icon

Dôchodkyne, pomáhate svojim deťom?

23. okt 2023

Od januára budem dôchodkyňa, žijem sama, mám 2 deti. Starší syn žije v zahraničí, mladšia dcéra býva 10km odo mňa. Keďže ešte celkom vladzem rozmýšľam že by som pracovala ďalej u nás vo firme alebo si našla nejakú brigádu. Predsa každá koruna sa ráta hlavne keď je človek sam.
Lenže dcére sa to nepáči. Ona chce aby som ostala doma na dôchodku a ona ráta s tým že jej budem strážiť deti keď budú choré alebo cez prázdniny aby ona s manželom mohli chodiť do roboty a nemuseli si brať ocrky a dovolenky.
Vykricala mi že každý normálny rodič pomáha deťom strážiť vnúčatá v prípade choroby a prázdnin. Že ja som sebecka keď myslím len na seba keďže by som ešte pracovala ďalej. A čo ona má robiť ked deti budú často choré.
Má 3 a 5 ročne deti.
Čo si o tomto myslíte? Pomáhate vy svojim deťom na dôchodku so stráženim vnúčat? Alebo finančné že im kupujete dary hračky alebo sladkosti? Alebo si užívate čas osamote a myslíte konečne aj na seba?

riyadh
25. okt 2023

Nie nie je to tvoja povinnost, mas rozmaznanu dcerenku.... Som matka pubertiakov a od utleho detstva I'm platim opatrovatelky.. Ale na 2hejnstrane obe babky su uz na dochodku.. A Co sa tyka svokry, ta nepomohla skoro nikdy, vzdy len deti svagra, moja mama odkedy je na SK pomaha sporadicky ciastocne... A stale sa zaujima ako sa maju deti, pritom. Sme dalsie 3 rodiny sestry ma kopec vnukov.. A teraz sa to odzrkadluje ze deti svokru maju na Haku.. Vidia ju max na Vianoce, tak jej treba, a k mojej mame idu aj kazdy tyzzden🤗

barbie2023
25. okt 2023

@miskakyska no tak asi sa stala niekde chyba.. Opakujeme chyby rodičov a v podstate, čo dám svojmu dieťaťu, to mi v dospelosti vráti 🤷‍♀️.

kvetinka75
26. okt 2023

autorka - z tých prisprostých komentárov si nič nerob. Sú ženy, ktoré si myslia, že rodič musí automaticky robiť všetko, čo si deti zmyslia. Dúfam, že dcéra sa ukľudní a pochopí, že ťa nemôže takto využívať a keď už si tie deti narobili, tak je na nich ,aby to nejako vymysleli - oni s mužom. Ty nie si robot, aby si stále len makala a ťahala. Ale to je tak, že pre niekoho nič nie je dobré a nie je toho dosť. Ale to mnohé pochopia, až keď prídu do toho veku a možno ani nie. Držím palce nech si to vyjasníte a nech dcéra pochopí, e nie si robot a máš právo aj ty na oddych a hlavne dôstojný život s normálnym príjmom a nie rátať každý cent a byť na suchých rožkoch.

kvetinka75
26. okt 2023

@irusa možno také ženy ako jej dcéra, pretože očakávajú automaticky že budú stále po ruke. A keď nie sú tak sa sťažujú. Ale sú aj takí, mám to aj v okolí, ktorí sa vôbec nezaujímajú. Na MK nie je celé Slovensko. Všade sa nájdu takí aj takí.

kvetinka75
26. okt 2023

@tesari tomu ani ja nechápem, prečo by mali rodičia variť dospelým deťom a starať sa im o domácnosť. Mne svokra málokedy strážila ale to preto, že som ju nechcela otravovať. Nadrábala ešte niekoľko rokov, aby mala vyšší dôchodok, keďže celý život robila fakturantku a platy boli aké boli. Aj tak ho má nízky. Ale v živote, v živote by mi nenapadlo jej to vyčítať, že chodí do práce a mne nemá kto strážiť dieťa. To dieťa bolo moje a mužove, tak bolo na nás aby sme sa postarali. Takisto aj cez prázdniny. Týždeň spolu, týždeň každý zvlášť, po týždni babky a zvyšok denné tábory. Riešenie sa vždy nájde a nemusia to byť vždy iba babky, ktoré treba na starobu zodrať.

kvetinka75
26. okt 2023

@em4life a keď sú obaja po nočnej kde sú potom v noci deti?

kvetinka75
26. okt 2023

@milanemila ale veď ona je s nimi. A keby si čítala jej komentáre, tak každý víkend má vnúčatá. A autorka chce pracovať aj kvôli príjmu, keďže dôchodok má nízky.

batwoman
26. okt 2023

No ako ste si dceru vychovali a ako sa zilo vo Vasej rodine, tak sa chova. Ano, aj ja by som cakala, ze babky a dedkovia sa budu viac zaujimat o vnucata a obcas aj pomozu so starostlivostou, tak ako je to z nasej strany k nim. Necitala som vsetky komentare, ale urcite by som ja necakala, ze sa mi moji rodicia budu starat pravidelne o deti a budem to brat ako povinnost. A ak by sa chceli vyslovene oni pravidelne starat, oplatila by som im to aj financne. U nas sa v prvom rade snazime vykryt starostlivost pri chorobach my, rodicia, az ked sa naozaj nedalo, tak boli s babkou, co bolo asi 3 krat (pri 7rocnej dcere).

milanemila
26. okt 2023

@kvetinka75 necitala som 14 stran komentarov to je pravda :D akoze ak ich ma kazdy vikend, tak si myslim ze to je dostatocna pomoc a aj volny cas pre rodicov. To si zas nwviem predstavit kazdy vikend dat deti prec, ved kedy s nimi rodicia chodia na vylety a travia cas, ked cez tyzden su v praci 🙈
Prispevok autorky (ten prvy) vyznieva trosku zle ako keby ani tie vnucata nechcela, takze na ten som reagovala.
Myslim, ze aj rodicia by si mali uvedomit, ze deti su hlavne ich a babka je prijemna obcasna vypomoc ale nie plnohodnotny dalsi rodic 🤷🏼‍♀️

kvetinka75
26. okt 2023

@milanemila veď to je to, človek sa snaží asi v rýchlosti stručne niečo popísať a potom doplňuje v komentároch. A kto nečíta, nevie. Potom sú tu také komentáre, že sa starí rodičia nezaujímajú a nech nič nečakajú na starobu od deti a pod. Ja si tiež neviem predstaviť mať každý víkend dieťa preč. Veď potom sa nekoná žiadny výlet, žiadny spoločne strávený čas apod.

lilitela
26. okt 2023

Ak sa staras po vikendoch, tak je to urcite ok, ano dcera by sa nemala rozculovat. To, preco niektore na tvoju adresu piseme negativne, ma zrejme 2 dovody: 1 . niektore nepochopili vobec, ze pomahas 2 . niektore citame medzi riadkami, to ako si vykreslila dceru, a ako vykreslujes seba. Seba ako milujucu babicku, co ide na maximum a je jej ukrivdene a dceru ako nevdacnu potvoru. A je jedno, ze tieto slova si ty osobne nenapisala, ale takto si ju tu podala. Este si do toho zacala tahat peniaze, ze ci kupuju babky vnucatam sladkosti a hracky. To sa treba ozaj pytat? Celkovo tvoje otazky a reakcie su dost manipulativne.
Takisto ako tu niektore pisu, ze nemas na seba cas, lebo cez tyzden pracujes a cez vikendy vnucata. Akoze nechapem. Ja ked som nemala deti a prisla som z prace o 17,00, denno denne by som isla umriet od nudy, kebyze sa nevenujem svojim konickom a kamaratkam, takze tym chcem povedat, ze kazdy den ma clovek minimalne 3 -4 hodiny aby si uzival, odpocival. Domacnost pri jednom cloveku nevyzaduje takmer ziadnu namahu a cas, staci 1x tyzdenne po 2 hodky.
Preco si sem napisala, aby si sa uistila, ze starat sa cez vikend je dost?
Vieme sa postarat o deti aj same, ale pri dnesnom style zivota je to o hubu, nie je to vobec, ako pred 30 rokmi, ked bol "veget", skola vsetko zabezpecila, skola bola "zadarmo", clovek nemal stres ci sa dieta dostane do skolky, nemusel prakticky nikam vozit, obchody boli na kazdom kroku, aj ked boli ake boli, ludia mali pracu zabezpecenu, OCR sa nebrali tak tragicky.... a to nam v takej dobe ozaj tie babky pomahali viac, lebo mali aj priestor. Ale dnesna doba je otras, uponahlana. Bez pomoci babiek zije mnoho manzelstiev v extremnom strese a necudujem sa, ze tolko manzelstiev konci predcasne.

batwoman
26. okt 2023

@lilitela lepsie by som to nenapisala. Presne tak to je.

kvetinka75
26. okt 2023

@lilitela ono záleží aj od toho, akú máš prácu. Ak niekto robí napr. 12tky, tak je unavený príde domov a nevládze nič. Alebo stačí robiť 8 hod. fyzicky a tiež ťa to ,,zloží,,.

katulienkax
26. okt 2023

Preco rodicia netravia vikendy so svojimi detmi? Ja si toto neviem predstavit, deti kzdy vikend u babky. Nepoviem kazdy treti vikedn, to dcera nechape, ze chodis do roboty a si tiez chces cez vikend oddychnut, ist do kina, divadla na vylet, podobne ako to robi dcera?

roja01
26. okt 2023

@lilitela, mne sa paci ako vies, ze pred 30 rokmi bol veget. T.j. v roku 1993, od tej doby asi do r. 2003 krachovali vsetky vyrobne podniky. Ludia nemali pracu a ani peniaze, pretoze casto robili v jednom podniku otec i mama. OCR sa bralo i pred tym rokom velmi negativne, pretoze pred r.89 boli vo vyrobe take vysoke plany, ze ludia museli nadcasovat a robit kazdu sobotu, inak sa nedali aspon trocha plnit. Dokonca sa v mnoha podnikoch zadavala domaca praca. Mozno uradnicky napriklad na MNV ci MU mali veget, ale netvrdim. Kazda doba mala svoje nahanacky. Len teraz sa ludia nahanaju preto, ze chcu mat vsetko perfektne a to nieco stoji. Okrem penazi aj namahu. Cim viac vybavy a majetku, tym vacsie starosti.
Napriek tomu, ze som zastancom vzajomnej pomoci v rodinach, tak chapem, ze inak vladze 35 rocny a inak 65 rocny clovek. Takze tie po 3 hodiny volna po praci sa v 65.r asi budes rada nudit.

simca06022011
26. okt 2023

@roja01 tie vysoké plány ktoré oproti západu vôbec neboli vysoké...? :D ja neviem.. poznám z tej doby viac profesii, všetci mali veget. V sklade kde je teraz jeden dvaja ľudia bolo ľudí aj 10, prezameatnnaost v každom jednom podniku pred 89tym, veget a zasivanie sa. Ale teda, je pravda, ze nikoho kto robil niekde za pásom nepoznám.
Aj teraz je kopa ludi ktorá sa v oraci nepretrhne ale väčšinou je tých ľudí všade malo, čiže skôr.ci neskôr to.musi ten zamestnanec spraviť alebo potom je fluktuácia zamestnancov vo firme. A konkurencieschopnosť sa o to postará🙂
Ano je mi jasné, že budem počúvať ako sa kto.narobil.kde.. a hlavne ak.starsi to porovnávajú technicky (práčky, umývačky, počítače, automatizácia.... bežne vsade) ale dnes je tých povinnosti neúmerne viac. Plus zmenila.sa.cela spoločnosť, štýl starania sa o deti, bývanie rodín pokope (ja som ako školáčka byvala doma chorá SAMA, k Dr som tiež mohla ísť už trochu strašia sama, koľkokrát mama l3n zavolala) - o starosť menej. Žiadne rozvozy a áno to naháňanie sa za dnešným štandardom (ale to bolo aj kedysi... kto má auto, kto nema, kto sa dostane na tu dovcu do Juhosky, kto nie...kto má na plavky z tuzexu a kto nie, zavist fungovala na 100%tiez , len dnes je standard vyssi). A ešte ma napadol jeden výrazný rozdiel. Svokra aj moja babka boli doma z prace o 14tej... celý režim je dnes tak nastavený, že ms byt viac "veget, automatizacia" a pritom je to len horšie:D a máš pravdu veľa.ldui PP 89 ostalo doma. Ja mam sama veľkú časť rodiny, ktorá potom už nikdy viac nepracovala. Lebo novodobý režim v praci, že žiadne zasivanie to nie je, nezvládli. Ani na čiastočne uvazky. Tak si vezmi ze mam napr pratety do 70r, ktoré prestali pracovat okolo 40tky a o dalsich ani nehovorim. čiže asi mali z čoho žiť, domy, byty boli. A áno po 93 už ten veget nebol... :D ale to prišlo práve kvôli studenej sprche ktorú sme dostali.

lilitela
26. okt 2023

@kvetinka75 Da sa relaxovat aj pasivne, knizka, slofik, jednoducha prechadzka.

@roja01 Mozno to bolo 40 rokov, tie roky som tresla, aby bolo jasne, ze ide o casy minule 2 generacie dozadu, casy komunizmu a tesne po. O tych nadcasoch nejdem s tebou do diskusie, ja takych nepoznam vobec, viem, kedy byvali nase mamy (teda aj mojich kamosiek) doma z prace, a nerobili vsetky na urade, viem, kedy chodili do dochodku babky. Komunizmus vobec neobhajujem, neboli to dobre casy na mnoho veci, ale bavime sa o tom, ako boli vytvorene podmienky pre rodinu, deti a pod.
Takisto je mi jasne ze 65 rocny tolko nevladze, ved nemusi chodit bicyklovat, ani do fitnes. Relaxovat sa da inak, pisem tu o tom, ze ma denne kopec casu volneho, ako ho stravi je jej vec, ide o to, ze autorka robi zo seba chuderku a pekne ju tu v tom podporili. Cim vobec nespochybnujem to, ze sa o vnucata cez vikend stara a ze to nie je jej "povinnost". Ona sa potrebovala len postazovat, potrebovala, aby jej druhi dali za pravdu a vsetko naformulovala tak, aby presne to pocula.

macatt
26. okt 2023

Ja zo svojho života😀 jedna babka mi zomrela ako 46 ročná a veľmi si ju nepamätám, dedo sa potom ešte oženil a nepamätám si ani jeho, druhá babka bola taká panička, nič nechytaj, tam stoj, tam si sadni a uprestňovala svoju dcéru( môjho bratranca) a nie môjho otca(mňa a brata) takže čo som na pár prázdninách bola, koláč a pohladenie som mala viac od susedov.
Ja by som toto nikdy nedopustila🙏🏼 ja som od babky nič nečakala, ale teplé slovo a pohladenie, úsmev by sa zišlo, ale nedostala som, bola som jej na oštaru,.
Potom na strednej som musela pomáhať, urobíť jej nákup, umyť okná, čo si zamanula, neznášala som to(ako aj ona v detstve mňa) a myslím, že vtedy by sa jej objatie zišlo odomňa, ale tiež ho nedostala, nemali sme vzťah..
Jednoducho s vnúčatami treba budovať vzťah keď sú malé, netvrdím že ho nemáš, ale rovnako cítia keď sú lubené, keď ich niečo naučíš budú si to pamätať a dostaneš to naspäť 200x..
Dcéra určite potrebuje pomoc, neverím, že keď jej teraz pomôžeš ty, tak v budúcnosti ona nepomôže tebe a s láskou, nie ako povinná jazda, ako vnúčatá berieš ty a robíš prieskum na MK..
Tiež sa mi zdá téma vymyslená, lebo druhé babky by sa rozkrájali, aby mohli byť s vnúčatami, zdravé a na dôchodku🤗

kvetinka75
26. okt 2023

@lilitela veď ja som nenapísala že sa nedá. Nech každý relaxuje tak, ako mu vyhovuje.

roja01
26. okt 2023

@simca06022011 ludia nemuseli robit za pasom. Mali pri praci na strojoch stanovene vykonove normy, ukony boli odmerane stopkami. A narobili sa dost.
Jasne, ze v skladoch bolo plno ludi, ved skladove zasoby a pohyby boli na kartach a nie v pocitacoch ako teraz.
Uznavam, ze sa mohli niektori ludia zasivat, ale pri 95% zamestnanosti sa do pracovneho procesu dostali aj lenivci, ktori teraz ziju zo socialnych davok. Vtedy ani prispevok v nezamestnanosti ani soc.davky neboli.
Ja som robila aj za socializmu aj pre zapadneho majitela tej istej fabriky a ver, ze za socializmu sme mali vyssie plany (uspokojoval sa trh v celom soc.sektore). Za kapitalistickeho vedenia boli stresy len z toho, ze chcel ceny nizsie ako realne vyrobne naklady a na zapade tieto lacne vyrobky predaval za vysoke ceny, pretoze na etiketach bolo Made in At, DE a pod.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
26. okt 2023

@1ryba jasne, ja píšem o tej produktivite a pod. Verím tomu a aj píšem, že boli ľudia zdobení, aj dnes sú takí aj kwd vďaka práve konkurencii a pravidlám o mnoho lepšie podmienky sú. Stačí sa ísť posadiť do cakarni ambulancii odborných a vidno. Ale.ostatne ako sa všetci narobili, produktivita, spokojnoat ludi a pod = mýty. Jedny kľud bol =istota práce. Ako taká.

drahomirrra
26. okt 2023

@lilitela Načo sa snažíš, tu ťa staré baby udupú. Proste ony vedia všetko najlepšie, lebo tebe vtedy tieklo mlieko po brade a hotovo. Čo na tom, že mnohé z nás tu majú doktoráty z histórie a vedia o tom období viac než tí, čo si to zažili vo vlastnej bubline. Globálne, vedecky. Objektívne, z faktov. Lebo človek je tvor subjektívny, každý máme svoj pohľad a svoj zažitý vzorec. Mne 60 ročný tato hovorí, že nebolo lepšie, než vtedy, keď som sa narodila. 1990+. Že toto, čo dnes zažívajú mladé rodiny je otras. Tak si vyber...

kvetinka75
26. okt 2023

@drahomirrra každý zažil niečo iné, a každý žil a žije v iných podmienkach. Takže podľa toho posudzuje a vyjadruje svoje názory. Aj autorka má nejaké podmienky, takže sa má zariadiť podľa toho a nie podľa druhého, ktorý žije v iných podmienkach a nechodí v jej topánkach

batwoman
26. okt 2023

Joj sa tu zas natahujete. Najvacsi rozdiel bol v nastupe na dochodok, ja si moju babku pamatam, ze bola len na dochodku, nepamatam si ju, ako pracujucu. Tak mali viac casu aj vdaka tomu, ale zas mali obrovske role, statok. Kedysi sa to bralo normalne, ze sa cela rodina starala, nie len o deti. Teraz si kazdy hladi len svoje. Cest vynimkam. Kazdy bude mat svoju pravdu, ale ze mate potrebu sa zas dotahovat a opovrhovat nazormi inych, ...ze Vam nie je blbo uz.

drahomirrra
26. okt 2023

@simca06022011 Normálne som pozrela, odkiaľ si. Lebo mám úplne rovnaké okolie. Aký si ročník narodenia?

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
drahomirrra
26. okt 2023

@1ryba Aké desiatky rokov si preboha odrobila? 20? A ak odrátam materské, tak koľko? 15? Ak si ročník 1980, tak prepáč, tiež môžeš podľa tvojich slov vedieť veľké nič o tom, ako fungovala socíková výroba, keď si mala 9 rokov, keď padol. Tak o čom rozprávaš? Myslela som si, že máš minimálne 60, keď si taká múdra. A moja mama na rozdiel od teba socík SKUTOČNE zažila. V produktívnom veku, nie na základke nad zošitom. Ty zbrojovka.

1ryba
Odpoveď bola odstránená