icon

Čo robiť, keď vás susedia neodzdravia?

zeldia
10. nov 2023

Tak som sa dnes rozčúlila. Idem do panelaku (13 poschodi cez sto bytov) napriek týmto čísla vstupná chodba je pomerne úzka stretnem najprv jedného potom druhého krásavca cca 35 r. Ani jeden ma nepozdravi tak pozdravím ja na tej úzkej chodbe skoro do seba vrazime ako taká chudera a ani jeden mi neodzdravi. Ďalší susedia iba muži tiez nic moc ja sa im debilom zdravím ako prva. To na budúce mám kopnúť do pištaly primitivi zdravte sa susedom 🙂

zeldia
autor
10. nov 2023

@martinkatinka ja premýšľam že skúsim raz😉

martinkatinka
10. nov 2023

@zeldia myslis, ze potom ta budu zdravit?

roja01
10. nov 2023

Ako lahko odsudzujete jedna druhu. Ako lahko vyjadrujete svoje nesympatie voci tomu, koho vobec nepoznate. Je to smutne, kam speje ludska spolocnost.

lubkovaandrejka
10. nov 2023

@zeldia vies,ze minule som si kladla tu istu otazku?:D mame susedov, manzelsky par, zhruba v nasom veku.
Sused obcas pozdravi/ odzdravi. Susedu som minule privolala vytahom, pozdravila som sa a ona ani mu ani bu. Stalo sa to viackrat. Povedala som si,ze uz ju zdravit nebudem, ale pride mi to teda dost neslusne a blbe.. to ze vojdes k niekomu do vytahu a on nic. Pritom vytah na asi 1,5x 1 meter :D

milanemila
10. nov 2023

@zeldia ja nechapem ako ta moze takato vec rozculit 🙈 vsak je to tupelo bez zakladnych zasad slusneho spravania, tak nech je 🤷🏼‍♀️

zeldia
autor
10. nov 2023

@martinkatinka jasne že nebudú ved preto som ešte nikoho nekopla.
Baby ale tak celkom som sa pobavila aj ukludnila len nic nevyriešila. Zdravím sa ďalej lebo to zo mňa proste vypadne a niektorých sa budem snažiť ignorovať. Len zas ako budem vyzerat že sa otocim na druhu stranu alebo sa tváriť že nic nevidim aj ked je fakt že ja veľmi nevidim ale tak uvidím.
Prosim skúste sa aspoň odzdravit možno ta chudera čo sa vam zdraví a natiska budem ja a keď si na túto diskusiu spomeniete možno vam to dokonca vyčarí úsmev na tvári ( zas ale nie že to s tým úsmevom budete preháňať )

martinkatinka
10. nov 2023

@zeldia zbytocne to riesis. A dufam, ze som ta neurazila, ten uvidny prispevok si napisala tonom, ze mne sa teda nepacil. V podstate, tak ako susedia su ignoranti, ty to zas prehnane riesis. Ludia su dnes vseliaki, aj nesympaticki, drzi, hulvati....

0silvia0
10. nov 2023

@zeldia co ta to tak serie? Ked mas chut, tak pozdrav, ked si nasrata tak nezdrav🤣
Ja chodim vencit 2x denne psa a vacsinou su mladi slusni a pozdravia. Ti, co nepozdravia, no tak pozdravim prva, nevadi mi to az tak.

dagmarovita
10. nov 2023

@syslik81 neviem ci neni povinnost zdravit sa na chodbe v dome, je to normálne, nenormálne je nepozdraviť sa. Dnes sú normálny ľudia svatí ludia normálne.
To neni normalne nepozdrav it sa, kym clovek nemá nejaké ťazké stavy dusevne, telesne, je to xhoré. Predstav si ze by bola nejaka katastrofa a zrazu uz by museli komunikovat, alebo by ho by ho tam hodilo na zem a ona by ho obisla. Po zivelnych katastrofach sa najrychlejsie spamatovali a zacali fungovat komunity kde spolupracovali. Neda sa to ani nazvat primitivnym chovanim. Primitivi mali instikty, pudy, toto ani to nemá.

jania023
10. nov 2023

@zeldia zijem v krajine kde sa bezne zdravime aj na ulici cudzich ludi ale neznamena to ze je ich povinnostou sa mi ozdravit
Ked sa neodzdravia tak nic

anonymanonym
10. nov 2023

Nikdy som nepochopila to haló okolo zdravenia 🤷‍♀️🤷‍♀️🙈

anonymanonym
10. nov 2023

Inak moja nedavna skusenost.. Tak sa mi stalo, ze som sla rano este v polospanku von so psom. Ako sa dole otvoril vytah, tak oproti nam jeden starsi sused (ktory chcel nastupit a ist hore). Akosi som tam nikoho necakala (nezvykneme v tom case stretavat niekoho kto dole caka na vytah 🙂 ). Hned "vzorce" v hlave 😁 pri ktoru nohu mam dat psovi povel, aby sa obideme tak, ze bude dalej od suseda (pride mi to tak slusne, nie kazdemu musi byt prijemne ak by sa o neho obtieral pes alebo tak). Susedovi som len kyvla hlavou na pozdrav, bolo to proste na mna prilis vela informacii tak z rana 😅 ... A ako sme sa obisli a vosiel do vytahu, tak sa na mna osopil, ze sa neviem ani poriadne pozdravit ... No kukala som ako puk.. Proste nechapem tu hysteriu okolo toho celeho. Zvyknem ho vzdy zdravit normalne slovom. V tej situacii som aspon kyvla hlavou. A prislo mi dolezitejsie a aj slusnejsie poriesit si hlavne psa ako celou vetou riadne pozdravit.
Ludia si hlavne casto nevedia pomahat, nevedia sa spravat k sebe ohladuplne, casto neriesia kedy a kolko a aky hluk je primerany aby neobtazoval, celkovo casto vidia len svoju slobodu, ale zabudaju, ze ta im konci tam, kde zacina sloboda druheho. Taketo veci mne pridu podstatnejsie ako povinne stale a vsetkych bez vynimky zdravit. Je to slusnost, to nevravim. Len ked kopec ludi zdravi len aby bolo a pritom toho cloveka nemusia alebo pritom za chrbtom ohovaraju alebo pritom obtazuju dennodenne susedov... Co ja viem 🤔 Radsej byt k sebe uprimni, ohladuplni... ako vynutene zdravenie (nebodaj este aj falošné - to radsej žiadne)....

zuzanna33
10. nov 2023

@zeldia Slušnosť je pozdraviť a to nieje o veku ale o výchove. Nič to nestojí a človek má hneď lepší deň aj pocit a k tomu ešte úsmev a život je krajší dnes som rozmýšľala tiež nad tým ... Vždy pozdravím či už u lekára,obchode v prírode a na dedine starší ľudia aj keď sa nepoznáme pekne odzdravia.Deti taktiež vychovávame pretože by to tak malo byť.Ludia majú starosti, problémy ale ak je človek naučený zdraviť potom ťa dokáže aj taká maličkosť "trápiť" prečo to nieje opätované...úplne to chápem ale ak sú niektorí ľudia tak nastavení nezmeníme to len sa preto netrápiť...

erikavesela
10. nov 2023

@syslik81 toto jel "skvost" dna🤦‍♀️

karolina04
10. nov 2023

Pozdraviť niekomu v respektíve ozdraviť niekomu je elementárna slušnosť. Je to prejav slušnosti a úcty človeka k človeku. Nie nadarmo to učíme deti už v útlom veku. No škoda že sa slušnosť už vytráca a ešte to budeme aj obhajovať. Dnes si každý myslí že si môže robiť čo chce a pozdraviť ci ozdraviť niekomu už sa berie ako problém. Ach jaj kde sme to dospeli.

katarinka89
11. nov 2023

@zeldia pripomenula si mi vtipnú príhodu.....chlapec na našej izbe ( cca 16r) mal v nemocnici na tričku nápis: zdravím všetky pekné ženy, škaredé nie.......so sestrickami sme to riešili, či sa nám pozdravil 🤔😂

kassandra25
11. nov 2023

@zeldia vies, tak ti poviem, ze existuje mnoho sedlákov, mafiánov 35 rocných, a strasnych ludí, ktorí vobec odvrknú mozno vlastnej matke, ktori stekaju po ludoch a jediná autorita sú sebe oni samy. Niet nad nich. Kde nadávka, tam nadávka, kopnú do smetiaku, zbraň v aute, kde jaká bitka, vyhrážka, kde čo aké zlo a ty tu places nad týmito ludmi? Chýba jednej ucedomelej žene slusnost mafiána, ktory mozno 1 ročne navstívi matku, ktorej cez zuby volaco precedí a sprosto ju vyuzije na jedlo, lebo tak vychovala? Suseda nemoze vychovat to, co vlastná matka nevychovala. Ja som si tiez vsimla moj panelák. Mlade dievcatá precedia pozdrav cez zuby rovnako ich matka, ze ked musí, zdravotná sestrička. Dochodcovia majú u nas tak vychovaných 3 synov, ze ked prídu navstívit svojich rodicov do paneláku, uz kricia po mne dobrý deň, otvárajú mi dvere a este aj smetie mi pomozu vyniest. Tesím sa susede nado mnou, ktorá pozdravi vzdy a prehodí dokonca bud frázu o pocasí alebo detoch. Ludia su rozni a ty ich nevychovás, ked to nespravili vlastní rodičia. Dokonca mozes byt rada pri stretnutí s týpkom, ktorý ta chladne obíde bez pozdravu, ze on tebe nekopne do tvojej píšťali. Vztahovat na seba si tiez nemozes. Niekto je mozno smutný, predtym plakal, stali mu strasné veci, tak ani cely svet nechce vidiet a stretnút. Ako mna minule obslúzila predavacka, ked som u nej kupovala lístky na welness, pri kúpe plakala, ze frajer jej napísal práve zbohom do smsky. Potom zbytok casu jej pracovného uz nevnímala svet a nás zákazníkov. Vedela som preco a ked som si nieco pýtala, tak velmi jemne a povzbudila som ju do dňa. Aj teba povzbudím, zdravit sa len tym, co ti pozrú na tvár a do ocí, odzravit tých, ktorí pozdravia, a tí, ktorí chladní prejdú, prejst tiez len okolo.

isis234
11. nov 2023

@lugie možno vás nepočul

karolinakr
11. nov 2023

No jasne, ten kto sa zdravi prvy, je úchylak..
Zasa sme sa niečo nove dozvedeli
Však sa ho spýtaj nabuduce, to ako take teĺa budete hladiet na mňa celý deň?
Ja odzdravím vždy, i ked neviem, o koho ide, to je najmenej, čo človek može spravit
Nas ako decka pucovali zdravit, a teraz male deti nezdravia, ani novi v bytovke, ked prvy pozdraviš si uchylak a chceš znasilňovat
Holt, doba sa zmenila

oliolijanka
11. nov 2023

Ak chces prispiet k zachovaniu slusnosti vo vasom panelaku, neostava ti nic ine, iba vzdy uprimne pozdravit.
Ludia prestali zdravit, lebo prestali rozumiet zmyslu zdravenia. Je to uz iba taka automaticka "rychlofluska" bez zmyslu... "dobry" a bezi sa dalej. Takze mnohi, najmä mladsi to nerobia. Myslim si, ze ani v skole na to neboli upozornovani, ze by mali zdravit.
To nie je ako za starych ciach, ze bol skolak za ucho dotiahnuty k riaditelovi, ak na chodbe nepozdravil ucitela.

Takze moja rada.. zdrav uprimne ty. Praj dobry alebo pekny den vsetkym, koho stretnes. Aj 35 rocnym chlapikom so sluchadlami na usiach. Aj oni maju svoje trapenia a nejde o to, ci oni poculi, ale ze ty si priala.
Ide o spokojnost tvojho vnutra. To je to, o com sa teraz hovori aj v suvislosti s politikou, vojnou na ukrajine, ci temou o korone. Kazdy musi zacat u seba. Neziadaj od druheho, snaz sa druhu stranu pochopit ty. Svoj nazor menit nemusis, iba by si mala najst v sebe vludnost a neodsudzovat ludi, ktori sa chovaju alebo myslia inak ako ty.

Takze.. prajem ti, aj ostatnym dievcatam, dnes pekny den🙂 Sprijemnite si to upratovanie🙂

ann092
11. nov 2023

Často sa mi stáva, že môj 2 ročný syn zdraví aj cudzích ľudí na prechádzkach ktorých nepoznáme, pekne im zakýva ,povie ahoj, pošle im pusu a niektori ľudia (nie všetci) na to vôbec nereagujú a pri tom je to také milé gesto od takého malého dieťaťa, vždy si pomyslím, že sú tí ľudia hovädá..a že moje dieta aspoň vie čo je slušnosť v takom malom veku..

zanka777
11. nov 2023

@zeldia no tak to ti úplne rozumiem... My síce bývame v dome čiže sa to netýka susedov ale keď idem do školy po syna vždy keď vojdem do chodby kde sa čaká na deti a je tam milión rodičov...vojdem slušne nahlas sa pozdravím dobrý deň a tak idem zvoniť.... Buď nikto nič alebo sa nejde jeden slušne vychovaný človek ktorý mi ozdravi... To kde sme?kde je nejaká základná slušnosť ľudí?čo potom učia svoje deti ?naozaj tomu nerozumiem a potom keď sám stojím a čakám tak každý kto vojde ani BU nič .... Prídem mi to proste divné .... Veď to je základná slušnosť pozdraviť.... Takže ti rozumiem aj mňa to naštve zakaždým

kroska18
11. nov 2023

Prekvapuje ma " zdraviť sa niekomu", to mi príde také starosvetské, ale milé. My používame "zdraviť niekoho" alebo "zdraviť sa s niekým".
Áno, ľuďom uniká zmysel zdravenia. Ide o to, že človek človeku dáva najavo, áno, vidím ťa, poznám ťa, neublížime si, dáme si úctu = pozdravíme sa.
Pravidlá sú dané, muž zdraví ženu, mladší staršieho.
Úcta, ani slušnosť nie je vynutiteľná. Už vôbec nie násilím, kopaním do píšťaly. Maximálne detičky možno pozdraviť s poučením, dospelých nie. To musíš, milá autorka prijať. Viem, že je to znechucujúce, ale nemá ťa to rozzurovať.
Aj cudzí ľudia v lese sa zdravia, aj príchodzí do miestnosti, kde je veľa ľudí zdravia tých s ktorými sa im stretnú pohľady.
Keď sa valí v lese proti mne zarputilý cyklista bez náznaku pozdravu, vždy si pomyslím, keď sa s tým bajkom vyvalíš, budeš rád, že ti ten ignorovaný človek privolá pomoc.

kroska18
11. nov 2023

Ak veľmi túžiš vychovávať 35roč. Chlapov skúsila by som to s milým úsmevom a spýtala by som sa, pán sused, to sa ozaj nebudeme zdraviť, keď sa tu denne stretávame? No a výsledok už budeš musieť prijať.
Neslusnosťou si slušnosť nevydobyješ.

kroska18
11. nov 2023

A ešte ma napadlo, bývaš tam 20 rokov, počkaj až to bude 30, 40 a viac rokov, to už len budeš pre novo príchodzích vzduch. Mladí chlapi vidia (a občas zdravia) len sexuálne objekty.

marsmykkok
11. nov 2023

@zeldia nerýpem, len fakt chcela by som mať tvoj susedský problém..ja riešim oveľa horšie veci so susedmi a keby ma trápilo len že nezdravia, budem najšťastnejšia na svete. Ale celkovo, pozdrav je na zlepšenie dňa nie na rozčulovanie. Však ak máš chuť pozdrav prvá a uvidíš reakciu druhej strany.

valeria_h
11. nov 2023

Čím ďalej horšia doba, teda skôr horší ľudia. Tiež si to všímam, kedysi bolo absolútne nepredstaviteľné nepozdraviť a dnes je to normálka. No ja zdravím, snažím sa byť lepšia ako druhí.

karolinakr
11. nov 2023

@ann092 je to zlate, segrin syn, ked mal 3 roky a bol taka buchtička a furt sa usmieval na okoloiducich, ked som ho kočikovala, stale nejaky dospeli niečo vravel do kočika - pozeram a henten zas vyvadzal a mával

lindus_esterka
11. nov 2023

Nas je v bytovke malo (asi 16 bytov) a mam asi 3 susedy co nevedia pozdravit. Ide ma roztrhat ked sa stretneme na chodbe, kukaju mi do oci ale usta neotvoria. Robila som pokus - pokial som sa ja nepozdravila prva, tak sme vzdy presli okolo seba bez slova. Jedna nebola schopná ani odzdravit, tak som pozdrav zopakovala zvysenym hlasom a s vyraznou artikulaciou kedze mala asi nahly vypadok sluchu 🤔

zeldia
autor
11. nov 2023

@lindus_esterka a odzravila sa ti keď si zvýšila hlas? To len zo zaujimavosti sa pytam