icon

Skúsenosti bezdetných žien nad 45 rokov: Dobrovoľné voľby a život senza detí

26. sep 2024

Ak ste tu také, ktoré ste sa rozhodli byť bezdetné, či už úplne dobrovoľne alebo kvázi nedobrovoľne lebo ste si nenašli vhodného partnera, ako to vnímate s odstupom času? Zaujímali by ma skôr vyjadrenia žien 45+

Strana
z2
vler
26. sep 2024

Ja mam 46, vydata a vzdy som vedela ze deti nechcem. Milujem bezdetny zivot.

buducamama
26. sep 2024

Mna by zaujimalo, preco taketo zeny su vlastne na modrom konikovi🤭

modrava
26. sep 2024

@buducamama recepty, kozmetika, kvety, zahrada, zariadenie bytu, zdravotne otazky, dovolenky, knihy, bazar, mestske skupiny, psickari…

zuzanita1609
26. sep 2024

Sú žienky,ktoré sa dobrovoľne rozhodnú nebyť matkou, sú žienky, ktoré sú matkami a nezvládajú/nemali by byť matkami,sú žienky,ktoré túžia byť matkou,ale nedarí sa,sú žienky, ktoré to neriešia a počkajú si na "osud" a sú zienky,ktoré sú tými najlepšími matkami. To je proste život 😊.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
cafelatte
26. sep 2024

Vek 45 +? Véd to je mladá žena plná sily a plánov, mňa by zaujímalo ako to cítia bezdetne ženy vo veku 60+, že sa rozhodli nemať deti s odstupom času. Nehovorím o ženách ktoré nemôžu mať deti.

nika23t
26. sep 2024

Ja som mala dve kolegyne, obe už nad 60, jedna vydatá, nemohla mať deti, druhá slobodná, bezdetna, dôvod neviem. Obe ale milovali deti, čas, energiu aj veľa darčekov venovali svojim synovcom a neterkam, neskôr aj vnúčatám svojich súrodencov. Obe boli veľmi milé, láskavé, dobroprajne. A minimálne jedna z nich aj celý život smutná. A sestra ma 35,deti neplánuje a ani to nejako Nepreziva zatiaľ. Ona to nerieši, vôbec. Na chvíľku sa povenuje mojim alebo deťom nášho brata, ale to len tak na par hodín raz za pár mesiacov. Inak žije plnohodnotný život, cestuje po svete, užíva si.

deniseee
26. sep 2024

@1ryba pretoze MK (poznam tuto stranku velmi dlho) sa vzdy prezentovala ako stranka pre mamicky, tehotne zeny a pod. Takze tiez ma to niekedy este udivuje

zuzanita1609
26. sep 2024

Tiež poznám jednu,bude mať 58, jej manžel má 60. Deti nemajú (dôvod neviem),ale sú aktívni, cestujú po svete, užívajú jeden druhého (stále zamilovaní ako pubertaci) a nikdy som nepostrehla,že by sa hádali,boli k sebe zlí.Naopak. Láska ako hrom ☺️.v kútiku duše im trošku závidím ,ale samozrejme prajem im lásku, šťastie a aj zdravie (nepostrehla som,že by mali zdravotné problémy) -chodia spolu na bicykle, túry atď.

marsmykkok
26. sep 2024

@cafelatte 60 plus? No rovnako ako tie čo mali deti. Niektoré naplnené, spokojné a niektoré cítia samotu... Ak aj máš dieťa/deti neznamená to že na starobu neostaneš sama vo veľkom dome s chorobami a deti budú žiť na druhom konci sveta (a kedže vieme kam smeruje táto krajina tak osamelo skončia veru asi aj veľa terajších matiek detí, lebo v tejto krajine mladých nič dobré nečaká a ty ako stará s chorobami tu budeš musieť ostať kvôli lekárom teda ak tu bude ešte nejaké zdravotníctvo) Ale to už trocha zbytočne "veštím" budúcnosť, ale ide mi o to, že mať deti neznamená že budú žiť celý život 10 metrov od teba a budete v dennom kontakte. Osamelých je aj veľa matiek 60 plus, lebo manžel umrie, kamarátky tiež, deti majú svoj život v inej krajine a vidia ich maximálne na Vianoce. Proste nie je to o tom či máš deti alebo nie, ale čo ti život prinesie.

liusa82
26. sep 2024

@modrava Nechápem načo sa to pýtajú v kuse dokola že na čo sme tu aj také bezdetné Mne je toto fórum také všeobecne akurát je v názve kôň a slovo mamička teda fórum pre mamicky a to ich mýli.Akoby nemamicky nepreberali kozmetiku,recepty atd.Nuž iné takéto všeobecne na sk nemáme

modrava
26. sep 2024

@liusa82 niekto povazuje materstvo za dalsie ziskane vzdelanie alebo titul 🤷‍♀️

svetlonos
26. sep 2024

@buducamama
pretože tu je milión onych tém mimo deti 😉 A je to super, lebo nie vzdy mam chuť riesit NE - kakanie papanie spinkanie vychovali blabla. Lebo život je aj o inom a nie len o deťoch, inak ti prepne 😜

shelby88
26. sep 2024

Ja mám síce 41, a deti som nikdy nechcela, ale mám jedno a som vďačná aj keď je to náročné. A už ďalšie by som nechcela. Takže viem pochopiť ženy, ktoré deti nechcú

h2
26. sep 2024

@cafelatte Nejde o to, či je 45+ mladá a plná síl, alebo nie. Ten vek je tam podľa mňa preto, že po 45 už naozaj len veľmi zriedkavo žena otehotnie a donosí zdravé dieťa. Čiže, myslím, že autorka sa pýta žien, ktoré nielen sú bezdetné, ale také aj zostanú.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
kiki68
27. sep 2024

Ja poznam dost takych a vacsinou vedeli, do coho idu. Napr v umeni mate vela ludi bez deti, tam to nie je ziaduce mat deti. Je to prekazka a tak ti ludia deti nemaju. Podla mna to nelutuju, neziju obklopeni takymi ludmi, riesia si svoje. Ja ked dojdem s dietatom, tak viem, ze do 30 min zacne by mlady nie moc nadseny a sice maju deti radi, ale nie je to ich sachova partia. Casto maju psov, macky, proste si to niekde vedia kompenzovat. Uz nezijeme generacne tak, ze by sa muselo spoliehat na to, ze dieta sa o mna postara. Poznam aj jednu, co do toho nesla skrz traumu a vtedajsiu situaciu a tam je to velmi zle. Ale to je clovek psychicky chory a dieta by tam podla mna nikdy nicomu nepomohlo, mozno skor naopak. Potom poznam ludi, co pracuju s detmi a nemaju ich. To uz je take tazsie vacsinou.

mirithia
27. sep 2024

@buducamama Veď sa tu neriešia len deti ale i iné témy...inak by sme tu určite neboli 😁

mirithia
27. sep 2024

To je povinnosť mať deti?! Nie. S manželom sme šťastní aj bez nich. Máme čas len pre seba a sme spokojní 🙂 Máme stvornohe dieťa 🦮

mk1111111111
27. sep 2024

@mirithia juj, to si nemala pisat - stvornohe dieta, , za to budes ...... od zien povolanim matka, kto je viac.

mirithia
27. sep 2024

@mk1111111111 Si zabila 😁

katulienkax
27. sep 2024

Moja teta 55 rocna je bezdetna, ale o nej viem, ze deti by urcite chcela mat, aj k nim mala vzdy pekny vztah. Deti nema preto, lebo sa vydala az po 45 a dovtedy mala na chlapov proste smolu ☹ A preto je dovod, ze nema deti, len proste nemala ziadneho vhodneho dovtedy.

deniseee
27. sep 2024

@1ryba Pozri sa na to takto. Kedysi, co si ja pamatam, sa tu nikdy nic ine ako deti, tehotenstvo, snazenie sa o dieta a podobne temy, nerozoberali. Na svadbu bol svadobny portal mojasvadba, na riesenie domov bola modrastrecha, na riesenie tychto materskych veci bol modrykonik. Ja ked v pocitaci mysou idem na ikonku MK, zobrazi sa mi napis: Modry konik - stranka pre mamicky a buduce mamicky. Ked najdem myskou na ikonku stranky medzi ostatnymi ikonami v liste, zobrazi sa napis: Modry konik - sprievodca tehotenstvom a materstvom. Vobec nejde o nejake povysovanie sa, jednoducho vzdy je predpoklad, ze danu stranku primarne pouzivaju ludia, pre ktorych bola vytvorena a za ucelom, za ktorym bola vytvorena. Nepredpokladam, ze na stretnutie anonymnych alkoholikov by si si isla pytat radu, ako vybrat vino ku konkretnemu druhu masa. Tak nejako vsetci chapeme, ze sa to nehodi. Rovnako mne pride nelogicke, ze sa na stranke, ktora sa prezentuje ako sprievodca tehotenstvom a materstvom casto pohybuju ludia s absolutnou averziou k detom a materstvu ako takemu. A pritom vobec ich neodsudzujem za ich volbu. Myslim si, ze je velmi spravne, ked ludia s tymto nastavenim deti nemaju a netrapia seba aj ich, ale naozaj ich na stranke venovanej tymto temam neocakavam a uz vobec nie ako rozdavacov rad o tehotenstve, materstve, vychove a pod.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
deniseee
27. sep 2024

Moja "skoro" teta ma od malinkeho dievcatka mala rada, akoby som bola jej vlastna vnucka. Deti mat ona sama dlho nemohla, potom otehotnela, ale babatko sa jej narodilo mrtve. Nikdy potom uz deti mat nemohla. Ostala s muzom sama a mna a dalsie deti mala potom akoby vlastne deti a vlastnych vnukov. Sprevadzala takto v podstate cely moj zivot az do momentu, ked zomrela v peknom veku, kratko po nej zomrel aj jej muz. Moja mama o nej vravela, ze vzdy bola smutna, ze sa jej vlastne deti nepodarilo mat, ale ja mozem povedat, ze inak bola fantasticka a bola za kazdu zabavu, i ked jej to zdravie uz nedovolovalo.

marsmykkok
27. sep 2024

@deniseee Vieš ako sa sem tie ženy dostanú? Tak, že ak zadáš do googla hocičo (aj mimo materstva) napríklad ako zistím či mi je partner neverný, dovolenka v Grécku, skúsenosti s Norethisteronom, je Notino fake a podobne, tak medzi prvými výsledkami máš odkaz na diskusiu na MK a potom ženy rýchlo zistia, že sa tu neriešia len deti.

marsmykkok
27. sep 2024

A teda teta a ujo nemajú deti, lebo nemohli mať hoci od mladého veku sú spolu, ale nepodarilo sa. Adoptované nechceli. Ujo je skôr introvert, určite ho to niekedy trápilo, ale nikdy sa z toho nerúcal. Teta asi takisto-občas ju to trápilo, ale ona má veľa sestier, sú taká rodina kde je veľa detí, stretávajú sa, skoro každý víkend nejaká svadba, krstiny, okrúhliny a tak a teda vždy sa tešila z malých detí z rodiny a teda ona nikdy určite sa nebude cítiť sama preto že nemá deti skrz tú svoju rodinu.

barborachors
27. sep 2024

Ja som uz od ranej puberty vedela, že deti mat nechcem. Dôvody si necham pre seba. Nie každá zena musi zakonite rodit, tak ako nie kazdy muz plodit - ako vieme, je tu toľko homosexuálov, ktorí mat deti nebudú ani nechcú, ako aj starých mladencov, ktori deti mat odmietajú a tiez nechcú. Momentálne mam partnera, ktorý má také isté nastavenie ako ja a som za to vďačná. A tento postoj vnímam ako dost rozšírený.

zuzanita1609
27. sep 2024

Ja zasa poviem opačný prípad. Mám kolegynku, skvelá to žena,matka, kamarátka. Má dvoch synov. Po tehotenstvach veľmi pribrala,doma s manželom to tiež nemajú ružové, hádajú sa ako vychovávať a tak. Je to ešte mladá mamička,začala chudnúť, začala sa viac o seba starať. Stáva sa však,keď máme prestávku a bavíme sa, sem-tam utrusi poznámku typu,že keby mohla vrátiť čas,už by do materstva nešla,chcela by cestovať, nemať doma "kolotoč",nervy a žiť si sama pre seba. Vraví,že ma rada svoju rodinu, ďakuje za rodinu,ale proste ak by sa mala rozhodnúť opäť,nešla by do toho už. Sú matky, ktoré akokeby "závideli" (blbo povedané) bezdetnym ženám, ktoré si užívajú život, nemajú záväzky, majú slobodu a sú ženy ktoré "závidia" matkám, ktoré majú doma svoje deturence. Ale o Tom je život. Nie každá žena chce, musí byť matka,hoc aj v dnešnej dobe sa nájdu ešte ľudia,čo to nepochopia, odsúdia.

Strana
z2