hodit za hlavu. Zi najlepšie ako vieš, ako ti to život dovoluje, lebo Tieto problémy tu budú stále. Zbytočne sa nad týmto umaras.

@anonym_f31497 mám kamošku. Má vážne autoimunitné ochorenie od svojich 25 rokov. Teraz má 40. Celý život, aj s tak vážnym ochorením ju neobral o silu, optimizmus a dobrú náladu. Pred tromi rokmi prišlo onko ochorenie. Ja som nechápala, ako v pohode to berie. Ledva sa z toho vyliečila po roku a pol a prišlo druhé, ešte vážnejšie onko ochorenie. IV štádium, celé zle. A ona je na tom mentálne, vnútorne veľmi v pohode. Túto vnútornú silu by som chcela mať.

grof_monte_christo
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_f31497 mám kamošku. Má vážne autoimunitné ochorenie od svojich 25 rokov. Teraz má 40. Celý život, aj s tak vážnym ochorením ju neobral o silu, optimizmus a dobrú náladu. Pred tromi rokmi prišlo onko ochorenie. Ja som nechápala, ako v pohode to berie. Ledva sa z toho vyliečila po roku a pol a prišlo druhé, ešte vážnejšie onko ochorenie. IV štádium, celé zle. A ona je na tom mentálne, vnútorne veľmi v pohode. Túto vnútornú silu by som chcela mať.

@anonym_autor Lenze Táto vnútorná sila je neprenosna. Bud ju v sebe mas alebo nemáš. A drvivá väčšina ľudí by sa cítila rovnako ako ty, ak nie horšie. Preto sa neporovnavaj.

autor
24. júl 2025
@grof_monte_christo

@anonym_autor Lenze Táto vnútorná sila je neprenosna. Bud ju v sebe mas alebo nemáš. A drvivá väčšina ľudí by sa cítila rovnako ako ty, ak nie horšie. Preto sa neporovnavaj.

@grof_monte_christo ďakujem, to mi aj mnoho psychologov povedalo, ze napriek vsetkemu, co som zvladla / nepisala som uplne vsetko, len tie highlighty , som na tom velmi dobre. Lenze ludia ocakavaju, ze budem shiny, happy, s dobrou naladou a bez problemov. A ked taka nie som, tak tak je zle .. lebo ich to nebavi so mnou.

grof_monte_christo
24. júl 2025
@anonym_autor

@grof_monte_christo ďakujem, to mi aj mnoho psychologov povedalo, ze napriek vsetkemu, co som zvladla / nepisala som uplne vsetko, len tie highlighty , som na tom velmi dobre. Lenze ludia ocakavaju, ze budem shiny, happy, s dobrou naladou a bez problemov. A ked taka nie som, tak tak je zle .. lebo ich to nebavi so mnou.

@anonym_autor Tak potom nemáš okolo seba blízkych ľudí. Lebo ti by ta brali takú aká práve si a zvyšok by ti bol ľahostajný.

knmmch
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor každý sme iný, každý inak zvláda stres resp. náročné životné situácie.. ..to je celé..

autor
24. júl 2025
@knmmch

@anonym_autor každý sme iný, každý inak zvláda stres resp. náročné životné situácie.. ..to je celé..

@knmmch tak tebe pomáhajú AD, tak zjavne to zvládaš lepšie 🙂

marek775
25. júl 2025

Racionalizuj. Su veci, ktore su mimo tvoju kontrolu. Akceptuj ich. To, ze tvoj kamarat ochorel, s tym neurobis nic. Sustred sa na to, co mas vo svojej kontrole - napis mu, povedz mu, co si na nom vazis, ze ho mas rada, popraj mu stastie - toto da dobry pocit tebe aj jemu. Si evidentne velmi dobry clovek - skus byt dobra aj sama k sebe. Porozmyslaj, co potrbujes. Co funguje na tvoju naladu a pohodu (sport, socializacia, pomahanie inym atd.). A ak potrebujes, nevahaj zobrat telefon a zavolat - poziadaj o pomoc, podel sa o pocity a zazitky... Dopraj si kupel alebo masaz alebo vikend vo wellness hoteli. Cvic, behaj, bicykluj, pocuvaj podcasty, precitaj si knihu, uvar si, co mas rada. Mysli trochu viac na seba.

luciador
26. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Tá kamarátka je veriaca?

autor
26. júl 2025
@luciador

@anonym_autor Tá kamarátka je veriaca?

@luciador nie, nie je veriaca.