icon

Dôchodkyne, pomáhate svojim deťom?

23. okt 2023

Od januára budem dôchodkyňa, žijem sama, mám 2 deti. Starší syn žije v zahraničí, mladšia dcéra býva 10km odo mňa. Keďže ešte celkom vladzem rozmýšľam že by som pracovala ďalej u nás vo firme alebo si našla nejakú brigádu. Predsa každá koruna sa ráta hlavne keď je človek sam.
Lenže dcére sa to nepáči. Ona chce aby som ostala doma na dôchodku a ona ráta s tým že jej budem strážiť deti keď budú choré alebo cez prázdniny aby ona s manželom mohli chodiť do roboty a nemuseli si brať ocrky a dovolenky.
Vykricala mi že každý normálny rodič pomáha deťom strážiť vnúčatá v prípade choroby a prázdnin. Že ja som sebecka keď myslím len na seba keďže by som ešte pracovala ďalej. A čo ona má robiť ked deti budú často choré.
Má 3 a 5 ročne deti.
Čo si o tomto myslíte? Pomáhate vy svojim deťom na dôchodku so stráženim vnúčat? Alebo finančné že im kupujete dary hračky alebo sladkosti? Alebo si užívate čas osamote a myslíte konečne aj na seba?

miskakyska
25. okt 2023

@konikmodry111 keď si vezmeš autorka nemá žiadny oddych..cez týždeň v práci,cez víkend má deti..
Dcéra autorky..cez týždeň práca,cez víkend vyvalená hore diferakom.. slovenská politika 😃

mima1988m
25. okt 2023

Tak za prve je nehoraznost, ze sa odvazi na teba zvysit hlas.
Za druhe vacsina z nas naozaj po cely rok sa stara choroba, prazniny o deti sama bez pomoci. Su to nase deti.
Za tretie, ona ta chce nakazit ako starsieho clovekas oslab. imunitou? Sebecka je na 100% ona.
Aj ja dam raz za mesiac max starsieho k mame, alebo svokre na vikend. To je vsak vsetko.
Mam ZTP dieta a vsetko musim zvladat s mazelom. Iba raz strazila choreho starsieho moja mama /svokra odmietla/, kym sme bezali do TN na pohotovost. Aj to som bola milo prekvapena a doteraz vdacna.
V skratke: je nevdacna a prekrocila hranicu, co si smie dovolit.

kp7333
25. okt 2023

@autorka : Myslim, ze vam (tebe, aj dcere) chyba vzajomna empatia a schopnost komunikacie. Inak by ste chapali jedna druhu a vedeli si vzajomne pomoct. Tvoja dcera pracuje ako operatorka vyroby, ludovo povedane za pasom.To znamena, ze nemoze si pracu zobrat domov, aby sa postarala o chore dieta. Predpokladam, ze je problem aj s cerpanim dovolenky, kedze vo vyrobe sa cerpa celozavodna dovolenka vo vymedzenom termine. Jedina moznost je OCR, ktoru ale nemoze cerpat casto. Vsetci vieme ako to chodi, ludia za pasom su lahko nahraditelni a ti, co casto chybaju, su prepusteni medzi prvymi. Aj z toho prameni dcerina nervozita a ty ako matka by si to mohla pochopit a ponuknut pomoc. Na druhej strane dcera by mala chapat tvoju potrebu pracovat. Skuste sa dohodnut, ze pojdes na polovicny uvazok a v pripade potreby pomozes s detmi cez tyzden - vyzdvihnut zo skoly, odviest na kruzky...atd. Obcas postrazis pri doliecovani choroby a cez prazdniny v dohodnutych terminoch. Na druhej strane cez vikendy nechaj deti dcere, nech si uziju spolocne chvile ako rodina a ty si dopraj zasluzeny oddych.

kroska18
25. okt 2023

O takéto niečo sa pekne prosí a nie že kričí a vyčíta.

poppy22
25. okt 2023

napisem to drsne-ale keby si v dohladnej dobe zomrela, tak kto jej bude strazit deti? vtedy si to bude vediet zariadit? kedze ano-lebo bude musiet-tak nech si to zariadi aj ked budes pracovat...kym sa citis pri sile,rob co uznas za vhodne a najlepsie pre teba...lebo raz tie sily mat nebudes a bude ti to luto...je to tvoj zivot...nie je povinnost nikoho starat sa o vnucata-je to laskavost,ktoru ponuknes sama, ked budes chciet...a na sklonku zivota by kazdy mal mat duplovane pravo uzit si este zivot a nie byt len vyyuzivany, lebo "ma volny cas"...

autor
25. okt 2023

@veronicka1901 Ja s nimi chodím von keď sú u mňa či do parku na ihrisko alebo len do záhrady. No už nevládzem toľko čo kedysi. Minulý víkend som s nimi vyrezavala tekvice.
@lienka.7 Aj cez prázdniny chodím do práce, či ty máš zakaždým voľno?

kroska18
25. okt 2023

@beronsche To tie vlaky zadarmo, však?

veronicka1901
25. okt 2023

To je naozaj pekné, takto sa im venovať 😉

natalka81
25. okt 2023

Tak moja mama aj svokra by dala mojim deťom prvé posledné, obidve babky ich milujú najviac.
A čo sa týka stráženia v čase choroby alebo mojich aktivít, tak sa vopred opýtam aký majú program a ci sa to hodí. Stokrát ma odmietli, pekne slušne mi povedali NIE.
Ani by mi nenapadlo vykricat sa ze sú sebecké.
Majú svoj život a svoje povinnosti

lienka.7
25. okt 2023

@autorka a vypomoct cez prázdniny sa ti tiež samozrejme nedá, ze?
A nie, nemám zakaždým voľno, ale v rámci rodiny sa dohodneme tak, ze si to vieme s ich pomocou pekne vykryť. Mame totižto normalne medziľudské vzťahy a nemusíme na seba kričať a urážať sa.

irusa
25. okt 2023

Koľko žien je tu chápavych.... A súcitit s autorkou.... Kto potom píšem príspevky... Svokrovci, rodičia sa nezaujímajú o vnúčatá, nepomáhajú nám..... Keď je samozrejmosťou, že pomoc a záujem o vnúčatá nie je povinnosť????

em4life
25. okt 2023

verim, ze im zmeny vyjdu tak, ze nemozu byt doma ani jeden. Alebo ze su po nocnej a doma maju urevane chore deti. Vasa pomoc by sa im vtedy zisla.

tesari
25. okt 2023

Ja poviem za nas. Sme o obaja pracujuci rodicia 6 rocneho prvacika. Moji rodicia nam helfnu ked je to nutnost. Nikdy ich zbytocne neotravujem, lebo si myslim, ze maju pravo na svoj klud. Volam im, len ked je to nevyhnutne. Snazim sa vsetko vykryt co najviac sama, kedze manzel chodi na sluzobky. Kedze aj ja vela pracujem (aj vela vikendov), vykryvam potreby syna nahradnym.volnom a dovolenkou. Myslim, ze stari rodicia maju pravo na svoj pokoj a ak im nerobi problem pomoct je to v poriadku, ale musi to byt dobrovolne. Ked uz mame deti, iste veci nemozu fungovat, ako ked sme ich nemali (zabava, party, ...). Na isty cas musime iste akivity obmedzit, pripadne trochu skresat. Mam znamu, ktora stale somrala ma rodicov a svokrovcom, ze im nenavaria, nepomozu a pod. Vtedy som cumela na nu ako puk. Preco by jej mal niekto varit? Ved je dospela a ma sa o seba postarat sama.

nelili1978
25. okt 2023

Lenže dcéra si musí uvedomiť, že ty si sama a každé euro dobré. Oni sú dvaja pracujúci rodičia. Není od nej fér, že chce obmedzovať teba. Veď vedela, že deti bývajú choré keď sú malé. Máš právo žiť svoj život.

veronicka1901
25. okt 2023

@tesari lenže ono je rozdiel jedno, dve, tri... deti. A takisto 6 ročne dieťa má úplne inú imunitu ako škôlkar.

cafelatte
25. okt 2023

Ja len taky príbeh, moja kolegyňa ma 6 deti. So všetkými deťmi jej pomáhala svokra, chodila k nim, pomahala co bolo treba a ked kolegyna nastupila do prace svokra navarila, počkala deti kým rodicia prišli, dovtedy im citavala aj sa s nimi učila. Kolegyňa karierne rástla a dostala ponuku prácu snov, no zistila ze svokra ochorela a urobila rozhodnutie za ktoré ju nesmierne obdivujem, rozhodla sa ostať doma a starať sa o svokru. Starala sa o ňu 9 rokov, vždy ma nesmierne dojme tento príbeh lásky vnúčat k starej mame a veľkej vzájomnej vďačnosti 2 mudrych zien. Detom tieto harmonické vzťahy a láskavosť v rodine veľmi priospeli, všetky deti vyštudovali gymnázium a su uspesne, aj keď to znie ako neuveriteľný príbeh pre túto chamtivu vypocitavu dobu.

beronsche
25. okt 2023

@kroska18 Nasi chodievali casto, aj kym to zadarmo nebolo.. 😉

nelili1978
25. okt 2023

@irusa ja si myslím, že dcéru vychovala, tak starostlivosť o starú, chorú mamu podmieňovať starostlivosťou o vnúčatá je úbohé

allsa
25. okt 2023

@simona20201309 prepáč, ale toto je trochu od veci. Keďže rodičia zomreli, tak máloktorý starý rodič hodí vnúča do decáku. Keby mala rodičov, babka by s ňou nebola denno denne.
A je veľký rozdiel pomôcť, a robiť poskoka a sluhu.
Určite pomoc deťom s vnúčatmi je super, ale každý potrebuje aj čas pre seba.
Treba nájsť zlatú strednú cestu.

kp7333
25. okt 2023

@cafelatte krasny pribeh

milanemila
25. okt 2023

Nam moja mama pomaha s detmi a to este pracuje. Ked sme boli obidvaja v robote, tak neraz si vzala aj ona 2-3 dni volna a ku koncu choroby ostala s malou. Ked sme chodili s muzom cvicit prisla vecer na 2 hodky postrazit a teraz ked som bola po porode, tak muz rano viezol malu do skolky a mama nam ju poobede viezla domov. Ona to robi dobrovolne, chce travit cas s vnucatami, lebo ich ma rada a chce aj aby sme my s muzom obcas mohli niekam vybehnut, lebo vie ake je to pre vztah dolezite 🤷🏼‍♀️ teraz bola mala 2 noci u nej a mali sa super.
Akoze dcera nemoze od teba nasilu ziadat, aby si nepracovala ale na druhej strane mne pride nepochopitelne, ze jedna babka nechce travit cas s vnucatami alebo ich obcas povarovat 🤷🏼‍♀️

makodob
25. okt 2023

Moja mamka čaká, kedy pojde do dochodku, ostáva jej ešte 5 rokov. Ak by mohla ostať teraz doma a čas venovať občasne vnúčatám, bola by najšťastnejšia. Ale aj teraz, ak može trávi s vnúčatami čas, trávi ho s nimi rada a užíva si to, nie preto, že musí, ale preto, že ich ľúbi a chce byť s nimi. Jedine čo jej vadí, že ešte musí chodiť do práce a dávať energiu a čas inde. Ak ju poprosím, tak si aj vyberie voľno z práce, aby nám pomohla. Ale to je ozaj v nevyhnutných prípadoch. Je to všetko o prioritách človeka. Ja som vďačná za moju mamku, máme krásny vzťah a pomáhame si navzájom.

krajinka
25. okt 2023

nepridu vam divni tito rodicia, ked kazdy vikend odkladaju deti ku babke?

barbie2023
25. okt 2023

@btus načo to mne píšeš? Ja mam svoj názor a ty svoj. Tak ako skúsenosti. Ja som mala pekne a ty si musela makať.. Ja za to nemôžem. Ja svojim dceram nechcem odoprieť chvíle so starou mamou.

zoeeoz
25. okt 2023

Nepytas sa mna, rodicia mi este len pojdu na dochodok o rok/dva (zvazuju predcasny)…mam dve deti 3 a 1,5 a v zivote by som im taketo nieco nepovedala. Ak by chceli robit podporim ich, zvazuju kupu domu a odstahovanie na dedinu - aj v tom ich poporujem, pomaham vyberat a absolutne si neviem predstavit, ich mat ako otrokov typu: chore dieta- mas sichtu

Este dopisem, byvame na tej istej ulici, mame vynikajuci vztah, viem ze sa mozem obratit na nich a oni na mna sle teda vobec nemaju dieta furt na krku, po praci, cez vikendy, neodkladam dieta k nim lebo su blizko a lebo su babka a dedko…ak si malu niekedy vezmu (starsiu) je to z ich iniciativy a nie ze ja ju nasackujem a neberiem ich ako povinnych mat sluzbu strazenia

barbie2023
25. okt 2023

Mne je dosť ľúto keď tu každý komentár je o tom, že vlastne vnúčatá OTRAVUJU. Neviem, ale moje deti ma nikdy neotravovali (spravila som si ich dobrovoľne a z lásky) a tak ma ani nebudú deti mojich detí. Nech mi Boh dá zdravie a silu, aby som im vedela byt nablízku ak budú potrebovať.

konikmodry111
25. okt 2023

@miskakyska sveta žiť 🤦🏼‍♀️

sidicek
25. okt 2023

Prepana, to co máš za dcéru? Myslím, že o vnučky sa staráš nadštandardné, absolútne nemaj výčitky. Ja sa normálne za ňu hanbím a to ju ani nepoznám.

miskakyska
25. okt 2023

@barbie2023 no tak vidíš..niekoho otravujú vlastné deti a pravidelne ich vešajú autorke cez víkend na krk..

eliskas3detmi
25. okt 2023

Som rada ak mi rodicia pomôžu,ale urcite to nevyzadujem...svokrovci sú už na dôchodku, s detmi nám nepomáhajú nikdy, a to ich mame tri. Finančné nám ale pomohli. No tiež sme to nevyzadovali, no sme vďační